החורף הגיע, ומגיע לכם חופשה חורפית, זולה, כייפית, ועם מסלולים מצוינים לאופניים! עכשיו הזמן לתפוס את המקום ביעדים המדבריים לפני שהכל ייחסם- אז אנחנו רוצים לתת לכם מתכון שלם ותפור לחופשה בת יומיים וחצי בחאן תמרים שביישוב צוקים בערבה.

מתכון קלאסי לסופ”ש או שני לילות

אחת לכמה חודשים אנחנו עושים “FUNPANEL”- הכותבים של אאוט, ראן ובייק – פאנל, מערכת הפאנלים על רוכביה, רציה וטייליה, אל חופשה אקטיבית משותפת במקום חדש שמזמין אותנו. הפעם היו אלו חאן תמרים בישוב צוקים אשר בערבה, המסעדות בסביבה, והמסלולים היפים שיש לערבה התיכונה להציע.

המתכון מתבסס על שני לילות ושני ימים מלאים: מגיעים בערב קודם, נהנים יומיים בשטח, וחוזרים הביתה בערב היום השני בשטח. זה קלאסי ליציאה בחמישי בערב וחזרה במוצ”ש בלי להזדקק לימי חופש. אנחנו הלכנו על אמצע השבוע דווקא- שני ערב, רביעי חמישי (השבוע טס ככה, לא תרגישו שהיו סביב זה גם ימי עבודה!).

בערבה

הבאנו לכם פה בכתבה מעט רעיונות לרכיבות וריצות במקום ביומיים האלה. לנו היו חברים מקומיים שמאוד עזרו לנו בתכנון, אבל זה קל: עם תוכנת הניווט בסלולרי Trailze תוכלו למצוא מסלולים להליכה ולרכיבה בקלות רבה בכל מקום שתנחתו בו בארץ. השלמת קצת מידע מהרשת, ואתם מגיעים לפה מוכנים עם לוח זמנים מדוקדק משלכם, או – עם ההמלצות שלנו שפה.

הערבה התיכונה

הכירו את חאן תמרים ביישוב צוקים

חאן כשמו כן הוא זה מקום שמאפשר לינה זולה יחסית לקבוצות בד”כ. יש פה כמה וכמה מבנים שיש בהם חימום/מיזוג, שטיחים ומזרונים ומגיעים אליהם עם שקי שינה/סמיכות ומצעים כמה חברה וחולקים את החלל.  יש פה גם חלל ענק גדול יותר שמאפשר לארח קבוצות גדולות ממש, או אירועים, סדנאות וכ’. אפילו חתונות ייחודיות עושים פה כשזוגות בוחרים להביא את כל אורחיהם לחוויה אחרת במדבר.

בערבה

הקטע של המקום נובע מהזוג שמנהל אותו- אורית ושמחון, בשנות החמישים לחייהם שעברו באמצע החיים לערבה, והקימו את הכל מאפס! הוא בנה פה כל ספסל וכל מבנה בעצמו, במו ידיו במשך שלוש שנים – את המנגלים ריתך, את כל המבנים בנה, את הריהוט ניגר- מדהים. אורית אחראית על כל הקשר עם האורחים והניהול, והרגשנו כולנו אורחים רצויים, ועם לא מעט הערכה לאנשים האלה.

בערבה

המקום מקסים! התשתית מאוד נוחה, ויש פה מבנה של מטבח ואזורי אכילה נעימים לידו, וגם מבנה נקי ומתוחזק של שירותים ומקלחות, והמים חמים תמיד. מסביב – הכל משובץ בפינות ישיבה מעץ, אזורי מנגל, ערסל ופינות זולה קטנות. גם מי שמגיע ממסע בשטח בראש של קמפינג או בייקפאקינג יכול להציב פה את האוהל שלו, ולהתרענן עם מקלחת נורמלית וארוחות טעימות באורסולה או במעדניה כביש 90- שני המקומות הקרובים (מרחק הליכה) שעליהם נפרט בהמשך.

הזמנת מקום ומחירים:

להזמנת מקום תתקשרו לאורית קלומק: 052-866-6077, והנה לינק לדף הפייסבוק.

  • מבני הבקתות ל 10 אורחים: 1200 ש”ח ללילה.
  • ביקתה של 6 אורחים: 720 ש”ח ללילה.
  • המבנה הגדול- עם מקום ל 50 מתאכסנים לקב’ של מינ’ 25 אורחים לפי 120 ש”ח לאדם ללילה.
  • אם מגיעים 4 אנשים נותנים הנחה על בקתה של 6: 600 ש”ח ללילה.
  • קמפינג: 80 ש”ח לאורח ללילה. ואפשר גם לשכור מזרוני שטח (10 ש”ח ללילה).

הערבה והמדבר מזמינים אתכם

אורית מהחאן מספרת לנו: “צוקים הוא יישוב תיירותי קהילתי צעיר מ 2004, אנחנו הבית הראשון על ההר.  אנשים שמגיעים אלינו יכולים להנות ממסלולי השטח, מרחק נגיעה משביל ישראל. רוכבי אופניים שמגיעים מטיילים על המסלולים של סובב ערבה, ויש כאן גם את האפשרות לרכבי שטח בנחל עשוש שעושים את ציר המעיינות ונהנים מהנוף של המדבר.

מדבר

בנוסף בשנים האחרונות הערבה מאוד התעוררה מבחינה תיירותית ויש כאן אטרקציות, גם בצוקים עצמה. יש כפר אומנים ומדי יום שישי יש כאן הפנינג מאוד גדול של כמה שעות שבו כולם פותחים את המקומות שלהם, ויש סדנאות והפעלות ולפעמים אומן אורח. למשל בשבוע הבא יש לנו פסטיבל שלם לכבוד חנוכה ביום מושקע ונעים. חשוב לציין שיש גם מקומות הסעדה שנפתחו בערבה, ויש אפשרות למטיילים לשכור רכבי שטח ותום קאר. יש פה בחור שמשכיר ומפעיל טיולי אופניים, יש מדריכים.

פאנפאנל

אנשים שמגיעים ומתארחים בחאן מקבלים עצות מאורית שתפנה אתכם. “אנחנו עובדים פה עם המון שיתופי פעולה ויש הרבה פרגון הדדי בערבה, ותמיד חוזרים אלי עם שאלות ואני עוזרת ומייעצת עם כל מה שאני יכולה. אפשר גם להתייעץ עם בית ספר שדה ערבה, ויש להם חוברת מסלולים מותאמים גם למשפחות, יש את נחל ברק שהוא מסלול מעט מאתגר אבל מקסים- הגבים בימים אלה מלאים שם, יש את “הורדית” וגם פה מאחורה, אפשר ללכת במרחק נגיעה מהחאן בנחל צופר או נחל עשוש.”

מסלולים מומלצים בסביבה לאופניים

בגדול יש שלושה מסלולים עיקריים חוקיים שנהוג להמליץ עליהם בערבה. אנחנו אומרים חוקיים, כי אחת הבעיות הגדולות של האזור היא שהוא חסום כמעט כולו בשמורות טבע בהן אסור לרכוב על אופניים.

מסלול תחרות סובב ערבה (61 ק”מ, 605 מ’ גובה מצטבר)

בעבר סיקרנו את התחרות הזו בפעם הראשונה שהתקיימה וכתבנו על המסלול: “המסלול נכנס מאיזור השדות החקלאיים של פארן אל איזור המדבר היפה. ערוצי נחלים וגבעות טרשים חומות צהובות סביב. נוף ערבה קלאסי – לא הררי גבוה”.

סינגל צוקים לציר המעיינות (27 ק”מ,  מ’ גובה מצטבר)

המסלול הקלאסי ביותר שיוצא ממש מחאן תמרים, ולא מצריך דילוגים ברכב הוא מעגלי, קצר למדי ויפה מאוד:

מצפה רמון לצופר (78 ק”מ,  מ’ גובה מצטבר)

לאפיקיסטים, המסוגלים לרכוב מרחקים ארוכים יותר בשטח המדברי, יש את האופציה של רכיבה מנקודה לנקודה ממצפה רמון לצופר בערבה- מרחק של כ 75 ק”מ. זה מעולה אם אתם מגיעים עם עוד אנשים וזורקים אתכם בדרך להגיע לבד לחאן עם אופניים, בעוד שהשאר ממשיכים ברכב. זה מסלול שביל ישראל באופניים הרשמי:

איפה אוכלים?

מי שרוצה להכין בעצמו יש פה מטבח מדוגם שמאפשר את הכל, אבל אנחנו רצינו לחוות את המקומות שיש לסביבה להציע. לקחנו על עצמנו לפרט קצת יותר בכתבה הייעודית שתוכלו לקרוא באאוטפאנל, והנה התקציר:

  • “אורסולה” בצוקים- בדרך שנכנסת לצוקים מכביש 90, מייד אחרי תחנת הדלק יש מתחם קטן ובו מסעדה מגניבה עם מקורות גרמניים. בהתאם תמצאו שם נקניקיות מעולות, שפצל’ה (סוג של ניוקי דובר גרמנית טעים אש), ולקינוח שטרודלים (כמובן). אתר האינטרנט. ניצן: 08-6444421.
  • דק בר בעין יהב– אוכל מעולה וטעים במטבח ישראלי עם השפעות שכל משפחה ישראלית אוהבת: מאורז ועוף בסגנון אסיאתי, דרך המבורגר, דגים, תבשילי חצילים מעולים, וחומוס איכותי ממש! הם גם מספקים קייטרינג למטיילי הסביבה, כך שגם אם אתם בחאן כלשהו או באירוע באיזור, אפשר להזמין הכל. עמוד הפייסבוק. יואב: 052-366-6638
  • מעדניה כביש 90 בצוקים- מעדניה בסטייל אורבני מוקפד לגמרי בהובלת שף מנוסה מסצינת המסעדות הכי טובות של ישראל, שמגישה תבשילים וסנדביצ’ים טעימים במיוחד, באמת רמה גבוהה! כל אלה לצד בירה מקומית, ואספקת מצרכים איכותיים, כולל סטיקים ובשר למטיילים באיזור שרוצים לבשל לבד. עמוד הפייסבוק. טלפון: 08-939-8886.

דק בר

  • ארוחת בוקר של עפרוני במדבר- מביאים את הארוחה אליכם. היו שם סלטים משובחים, יוגורטים עם גרנולה מתוצרת בית, טחינה טעימה, לחם מעולה ולחמניות מתוקות שנאפו במקום- והגיעו חמות. השוס הן עוגיות הגרנולה הממכרות שלהן.
    משק עפרוני גם מספק תמרי מג’הול ותוכלו להזמין מהם את כל אספקת המג’הול לאירוע ובכלל (כולל משלוחים למרכז). להזמנות- שרון עפרוני בטל’ 052-366-5962. עמוד הפייסבוק.
  • ארוחת בוקר בגן ירק במושב צופר- חובה, פשוט חובה להגיע לארוחת בוקר בערבה בגן הקסום הזה ולראות כיצד מגדלים הכל בצורה אורגנית ומייצרים את הירקות הכי טעימים שאכלתם. נכנסים פנימה לתוך מתחם עם צמחיה שמקיפה אתכם מכל הכיוונים לגמרי ומקבלים חלום של ארוחת בוקר מוקפת ירוק. להזמנות: רונית אלעזרי 052-366-6819. עמוד הפייסבוק.

גן ירק

סיכום: מקומות יפים ואנשים נחמדים בערבה

פגשנו מקומות יפים מאוד, שקטים ונוסכי שלווה. המדבר מרגיע, ויש משהו באווירה של הערבה התיכונה שהוא מזמין וכייפי. האנשים פה איכותיים מאוד, ומצד שני לא מעופפים כמו במקומות מדבריים אחרים שאנחנו מכירים- הם יצרו תשתית תיירותית עניינית ומקצוענית שממשיכה להתפתח כל הזמן. ללא יוצא מהכלל כל מי שפגשנו היו מקסים וחיובי, וזה עושה חשק גדול לחזור ולפגוש אותם שוב. אנחנו עוד נגיע לכן לחקור הרבה יותר לעומק את הסביבה הזו!

מאת: גיא חלמיש
צילום: עופר עברי, יוג’ין לויט, גיא חלמיש