הכתבה הבאה היא המשך מעקב שאני עורך מאמצע שנות ה-90 בנושא תאונות אופניים של רוכבי כביש ספורטיביים בישראל. השאלה שמעניינת אותי פרקטית והחלה מתוך מוטיבציה לחיות: אני רוצה לדעת מה עלי לעשות כדי לרכוב כביש ולהשאר בחיים?

כתבה חדשה יותר עם עדכון נתונים התפרסמה ב2019

מאת: גיא חלמיש

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

אחת לכמה שנים אני מעדכן את המעקב ומוסיף בעצב שמות נוספים לרשימה. כשכתבתי את המאמר הראשון ב 2009 ספרנו 26 חברים רוכבים שנקטלו. ב 2011, אחרי התאונה בכביש 3 יצאה גרסה מעודכנת ומניין ההרוגים בה עלה ל 34. כעת, 7 שנים אחרי הפרסום הראשון מנין ההרוגים הוא 44. מאז שיצאה התווספו 18 הרוגים טראגיים לרשימה. טראגיים במיוחד לטעמי מאחר ותמונת הכבישים בהם הם נהרגו לא היה בה שינוי מהותי. קשה שלא לחשוב על 18 אנשים יקרים ומשפחות, ומעגלים נוספים סביבם תחת הקונטקסט הזה – לדעתי לו היו מקפידים על הכתוב פה, רובם כנראה שהיו ניצלים.

 


ערוץ האופניים של BIKEPANEL בטלגרם


רכיבת כביש – לא מסוכנת כמו שחושבים, בתנאי ש…

יש למה שתגלו פה גם משמעות לגבי הרמה התדמיתית הכללית של ספורט רכיבת הכביש: הוא הרבה פחות מסוכן מהתדמית שלו: בכבישים רבים בארץ אפשר לרכוב כמעט ללא חשש (אם כי ברור שאין ודאות מלאה). מצד שני רכיבת כביש בכבישים מסוכנים מסוכנת מאוד. הערה חשובה היא לגבי העניין הסטטיסטי שמעורר תמיד המון תגובות. העובדות לגבי התאונות מונחות פה וכל אחד יכול להסיק מסקנות אחרות מהן, אבל בעיני המטרה העיקרית והחשיבות שלהן היא איכותנית בכלל ולא סטטיסטית: יש דפוס חוזר וברור לאופי הכביש והתאונה בנקודת התאונה הקטלנית בישראל שאפשר ללמוד ממנו.

כמעט קטל בכביש 3: טים סרויה ניצלה בזכות רכב הליווי! (צילום: Soho Team Seroya ושוקי סרויה, רון קורן)

כמעט קטל בכביש 3: טים סרויה ניצלה בזכות רכב הליווי! (צילום: Soho Team Seroya ושוקי סרויה, רון קורן)

טרור הכבישים – אפקטיבי להדהים

צורת הרכיבה הטהורה והמדהימה הזו סובלת מתדמית שלילית מאוד שנובעת מחרדה ואמוציות. רוב הרוכבים אינם מכירים את העובדות – מה רמת הסיכון? כמה, היכן ובאילו נסיבות נהרגו בעצם רוכבי הכביש הספורטיביים? רוב חברי, במיוחד רוכבי השטח שיש להם (ולבנות זוגם – אני שומע לא מעט את האמירה “הבטחתי לאשתי שלא ארכוב כביש”) דיעה מוצקה מאוד על העניין לא טרחו לברר באמת מידע על הנושא. מספיקה תאונה מתוקשרת במיוחד אחת לכמה שנים, והעמדה מתקבעת. היא כל כך מתקבעת, שרואים עד כמה קשה לאנשים לשנות גישה גם כששמים להם את הנתונים מול העיניים.

למעשה – מדובר פה בטרור אפקטיבי של הכביש: בדיוק כמו טרור, תאונות האופניים המתוקשרות ייצרו פחד פסיכולוגי חזק ולא פרופורציונאלי לרמת הסיכון (בסייג של רכיבה בהתאם להמלצות מטה), על ידי תקשור והחצנת האימה. חברי המתנגדים לרכיבת כביש מגבשים את עמדתם על בסיס כניעה לטרור. אבל העובדות מראות שרכיבת כביש יכולה להיות אכן מאוד מסוכנת אם רוכבים בכבישים מסוימים, ובטוחה למדי בכבישים אחרים. אין 100% וסיכונים קיימים בכל כביש, אבל במידה שונה דרמטית בין כביש לכביש.

רבים מהאנשים שאני פוגש ממש מתקשים לעכל את המסקנות האלה, כי הן לא מסתדרות להם בקונספט שכבר גיבשו מראש על רכיבת הכביש – שהיא מסוכנת. אז מתחילה שיחה על הנתונים הקיימים, החסרים, וכו’. אין ספק שזה לא מחקר ברמת דוקטורט ואין את המידע המושלם, אבל אני חושב שהוא מספיק בשביל רוכבי כביש כדי לקבל החלטות חשובות. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

תאונות אופניים – המיקוד והקושי בסיווג ההרוגים בישראל

יש הרבה יותר הרוגי אופניים מאלה שנמנים פה: עובדים זרים, קומיוטרים שרכבו לצדי כבישים סואנים בשעות העומס של תחילת יום עבודה או סופו, ורוכבים שנהרגו בסביבה עירונית או לא רחוק מביתם. הסטטיסטיקה של הלמ”ס מכסה את כל אלה, אבל היא לא רלבנטית לנו – רוכבי הכביש הספורטיביים. ברשימה מטה אני מנסה להתמקד ברוכבים ספורטיביים בלבד. כאלה שבחרו לצאת לאימון על אופניים.

בכתבה הראשונה שפרסמתי בנושא בשנת 2009 לא היה קשה להרכיב את הרשימה – כל ההרוגים הספורטיביים היו מוכרים. בשנים שמאז, יש עלייה בקושי לסיווג – יש יותר רוכבי שטח שחצו כבישים או עלו לקצרה על הכביש, ויש עלייה בכמות הרוכבים לעבודה, שאינם רוכבים ספורטיביים שיצאו לאימון, לצד קומיוטרים-ספורטיביים: כאלה שרכבו לעבודה כאימון, הרבה פעמים עם אופני ההרים שלהם.

החלטתי להוציא מחוץ לרשימה רוכבי שטח שנפגעו כשחצו כבישים ורוכבי קומיוטינג קלאסיים, אלא אם זה קומיוטינג ספורטיבי (מתאמן שניצל את הנסיעה לעבודה לאימון כביש של ממש). לדוגמא: ברשימה מטה לא הכללתי את ליר עמרן – קומיוטרית בת 20 שנהרגה עם אופני הכביש שלה על כביש 65 המסוכן ליד גן שמואל. את זאב ילין – שנהרג על אופני ההרים שלו להבנתי כשחצה את הכביש בין כפ”ס לטירה בקומיוטינג-אימוני מעבודתו ביקום לכיוון נירית, ואת גיורא צחור (אביהם של רן, גל וחן צחור), שנהרג באימון אופני הרים כשחצה את כביש 581 באיזור גבעת חיים. אני מתנצל אם יש פה פיספוסים ובהתאם למגמה – סיכוי סביר שיהיה קשה יותר ויותר לבצע את ההפרדות האלה בהמשך.
בנוסף – אם ידוע לכם על רוכבים שצריכים להיות ברשימה ואינם נמצאים בה – אנא עדכנו אותנו – אפשר גם בתגובות לכתבה.


%d7%94%d7%a8%d7%95%d7%92%d7%99%d7%9d-%d7%9c%d7%a9%d7%a0%d7%94-2016

איפה התרחשו תאונות אופניים קטלניות?

מבט מלמעלה על החלוקה של תאונות האופניים מגלה תמונה שהיא בעיני לא פחות ממדהימה: קרוב ל 100% מהתאונות התרחשו בכבישים בעלי מתאר מאוד אופייני וחוזר על עצמו: ישרים, בעלי תנועה מהירה ורבה, בעלי שוליים רחבים, ובד”כ שני נתיבים לכל כיוון עם גדר הפרדה במרכזם.

זה כל כך מובהק, שאם אתם עולים על כביש כזה – אתם נכנסים לקבוצת הסיכון, ואילו אם אתם רוכבים בכבישים קטנים, הרריים ומפותלים – אתם כמעט ללא סיכון. זה מדהים ומתסכל כאחת: האם הרוכבים שנהרגו מאז פרסום הכתבה הראשונה שלנו בנושא ב 2006 לא ידעו על כך? האם עלו על כבישים מהירים, כביש 4 וכביש 40 ולא היו מודעים לסיכון?

%d7%a4%d7%90%d7%99-2016

כניסה לחלוקה המפורטת יותר:

ברור לגמרי שכביש 4 הוא כביש שאם אתם רוצים לחיות – המנעו ממנו. אל תהיו צודקים (כי הוא מותר חוקית לרכיבה) אלא חכמים. אנחנו רוצים אתכם בדבוקה גם בשבת הבאה!

היום כבר פחות רוכבים ספורטיביים נמצאים בכבישים מהירים. אני מפציר במשטרה- אתם רואים רוכב על כביש מהיר? תורידו אותו מייד עם קנס. זה לא חוקי, מסוכן ברמות קיצוניות, ולא צריכים להיות שם רוכבים. כביש 2, כביש 5 ודומיהם הם לא מקומות לאופניים.

שוב נאמר: כביש 40 הוא כביש מסוכן במיוחד. הוא נמצא בין ערים רבות, עם כמות תנועה מהירה ומסיבית. אל תרכבו עליו!

תמיד קופצת ההתנגדות שאומרת- ברור שיש יותר בכביש 4 כי רוכבים עליו יותר. האמנם? בכבישי איזור לטרון רוכבים מאות בכל סופ”ש ואין תאונות בכמות כזו. לא קרוב אפילו. למעשה יש פה קבוצת ביקורת שמוכיחה איפה מסוכן יותר.

%d7%9b%d7%9c-%d7%94%d7%9b%d7%91%d7%99%d7%a9%d7%99%d7%9d-2016

אין 100%, אבל יש מאפיינים לכביש שצריך להימנע ממנו

ב 25 שנים נהרגו כ 44 רוכבים ספורטיביים ברכיבת כביש. כמעט כולם נפגעו בכבישים בעלי אופי זהה וחוזר על עצמו. המשתנה העיקרי שמשפיע על בטיחות הרוכבים הוא אופי הכביש בו רכבו. קרוב ל 100% (!) מהתאונות בהם נהרגו רוכבים התרחשו בכבישים מהירים או בינעירוניים ישרים, בעלי תנועה רבה ומהירה, בעלי שוליים רחבים, בד”כ בעלי שני נתיבים לכל כיוון וגדר הפרדה בינהם.

במקומות בהם הכבישים מפותלים, “קטנים”, הרריים וחסרי שולים לא נהרגו רוכבי כביש ספורטיביים – גם באיזורים המוצפים רוכבים כגון כבישי איזור בית שמש, בית ג’וברין, איזור גבעת עדה ועוד. רכבו במקומות כאלה והסיכוי שתפגעו יקטן בצורה דרמטית!

בתמונה: נהג שפגע בפלטון הולך שפוף לרכבו. בתאונה נהרג חנוך מרגולין.

בתמונה: נהג שפגע בפלטון הולך שפוף לרכבו. בתאונה נפצע אנושות חנוך מרגולין ולאחר מאבק ארוך נפטר.

אחריות הנהג, ואחריות הרוכב

התאונות הקטלניות נגרמו בתשתיות שמעודדות תאונות. בתוך סביבה שמעודדת תאונה הסיכוי שתפגשו את הנהג העייף, הרשלן, המסומם, או המוסח במסך הסלולרי שלו גדל. הנהגים האלה אשמים ברוב התאונות שנסקרו פה – והתשתית יצרה להם סביבה מופלאה שבה הם הביאו לידי ביטוי את הזחיחות שלהם והרשלנות אל הכביש.

אחריות הנהגים – הנהגים האלה נוסעים בכבישים ישרים, ובטוחים שהם בשליטה על קו הנסיעה. אם הם עייפים או קצת שיכורים, הסטיה הקלה של מטר ימינה אינה מורגשת אצלם. הכביש הישר מאפשר להם לנסוע כך במהירות קטלנית ולקילומטרים רבים. הם שורדים את הנהיגה ללא תאונה, בעוד שלו היו נוהגים ברמת עירנות ודיוק דומה, בכביש מפותל וקטן, שיש בו תנועה חזיתית וסיבובים, אותו הנהג בדיוק היה גומר בתאונה חזיתית, בגדר הבטיחות או בעץ בתאונה עצמית הרבה לפני שהיה הורג רוכב. לכן בכבישים הקטנים הוא שומר על עירנות גבוהה יותר ושם זה לא קורה.

אחריות הרוכבים – לאור הנתונים האלה אי אפשר להתעלם מכך: אם אתם על כביש מהיר, כביש 4, 40 ודומיהם הישרים ומהירים – אתם מסתכנים לשווא. אי אפשר להאשים את כל העולם בתאונות האלה – יש פה אינדיקציות ברורות לכך שאפשר להפחית את כמות התאונות. זה רק עולה בלקחת את המכונית לאיזור רכיבה שקט יותר.

עוד היבט שכדאי גם לרכוב עם קבוצה ורכב ליווי שהציל כבר רוכבים בעבר (אבל לא מהווה סיבה מספקת לרכוב בכבישים המסוכנים לטעמי – ראו התאונה בכביש 3). בנוסף – רבים רוכבים ממש על הקו הצהוב, או משמאלו, ולא מבינים שהמטר הזה שהיו יכולים באותו רגע לבחור ימינה יותר, הוא לפעמים ההבדל בין חיים ומוות. אחד הרוכבים ברשימה נהרג לאחר שנפגע ממראת המשאית שעברה לידו, ואולי גם נוספים היו יכולים להינצל לו רכבו צמוד יותר לשולי הכביש ורחוק מהקו הצהוב.

003

עוקף חדרה ממזרח: כביש ישר, נוסעים בו מהר מאוד – אין ספק שהוא מסוכן. גם אני חוטא ברכיבה בו כי הוא עדיף על 4 והיחיד האפשרי לרוכבים כאלטרנטיבה בדרך צפונה. אבל לא ככה…

רכיבת כביש היא רכיבת אופניים מדהימה, טהורה, שקטה, וזיכוך מדהים של הספורט הזה. יש כל כך הרבה מקומות מעולים לרכוב בהם – המנעו מכבישים מחורבנים כמו אלה שנסקרו פה בכתבה, וקחו את עצמכם לרכיבה נופית יפה ובטוחה בכל המקומות שכן אפשר לרכוב בהם, ושהתשתית בהם מעודדת את הנהגים (המעטים יותר) להיות עירניים יותר. כנסו ללינק זה – מסלולי הכביש היפים

44 הרוגים בתאונות אופניים קטלניות של רוכבי כביש ספורטיביים

** הערת המערכת: מאז פרסום כתבה זו נהרגו עוד 3 רוכבי כביש ספורטיביים: הטריאתלט מאיר אלון בעליה לחרמון – בתאריך 7.10.2016 ככל הנראה בידי נהג שסונוור מהשמש, בתאריך 25.2.2017 נהרג דניאל רם – רוכב מפרדסיה על כביש 4 לכיוון צפון ליד צומת העוגן, וב 17.10.17 כתי (כתריאל) טוסיאנו בן ה-55, מקבוצת TACC נפגע בכביש 5 סמוך למחלף קאסם לא רחוק מביתו באורנית.

פרטים כביש תאריך שם #
בת 43, מאמנת אופניים, נשואה ואם לשתי בנות במותה. נהרגה בידי משאית בכביש 40 ליד מושב אחיסמך. 40 28.04.16 טלי פינק 44
בן 37 שרכב על אופני שטח מכפ”ס לעבודתו באפל. רכב בשולי כביש 2 לכיוון דרום ונפגע לאחר מחלף כפר שמריהו ממראת המשאית. 2 13.03.16 דני גרינברג 43
ד”ר אודי יוגב ממקימי קבוצת הרכיבה F4C נהרג בתאונה עצמית בירידה מצור הדסה. למיטב ידיעתנו לא היה מעורב רכב בתאונה. 375 31.10.15 אודי יוגב 42
רוכב בן 65 וותיק בענף האופניים שנהרג סמוך לכניסה הדרומית לראש העין (ליד קיבוץ עינת). 444 31.8.15 מאיר יפרח 41
טריאתלט בן 34, מרעננה, נהרג על כביש 4 בצומת פרדסיה. הותיר אישה בהיריון וילדה בת ארבע. 4 27.9.2014 חגי רודריג 40
רוכב כביש כבן 50 בכביש 40 בנתיב לכיוון צפון, בין מחלף לוד לצומת אל על. נהרג כשרכב לעבודתו באל-על. רכב גם עם קבוצת ‘כן ולא’ על טנדם כמלווה של רוכבים עוורים. 40 9.6.14 משה חזן 39
בן 52, מנהל קרן מרקסטון. התאונה אירעה בצומת נווה ירק בכביש מס’ 40 והיו מעורבים בה משאית ורכב פרטי. פורסמו ידיעות שטענו כי דיבר בסלולרי וסטה אל הכביש בזמן הרכיבה. 40 03.04.14 אמיר קס 38
רוכב קבוצת אשכולות, בן 47 מכרכור, נשוי ואב לשתיים, נהרג ליד מחסום ריחן בכביש המוביל מהיישוב חריש לכיוון קציר. 611 15.4.2013 גבי לרנר 37
כביש ערד ים המלח – תאונה חזיתית בה נהג הרכב הפוגע עקף רכב אחר ונכנס לנתיב שבו רכב גורפינקל וברח. הוא נתפס לאחר שהרכב הנעקף הספיק לרשום את המספר. 31 09.11.12 בוריס גורפינקל 36
נפגע בכביש 4 מצפון לצומת מורשה ליד תע”ש. כנראה שרכב סטה לשוליים בחזרה מעקיפה. רופאה שהיתה במקום ביצעה החיאה שמנעה את מותו המיידי, אך פציעתו היתה קשה במיוחד. הוא נפטר כשנה וחצי אח”כ. 4 30.8.11 דוד (דייויד) שומן 35
יצחק סימון ושלום גרוסמן רכבו ביחד בדבוקה בכביש 3 כשנהג צעיר נרדם על ההגה והרגם 3 13.8.11 יצחק סימון 34
יצחק סימון ושלום גרוסמן רכבו ביחד בדבוקה בכביש 3 כשנהג צעיר נרדם על ההגה והרגם 3 13.8.11 שלום גרוסמן 33
שבת בבוקר בכביש הסרגל – יצא לפני הזנקת “גלגלים של תקוה” כשהכביש היה כבר חסום.

רוכב שטח (וכביש) בן 56 (ספורטיבי) שרכב מכיוון מנחת מגידו לצומת מגידו. נפגע ממסחרית ונהרג במקום.

65 28.5.11 רפי טולדנו 32
נהרג על כביש 40 בין רחובות לרמלה בידי נהגת שנרדמה על ההגה לאחר משמרת לילה בנתב”ג. 40 16.4.11 גיא תמרי 31
נדרס בכביש 4 ליד הכניסה למושב שדה אליהו (ליד אשדוד). 4 13/8/10 יורי יליסביץ’ 30
קיבוצניק בן 67. רכב שטח באמצע השבוע ומעט כביש בשבתות. נהרג בעת סיבוב פרסה בצומת מגידו. 65 7/8/10 אדם רוטנברג 29
רכב בשעות החושך האחרונות בכביש חמש ונפגע בירידה לראש העין בידי נהג שיכור, מסומם ועייף. 5 18.6.10 שניאור חשין 28
בן 60. כנראה נפגע בירידה מכביש 1 לכביש 443. רוכב בשנות ה60 של חייו, רכב כמה פעמים בשבוע מעבודתו בתעשיה אווירית לביתו ברעות. 1 1.9.09 נדב פז 27
הנהג הדורס – כנראה מסומם שפגע וברח. 4 16.8.08 בועז לחובר 26
טריאתלט בן 67 במותו. אחה”צ ביום רביעי רכב לכיוון דרום בכביש החוף. סמוך ליציאה לכיוון קיבוץ געש ושפיים, המשיך בנסיעתו דרומה. טנדר התנגש בו בעוצמה מאחור. 1 9.07.08 יצחק (איציק) אידלמן 25
נפגע בכביש החוף ליד מחלף הסירה 2 24.06.07 אליעזר (לייזר) מיכל 24
נדרס במחלף הדרים ליד תל-מונד בידי משאית 4 20.6.07 עזרא אטרקצי 23
נפגע ליד מרכז הטניס ברמת השרון. 5 17.6.06 שמעון סופרין 22
ליד קידרון. רוכב אופני הרים שעלה על הכביש לקטע קצר. 40 12.12.06 איציק דרזי 21
שדרות בגין בירושלים – דרך עירונית מהירה באופיה (דומה במתאר לנתיבי איילון). 404 03.05.06 יואל גרוס 20
בדרך לוד מכיוון יהוד לצומת הטייסים 461 28.01.06 אדוארד טוביה חייט 19
ליד מפעל תע”ש. 4 28.09.05 דורון סופר 18
בכביש הסרגל – רכב עם מאמן ברכב מלפניו באימון טיים-טריאל (דרפטינג). 65 16.07.05 גולן שלמון 17
שישי בבוקר, רכב שפגע בפלוטון ליד אילנות פצעו אנושות. נפטר כ- 3 שנים לאחר מכן. 4 10.6.05 חנוך מרגולין 16
נהרגה ליד שפיים בכביש החוף. בת 24 סטודנטית מארה”ב בחופשה. 2 22.12.04 איריס ענבי 15
אלופת ישראל. נהרגה מפגיעת גלגלים שהתנתקו ממשאית. 44 16.06.04 שרון בן-מאיר 14
בגשר נוה חיים בחדרה. 4 27.9.03 אילון פרידמן 13
ליד קיסריה, צומת פל ים 4 29.05.03 זיו גולד 12
צומת בנימינה. נפגע ע”י נהג שלא ציית לרמזור אדום. 4 13.9.02 יונתן גרינברג 11
נהרגה ליד צומת העמקים. 70 13.8.02 הילית לוי 10
בכביש 6 – כשהיה בסלילה ולפני שנפתח למכוניות. 6 19.5.02 אביחי הלר 9
בכביש החוף מול יקום 2 18.9.01 דורון רובין 8
בכביש החוף מול יקום 2 18.9.01 עמי קוריצקי 7
בן קיבוץ כברי. נפגע בכביש עכו-צפת (85) בין צורית לגילון, בשבת, בשעה 10:45. מימין לשוליים. נפטר ב- 29/3/2007 לאחר כ-7 שנים בהם היה צמח. 85 02.09.00 יצחק (איציק) אדמון 6
נפגע קשות ע”י משאית בכביש 4 ב- 18/5/98, לא הצליח להשתקם ושם קץ לחייו ב- 8/11/99. 4 18.5.98 יוסי אבני 5
רכב עם דבוקה של 7 רוכבים. נגיעת גלגל אקראית בין הרוכבים הובילה לפגיעה בטרנזיט שנע במקביל. 4 15.8.99 אלי רובינוביץ 4
התאמן בקבוצת טריאתלון קאנטרי ג’. אין מידע ברשת על נסיבות התאונה. 4 19.7.99 ד”ר גיא דוד 3
נהרג על כביש 4 מצפון לדרום באיזור צומת רופין, בידי נהגת שלא הצליחה להסביר מדוע פגעה בו. 4 16.7.99 אילן גורדון 2
טריאתלטית. נפגעה בתאונת פגע וברח בנתיבי אילון. טריאתלון הנשים בהרצליה מתקים כל שנה לזכרה. 20 24.8.96 תמר דבוסקין 1

 

לכתבות נוספות בנושאי בטיחות רוכבים בבייקפאנל:

מאת: גיא חלמיש