הדור החדש של אולטגרה נחת על הטרק מדון שבחנתי (פחות מעצורים) וכעת הגיע הזמן לספר לכם על המערכת החשובה ביותר בעולם הכביש. זו מערכת שעושה הכל כל כך טוב, שבמחיר שלה לצרכן קבלת ההחלטות לגבי כל מערכת כביש אחרת, כולל Dura Ace היא קשה. כמעט מיותרת. אבל…

מאת: גיא חלמיש
צילם: עופר עברי

אולטגרה

הדילמה האלקטרונית

יש ארבע סדרות באולטגרה: R8000 מכנית עם מעצורי חישוק, R8020 מכני-דיסקים, R8050 חשמלי-חישוק, וR8070 חשמלי-דיסקים.

החשמליות- השתמשתי בהן לא מעט. טעמתי מהן כשרק יצאו ומאז וגם התנסיתי במתחרה של סראם המסקרנת והאלחוטית. לי אישית יש אולטגרה חשמלית מהדור הקודם שלה על אופני הנג”ש ולצד ההנאה מהן, תמיד היה לי יחס אמביוולנטי כלפיהן. תמיד שאלתי את עצמי- האם באמת צריך את זה? בשני אזורים התשובה חד משמעית – בשטח ובנג”ש זה בהחלט משפר את החיים. אבל בכביש זה תמיד הרגיש לי פחות קריטי. גם הפעם, עוד לא הגעתי להכרעה חד משמעית: מה עדיף בהינתן עלות דומה- אולטגרה אלקטרונית מעולה או דורה אייס מכנית קלילה ב 400-500 גרם?

אולטגרה

עיצוב – עצמה תעשייתית

לשימנו יש עצמה תעשייתית והעיצוב של המערכת החדשה מקרין את זה. תנו מבט בקראנק המאסיבי הזה (685 גר’), על שני סוגי הגימורים שחוצים אותו (מט ומבריק) – הדבר הראשון שהוא משדר זה לא “אני הכי יפה” אלא “אני הכי חזק!”.

זו חברה ששוטפת את עולם האופניים עם מצוינות, דיוק ונחישות יפנית לעשות את הדברים “כמו שצריך”. התרבות הארגונית הזו גם גורמת לאטיות בתגובה לטרנדים בשוק, אבל כשהענק מתעורר – התוצאה בהתאם. אנחנו כצרכנים יודעים שאצל Shimano הכל יהונדס למופת first time right- לא יהיו הפתעות קיצוניות ותקלות של דור ראשון ומוצרים לא בשלים שמהר מוציאים להם גרסאות תיקון. במקרה של האולטגרה הזו אין בכלל שאלה- סדרות ה-8000 הן תוצר של התקדמות הדרגתית ושיפור של מערכות שכבר קודם היו מצוינות, ושל עיצובים שכבר הוכחו ב Dura Ace.

יצירתיות, אומנות או פיוט הם לא הערכים שאנחנו מדברים עליהם פה. רומנטיקה בחוץ, ביצועים בפנים- איטליה זה שם, פה זה יפן. תועלת, תפקוד, דיוק, אפקטיביות – אלה הערכים של Shimano והאולטגרה. יש פה את כל מה שצריך ממערכת הילוכים שהיא הכי טובה למחיר שלה בעולם ולוקחת את הפונקציונאליות של ה Dura Ace עם תוספת זניחה של משקל.

אולטגרה

הדברים הקטנים שצריך היה לשפר – שופרו

אפשר להיות קטנוניים ולהזכיר לשימנו את כפתורי ההילוכים הקטנים מדי, בעלי הפידבק העכברי מדי שהיו בעבר. הם גדלו, חוספסו והקליק שלהם הרבה יותר ברור ועמוק. אפשר להסתכל על הדור הקודם ולהתבאס מה “Junction” שתלוי לו מחובר בגומי שקשה לסגור אותו כמו שצריך מתחת לסטמים עם רצועות גומי וחוטים מדלדלים, ולהתרשם (מאוד) מהפתרון האלגנטי שנכנס לדרופ אאוט בכידון. לפה גם נחבר את המטען בקלות רבה. אפשר להביט בכל מדי הוואטים שמסתובבים שם בחוץ, ולשאול – מתי יגיע אלינו מהדורה אייס מד הוואטים הפנימי שרק מציץ בקטנה מהקראנק בשימנו ומשתלב במערכת כמעט בסודיות.

על תכונות עיצוב המוצר וההדמיה עמלו מהנדסים לשפר את מבנה השיניים ביחס לעבר, כך שהמערכת תתמודד טוב יותר עם העברות קיצוניות, הצלבות והפעלה בוואטים גבוהים.

משהו שכמעט לא שמים לב אליו אבל ישפיע על חווית הרכיבה לא מעט הוא האפשרות לקצר את השרשרת יותר מבעבר (בגלל כל מני אופטימיזציות במעביר קדמי ואחורי), עבור העברות משופרות גם בשלדות בעלות תומכות שרשרת קצרות יותר מבעבר בלי רפיון שרשרת.

טווח ההילוכים של מערכות האולטגרה התרחב וכיום אפשר לשלב קסטה של עד 30 שיניים (יש הטוענים 32) עם המעביר הקצר, וקסטה של 34 שיניים עם המעביר הארוך! דבר אדיר – שמאפשר לכל אחד לתקוף קירות של 20%… בתחום מעצורי החישוק (שלא בחנתי במבחן הזה) הם לקחו כמעט בול את העיצוב של הדורה אייס ותומכים ברוחב גלגלים רחב יותר מבעבר, כדי לתת מענה למגמה.

אולטגרה

קופסת השליטה והטעינה עברה למקום מגניב

הקמיקזה צולל וההילוך עובר

אין אפשרות להעביר הילוכים טוב יותר מהנחישות והדיוק הזה, בכל העברה מחדש. המערכת החשמלית יודעת מה היא עושה עוד פעם ועוד פעם. הצלחתי להביא אותה לשיהוקים ובעיות בשני מקרים: פעם אחת נפלה שרשרת בהעברה היסטרית מדי ממהירות אפס ונתקעה לה ב Trek Madone בין השלדה למגן נפילת השרשרת שלא עשה את עבודתו. זה הצריך פירוק של הקראנק כדי לשחרר אותה! מזל שזה קרה ברכיבה עם מכונאי צמוד.

בפעם השנייה החלה המערכת לסרב להישאר בתוך העומס על גלגל השיניים הגדול ביותר מאחור, והשאירה אותי עם מעט יותר מאמץ בעליות תוך שהיא יורדת גלג”ש אחד על דעת עצמה. כשהמעביר הקדמי פסק לעבור הבנתי שהסיבה היא שהסוללה עמדה להיגמר. לאחר הטעינה שתי התופעות נעלמו כלא היו.

אולטגרה

ארגונומיה מושלמת

הידעתם- הטרנד הנוכחי הוא לרכוב בלי כפפות בכביש. אני תוהה אם זה תוצר של שיפור גומיות הידיות החדשות של שימנו.

הידית ארוכה וגבוהה ובמקביל לא עבה במיוחד ומתאימה גם לידיים קטנות. אפשר לבצע התאמות לאופי העצירה- סחיטה ארוכה או קצרה, וגם לקרב את תחילת הסחיטה לבעלי אצבעות קצרות יותר. היא מתאימה בצורה נפלאה ליד הדי קטנה שלי, ונוסחת בטחון באחיזה. הגומי שעוטף אותה מחוספס ודומה כי נהייה עוד יותר למגע רטיבות. בידיים חשופות העברת ההילוכים העדינה על הכפתורים נוחה והכל נוחת למקומו בשלום.

בקצה העליון שלה מתחת לגומי, מסתתרים כפתורים נוספים שתוכלו להגדיר אותם כרצונכם – להעביר מסכים במחשבון GPS, להפעיל תאורה, או להעביר הילוכים באמצעותם (למשל להגדיר שצד ימין מעביר בקסטה למעלה וצד שמאל למטה- עבור עליות שבהן לא תעברו ממילא לגלג”ש הגדול).

הכל ניתן פה לקיסטום – מהירות ההעברת ההילוכים, כמות ההילוכים שעוברים בלחיצה רצופה, ואפילו איזה מעביר יופעל באיזה כיוון.

אם תרצו לעבוד עם ידית אחת בלבד להעברת ההילוכים- אפשר להפעיל את הסינקרושיפט והמערכת תעביר בצורה אוטומטית את המעביר הקדמי. אפשר גם לבצע העברה חצי אוטומטית- להשאיר החלטה בידכם לגבי המעביר הקדמי אבל להגדיר למערכת לתקן את האחורי לבד. אני לא אהבתי את החוויה של הסינקרושיפט במערכות שבדקתי עד היום ונשארתי עם האופציה הידנית, משום שרק איתה אני יכול לסנכרן את כח הרגליים בצורה מדויקת עם עיתויי ההעברה.

אולטגרה

נסו לעוות את הקראנק הזה

מפגש פסגה יפני היה בסביבת כפות הרגליים שלי: תשתית הקרבון שאינה ניתנת לעיוות בנעלי הקצה של שימנו, עם החלק העליון שלה שנועל את כף הרגל אליה במיקרו דיוק עם קליקים של Boa. אלה פגשו את הפדלים המושלמים של אולטגרה לכביש שמספקים יציבות ומשטח רחב לפוצץ וואטים עליו (וגם השיל 11 גרם מגרסתו הקודמת ונהייה דקיק יתר ב 7 מ”מ, אם אתם ממש חייבים לדעת), שיתנפצו על הקראנק המאסיבי הזה, בלי להשאיר שום רושם, או פיתול.

אולטגרה

לאן זה הולך?

אין ספק שמירוץ החימוש מתקדם. בכל דור אנחנו מקבלים שיפור ושיוף של הדברים. המערכת החשמלית של שימנו עברה מקצה שיפורים שמשאיר מעט מאוד לשינוי. מה עוד אפשר לבקש? כנראה רק שזה יהיה אותו דבר אבל ב Dura Ace.

אלחוטי? בעיני כרוכב אין לזה שום חשיבות- אחת שהרכיבו את האופניים. זה חשוב יותר למכונאים. ההפך – אני מעדיף לטעון פעם אחת את המערכת כולה ולהרבה מאוד זמן כמו שזה פה. 12 או ישר 13 הילוכים? וואלה, לא יזיק – ואפשר להניח שעוד יגיע. דיסקים? כן בהחלט – זה הדבר החשוב ביותר שמשפיע גם על הבטיחות וגם על הגלגלים וחופש הקרבון. ביננו – כל הדברים האלה, זה כמו טעימות של יין: ניואנסים, פיינשמקריות, טרחנות, אנאליות… תקראו לזה איך שתרצו: המערכות היום כל כך טובות וצפויות שזה פשוט תענוג לרכוב איתן.

מאת: גיא חלמיש
צילם: עופר עברי