נושא הנשיאה והאחסון על אופניים הוא בעיה עתיקת יומין, ומטרידה. מאחר ואין לנו בד”כ רכב ליווי ברכיבות האימון שלנו בכביש, ובשטח פחות כיף לאפיקטסטים ורוכבי XC לרכוב עם תיקים, זה נושא מעניין. אנחנו מחפשים תמיד פתרונות טובים יותר לנשיאת המים הכלים, הפנימיות, הכסף ושאר העניינים ברכיבה. לעניין הפונקציונאלי מתווסף גם היבט העיצוב והסגנון, והשילוב של שני אלה מצריך יצירתיות וחכמה. הנה כמה מוצרים שבחנו תקופה ארוכה ומנסים להביא פתרונות יצירתיים לבעיה.

לשטח- הפתרונות הרייסריים של Backcountry Research

Backcountry Research היא סדנת תפירה קטנה ומגניבה שמייצרת פתרונות מינימליסטיים לרוכבים. יהיו מי שישאלו מדוע צריך את זה- הרי יש תיקי אוכף שאפשר להכניס אליהם עוד כמה דברים. אז זהו, שזה מאוד לא סטייל, הרבה יותר כבד, ואף רייסר שמכבד את עצמו לא יופיע עם תיק אוכף כבד ומכוער המאפיין רכיבה עממית. אם לצטט מדבריהם באתר (בתרגום חופשי): “אנחנו לא חושבים שתיקי אוכף צריכים לקבל תשואות- אלה פתרונות מתנדנדים, רועשים, גדולים ומגושמים. הצורה בה מתקינים אותם לאוכפים מונעת גישה נוחה לתוכנם. לא עוד ריצ’רצ’ים נשברים ונקרעים, דחיסה של דברים לתוך חלל קטן מדי, או קריעת פנימיות שחלקו חלל משותף עם אולר האלנים שלכם…”

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים
 

מBC ששולחים לישראל, הזמנתי שני מוצרים אחסון קטנים. הראשון הוא ה TulBag – פאוצ’ עמיד ויעיל שנמצא בכיס האחורי ומשמש לנשיאת אולר כלים, כסף, וכו’. הוא לא יקלוט את הסמארטפון שלכם כי הוא קטן מדי בשביל זה. מחירו  12 דולר באתר החברה. אליו צרפתי את הדור הבא של פתרונות האחסון לפנימית – ה 2015 Race MTB Saddle Mount שעולה 13 דולר. משלוח מהחברה האלה של שני הפריטים האלה עולה 9.45 דולר נוספים, שאפשר להעמיס עליהם עוד כמה יחידות של חברים כנראה.

DSC01855

Race MTB Saddle Mount

וגם נתחיל מהסוף: זה המוצר הקטן, הפשוט והמוצלח ביותר שנתקלתי בו כבר תקופה ארוכה. פשוט אחלה פתרון לתפיסת פנימית אופני הרים ספייר אל האופניים. מאחר ובכל זאת, גם רייסרים צריכים פנימית ספייר לפעמים, ומאחר ובאופני הרים הפנימיות האלה המלאות בחומר הן כבדות וגדולות להפליא, בכל זאת צריך פתרון. הפשרה בין חיבור משהו לאופניים לבין השארתם סטייליסטיים וקוליים נמצא בדמות המוצר הזה.

016

איך זה עובד? יש פה שתי גומיות חזקות שמשודכות לסקוצ’ וטבעת מתיחה, וזהו! לעומת כל תיק אוכף יש בכך חסכון של עשרות גרמים ומעלה. המינימליזם הזה לא מפריע למוצר לעשות את העבודה מעולה – הוא תופס את הפנימית, וגם אפשר להכניס שם זוג כפות דקיקות וקטנות בקלות. באתר החברה מציגים גם הוספה של בלון הניפוח לחבילה.  

רוכבים בשטח יעטפו בד”כ את הפנימית לשמירה עליה נקייה ותקינה ולטובת בטיחות- שלא “תפתח” ותנזול מטה אל תול הגלגל מה שיכול לייצר תוצאה מסוכנת. אני השתמשתי לשם כך בנרתיק משקפיים מבד שנתן להכל מראה נקי ויפה.

005

 

TulBag

אז אם יש לכם כבר את רצועות הפנימית תצטרכו לשאת בכיס האחורי עוד כמה דברים. פאוצ’ים וארנקי רכיבה- דיברנו עליהם בעבר, וגילינו שבד”כ מוצרי הפרימיום האלה מאוד יקרים, ולכן בצד התמורה הם בעייתיים. האלטרנטיבות הלא ייעודיות לאופניים עושות עבודה דומה ועלים הרבה פחות. הפעם מדובר בסיפור שונה: החברה ב BC עשו מוצר קטן, שחשבו בו על כל פרט, ויישמו את התכנון באיכות מופלאה. בניגוד להרבה יצרנים אחרים הם לא קפצו מעל הפופיק בתמחור ונותנים פה תמורה מצוינת לכסף.

למה היא מצוינת? קודם כל מרגישים מיד את איכות הבדים שהם עשו בהם שימוש- ניילונים חזקים, איכותיים התפורים בשתי וערב למניעת התפשטות חורים אם משום מה נפגעו מאיזה מברג חיצוני. בכל מקרה הם נראים ומרגישים כמו עשויים חומר שלא קל יהיה לקרוע אותו.

015

בחלק האחורי החומר מחוספס ועבה יותר, והרעיון הוא שהוא יתפוס את בד כיס חולצת הרכיבה ולא ירקוד בתוכו. הרוכסן מכוסה משני צידיו במעין פס עור מלאכותי דקיק שנראה כמו אוטם מים בצורה לא רעה בכלל. זה מסתיר אותו לגמרי ולא רואים את הרוכסן עצמו בעין כשהוא סגור. הירידה לפרטים ולאיכות נמשכת אפילו בתופסן הרוכסן – לולאת אצבע עטופה בשרוולון שמקבע אותה פתוחה תמיד. איזה דברים קטנים שעושים את המוצר הזה פשוט מושלם.

החסרון העיקרי שאני מוצא בו שהוא מעט קטן וצריך לרכוש עבורו את בלוני הגז והמתאמים, הכלים והכל- מהסוגים השטוחים והמינימליסטיים ביותר שיש על מנת שיכנסו. יש דגם אחר המשמש לסמארטפון אם שאלתם, אבל הדגם הזה פשוט מושלם לתוספת המדויקת של אותם דברים שצריך בכל זאת בכיס אחרי שויתרתם על תיק האוכף בזכות פתרון ה Race MTB Saddle Mount.


 

לארגן את הבלגן בלאפה

בחיפושי אחרי פתרונות אחסון מעניינים ויצירתיים לאופניים הגעתי ל Jet Roll– מוצר שלוקח גישה אחרת לגמרי מזו המינימליסטית קיצונית של BC, אבל עדיין נשאר במסגרת המינימליזם שאני אוהב: המטרה פה היא לארגן את הבלגן בעודף הפריטים הקטנים שנמצאים לנו בפאוצ’ים או בתיקי האוכף: מדובר בפתרון אחסון ללא רוכסנים, עם כיסים נגדיים שתופסים את התכולה, והמתגלגל כגליל לכדי סוג של תיק, או פאוצ’, או משהו שהוא בדיוק באמצע בין שני אלה. את הרול גליל סוגרים באמצעות כפתור. יש להם כמה גרסאות חומרים וגדלים שכולם משתמשים באותו מודל של אחסון וסגירה, ועולים בין 40$ ל 55$. 

003

הוא מאפשר להכניס פנימית אופני כביש, או שורה די מכובדת של כלים אל הכיסים האלה. הוא לא מתאים לסמארטפון. במסגרת החבילה הם סיפקו גם זוג כפות ומדבקות (ללא צורך בדבק) לתיקון.

008

יש כמה סוגי חומרים- החל בניילונים קלים דרך בדים רכים ונעימים ואף עור או דמוי עור, שמתחברים מבחינה אופנתית ואווירתית לחבילת אבזור העוטפת את הפיקסי העירוני והסטייליסטי שלכם. את ה Jet Roll מצמידים למסילות האוכף באמצעות רצועה עם אבזם מתכת מהסוג הדומה לאלה ששימשו לפני תקופת הקליטים להידוק נעלי רכיבה לפדלים… מעין טריביוט חמוד להיסטוריה של הרכיבה.

006

פתרון ההפרדה בתוך הגליל חביב. יתרונותיו הם בכך שהוא מארגן לכם את הדברים בצורה מופרדת ובאמת מאפשר לשים אלמנטים שונים בתאים המיועדים להם. התגלו כמה מגרעות- בראשן גישת ההצמדה לאוכף: הרצועה המסורתית הזו דקיקה, ארוכה מדי (אם כי אין בעיה לגזור ולהלחים את הקצוות), והאבזם המתכתי שלה לטעמי לא נעים ולא נוח לשימוש. החיבור של הרצועה לגליל עצמו מאולץ משהו- ולא אופטימלי (דרך חורי הכפתורים המשמשים לסגירת הרול לעצמו). ברכיבה נשמעו קולות מחאה מנקישות והתנדנדויות של התכולה במוט האוכף והמסילות.

299

כשמכניסים לשם פנימית כביש, הדבר הזה מתנפח בצורה אסימטרית, וכשתגלגלו את הלאפה לסגירה, יהיו בה חלקים שמנים וחלקים שטוחים וזה לא מקבל פני שטח עקביים, מה שמפחית את נוחות ההידוק לאוכף עוד יותר. הסגירה באמצעות כפתורים גם היא השאירה תחושה רפויה משהו לכל העניין, ויהיו דברים שהשליפה וההכנסה שלהם דרך הפתח האמצעי בין שני הכיסים נתקלת במגבלות המפתח.

תחלופת מידע עם סטיב מהחברה, מגלה שהמוצר הוא הבחירה של מקצוענים ורוכבים רציניים רבים בארה”ב, והביא כדוגמא את המנצח במירוץ הגראבל שהיה בלינקולן, נבראסקה לאחרונה ונחשב על ידם לאליפות העולם הלא רשמית בגראבל: על אופני טיטניום של Foundry Overland עליהם רכב ניל שירלי.

היתרונות שהוא מונה: אין ולקרו ולכן אין סכנה של התפסות במכנסי רכיבה יקרים, הוא רב שימושי ויכול להסגר ולהיות בשימוש בנשיאה אחרת, או בכיס החולצה בלי הרצועה, הניקוי פשוט ביותר (השרייה במיים וייבוש), בר הידוק לא רק לאופניים – גם לחלק החיצוני של תיק רכיבה, ויש דגמים שמאפשרים נשיאה של שתי פנימיות כביש או סלולרי קטן ועוד (JET Roll MTB וJET Roll III) 

295

לכביש בלבד- תיק אוכף מינימליסטי של Scicon

בטורו הסאטירי “סנדלי טבע על אלגנט” ביטל אבי ערס לייט את האישור לרכוב כביש עם תיקי אוכף (“הייתם הולכים עם סנדלי טבע על החליפה אלגנט בחתונה שלכם?”) אבל הודה בכשלון אישי לעמוד בחוק הזה בעצמו… בכך בקצרה אפשר לסכם את כל היחס שלנו אל תיקי האוכף באופני כביש. לא רוצים אותם, אבל לפעמים יש להודות, זה נוח יותר.

אגב, יש תפיסה שגויה שמקצוענים לא רוכבים עם תיקי אוכף, אבל זה לא נכון. רק בתחרויות, כאשר יש להם רכבי ליווי או באימוני קבוצה לא תראו את זה. במציאות היומיומית שלהם כשהם צריכים לרכוב מאות קילומטרים בשבוע, עם חברים וללא תמיכה לוגיסטית, רבים מהם בהחלט משתמשים בתיקים. עדיין- תיק אוכף לאופני כביש צריך להיות מינימליסטי ביותר. הוא אמור כמעט לא להראות. על תיקים גדולים ומתנדנדים (כמו ביצים של חמור, אם לחזור לאנלוגיות מהטור ההוא)  חל איסור מוחלט.004 (2)אז חיפשתי תיק אוכף שיהיה הכי מינימליסטי שאפשר, ומצאתי כזה ב Wiggle במחיר של 12.64 דולרים בזמנו והמשלוח חינם: Scicon Elan 210 Saddle Bag Black. הבעיה בקניה באינטרנט, כמו שנוכחתי לדעת גם בקנייה מוויגל יותר מפעם אחת, שיש סיכון שהמוצרים לא יגיעו, או יגיעו באיחור רב. אם זה לא דחוף לכם, ואתם מוכנים לקחת בחשבון שאחד לכמה מוצרים כל החסכון שלכם ייעלם בזכות אובדנים בדואר ישראל – חברת הדואר הטובה בעולם (כנראה שלא…), אז זה כיוון הגיוני.

הוא עשוי קורדורה, בעל נפח של 210 מ”ל, ומשקלו (תחזיקו חזק) 38.5 גרם.

מה היתרונות של המוצר הזה?

הוא עומד בדרישות הסטייל כי הוא באמת קטן. הוא לא רק קטן, הוא גם מתחבר בצורה הדוקה לחלוטין לאוכף עצמו, בלי תושבות פלסטיק שמורידות אותו למטה ומבליטות את הבושה. הוא מהיר מאוד להתקנה, כיוון שיש בו רק רצועת וולקרו, והוא עושה את העבודה לשמה נועד: לתפוס פנימית אחת, אולי כף מינימליסטית לידה ואלן דקיק. לא יותר.

003 (2)

החסרון העיקרי שלו די משמעותי

אין שום מנגנון אבטחה לסקוץ. כשהתיק מכיל אפילו קצת יותר מפנימית בלבד, למשל עוד מחזיק מפתחות או בלון גז, הוא הופך להיות מסוכן ממש: הוולקרו הבודד שתופס אותו אל האוכף לא מחזיק את המשקל או הנפח, והוא יכול להפתח בקפיצות ומפגעי כביש. כשמלאתי אותו קצת מעבר לפנימית, קרה לי כבר שהוא פשוט נעלם ברכיבה, ולמזלי חיכה לי כ 20 דקות במקום שבו זה קרה, כך שאספתי אותו חזרה. בעית ההעלמות היא עוד משנית- אם הדבר הזה נופל תוך כדי רכיבה ומסתבך לכם בשפיצים אתם מסתכנים בתאונה. לטובתו נאמר שזה לא קרה מעולם כאשר הקפדתי על הלקח, והשארתי בו פנימית וכף החלפה בלבד.

ההמלצה שלי- להוסיף לבד איזשהו סוג של אבטוח או להשאיר בו באמת רק את הפנימית והכף. כל שאר העניינים- לכיסי החולצה. בתכלס, זה התיק שבחרתי בו לאופני הכביש שלי, והוא עושה את העבודה טוב מאוד אם לא מעמיסים עליו יותר מהפנימית והכפות.

101

מאת: גיאחה
צילום: עופר עברי, צורחה וגיאחה