BIcycle Portraits הוא פרויקט צילום מעניין ויפהפה שעשו בדרום אפריקה שני רוכבים: סטן אנגלברכט וניק גרובלר, ובו הם יצאו, במשך שנתיים ארוכות למסע בו הם צילמו מאות רוכבי אופניים בדרום אפריקה. הפרויקט שלהם הוא מסע ארוך ואמפטי אל אנשים, והצירוף של המבט המיוחד שלהם על המצולמים, לוקח אותנו למסע, שככול שמעמיקים בו מעורר מחשבות מרתקות על אופניים ועל אנשים, ועל החיבור שבינם.

זה צילום במיטבו. האנשים האלה והאופניים שלהם מזמינים אותנו כל אחד אל עולמו, ואופניו. המצולמים מגוונים ושונים זה מזה, וכמובן שונים מאיתנו, אולם השונות הזו עוברת דרך קו אחד משותף לכולם: דרך הקשר שלהם ושלנו אל האופניים. וכך כאשר התבוננתי בתמונות ובסרטים שליוו את הפרויקט הזה בשנתיים האחרונות, עלו אצלי מחשבות ושאלות על האנשים האלה, על החיים שלהם, ועל מה שהאופניים מספקים להם. כמובן אנחנו רואים הכל דרך העיניים של עצמנו, וכך המבט באחרים מעלה בנו גם שאלות על עצמנו ועל הקשר שלנו עם האופניים שלנו. שאלות על זהות: שלנו כרוכבים וכבני אדם. כרוכבים וכחלק מחברה מסוימת ואחרת מזו שבפרויקט (כי המבט הוא מבט על חברה אחרת משלנו). שאלות שלאו דווקא קשורות אל האופניים. המתח בין השונות של המצולמים זה מזה ומהצופה בפרויקט, ובין העובדה שיש קו מאחד בין כל המצולמים – קו שנוגע במקום כל כך קרוב אלינו – האופניים, מייצר שאלות ומחשבה על ממדים קוטביים: דמיון ושונות, אתנוצנריות ואוניברסליזם, עוני ועושר, הומניזם וגזענות. וכמובן שכמו אומנות נהדרת כל אחד יכול למצוא בו דברים שונים לחלוטין מאלה שהעלתי פה, ולגלות רגשות מחשבות פרשנויות שונות לחלוטין למה שמוצג לפניו.

 

הפרויקט הזה הוא לא רק אקטיביסטי במהותו ובמסרים שלו, אלא גם באופן שבו הו מומן ותועד לאורך התקופה: ניק וסטן עשו זאת באמצעות KickStarter – אחד מאתרי האינטרנט המעניינים ביותר שקמו בשנים האחרונות. זה אתר באמצעותו יזמים פונים לקהילה ומגייסים כספים לסטארט אפים ויזמויות מגוונות מאוד. הסיפור של האתר הזה הוא דבר מעניין בפני עצמו, והוא מציג מודל חדש של שותפות בין יזמים למשקיעים, או אם תרצו מודל חדש של יזמות ושותפות, המבוסס על המון אמון ויצירתיות, ויוצר רשת חברתית בין תומכי הפרויקט. כליווי לפרויקט הם הקימו ערוץ ב Vimeo שבו הם חלקו את תהליך היצירה עם התומכים שלהם ועם צופי האינטרנט.

את הספר שייצא בעקבות הפרויקט עיצב Gabrielle Guy, וכן אייר בו האומן Gabrielle Raaff שצייר מפות מקסימות על בסיס מפות גוגל המתארות את המקום בו פגשו כל רוכב:

 

מאחר וכל כך אהבנו את הפרויקט, זרקנו כמה שאלות אל היוצרים שלו, והתשובות, מעניינות לא פחות:

 

חברים, מי אתם? מה הרקע שלכם? והאם עשיתם פרויקטים דומים לזה בעבר?

ניק: סטן הוא צלם ומו”ל שפרסם כבר כמה וכמה ספרים, וביניהם ‘Miss Beautiful, South Africa in pageants‘ ורב המכר African Salad, a Portrait of South Africans at home. הוא מטורף על אופניים ובעל עניין חזק בתרבות דרום אפריקאית עדכנית. אני עבדתי בעיקר בעיצוב גרפי ובאנימציה לטלויזיה. העניין שלי באופניים ותרבות אופניים התחזק באופן עקבי בשבע השנים האחרונות דרך הרבה מסעות בעולם שלוו ברכיבת אופניים.

 

מתי הרעיון לפרויקט הזה החל? איך ומדוע?

סטן: רבים שואלים אותנו את השאלה הזו, אבל אין אף רגע גדול של תובנה לספר עליו. למרות שניק ואני מכירים כבר זמן רב, מעולם לא ידענו שאנחנו חולקים את האובססיה לאופניים. זה קרה רק אחרי ביקור בקייפ-טאון (כשניק עדיין גר ביוהנסבורג), אז דיברנו על אופניים ועל הרעיונות שלנו לפרויקטים אפשריים ששנינו מדמיינים. ניק התעניין אז בעשיית סרט דוקומנטרי שיבדוק מה יקרה לקהילה, או עיר קטנה, אם אופניים יוצגו בה וישולבו בתשתית התחבורה שלה. אני, מצד שני, התעניינתי בפרויקט צילום שיתרכז באנשים שעשו שינויים לאופניים מתוך צורך – הפיכתם לסינגל ספיד בגלל מעביר הילוכים שבור, או הוספת ארגז פלסטיק למטען, אבל בלב העניין היתה האהבה של שנינו לאופניים והשאיפה שלנו לעשות פרויקט מהאופניים – תירוץ מושלם לבלות כמה שיותר זמן ברכיבה! עלינו על הרעיון לצלם כמה קומיוטרים, מאחר ושנינו בעניין של אופניים ישנים ושנינו רוכבים על אופניים כאלה, אבל בקושי מצאנו קומיוטרים על אופניים. התברר לנו שכמעט ואין תת-תרבות של קומיוטינג בדרום אפריקה. משם החיפוש שלנו אחרי המעט שרוכבים על בסיס יומיומי התפתח ל 500 פורטרטים, שעות על שעות של וידאו, אתר אינטרנט מושקע, וסדרת הספרים שלנו שתושק בקרוב.

ראיתי שגייסתם כספים Kickstarter– איך זה עבד בשבילכם?

ניק: אהבנו מאוד לעבוד עם Kickstarter משום שזה אפשר לנו למעשה לעשות מכירה מוקדמת של הספר ולהשתמש בכספים האלה לקראת ההדפסה. זו הייתה זכות לראות כיצד כל כך הרבה אנשים האמינו בקונספט וסמכו עלינו עם הכספים שלהם. יחד עם זאת, זה לא קרא מעצמו: הקמת הפרויקט, יצירת מודעות לגביו ועידכון שוטף של המשקיעים בפרויקט הן משימות שצורכות זמן רב ועבודה קשה. להשתמש ב Kickstarter זה אומר גם שהרבה אנשים יודעים על הפרויקט ורואים כיצד הוא צומח מההתחלה, ועל כן נוצרה קהילה סביב הפרויקט. גייסנו מעל 35,000 דולרים דרך Kickstarter, ועל אף שזה לא כיסה את כל ההוצאות שלנו, זה בהחלט הפך אותו לאפשרי, דבר שלא היה קורה ללא התהליך הזה, אלא אם כן היינו בוחרים בנתיב יותר מסחרי או משתמשים בחסויות – כיוון שלא כ”כ התאים לפרויקט הזה.

 

חוץ מלהיות מרתק מבחינה ויזואלית, האם היו לכם צפיות אחרות (ללמוד, להביא רעיונות למודעות וכו’) מהפרויקט הזה?

סטן: התמונות, הראיונות והוידאו הם רק מימד אחד של מה שכל הפרויקט הזה בא לעשות. להשלים את הפרויקט ובאמצעותו להראות את הערכתנו ולכבד את אותם מעטים שכן רוכבים, הוא דבר שהיה חשוב לנו מאוד להגיע אליו. הרעיון הבסיסי היה לנסות ולפצח את הסיבה לכך שכל כך מעט אנשים במדינה שלנו רוכבים על אופניים כאשר הם יכולים לשנות את חיי האדם. יש לנו בדרום אפריקה מערכת תחבורה ציבורית מאוד לא אמינה, יקרה, ולא בטוחה בדרום אפריקה, ושימוש באופניים ככלי תחבורה היה יכול להקל חלק ניכר מהבעיה בפניה אנחנו ניצבים. אנשים היו יכולים להשתחרר, לצאת לחופשי – וגם היו חוסכים כסף, משפרים את בריאותם וכמובן משחררים עומסי תנועה תוך הפחתת זיהום האוויר.

 

מה למדתם על האנשים האלה ועל יחסם לאופניים ולרכיבה?

ניק: כמובן שלאנשים יש חוויות ודעות מגוונות לגבי הרכיבה, אבל גם במקרים שבהם נעשה שימוש באופניים כתוצאה מחוסר ברירה והכרח, ניתן לראות פעמים רבות קרבה ואהבה רבה לאופניים ולרגע הרכיבה. רבים מצאו את הרכיבה כפעולה משחררת, וזה כולל אנשים מכל הרקעים. חלק אמרו שזה מייצר להם הזדמנויות לאינטראקציה חברתית בצורות חדשות, במיוחד באופן שחוצה תרבויות וגבולות כלכליים. אחרים משייכים לאופניים ערך כלכלי טהור במונחים של חסכון, אבל האהבה לפשוט להיות על האופניים היא דבר אוניברסלי שכולם חולקים.

 

איך הם הגיבו כשפניתם אליהם? אתם יכולים להיזכר באיזה אינטראקציה מעניינת שהתרחשה?

סטן: היה לנו רק מקרה אחד או שניים של אנשים שלא רצו להצטלם. למעשה, כמעט כולם, גם כשהיו חסמי שפה לפעמים, לחלוטין קיבלו את הפרויקט ושמחו מאוד להצטלם ולהתראיין. אנשים היו מדהימים ואני חושב שהם אהבו את הרעיון. אני חושב שזה קשור במידה רבה לעובדה שאנחנו צילמנו את כל האנשים האלה מהאופניים שלנו. כשאתה ניגש אל עוד מישהו עם אופניים, כנראה שנוצר איזה קשר מיידי – הבנה משותפת של הפגיעות וההנאות של להיות איפה שתהייה על שני גלגלים…

 

מה סטטוס הפרויקט כרגע? האם יש לכם ספרים מוכנים למשלוח? האם תוכלו לשלוח את הספרים שילוח בינלאומי ולישראל גם כן? איפה אפשר יהיה לקנות אותם?

ניק: אנחנו מתבדחים מדי פעם על העובדה שכנראה אפשר לעשות את הפרויקט הזה לעד – רכיבה מסביב למדינה ובילוי זמן עם אנשים זה משהו שאנחנו אוהבים לעשות. עבדנו בצורה מאוד אינטנסיבית על הספרים לקראת סוף 2011 ואנחנו מאוד שמחים עם המוצר המוגמר וכבר לא יכולים לחכות ולראות אותו בצורה הפיזית הסופית – כספר. יהיה לספרים גימור והפקה מאוד ייחודיים אז אנחנו כבר מתקשים להמתין למשלוח הראשון שאמור להגיע באמצע מרץ.

כן נוכל לשלוח לכל מקום, ומאוד נשמח לראות כמה ספרים שיגיעו לישראל. אפשר להזמין אותם מהאתר שלנו בכל זמן: www.bicycleportraits.co.za. אנחנו מתרגשים לקראת ההשקות של הספר בדרום אפריקה ובעולם. דיברנו כמה פעמים על סרט שכן צברנו שעות רבות של  צילומי וידאו מדהימים לאורך השנתיים האחרונות והיינו שמחים להפיק סרט קצר וסרט ארוך יותר כבר השנה.

 

מה לגבי איזה ביקור בישראל והמשך הפרויקט כאן?

סטן: ברור! נשמח לבוא! כל תירוץ להמשילך לרכב ולצלם (יתקבל בשמחה). למעשה ניק ואני בהחלט רוצים להרחיב את הפרויקט ואנחנו בוחנים כל מני אפשרויות לפרויקט המשך, אז אולי עוד נגיע לישראל – מי יודע!

[youtube]https://vimeo.com/19640645[/youtube]
Bicycle_portraits