בסוף 2018 יצר איתי קשר אלוף ישראל לשעבר חמש פעמים ברכיבת כביש – חמי וולוצקי, וסיפר לי שהוא מתכוון להגיע בעוד מספר חודשים לארץ, ושהוא מעונין להגיע למוזיאון האופניים. אני שמעתי על חמי לפני כן, וכמובן, הזמנתי אותו.
מאת: אלון וולף
איפה אתה גר? שאלתי אותו.” אני מתגורר בלוס אנג’לס משנות השמונים” השיב. איזה צירוף מקרים אני טס בקרוב לשם בדרך לתחרות הוינטג’ לארויקה בקמבריה. “מעולה! אז אתה מוזמן להתארח אצלי השיב”.
כאשר נחתתי בלוס אנג’לס, חמי אסף אותי מהשדה ויחד עם אשתו – לוסי יצאנו לקרוע את העיר. באותו יום הספקנו את מה שמספיקים בשבוע: בברלי הילס, הוליווד, שדרת הכוכבים השטיח האדום, התיאטרון הסיני, בהמשך וניס ביץ ומסעדת דגים בסנטה מוניקה. בערב חזרנו לביתו שם הכיר לי את משפחתו וגיליתי לתדהמתי שבנו אריק היה לא פחות מאלוף ארה”ב ברכיבת כביש נוער. חמי הציג לי את חדר האופניים המשפחתי שכלל אוסף אופניים וגביעים את נעלי הרכיבה והקסדה שלו. לבקשתי הוציא לצילום את אופני הצ’ינלי וינטג’ שממנו לו בקיבוץ רמת דוד והזמינו במיוחד מאיטליה בעזרתו של ראובן כינורי.
הכל החל בקיבוץ רמת דוד
בערב חמי הכין ארוחת ברביקיו אמריקאית כמיטב המסורת. לאחר מכן התיישבנו להסתכל באלבומי התמונות הישנים שכללו תמונות וכתבות רבות מתחרויות בהן חמי השתתף. ביקשתי מחמי שיספר לי איך הכל התחיל: חמי סיפר שגדל בקיבוץ רמת דוד. כבר מבית הספר הוא זוכר את עצמו תמיד על האופניים, במקום לשבת בשיעור. חבריו לכיתה כינו אותו ״איש הציפורים״ מכיוון שהסתובב עם הציפורים במקום ללמוד. כבר בגיל 11 החל להתחרות. בהתחלה במירוץ של חברת הילדים בקיבוץ בו השתתפו בני 13 במירוץ ניצח בפער גדול, אך מכיוון שלא היה לו מאמן ולא היה מועדון רכיבה באותה תקופה בעמק, נאלץ ללמד את עצמו ולהתאמן בעזרת מגזינים וחוברות. לתחרויות היה נוסע בסופי שבוע באישור מיוחד של מנהל בית הספר שטען שספורטאי מצטיין לא חייב להיות גם תלמיד טוב.
בהמשך השתתף חמי בתחרות האסיף למרחק 77 ק”מ בעפולה. הוא ניצח את התחרות בעזרת אופניים שאחיו קנה לו לבר המצווה. הניצחון בגיל צעיר כל כך היה נקודת המפנה. חמי החליט לקחת את התחום ברצינות. כבר אחרי חצי שנה של אימונים, התמדה וחריצות התחילו להגיע הניצחונות וההישגים: בפסח 1968 זכה באליפות עפולה למרחק 26 ק”מ. בשנת 1969 זכה באליפות הפועל לנוער לאחר שעבר שלושה מרוצים במרחק מצטבר של 132 ק”מ בזמן של 4:08:27.
קפיצת המדרגה הייתה בשנת 1970 כשוולוצקי זכה במקום שני באליפות ישראל ברכיבת אופני כביש אחרי ראובן כינורי ולפני ינון בנין. בשנת 1971 זכה לראשונה באליפות ישראל. עד שנת 1975 הגן עוד 4 פעמים על התואר.
ב 16/12/72 זכה בפעם השניה כשהוא עובר 92 ק”מ ממשמר השבעה לרמלה בזמן של 2:37 שעות, כשהוא מקדים את מאיר אוחיון ואלזם פרננד. ב 9/11/74 כמה ימים לאחר שחרורו מצה”ל, זכה וולצקי שוב באליפות ישראל. כשהוא עובר 137 ק”מ בזמן 3:51.50 ומקדים את אבי שמחוביץ ומאיר אוחיון.
חמי טוען שאחת הסיבות להצלחתו הייתה שבקיבוץ באו לקראתו, תמכו וסייעו לו בהסעות לאימונים ותחרויות, באפשרות לשלב לימודים יחד עם אימונים ותחרויות ולאחר מכן שילוב עבודה במטעים עם פעילות האופניים.
הביקור אצל חמי ומשפחתו בלוס אנג’לס היה חוויה מדהימה, הם אירחו אותי כמו מלך, למדתי המון על חמי ועל התקופה בה רכב. בנוסף חמי גם תרם את גביע האליפות משנת 1975, ואת אופני הוולודרום של בנו האלוף אריק.
למחרת נפרדתי מחמי ומשפחתו וקבענו להיפגש בקרוב בארץ.
רוכבי העבר מספרים
לקראת אירוע ההוקרה שנערך לחמי בארץ, ביקשתי מכמה רוכבי עבר לספר לי על חמי. דני זית מספר שאת חמי פגש לראשונה בשנת 1973 לפני תחרות למרחק של 77 ק”מ באזור רמלה. כאשר חמי התקשר והודיע שהוא מגיע לארץ וישמח להיפגש ולרכוב עם כמה רוכבי עבר, דני הרים את הכפפה יצר קשר עם רוכבי העבר קישר ביניהם ואירגן את רכיבת ההוקרה.
רק פעם בשבוע- הניוזלטר של האופניים:
יהודה מחפודה סיפר לי שכאלוף ישראל לשעבר בנערים ובנוער, יצא לו לרכוב ולהתחרות עם חמי באליפויות ישראל השונות. חמי לדבריו היה רוכב איכותי, מקצוען ,ענייני ושקול. מדבר מעט ועושה הרבה. ראובן כינורי אלוף ישראל מספר, שהוא וחמי לא רכבו באותם מקצים, אבל מדובר ברוכב נחוש ואמיץ שהגיע מהצפון ונתן קרב רציני לשולטים בענף באותם זמנים. ברוך אקפלד סיפר לי שחמי הצטרף לענף הוא אימן את הפועל רמלה ורכב בנבחרת ישראל. הוא זוכר רוכב כישרוני מאוד בעל אישיות נעימה. כששמע שעזב את הארץ הוא הצטער כי ידע שיש לו עוד הרבה מה לתרום. במפגש בשוהם הוא שוחח עם חמי וחש כמה נפשו קשורה לארצנו ואהבתו לענף האופניים גדולה.
רכיבת ההוקרה
כשחזרתי לארץ יצר איתי קשר דני זית. רוכב עבר מצטיין אלוף ישראל בסייקלוקרוס בשנת 1975 וחבר טוב של חמי. הוא סיפר לי שרוכבי העבר מתכננים לערוך רכיבת הוקרה לחמי וולוצקי ולמאמן האגדי- עקיבא רזניק. והוא בודק את האפשרות לסיים אותה במוזיאון האופניים. ביום האירוע המתוכנן התקיימה תחרות כביש בשוהם, והוחלט לשלב בין שני האירועים. הרוכבים הותיקים יגיעו לרכיבה משותפת יחד עם חמי, שתסתיים במקצה הקפת כבוד על מסלול התחרות של האיגוד. בסיום הרכיבה נערך טקס חלוקת גביעי הוקרה בשיתוף איגוד האופניים ובהנחיית ירון דור. בסוף האירוע יעברו כולם למסלול הוולודרום החדש בתל אביב- שם יארח אותנו מר סילבן אדמס. אני התנדבתי להביא ולהציג את אופני אלופי ישראל יחד עם הגביעים ובגדי הרכיבה מהמוזיאון.
לקראת האירוע ההתרגשות הייתה גדולה ואנשים כל כך רצו להיפגש ולרכוב ביחד שהוחלט לעשות רכיבה מקדימה מטל שחר, שבוע לפני האירוע. ואכן, ביום שישי שלפני האירוע הוקרה, נפגשנו כמה עשרות רוכבים ותיקים וביחד עם חמי ורכבנו במשולש. ראובן כינורי ויוסי פוקר הובילו את הרוכבים בקצב מכובד תוך כדי השארת כמה קבוצות של צעירים מאחור. שבוע לאחר מכן התקיימה רכיבת ההוקרה בשוהם.
אני הגעתי ראשון והתחלתי למקם את תצוגת המוזיאון שכללה: אופני אלופים, חולצות, נעלים, גביעים ותעודות. בהמשך הרוכבים הותיקים החלו להגיע מכל הארץ לנקודת המפגש. לחיצות ידיים, חיבוקים, התארגנות מהירה ויציאה לרכיבה של כשעתיים לאורך כביש 40 ללטרון וחזרה כמו בימים הטובים. במקביל החלה תחרות הקריטריום בשוהם.
אחרי הרכיבה נפגשו כולם שוב בתחנה הסתובבו בין אופני התצוגה והפריטים שהבאתי. מחליפים חוויות, מצטלמים ונזכרים בתחרויות ואירועים מהעבר. השלב הבא היה יציאה לרכיבת ותיקים על מסלול הקריטריום. הרוכבים הותיקים הסתדרו בשורה מוכנים לזינוק מתרגשים ודרוכים כמו בימים עברו. כנראה יצר התחרות לא עובר גם אחרי הרבה שנים.
כשהסתיימה רכיבת ההוקרה, נערך טקס חלוקת מגיני הוקרה בהנחיית ירון דור- מנכ”ל האיגוד. מגינים חולקו לדני זית, סילבן אדמס, ינקו אייזיק, עקיבא רזניק (שלא יכול היה להגיע עקב מצב בריאותי) וכמובן לחמי וולוצקי שלאחר כמה מילות תודה, תרם אותו למוזיאון האופניים. גם אני קיבלתי מגן הוקרה על תרומתי רבת השנים לענף האופניים. זה הזמן להודות לאנשי האיגוד ולמנכ”ל היוצא מר ירון דור ולאחל לו הצלחה בהמשך דרכו.
לאחר הטקס נסעו כולם למסלול הוולודרום החדש שנבנה בהדר יוסף. ירון דור סיפר על הפרוייקט, סטיב מקיואן המאמן הלאומי החדש למקצה הוולודרום נתן הסברים והדגים.
לסיכום
היה לי הכבוד להתארח, להכיר ולראיין את חמי וולוצקי. אני עד לכך שמה שכתבו וסיפרו עליו רוכבי העבר הוא בהחלט נכון: חמי הוא גם נחמד, חייכן, וגם פייטר, נחוש, שעומד במטרות שהציב לעצמו, כמו בהקמת העסק והמשפחה בלוס אנג’לס. שמירה על כושר הרכיבה וגידול בנים אלופי רכיבה. אני רוצה להודות לו ולמשפחתו על האירוח החם, ועל התרומה המדהימה למוזיאון של אופני הוולודרום של בנו האלוף אריק, גביע, אליפות ישראל משנת 1975 ומגן ההוקרה שקיבל באירוע בישראל.
בזכות אנשים כמו דני זית, יוסי פוקר, שוקי קופטיקו, עופר גל, ירון דור ועוד רבים וטובים שפעלו מאחורי הקלעים, יצאה לפועל רכיבת ההוקרה לעקיבא רזניק וחמי וולצקי. נוצר קשר חם וטוב בין רוכבי העבר. נוצרה אווירה חיובית של משפחה. אני בטוח ומקווה שיהיו עוד אירועים, רכיבות ופעילות של רוכבי העבר.
הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו: https://t.me/BIKEPANEL