סדרת התוכן “איפה רוכבים” של BIKEPANEL באה לתת לכם סקירה מאסיבית של אטרקציות הרכיבה המעניינות ביותר בישראל. בד”כ נתמקד בסדרה הזו בסינגלים המנוהלים והבנויים שהוקמו בארץ, כי אנחנו אוהבים אותם – הם פותרים לנו התלבטויות וחוסכים לנו זמן: לא צריך לתכנן מסלול, לא צריך להכיר יותר מדי. יש שילוט, יש מרחק, יש גובה מצטבר… וכל מה שצריך זה להגיע לחניה בבוקר ולהכנס לשביל. פינוק.

הסינגל הזה הוא הרבה יותר ממסלול אופניים. מתוך מהותו הפיזית וזו הסמלית, היותו מסלול לרכיבה הוא החלק המשני. מדובר בנתיב מסע מכונן שנחצב במאמץ ובקשיים רבים, ואנחנו, הרוכבים, רק נהנים מתוצר המאמץ האדיר שמתחבא מאחוריו: מהשארית הברוכה שהוא הותיר באדמה, אולי כסמל שנשאר שם כדי להזכיר לנו שלא כולם התברכו באפשרות לראות במסע עניין של פנאי ושל חופש. לא המרחק הפיזי הוא מהות סינגל תמרת: 12 ק”מ בלבד, אך עבור בוניו הם מסע הישרדות אל חיים אחרים לחלוטין.

בייקפאנל בטלגרם – שווה להכנס!

המסע של ח’

זה סינגל שבנתה קבוצת נערים מפנימייה לנוער בסיכון בהובלת המדריך הכריזמטי שלהם: נדב המאירי, מנהל מרכז שטח של כפר הנוער מרחבים נוה עמיאל בשדה יעקב. זו פנימייה המקבלת נוער שבמקומות אחרים כבר ויתרו עליו, ופה מוכנים ומתאמצים לקבל את הנערים, ולחבר אותם חזרה לקהילה.

“סינגל תמרת החל במסע של ח’, נער שחצה את סף הספיגה אפילו של כפר הנוער הזה: שבר דברים, הרביץ. נער שעבר עבירות רבות. כשעזב את הכפר אפילו בביתו סירבו לקבל אותו. המשמעות קשה – בשכונה שממנה הגיע להסתובב ברחוב זה מסוכן מאוד, אולם הוא לא היה מוכן לקבל שום עונש של תיקון, אף שלמעשה הפך לחסר בית למשך שבועיים”, מספר נדב המאירי, המדריך.

1-022.JPG

לאחר שהצליחו לשכנעו לצאת למסע התיקון, יצאו הוא ונדב המדריך לדרך שבה יבנו שביל סמלי מאוד: דרך חזרה אל לבם של האחרים שפגע בהם. עם מחברת ובה שאלות כתובות שצריך לענות עליהן בכתב, מתוך קושי פיזי והתנתקות. יומן ובו איחולים מכל אנשי הצוות, כולל מקומות ריקים מחלק שלא יכלו לכתוב לו דברים חמים לאחר מה שעשה להם, והתירו רק שורות ריקות בשמם.

“זה מסע בחורף, בגשם, עם הרבה ציוד על הגב, שבו ישנים במערה בשטח, עם הרבה שיחות עמוקות על החיים ועל משמעותם, במסע שבו הקהילה לא מוותרת לו על התהליך שהוא צריך לעשות, מחכה לו בכפר, אבל הוא צריך להשלים את הדברים…” מספר נדב.

“ביום השני לקראת הסיום, בתוך העייפות, החלו להגיע אנשים, כולל אלה שהוא פגע בהם. המדריך, העובדת הסוציאלית, ומנהל הכפר, שהשלים איתו ועם נדב את המסע אל שער הכפר, שם חיכו לו כולם ומחאו לו כפיים.”

1-018.JPG

הכי קרוב, והכי רחוק מלב האתוס הציוני

המסע הזה הוליד את הרעיון לפרויקט בניית שביל הנערים של תמרת. סינגל אופניים בן כ-12 ק”מ שקבוצת הנערים מהכפר תבנה.

נדב, המדריך של הקבוצה, התחבר מאוד לרעיון כי הוא נולד פה וחזר אחרי שנים רבות. יש פה נקודות היסטוריות: בית העלמין של נהלל (ובו קבריהם של משה דיין, של אילן ואסף רמון ועוד), מעין עין סמוניה שבני נהלל והדור השני התיישבו בו, גבעת הראשונים של נהלל וסלע השבת של תמרת.

1-023.JPG

אזור שהוא חלק מהאתוס של ההתיישבות היהודית בעמק והאחיזה מחדש, והנוער הכי מנותק בעולם, הכי לא שייך לחברה הישראלית, הכי מרגיש דחוי – בונה פה סינגל שהוא תקיעת יתד משלו ליד לב הציונות. הפרויקט נולד כחלק מהסמליות שבה לקחו את הנערים האלה למסע חזרה אל החברה הישראלית. דרך עבודת האדמה, בדומה לתושבים המקוריים – אלה שהפכו לאחר מכן בזכות האתוס הזה לאליטה המחזיקה במוקדי הכוח של ישראל למשך שנים ארוכות.

בתוך הדבר הזה, נדב מספר, התחלנו לפגוש אנשים מקהילת תמרת שהלכו על השביל ולא ידעו שמשהו כזה מתרחש, וקיבלנו חיבוק והתרגשות רבה. אף אחד לא ציפה שדווקא הנערים האלה יבנו את זה. קק”ל הקצתה צוות ונתנה חיבוק ענק, ונתנה את כל מה שהיה צריך בתמיכה של אנשים מופלאים: היערנים שלי בן ישי, שמוליק ויזל, גיל עצמון ורבים וטובים אחרים שסייעו. בניגוד לסינגלים שבנו מומחים לבנייה, הסינגל הזה מהוקצע פחות ובעל יותר חלקים ישרים בהשוואה.

1-014.JPG

התמודדות עם גורמים עבריינים ופליליים

הסינגל הוא הטבעת הדרומית ביותר מבין הטבעות של מתחם הרכיבה הענק באזור אלון הגליל, הוא מתחבר לסינגל גבעת אלה (ומשם לשמשית) והוא משלים כ-100 ק”מ של סינגלים נטו באזור. זה החיבור האחרון שנותר בין ההר והסינגלים ההם לבין עמק יזרעאל, ולכן הוא מאפשר גם רכיבות מעניינות מאוד שמשלבות את שני סוגי הנופים המובחנים האלה זה עם זה (לרכיבות ארוכות).

1-024.JPG

הסינגל הוא גם אמצעי לטפל בבעיות שיש בשטח. נדב מספר על האתגר הבא: הניסיון לעצור את הוונדליזם. הנוכחות והשימוש בשטח מונעים מגורמים פליליים ואלימים להשתמש בשטח ומסייעים להוציא אותם מפה. טרקטורונים, סמים, זונות, יש גורמים רבים שנכנסו לוואקום שנוצר כשאף אחד לא הסתובב בשטח היפהפה הזה. נשמע תמוה אבל זה מה שקורה. מפה ועד כפר החורש היה ריק, הרס, אלימות כלפי השטח של אוכלוסיות מיעוטים שעושים תחרויות טרקטורונים כשיושבות פה משפחות – אלימות לשם אלימות והתרסה.

הרקע הזה עומד באנטיתזה מדהימה לפסטורליות המדהימה של המקום ולחורש המדהים שתרכבו בתוכו – אחד היפים בארץ ללא ספק.

1-012.JPG

הרכיבה

הסינגל מתחיל בבית הקברות של נהלל, במורדות הצופים אל העמק והכרמל, ופונה צפונה. אחרי רכיבה בכמה דרכי 4X4 ועליה די ארוכה, יש איזו ירידה טכנית מאוד שקק”ל הציבה בה שלט אזהרה המבקש לרדת מהאופניים, ואז עלייה ארוכה בגן לאומי יפהפה (וזו גם הסיבה לכך שההתחלה אינה בסינגל) בוואדי ארוך. בתוך העלייה השביל הופך לסינגל. החורש מדהים והמקום יפהפה. בנקודה מסוימת תגיעו לחיבור אל גבעת אלה, ודומה שסינגל תמרת יהיה התירוץ המושלם להתחיל ולהיכנס גם לסינגל גבעת אלה, שהופך כעת מהאח הדרומי והמוצלח פחות של שמשית לחיבור מתבקש אל הסינגל היפה בתמרת, ומאפשר כעת רכיבה ארוכה בחיבור תמרת-גבעת-אלה-שמשית, או אף יותר מכך למי שמסוגל. מפה נותר עוד גובה מצטבר מועט יחסית, אבל מורגש לאור המאמץ הלא מבוטל שכבר עשיתם עד כה. רוב הגובה המצטבר שיש בסינגל הזה (כ 370 מטרים) נצברים עד אמצע המרחק, ואחריו מתחיל קטע הירידה והשעשועים.

1-020.JPG

כן, אחרי העלייה הארוכה תגיעו לקטע ירידה כייפי וארוך שכבר בנוי בצורה המסורתית יותר של קק”ל עם קטעי צ’יינלס, אלמנטים בקטנה וסיבובים חדים, אבל יש פה כמה קטעים שכדאי ללטף בהם את ידיות המעצור בתשומת לב. זה לא סינגל שנותן לכם לצבור מהירויות גבוהות – הפיתולים חדים לעתים, ויש נקודות של זויות תלולות. ואז בסוף הירידה חלק מישורי יחסית שיביא אתכם, שוב עם המון Fun, חזרה אל בית הקברות.

בסה”כ מדובר במסלול שמתאים לרוכבים מתקדמים יחסית. רוכבי על יסיימו אותו בכ 40-50 דקות נטו, רוכבים מיומנים ובעלי כושר טוב יכולים להשלים סיבוב ב 50-60 דקות, ורוכבים בינוניים שירכבו בתשומת לב וזהירות יכולים לתכנן רכיבה שמשכה כשעה וחצי עד שעתיים נטו. לרוכבים מתחילים אנחנו לא ממליצים על המסלול הזה עקב מדת הטכניות והגובה המצטבר בעליות שבו.

המפה פה מציעה גם את סינגל כפר החורש לכדי הקפה ארוכה יותר וראויה של 23 ק”מ. להורדת הקובץ לחצו פה.

וקבוצת הנערים?

קק”ל החליטה לתת להם משהו בחזרה. הוחלט עם נדב ועם הכפר לתת להם השכלה, אולי מקצוע, ומשהו שמתחבר לכל ההוויה של הכרת הארץ ושל הפרויקט שלהם. יפתח סהר, הבונה האחראי לכמה מהסינגלים הטובים בארץ ובהם חרובית, עגור ועוד כמה בדרום, הוציא קורס למובילי קבוצות בשטח באופני הרים. הילדים שבנו את השביל קיבלו קורס של שלושה ימים אינטנסיביים, המבוססים על כמעט 500 שעות שהם כבר עשו במרכז השטח בכפר – לימודי ניווט, בישול בשטח, הדרכות לנערים צעירים מהם, סדנאות קודמות במדבר… קורס האופניים הוא סגירה, והוא במימון קק”ל.

1-001.JPG

במקרה הזדמן לנו לרכוב במקום עם גיל עצמון מקק”ל בדיוק בשיעור האחרון שיפתח העביר. החבר’ה תרגלו תדריכי קדם יציאה, הובלה ומאסף, ואולי הם יהיו בהמשך מדריכי אופניים מקצועיים. נדב מספר שאחרי מסע ארוך כל כך שבו הם לומדים, עובדים ומקבלים העצמה כמדריכים, החבורה הזאת, שאימצה את האופניים ועברה דרך ארוכה, כבר נמצאת במקום אישי אחר לחלוטין מזה שהגיעה ממנו.

1-006.JPG

 

כתב וצילם: גיא חלמיש

בשיתוף eירוק של קק”ל.