לפני מספר שנים, בביקור שגרתי בפרנקפורט, נכנסתי לחנות אסוס לרכוש ביב רכיבה לחורף. ניגשתי למוכר וביקשתי למדוד מספר פריטים. המוכר שאל מאיפה אני והיכן אני רוכב וכשאמרתי שאני מישראל הוא התרגש מאוד וסיפר שהוא מאוד אוהב את ישראל ומגיע לרכוב כאן בחורף כשגרמניה קפואה ומושלגת. ואז הוא שאל לשם מה בעצם אני צריך ביב חורפי, הרי בישראל אין באמת חורף, ולא באמת קר. ואז, בעודי מודד את מיטב התוצרת השוויצרית, הוא החל לספר לי על איזו פעם שהוא הגיע לאילת להשתתף בישראמן ושהוא לעולם לא ישכח כמה הוא קפא מקור במקטע הרכיבה בהרי אילת.

דיסונאנס החורף הישראלי

הדיסונאנס הזה אינו ייחודי לתיירים מגרמניה, הוא אופייני גם לרוב הרוכבים הישראלים, שבטוחים שאין שום צורך להשקיע בביגוד חורף איכותי בארץ בגלל שלא באמת קר פה. אולם, כל שנה, כשמגיע דצמבר הם מקטרים בכל מדיה אפשרית בכל מני פוסטים בסגנון ״מזג אויר אירופאי, איזה קור!״, ״0 מעלות בבני ציון הבוקרררר.״, ״בוקר קפוא בהרי ירושליים״, וכו׳.

במשך כשלושה חודשים (דצמבר, ינואר ופברואר), במיוחד בשעות הבוקר המוקדמות, קר, מאוד קר, וההבדל בין לסבול מהקור לבין להינות מרכיבה קרירה ויבשה נעוץ בביגוד. ביגוד איכותי ששומר על חום הגוף, מנדף את הזעה וחוסם את הרוח מבלי להכביד ולסרבל הוא חיוני על מנת לרכוב בבטחה ובהנאה.

בנוסף, בפני הרוכבים הישראלים עומד אתגר נוסף של רכיבה בטווח טמפרטורות גדול במיוחד. הטמפרטורה בתחילת הרכיבה עלולה להגיע לרמה חד ספרתית קפואה למדי, אולם לקראת סוף הרכיבה, כשערפילי הבוקר מפנים את מקומם לקרניים המחממות של השמש, הטמפרטורה עולה ובקלות מגיעה ל – 15 מעלות ואף יותר. האתגר, במקרה הזה, הוא איך להתלבש נכון וחכם כדי לא לקפוא בתחילת הרכיבה ולא למות מחום לקראת סופה.

בונטרגר

בתמונה: בוקר קפוא בראש ציפור

 

למה לי מערכת לבוש?

קיבלתי למבחן שתי מערכות לבוש לחורף, המייצגות שתי גישות שונות להתמודדות עם מזג האוויר החורפי. בחלק א׳ של המבחן אתמקד במערכת לבוש מבית Bontrager – חברת האבזור של Trek. בחלק ב׳ אבחן אביזרי לבוש לחורף של Zero RH+ האיטלקית. הכוונה ב״מערכת לבוש״ היא למספר פריטי לבוש המיועדים לעבוד יחד ולהשלים זה את זה ובכך לאפשר ורסטיליות ומודולריות גדולה יותר ולאפשר רכיבה נוחה בטווח טמפרטורות גדול – מושלם לחורף הישראלי.

מבונטרגר קיבלתי למבחן מערכת הכוללת 5 פריטים: שכבת בסיס ארוכה ודקה, חולצת רכיבה טרמית ארוכה, מעיל רוח דק, כפפות וכובע. על הנייר – די סטנדרטי, אפילו קצת אולד-סקול. איך זה עבד בפועל, אתם שואלים? בלי להרוס לכם את הפאנץ׳, רק אומר שבונטרגר יודעים מה הם עושים. על ידי שילוב מדוייק של חומרים כמו צמר מרינו, בדים טרמיים נושמים ואלסטיים, ובדים חוסמי רוח – הם מצליחים לספק פתרון מוצלח לדרישות המשתנות של הרוכב הישראלי.

מזירו RH+ קיבלתי חולצה קצרה (כן, קצרה!), שרוולי ידיים, כפפות וכובע. לכאורה, מערכת די דומה. בפועל, גישה שונה למדי לפתרון הבעיה. זירו RH+ עושה שימוש בבדים סינטטיים חדשניים, שלטענתם מבודדים מקור ורוח, מנדפים זיעה ברמה גבוהה ואף דוחים מים. בכך מאפשרים תפירה של בגד דק, קליל ונושם שגם מחמם וגם חוסם את הרוח ומבטל את הצורך במעיל רוח. האומנם? חכו לחלק ב׳ שיתפרסם ממש בקרוב בבייק פאנל.

שתי הגישות מנסות לתת מענה לרוכבים הזקוקים להגנה בפני קור, רוח וגשם תוך שמירה על נוחות מירבית וגמישות. לכל אחת מהן יתרונות וחסרונות. קדימה, נצלול.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מערכת רכיבת החורף של Bontrager

בונטרגר, חברת הציוד והאביזרים של טרק, ידועה בעיקר בזכות חלקי הקוקפיט, הצמיגים ושאר חלקים שמעטרים אופני טרק חדשים. בנוסף, החברה מייצרת שלל אביזרים לרוכב כגון משאבות, מחשבי אופניים, כלי עבודה, נצנצים ועוד ועוד, ובעצם כל מה שרוכב הכביש או השטח צריך כדי להינות מרכיבה בטוחה.

הציוד של בונטרגר ידוע בחדשנותו – לדוגמא נצנץ הכביש המהפכני שלהם, ה – Flare, מספק נראות גבוהה לרוכבי הכביש גם באור יום וממרחקים גדולים (עד 2 ק״מ), ובנוסף מאפשר שליטה מרחוק באמצעות שלט יעודי. דוגמא נוספת – בונטרגר היו הראשונים שפיתחו משאבת רצפה ייעודית לטיובלס, שבה ממלאים מיכל אויר בלחץ גבוה ובלחיצת כפתור משחררים במכה חזקה את האויר לתוך הגלגל וכך מצליחים להעלות גם את העקשנים שבצמיגים על החישוק.

הם גם חדשניים ביחס אל הלקוחות שלהם – אלינו הרוכבים: בצעד חריג וייחודי לענף, בונטרגר החלה להציע מדיניות החזרה לכל החלקים, האביזרים והלבוש (כולל צמיגים!). הם קוראים לזה Unconditional Guarantee- קנית מוצר של בונטרגר, הרכבת, לבשת, השתמשת ולא אהבת – פשוט תחזיר לחנות עד 30 יום מהרכישה ותקבל זיכוי לרכישה של מוצר אחר. אם חס וחלילה התרסקת והלכה הקסדה, אל דאגה, בונטרגר מציעה Crash Replacement לגמרי בחינם (שנה מהרכישה).

בניגוד ליבואנים אחרים, שמתמקדים באופניים ומעט אביזרים, יבואנית טרק, חברת CTC, מקפידה להביא לארץ את שלל מוצרי בונטרגר ביבוא סדיר, ואף מקפידה לכבד את מדיניות ההחזרה הנדיבה של הקונצרן העולמי.

image01

לקראת החורף, בונטרגר פיתחה שיטת לבוש מודולרית, המתאימה למזג אויר קריר עד קר מאוד. הם קוראים לשיטה Bontrager Winter Ride System, והיא מאפשרת רכיבה נוחה בטווח טמפרטורות רחב, מהקור הישראלי הקל ועד הקור האירופאי הקשה והקפוא. השיטה מבוססת על שכבות לבוש, כשכל שכבה מגיעה במספר רמות בידוד וחימום. רמת B1 הינה הנמוכה ביותר – כלומר לבוש קל למזג אויר קריר, B2 למזג קר, ו- B3 למזג קר מאוד. בנוסף קיימות גם רמות S1 ו- S2 לרכיבה בקור עז, גשם ושלג. יתרונה של השיטה בזה שהיא מאפשרת שילוב – Mix&Match – של פרטי לבוש שונים ברמות עובי משתנות עפ״י העדפת הרוכב. השיטה מאפשרת שילוב של מספר שכבות קלות ומנדפות לשמירה על חום הגוף ומצד שני לא מכבידות מדי ומאפשרת קילוף שכבות יעיל ונוח.

אז מה יש לנו כאן?

  • חולצת בסיס ארוכה – Bontrager B2 Long Sleeve Baselayer (מחיר 400 ש״ח)
  • חולצת רכיבה טרמית ארוכה – Bontrager RXL Thermal Long Sleeve Jersey (מחיר 495 ש״ח)
  • מעיל רוח –  Bontrager Race Windshell Jacket (מחיר 390 ש״ח)
  • כפפות ארוכות – Bontrager Velocis Windshell Gloves (מחיר 290 ש״ח)
  • בנדנת חורף – Bontrager B2 Beanie (מחיר 125 ש״ח)

image00

בסיס

חולצת הבסיס, כשמה כן הוא, היא הבסיס למערכת הלבוש החורפי. היא גם הפריט היחיד שלא ניתן להוריד או לאוורר תוך כדי רכיבה. ולכן חשוב להקפיד על בחירה מדויקת של חולצת בסיס לתנאי ואופי הרכיבה. לרכיבה קצרה שמסתיימת מוקדם ביום קר אבחר בחולצה ארוכה ועבה יותר. לעומת זאת, לרכיבה ארוכה שמסתיימת מאוחר ונכנסת לשעות החמות (יחסית לחורף) אבחר בחולצה דקה יותר ואפילו בעלת שרוול קצר, כדי לאפשר שימוש בשרוולי ידיים הניתנים להסרה.

בונטרגר מציעה את חולצות הבסיס שלה במספר רב של קומבינציות. החל מדרגת B1 הקלילה ועד B3 העבה ובמספר וריאציות של שרוול קצר, ארוך או ללא שרוול כלל. בנוסף, במספר דגמים קיים רוכסן קצר (¼ אורך) לויסות הטמפרטורה ואפילו קיים דגם עם שכבת הגנה נגד רוח בחלקו הקדמי של החולצה.

למבחן קיבלתי חולצה בעלת שרוול ארוך ברמת B2 המיועדת לטמפרטורה של 2-16 מעלות – הטווח הנכון לטעמי לחורף הישראלי. החולצה תפורה מבד Profila Dry – שילוב של צמר מרינו ופוליאסטר, כשהדגש הוא על נידוף מירבי וקצת חימום. החולצה רכה ונעימה מאוד למגע, קלה ואוורירית.

כמה מילים על צמר Merino – זהו הבד הטכני המבודד והמנדף של הטבע – פוליאסטר טבעי אם תרצו. מקורו בזן מיוחד של כבשים מניו זילנד שמגדלות, בתהליך מבוקר ומוקפד, צמר שהוא רך מאוד ובעל תכונות ייחודיות של נידוף ואוורור. בעולם נעשו מחקרים רבים שהוכיחו שהמרינו מנדף יותר מכל בד סינטטי אחר, ויעיל גם בביגוד חורפי מחמם וגם בביגוד קייצי אוורירי. למעשה, החיסרון היחיד של המרינו הוא מחירו הגבוה ולכן תמצאו אותו בעיקר במותגי על כמו Rapha ,Smartwool וכדומה.

ברכיבה החולצה נעימה מאוד למגע, הבד הדק אינו מכביד ומרגיש נוח גם כשלובשים מעליו חולצת רכיבה ארוכה וצמודה, והנידוף שלו מצויין. בכל רכיבות המבחן שעשיתי סיימתי כשהחולצה נשארה יבשה, ללא אזורים רטובים שגורמים לתחושה לא נעימה של קור ואי נוחות, גם אחרי רכיבה מאומצת.
image03

חולצת רכיבה

חולצת הרכיבה הינה מסדרת ה RXL היוקרתית של בונטרגר. מדובר על חולצת רכיבה קלאסית בעלת גיזרה צמודה למדי, שרוול ארוך, רוכסן מלא וארבעה כיסים אחוריים (שלושה רגילים ואחד קטן עם רוכסן). החולצה עשויה מבד שנקרא Profila Thermal ששומר על חום הגוף על ידי נידוף הזיעה, ייבוש מהיר ושכבה דקה של פליז מחמם בחלקה הפנימי. החולצה מרגישה טוב מאוד על הגוף, נעימה למגע ומאוד סטרצ׳ית, כך שהיא יושבת היטב וצמוד על הגוף.

כשיוצאים לרכוב בבוקר מוקדם כשקר מאוד (השבוע למשל, בתחילת הרכיבה היו 3 מעלות באזור נוף ים) החולצה מרגישה נפלא. המגע של הפליז נעים על הגוף הקר ונותן תחושה של חמימות קלה. כשהגוף מתחמם ומתחיל לייצר חום, בזכות הנידוף הגבוה החולצה אינה הופכת מעיקה והגוף נשאר יבש ונעים. כשהטמפרטורה עולה מעל 10 מעלות, כבר צריך לפתוח מעט את הרוכסן ולאפשר לאוויר קריר להיכנס ולקרר את הגוף. בעליות ארוכות סטייל צובה, הגוף מתחמם ומזיע ואז יש לפתוח את הורכסן, לעיתים גם עד הסוף, על מנת לאוורר את הגוף ולווסת את הטמפרטורה. לקראת הירידה סוגרים שוב את הרוכסן, ובמקרים מסויימים גם לובשים שוב את מעיל הרוח.

image05

מעיל רוח

מעיל הרוח הינו מסדרת ה- Race והוא מהסוג הקליל והדק. הוא אינו מעיל גשם במובן האטום של המילה, כלומר הוא מגן מרוח ודוחה מים, אך אינו מיועד לרכיבה בגשם שוטף. למעיל רוכסן ארוך מלא, כיס קטן בחלקו הקדמי (בחזה) שמיועד גם לאיחסון המעיל במצב מקופל, בד רשת מנדף בצווארון ובצידי הגוף ומחזירי אור מאחור. מצאתי שהכיס הקדמי נוח במיוחד לאחסון בד לניגוב המשקפיים (או עדשה של מצלמה). כל דבר כבד יותר מושך את המעיל כלפי מטה ולא נוח. המעיל בצבע צהוב זוהר (מסדרת ה- HighViz של בונטרגר) מוסיף לנראות בתנאי הראיה הבעייתיים של החורף (בקרוב כתבה נפרדת על הנושא).

המעיל בגזרת סמי פיט, כלומר לא צמוד מאוד וקצת מתנפנף. הבד נקרא Profila Wind והוא בד נושם, דוחה מים ונגד רוח, אך כאמור, לא אטום למים.

יש לי יחס מאוד דואלי כלפי מעילי רוח. זהו אחד הפריטים הכי שימושיים במזג אויר קריר בארץ. וברכיבות קיץ באירופה זה פריט חובה למקרה של גשם פתאומי או בירידה ארוכה מגובה רב. מצד שני, מעיל הרוח עשוי מחומר פחות נושם, הוא לא סטרצ׳י ולכן יושב רפוי ומתנפנף על הגוף וכשמזיעים הוא גורם להרגשה רטובה ולא נעימה. המעיל הזה של בונטרגר עושה עבודה טובה בחסימת הרוח ונושם לא רע (יש לו בד רשת בצידי הגוף), אבל עדיין הגיזרה לא מספיק הדוקה והוא אינו מתקפל מספיק קטן לטעמי. חבל שיותר יצרני ביגוד לא משלבים בדים סטרצ׳יים גם במעילי רוח וגשם כמו שקראפט עשו עם המעיל רוח שלהם. יחד עם זאת – זה בעיקר תלוי במידת האטימה של הפריט – גם לקראפט דגמים פחות סטרצ”ים שבדקנו אך אטומים יותר למים. 
image07

כפפות

לבונטרגר יש למעלה מ – 15 סוגים שונים של כפפות חורף לכל מזג אויר ולכל מטרה. הכפפות שקיבלתי למבחן הן מסוג Velocis Windshell והן נמצאות בקצה העליון של הסקאלה בליין הכפפות המיועדות לרכיבה בתנאי קור בינוני ורוח אבל לא לגשם. הכפפות ממשיכות את הקו הקלאסי אלגנטי של בונטרגר שעושים שימוש בחומרים דמויי עור ובד פליז על מנת לחסום את הרוח ולשמור על חום הידיים.

רואים שבונטרגר השקיעו המון מחשבה בעיצוב הכפפות האלה. לא ראיתי כזאת ירידה לפרטים באף כפפה אחרת, והיו לי המון. הסקוץ׳ שמהדק את הכפפה לשורש כף היד רחב ונדיב על מנת שגם את הכפפה השניה ניתן יהיה לסגור בקלות. בכף היד, באגודל, באצבע ובאמה הוסיפו נקודות חיספוס לשיפור האחיזה בכידון ובידיות הבלמים. קצות האצבעות ללא חיספוס על מנת לאפשר תפעול מסך מגע של טלפון. החלק העליון של האגודל עשוי בד פליז רך ומפנק שלא מכאיב כשמנגבים את האף. לעומת זאת, אזור גב היד עשוי מבד פליז סטרצ׳י על מנת להקל על הכנסה והוצאה של היד מהכפפה. עוד בגב היד מספר פסים מחזירי אור, ובין האצבעות עושים שימוש בחומר דק וגמיש יותר על מנת לאפשר תנועה קלה של האצבעות. בסה״כ עושים שימוש בארבעה סוגי חומר שונים לא כולל כריות הג׳ל ונקודות החיספוס. בהחלט מרשים.

image04

אני מוכרח להודות שיש לי בעיה קשה עם כפפות. כפפות ארוכות גורמות לי להרגיש נכות מסויימת כשאני רוכב. קשה לי לתפעל את האופניים (הילוכים, מעצורים), קשה לי לשלוף בקבוק מהמתקן או חטיף מהכיס ואני מרגיש חוסר ביטחון כללי בשליטה באופניים. אבל כבר למדתי על עצמי, שכשהטמפרטורה יורדת מתחת ל- 10 מעלות, אין לי ברירה ואני מעדיף ״לסבול״ מעט חוסר שליטה מאשר לסבול באמת מאצבעות קפואות וכואבות וחוסר יכולת תפעול האופניים בגלל הקור. ולכן, מבחינתי לפחות, הכפפות חייבות להתאים בול (כמו כפפה ליד) ולספק את מירב הרגש.

כפפות ה Velocis של בונטרגר מספקות הגנה מעולה מהרוח והקור (שנבדק בארץ בטמפרטורות של עד 2 מעלות)  ולא הכבידו כשהטמפרטורה עלתה מעל 10 מעלות, אולם הן לא סיפקו לי את הביטחון שאני זקוק לו בתחום הרגש. החומר הסינטטי דמוי העור שמשמש לכף היד חלק מדי לטעמי ולא מייצר מספיק חיספוס על מנת שארגיש ביטחון שהאצבע לא תחליק מידית ההילוכים או מהברקס. אמנם בונטרגר הוסיפו נקודות חיספוס באזור האצבעות אך אני לא הרגשתי שזה מספק. לזכותם יאמר שלא היתה לי שום בעיה לתפעל את הטלפון הנייד מבלי להוריד את הכפפה בשביל לצלם תמונה או לענות לשיחה.

image08

כובע

כובע מתחת לקסדה (beanie, head cap, skully) חיוני בימים קרים. הוא עוזר למנוע איבוד חום דרך הראש ומנדף את הזיעה. בנוסף, בבקרים קרים במיוחד מכסה על האוזניים מפני הרוח הקרה.

הבעיה שלי עם כובעים שעוטפים את הראש והאוזניים בצורה הרמטית היא שמהר מאוד הראש מתחמם מדי ואני מרגיש צורך עז להוריד את הכובע. מה שמצריך עצירה בכדי להוריד את הקסדה, משקפי השמש ולפעמים גם את הכפפות. לכן שמחתי לקבל מבונטרגר את ה – B2 Beanie שעשוי מאותו בד קליל ונושם של חולצת הבסיס (Profila Dry עם צמר מרינו) ואינו מכביד בכלל, גם לא כשהטמפרטורה עולה. הכובע מכסה גם את הראש וגם את האוזניים, אבל בגלל המשקל הקל שלו הוא אינו מחמם יתר על המידה, מנדף מעולה את הזיעה ומאפשר להשאר איתו לכל אורך הרכיבה גם כשהטמפרטורה מטפסת.

image06

סיכום ביניים

המערכת של בונטרגר עובדת נפלא. נראה שהושקעה הרבה מאוד מחשבה בפרטים הקטנים (למשל, השרוולים של החולצה ארוכים מהרגיל על מנת שיכנסו מתחת לכפפות בעוד מעיל הרוח סוגר על הכפפות מלמעלה), המערכת מאפשרת מודולריות ע״י הורדה של מעיל הגשם ואף פתיחת רוכסן בחולצה כשהטמפרטורות עולות, ובחירת החומרים איכותית ונעימה מאוד לגוף. החיסרון, מבחינתי לפחות, הוא שמערכת כזאת מחייבת מעיל רוח (חולצת הרכיבה אינה חוסמת את הרוח) או שכבה שלישית אחרת (מעיל גשם או וסט) מה שמסרבל את החבילה ומצריך התעסקות רבה כל פעם שתנאי הרכיבה משתנים (למשל במעבר מטיפוס לירידה).

אז איך הגישה האולד-סקולית של בונטרגר משתווה להיי-טק של Zero RH+? חכו לחלק ב׳ שיפורסם בקרוב!

בחן וכתב: אורי ניצן
צילומים: אסף פורת, נועה ליפשיץ
אורי ניצן התחיל את קריירת הרכיבה שלו על אופני 26 ריג’יד מפלדה כשהיה חבר בנבחרת אופני ההרים של הטכניון בשנות ה – 90 המוקדמות. מאז ועד היום עברו תחת רגליו המגולחות למשעי זוגות אופניים רבים ומגוונים כולל BMX, סינגל ספיד, גראבל, פרירייד וכביש. לרוב תמצאו אותו מקיף עצמו לדעת בשעת בוקר מוקדמת בראש ציפור.