סיבוב שני על חשמלי. למרות שאני באופן כללי נהנה יותר מהרכיבה על האופניים שלי, לא יכולתי לסרב כשהציעו לי לבחון את דגם הe160 של מרידה שמייצר עניין וגם מגיע עם מנוע שימנו שעדיין לא בחנו ב BIKEPANEL.  

כתבו: חן גרומן, ורשמים מאת מקס אפרטין
צילם: מקס אפרטין

חשמלי עם מנוע של Shimano

אני מודה שלקח לי זמן למצוא את היופי האמיתי בדבר הזה. אבל עכשיו אני בטוח שמצאתי אותו. האמת היא שאפילו התלבטתי אם בכלל לקחת על עצמי את המבחן הזה. כבר בחנתי, הבנתי את העניין, ודי… לא? בכל זאת משהו במרידה משך אותי לנסות, יחד עם זה שמנוע הE8000 של שימאנו עניין אותי מאוד. לא רק שהתלבטתי, אלא שבתחילת המבחן היה לי חשק לרכב יותר על האופניים שלי ולא על החשמלוק. נתתי למרידה לנוח בבית כמה ימים עד שלקחתי אותם לסיבוב ואז, באחת הרכיבות… משהו קרה.

כרטיס ביקור

  • דגם: Merida 2019 Eone Sixty 900
  • יבואן: רוזן ומינץ
  • משקל: 21.7 ק”ג כולל פדלים ופנימיות (מתוכם 2.6 משקל הסוללה)
  • מאפיינים: חשמלי, אנדורו, +27.5, 160 מ”מ
  • מערכת חשמלית: Shimano E8000
  • מחיר: 24,200 ש”ח

חוויה חשמלית – השלב הבא

לריגוש הראשון הגדול שרוכבים מקבלים מהחשמלוק בחרתי לקרוא: “תחושת היותר”, הכוונה ליותר מהירות, יותר מרחק ובכלל כל היותר הזה שהחשמלוק מאפשר. גיליתי גם שהריגוש מתחושת היותר עובר די מהר. אוקיי אז רכבתי 35 קילומטרים במקום 20. אז עליתי בעליות התלולות מהר וכמעט בקלות. אז עשיתי 7 ראנים בפרה והשור. זה באמת מלהיב אבל בשלב מסוים, הופך להיות מלאכותי, מאולץ, ולא מרגש.

אבל האמת היא, שבאופניים החשמליים טמונה הזדמנות גדולה בהרבה מכל אלה. זה התחיל מזה שפעם אחת בדרך הביתה מהיער, שמתי לב שיש לי עוד קצת סוללה ושעדיין לא שבעתי מהרכיבה. אז החלטתי להיכנס לסינגל תלול שחלפתי על פניו המון פעמים, כנראה בגלל שהוא נראה נטוש ובהבנה שבסוף שלו אמורה להיות עליה ממש מחורבנת. הסינגל היה באמת די הרוס ופראי, אבל מהנה בצורה מיוחדת דווקא בגלל שלא הכרתי אותו, וכשאתה על מצב בוסט העליה הרעה די מתיישרת.

 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

 

הבנתי שיש פה משהו מעניין הרי יש מסביב כל כך הרבה שבילים ומקומות שאף פעם לא טרחתי לחקור. התחלתי לצאת איתם לרכיבות בסקרנות, לנסות להגיע למקומות חדשים, לשבילים חדשים. נדרשת יצירתיות כדי לחבר את המסלול, מומלץ במיוחד לנסות לטפס בסינגלים, אפילו תלולים. תכננתי לעצמי מסלולים שלא ידעתי אם קיים בהם שביל, ואם קיים אז האם הוא עביר בכלל. סינגלים תלולים שאף אחד לא חושב בכלל לנסות לטפס התגלו כרעיון בכלל לא רע. יצאתי לחפש שבילים נטושים ונידחים בשולי היער, שבילי הולכי רגל שכולם יודעים שצריך להיות מטומטם גמור כדי לנסות לטפס בהם. וכך, בגישה סקרנית ויצירתית יצרתי לי טיולים שהיו לי חוויה מיוחדת ונדירה, אפילו במשגב יער הבית שלי. ממש מסוג החוויות שבשבילן אני רוכב, והנה הן זמינות לי. המספרים הפסיקו לעניין אותי עוד במבחן הקודם (יותר תלול, יותר רחוק, יותר מהר – יופי), עכשיו אני בעומק החוויה ואני אומר לכם – זה מדהים.

המנוע של שימאנו יודע לספק 250W

בשונה ממנוע בוש, המנוע הזה מתחבר לגלגל שיניים בגודל סטנדרטי של 32 שיניים, ולזרועות קראנק באורך סטנדרטי של 170 מ”מ (יותר נוח מה165 של בוש). המנוע בגודל קצת יותר קטן מהבוש. הסוללה כמעט זהה בגודלה ובמשקלה.

אני מקבל בחנות של רשת רוזן ומינץ הסבר על אופן השימוש במנוע העזר. שימאנו הלכו על קונספט של שלט וצג נפרדים, כאשר הצג מחובר לכידון בצמוד לסטם, והשלט הוא סוג של שיפטר שמאלי בעל שני לחצנים לברירה בין שלושת מצבי העזר. עוד מסבירים לי שלמערכת יש 4 כניסות נוספות לחיבור מכשירי הקלטה או מד דופק (בצג עצמו), ושניתן לשלוט בו גם בעזרת אפליקציה בנייד שמתקשרת עם המערכת ב-Bluetooth.

כמו במערכת של בוש, שאותה בחנתי בעבר על דגם הסטריאו של קיוב, גם כאן הסוללה ניתנת לפירוק, אבל שקע הטעינה נמצא בדופן צידית וחשופה של הסוללה, עם מכסה מגן עשוי גומי, כך שאפשר להטעין אותה גם בלי לפרק מהאופניים.

Merida Eone Sixty 900

כשבוחנים אופניים, חלק מהתחושות הכי ברורות מגיעות דווקא בשלב החזרה לאופניים שלי, אחרי שכבר החזרתי את אופני המבחן. כאן התחושה החזקה ביותר היא הביטחון והדורסנות שנלקחו ממני יחד עם המרידה.

אלה הם האופניים הראשונים שפגשתי, שמצליחים לגרום לאופני השבילים שלי להרגיש קצרי מהלך! אותן קפיצות, אותן מסלעות, רק שפתאום קצת כואב ומרגיש לא טבעי להיכנס בהם בכל הכוח. ואני זה אותו הבחור שכבר שנים טוען שיכול לעשות הכל עם הסמאגלר 29″ שלו. אז הקרדיט מגיע לחברת מרידה על כך שיצרו אופניים מהנים בטירוף, אגרסיביים, עם בניה שתוכננה ללא היסוס לקחת אותך לקצה, וזה עוד לפני שדיברנו בכלל על מנוע העזר. אומר לכם כך – אני רוצה כאלה לעצמי.

גיאומטריה ומתלה – right on the spot

משולש קדמי ארוך (ריצ’ של 455 מ”מ במידה לארג’), יחד עם תומכות שרשרת קצרות יחסית לגלגלי פלוס (459.5 מ”מ), וזווית ראש של 67.5 מעלות (מרגיש כמו 66). השילוש הזה בשילוב עם גלגלי פלוס עבים וסופגים יוצר אופניים סופר יציבים ודורסניים, שעושים חשק לרכב מהר ותלול, ולשגר קפיצות שלרוב אני נמנע מהן. מבחינת תנוחת פידול המרידה לא מצטיינים במיוחד ומאופיינים בתנוחת אנדורו קלאסית, אבל… למי אכפת??! הרגשתי מספיק נוח כדי שישאר לי חשק להמשיך ולרכב כל עוד נותר משהו בסוללה.

המתלה של מרידה הוא מתלה ציר יחיד עם 4 זרועות. הוא אקטיבי ובעל תחושה לינארית צפויה ונעימה. באופן כללי צמיגי פלוס ברוחב 2.8″ תמיד מחמיאים למתלה ומטשטשים התנהגויות שליליות. בשורה התחתונה תחושת השיכוך מושלמת בכל המתארים. מצד שני, בפידול ובתאוצה מורגש נידנוד לא קטן.

על מערכת שימנו E8000

המנוע שבמבחן הוא בעל הספק מירבי של 250 וואט, ומומנט מירבי של 70Nm, נתונים טובים בדומה למנוע CX המקביל של בוש.

בשונה ממנוע בוש, תיבת המנוע יותר קטנה, זה מתבטא במשקל מנוע של 2.8 ק”ג (לעומת 3.2 במנוע בוש), אבל לא רק. את המשמעות המורגשת יותר מגלים דווקא כשנגמרת הסוללה, אז עליך להניע בעצמך את ציר המנוע עם ההתנגדות האינרציאלית שלו. כשזה קרה לי באופני הקיוב עם מנוע הבוש העונש היה כבד, להאיץ את הקראנק ולהניע את האופניים היה קשה מאוד, זה בגלל אינרציית הגיר בעל הקוטר הגדול, שמהווה גלגל תנופה בתיבת הבוש. עם מנוע השימנו העונש היה קל בהרבה, כפי שניתן היה לנחש בגלל גודל התיבה הקטן יותר.

קיבולת הסוללה

עם סוללה מדגם E8010 בעלת קיבולת של 500Wh (תיאורטית זה אומר שהמנוע יכול לעבוד בהספק המירבי שלו במשך שעתיים רצוף עד גמר הסוללה. על פי בדיקה שלי זה לא נכון – לא בשימנו ולא בבוש). שימנו מצהירים על אורך חיים של 1000 טעינות בירידת בביצועים של לא יותר מ40%.

זהו כמעט הקריטריון היחיד שבו מנוע השימנו נופל מהמנוע המתחרה של בוש. בשימוש מירבי וקבוע במצב boost, ובשטח עם שיפועים חדים שסוחטים וואטים רבים מהמנוע, הסוללה נגמרה לי אחרי שעה אחת ו45 דקות. כאשר שלחתי את מקס אפרטין לבדוק מה הוא מצליח לסחוט מהמנוע, הוא דיווח על גמר סוללה לאחר שעה אחת ו32 דקות (!) באותו תא שטח.

(הערת המערכת- שני הבוחנים פה הם סוסים לא קטנים במשקל מסיבי- יש להניח שרוכבים קלי משקל מהם יחזיקו יותר עם הסוללה). מקס במשקל דומה לשלי אבל עם יותר וואטים ברגליים, לכן ההשערה שלנו היא שהמנוע מנסה “להשוות” מומנט עם הרוכב, ותחת רגליו של מקס המנוע עובד קשה יותר. לצורך ההשוואה – מנוע הבוש החזיק אצלי בערך כשעתיים ו5 דקות בשימוש דומה. שימו לב: אם היו לי אופניים כאלה – לפני כל שידרוג אחר הייתי משקיע בקניית סוללה רזרבית כדי לקחת בתיק גב וליהנות מטיולים ארוכים יותר.

בבוש קיימים 4 מצבי עזר, בשימאנו רק 3. 4 מצבי עזר הם דבר חיוני במיוחד בהינתן שהסוללה לא מחזיקה המון זמן. עם מצב נוסף היה ניתן לדייק יותר את מידת העזר ולהרוויח עוד דקות יקרות של חיי סוללה.

סינכרון- דור המנועים הנוכחי צריך להשתפר

שני המנועים סובלים מבעיית סינכרון. בשניהם הבקרה מבוססת על חישת מומנט ומהירות סיבוב, ולמערכת יש זמן תגובה מספיק ארוך כדי להיות מורגש ואפילו קצת לעצבן.

למה הכוונה? כאשר אתה רוכב על אופניים רגילים כל מעגלי החישוב והבקרה מתבצעים אצלך במוח. כשאתה מחליט ללחוץ על הפדל חזק יותר או חזק פחות, הפעולה מתבצעת באופן מיידי (עד כמה שאתה מסוגל להבחין). לעומת זאת מנוע העזר צריך “להחליט” האם התכוונת שהוא יעזור או לא, וזה לוקח זמן. זאת אומרת שמרגע החלטת הרוכב להתחיל לפדל ועד לתגובת המנוע, יש הפרש זמנים מורגש.

גרוע מכך – מרגע החלטת הרוכב להפסיק לפדל ועד להפסקת פעולת המנוע, יש הפרש זמנים שבמהלכו המנוע ממשיך לדחוף אותך! אלה תופעות שעל הרוכב להיות מודע אליהן ולמרות שזה לא אידיאלי ניתן להתרגל. באופן כללי אומר שהכניסה לפעולה והפסקת הפעולה מתבצעות באופן חלק יותר במנוע השימנו, בעוד שבמנוע הבוש, בנוסף לפיגור בתגובה קורה לפעמים שהמנוע נכנס לפעולה בבעיטה מפתיעה.

 


מגזין האופניים הטוב בישראל:
לחצו פה לקבל את ערוץ BIKEPANEL בטלגרם! 


מחברי סוללה

במבחן שעשיתי לקיוב, התלוננתי על רעשי רעידות שמקורם בתפס הסוללה. שימנו דווקא פתרו את הרעש על ידי הכנסה צידית של הסוללה כך שהיא ממש מהודקת בצפיפות ואכן לא נשמעים רעשים. לעומת זאת חוויתי ניתוקי סוללה במהלך הרכיבה, שעם הזמן זיהיתי שמקורם בנחיתה מקפיצות. שמתי לב שיש מקומות מסוימים ביער שבהם המנוע פתאום נכבה (רבאק במשגב – קפיצה ראשונה, השור הזועם – מקטע המדרגות בתחילת המסלול), זה דרש ממני עצירה מלאה והדלקה מחדש של המנוע – ממש לא כיף. מבירור עם חבר שרוכב על הדגם הזה בדיוק התברר לי שיש בורג כיוונון להצמדת המגעים בתושבת הסוללה, שפותר את הבעיה.

תקלות

יפנים הם יפנים – במהלך תקופת המבחן נתקלתי בשתי תקלות בלבד. חיווי על תקלה מופיע גם הוא על הצג, ובשני מקרים שונים חיפוש מהיר בגוגל (לדוגמה לפי מילת חיפוש etube e013) הפנה אותי לרשימה מפורטת וברורה של תקלות ופתרונות, באתר שימנו. לדוגמא כשהופיע חיווי על תקלת e013, שהיא תקלת איפוס חיישנים, גיליתי שעליי להקפיד על ביצוע הדלקה כאשר האופניים לא בתנועה, וכאשר הרגל לא מונחת על הפדל, כך שהחיישנים מתעוררים ומתאפסים ע”י זיהוי “מהירות אפס” ו”מומנט אפס”.

התקלה הנוספת הייתה e010 אשר הופיעה רק פעם אחת, ובה ההנחייה הייתה פשוט לכבות ולהדליק מחדש את המערכת.

חשמלוקים

צג הlcd מדגם Shimano Sc

קטן אבל נוח, בכפתור יחיד ניתן לברור בין מצבי התצוגה – מהירות, מרחק, שעון, טווח שנותר בסוללה ועוד כמה. לצד כל אלה מוצג מצב העזר eco/trail/boost המובדל גם בכיתוב וגם בצבעים שונים. בנוסף תמיד מופיע סרגל מידת העזר שנחמד להסתכל בו ולהבין ברגע נתון האם אתה משתמש במלוא העזרה. אהבתי יותר את הצג של שימאנו, בעיקר בגלל שהוא מרכזי ונוח להסתכל בו, אך גם בגלל הצבעים ואיכות התצוגה.   

שימנו

על המפרט

ה-One Sixty מגיעים עם מפרט ברמה גבוהה ובחירת חלקים שמאוד מצאה חן בעיניי כמעט בהכל. החל ממערכת הינע שלמה ברמת XT 1×11, שניכר עליה שהיא עובדת קשה כתוצאה מהעברות הילוכים תחת עומס המנוע (כמעט בלתי נשלט על ידי הרוכב). אני צופה שבמערכת כזאת יהיה בלאי מואץ מאוד כתוצאה מעומס ומהירות, גם במערכת ההינע וגם במכלולים נוספים באופניים (מיסבים, בולמים, ברקס וכו’) והלקוח צריך לקחת את זה בחשבון. מצד שני, אם יש מערכת הינע שהייתי מהמר עליה שתשרוד לאורך זמן את האתגר החשמלי, זאת בדיוק מערכת XT האמינה והמדויקת.

שימאנו

בלמים גם הם XT שניהם עם רוטורים גדולים 203, עובדים נפלא ולאורך המבחן לא היה רגע אחד שבו זיהיתי ירידה בביצועי בלימה. מזלג Lyrik RC של רוקשוקס, תואם בוסט וגלגלי פלוס, פלאשי ומעולה, בולם אחורי Super Deluxe R של רוקשוקס גם פלאשי ונעים במיוחד, אמנם ללא אפשרות לנעילת בולם או למצב ביניים, אבל זה חלק מהכוונה ומרמז לרוכב מה באמת חשוב: שמנו לך פאקינג מערכת חשמלית של 250W! האופניים האלה מיועדים לshreding, קח אותם לאיפה שקשה, לא למזמוזי מישורים.

גלגלים: חישוקים רחבים מאוד Expert Tp של מרידה, עליהם צמיגי Minion dhr 2 ברוחב 2.8″ משככים ואוחזים היטב של מקסיס, נאבות dt swiss dt350.

חשמלוק

כל חלקי הקוקפיט תוצרת מרידה תחת שם הדגם Merida Expert. האוכף נוח מאוד, מוט האוכף קצר ובעל מהלך של 125 מ”מ בלבד שלא מספיקים עבור רוכב במידה לארג’, בנוסף לכך השלט העילי של מוט האוכף הרגיש קשה מאוד. מבירור עם חברים שמשתמשים בשלט הזה בדיוק, נמסר לי שהם לא חווים איתו קושי ולכן ההנחה שלי היא שהשלט הספציפי הזה לא תקין.

כידון ברוחב 760 מ”מ, סטם באורך 45 מ”מ, גריפים מצוינים של ergon. הכל בצביעה תואמת ואחידה בצבע אדום. מדובר במפרט מכאני פשוט מצוין למעט מוט האוכף בעל המהלך החסר.

Meridaמחשבות ורשמים – מאת מקס אפרטין

כדי לקבל פרספקטיבה נוספת על האופניים ועל החוויה החשמלית, ביקשתי ממקס אפרטין לקחת אותם לבדיקה. מקס רוכב חזק וקפדן, אשר בשונה ממני מתייחס לאימונים שלו בחרדת קודש, ולכן גם מקליט ומודד הכל. מקס חזר עם תובנות מעניינות שכדאי לקרוא.

מקס: “הדימוי הראשון שעולה לי בראש הוא זה: אם רכיבת בוקר על אופניים רגילים היא כמו כוס של הפוך גדול, אז רכיבת בוקר על החשמלי היא כמו מנה של אספרסו כפול. השאלה היא לאיזה בוקר אתה רוצה להתעורר.

מבחינתי השאלה העיקרית לגבי החשמלוק (חשמליוק במבטא רוסי) היא זו: האם אני יכול לקיים שגרת אימונים, ובאותה העצימות שאני רגיל גם על אופניים חשמליים?  שאלה משנית: האם החשמליים יכולים להוות עבורי תחליף לאופניים רגילים?

צלם הכתבה- ורוכב חזק: מקס אפרטין

רכיבה ראשונה

מיד הרגשתי בבית על האופניים, התנוחה טבעית והמידה נוחה לי. יצאתי לרכיבת בוקר כשאני מוגבל בזמן, עליות בדרכי 4×4, ירידות בסינגלים, המנוע במצב boost כל הדרך ואני מפדל בעומס גבוה. נהניתי מהמהירות והספקתי 40 ק”מ בשעה ו42 דקות. שמתי לב שמפריעה לי המגבלה של 25 קמ”ש כי עברתי את המהירות הרבה פעמים. בנוסף הרגשתי שהשהיית המנוע עלולה להפריע בקטעים טכניים. עוד נקודה שזיהיתי היא שמדידת הטווח של שימאנו מזייפת ב10% כלפי מעלה בהשוואה לגרמין שלי.

אופניים חשמליים

רכיבה שניה – מקס

כל הרכיבה בסינגלים טכניים ביער משגב, גם למעלה גם למטה. אם אתה רוכב חזק וטכני כנראה שזה מה שתרצה לעשות עם אופניים כאלה. המנוע במצב boost כל הדרך והפעם אני לגמרי בall-out.

סיכום הרכיבה: 1:32 עד גמר סוללה, 33 ק”מ על גובה מצטבר של 1150 מ’, בקצב ממוצע של 20 קמ”ש ודופק ממוצע של 162, לסיום קינחתי ב5 ק”מ של פידול בלי עזרה מהמנוע, אתם לא רוצים להגיע לזה, אמנם אפשרי אבל כואב.

מרוב מהירות פתאום אתה מגלה שנדרשת טכניקה גם בעליה כולל הישענות על ברמים בסיבובים! בחירת קווים הפכה להיות ממש חשובה גם בעליה. האופניים לא הרגישו כבדים מדי, מדרגות ומכשולים בעליה, וסינגלים טכניים וקשים מאוד לטיפוס הם pure fun כשאתה על החשמליוק. לעומת זאת בסינגלים מהירים בירידה אין יתרון לחשמליים מלבד אולי היציבות ומרכז כובד נמוך.

רשמים נוספים – מערכת ההילוכים די סובלת כי בזמן פידול, אפילו אם קליל, יש עומס נוסף מהמנוע ולכן ההעברות לפעמים קשות ורועשות. הצמיגים השמנים נותנים המון ביטחון, והחתך העגול מספק נוחות בהטיית האופניים בסיבובים.

החשמלוק יכול להוות אופני פאן ואימון טכני לרוכב חזק ומיומן, אפשר להגיע איתם לאימון בעצימות גבוהה מאוד, אפילו גבוהה מהרגיל, בגלל הצורך בטכניקה גם בעליות עם סיבובים ומדרגות. המאמץ ברגליים דומה, רק שהתווסף מאמץ נוסף בפלג גוף עליון. לרכב מרחקים ארוכים עדיין לא אפשרי בגלל מגבלת הסוללה, וקשה למצוא שותפים וגם מדובר בתחביב יקר מדי כדי להיות זוג שני.

מרידה חשמלי

סיכום

הOne Sixty הם אופניים נפלאים, היה לי תענוג לבחון אותם ואיתם חוויתי את חוויית החשמלי הנכונה והטובה. אחרי המבחן הזה אני רואה את תופעת אופני ההרים המחושמלים באור אחר לגמרי, ויכול להגיד בפירוש שיום אחד יהיו גם לי כאלה. מנוע E8000 התגלה כמנוע מוצלח ביותר, הנקודה היחידה ששימאנו צריכים לשפר בהקדם הוא את קיבולת הסוללה כי כרגע זה פשוט לא מספיק.

המפרט מעולה עמיד ומשרה ביטחון, ובו הדבר היחיד שהפריע לי הוא הדרופר הקצר מדי שגם לא עבד מספיק טוב. הקונספט של חשמליים על גלגלי פלוס שמנים וסלחניים הוא אטרקטיבי מאוד. אם כבר מנוע ואם כבר המשקל, אז שיהיה בדיוק כמו האופניים האלה, ארוך מהלך, עם גלגלי פלוס, ותצורה קרבית כמה שאפשר.

כתבו: חן גרומן, ורשמים מאת מקס אפרטין
צילם: מקס אפרטין

הצטרפו פה לטלגרם של בייק-פאנל: https://t.me/BIKEPANEL