הם לא רואים, אבל הם מושכים קדימה. הם לא מתחרים, אבל משאירים אותנו מאחור. מסע הרכיבה של "כן ולא – רכיבת טנדם לעוורים ורואים" מפרק לנו הנחות יסוד על ספורט, מגבלה ומנהיגות.

בסופ"ש הראשון של חודש מאי יצאו 25 רוכבות ורוכבים מקבוצת "כן ולא השרון" וצוות לוגיסטי מלווה, למסע אופניים מאתגר בן יומיים, מאיילת השחר בעמק החולה ועד למצובה בגליל המערבי. את המסע הובילו ישי לבנה, הייטקיסט תושב כרכור, ביחד עם יוסי שוהם מהיישוב קדימה -עיוור אשר רוכב כבר 30 שנה לאורכה ולרוחבה של הארץ, ואף במסעות אופניים בחו"ל.

קבוצת הרכיבה "כן ולא רוכב השרון", אשר פעילה ברציפות ובהצלחה רבה כבר משנת 2013, היא יוזמה חברתית-ספורטיבית ייחודית, הפועלת לשילוב עיוורים ולקויי ראייה בפעילות רכיבת אופניים, באמצעות אופני טנדם (אופניים דו-מושביים). הקבוצה רוכבת באופן קבוע בימי שלישי בערב ובימי שישי בבוקר, וזאת בנוסף למסעות הדו יומיים המיוחדים הנערכים מדי כמה חודשים, בעקבות עונות השנה. הקבוצה פותחת את שעריה בפני רוכבים ורוכבות עם ניסיון ברכיבת שטח, וחרטה על דגלה להיות קבוצת רכיבת שטח עם רף גבוה!

כתבות הפאנלים – קבלו אותנו פעם בשבוע: 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

איך מתחילים ב־05:00 בבוקר עם חיוך על הפנים

עוד לא הספקתי להבין למה קמתי ב- 05:00 בבוקר מרצוני החופשי, וכבר הייתי בדרך לגליל, עטוף בבגדי רכיבה צמודים ובפנים נלהבות. בדרך אני אוסף מקציר את צביקה שני, הוא קיבוצניק מניר דוד במקור, אשר רוכב בקבוצה כ- 10 שנים, ומרגיש שבפעילות זו הוא מצליח להביא לידי ביטוי את ערכיו ויכולותיו. "הרכיבה בקבוצה מאתגרת ומאוד מהנה. זוהי פעילות חברתית מיוחדת, מלאה בנתינה ובהכרת תודה". 

 

בתחנת הרכבת של עפולה מצטרף אלינו גם שמעון שוקרון מבית שאן, שהעובדה שהוא עיוור לא מונעת ממנו להגיע לכל רכיבות הקבוצה ברחבי הארץ, כבר 11 שנה ברציפות. שמעון מתגאה להשתייך ל- "משפחת כן ולא רוכבי השרון", ומספר שכאשר הרכיבות נערכות במקומות מרוחקים, הוא מגיע ערב קודם לכן לביתם של חברי קבוצה, ויוצא איתם בבוקר לרכיבות השונות.

עיוורים

מעגל פתיחה באיילת השחר

מגליל העליון ללב ההר: מסלול רכיבה מאיילת השחר

אנחנו מגיעים לנקודת המפגש באיילת השחר, וכמו מכונה משומנת היטב, אנחנו מורידים את אופני הטנדם, ומעמיסים את הציוד מהרכבים הפרטיים שלנו לרכב הקבוצה. השיבוץ לזוגות באופני הטנדם משתנה בכל רכיבה, דבר המאפשר להכיר בכל רכיבה רוכב/ת אחר. 

 

אל תפסידו כתבות מעולות!

קבלו את הכתבות שלנו ישירות לווצאפ בקבוצה שקטה (רק 3-4 הודעות בשבוע)

 

היום אני רוכב עם מאיר עודד הירושלמי, לקוי ראיה, שהפעילות הספורטיבית אצלו היא דרך חיים. מסלול היום הראשון שלנו מתחיל באיילת השחר, אשר בעמק החולה, ומסתיים בקיבוץ סאסא, בפסגות הרי הגליל – כ- 33 ק"מ, ומעל ל- 1,000 מ' טיפוס מצטבר. הרכיבה מתחילה בערוץ נחל דישון, כאשר העליות המפרכות מחייבות אותנו לתקשורת רציפה לכל אורך המסלול. להורדת קובץ המסלול לחצו כאן (יש להוציאו מקובץ ZIP לפני העברה לגרמין)

אנחנו עוצרים מתחת לעץ אלון גדול ומקבלים הסבר מעמיק על האזור מניר פפאי מבנימינה, שהיה במשך כ- 10 שנים סמנכ"ל שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע. הוא הצטרף לקבוצה לפני כ- 4 שנים, משמש כקפטן (רוכב מוביל) ומברך על הזכות להיות חלק ממנה. "זו מתנה גדולה עבורי", הוא טוען.

רוכביםלאורך ערוץ נחל הדישון יש לא מעט מעיינות מים, אך כולם נשאבים לשימושים שונים, מלבד "עין ערבות", שמוחזר לטבע ע"י מקורות. זוהי בריכת מים צוננים ונקיים, שאנו מגיעים אליה בתזמון מושלם עם התחממות מזג האוויר.

מים

משתכשכים בעין ערבות

לאחר הטבילה במעיין, אנו ממשיכים לדווש במגמת עליה, ורגע לפני שאנחנו מגיעים לכפר ג'יש (גוש חלב), בגובה של כ- 800 מ' מעל פני הים, אנחנו מטפסים קיר אימתני, שסוחט מאיתנו כל מאמץ אפשרי. רק הארטיקים שחיכו לנו בקצה העלייה, המתיקו במעט את חומצות החלב שנוצרו בגוף מהעלייה המתישה.

מכאן ועד לנקודת הסיום של יום הרכיבה הראשון בקיבוץ סאסא, רכבנו בין מטעי נשירים, דובדבנים וזיתים קסומים, כבתוך ערבוביה של צבעים וריחות שלא ניתן להתעלם מהם. בערב, תחת העייפות מהיום הארוך, בין בקבוקי שתייה חריפה, לכמויות בשר אינסופיות וקינוחים טעימים, אל מול הנוף הגלילי הנשקף מראש ההר, העמקנו את ההיכרות בין חברי וחברות הקבוצה.

 

מקיבוץ סאסא לנופי הגליל המערבי: יום רכיבה שני

בבוקר היום השני למסע התעוררנו מוקדם, לקפה מהביל וארוחת בוקר מפנקת. ארזנו את כל הציוד, ובדיוק בשעה המתוכננת, התקבצנו כולם למעגל פתיחה, שבו כל אחד מצהיר עם מי ירכב היום. מוביל המסע ישי מעדכן שלפנינו היום כ- 35 קילומטרים וכ- 450 מטרים של גובה מצטבר, ברכיבה המתחילה בסאסא ומסתיימת במצובה. להורדת קובץ המסלול לחצו כאן (יש להוציאו מקובץ ZIP לפני העברה לגרמין)

היום אני רוכב עם ציון ברדוגו, המכונה בפי כולם "הזמיר". ציון הוא כבד ראייה בן 63 מפתח-תקווה, אשר הצטרף לקבוצה לפני 3 שנים. לדבריו, הקבוצה בשבילו היא כמו משפחה, ובזכות הרכיבות והאופניים הוא מכיר טוב יותר את הארץ, ומגיע למקומות שבחיים לא היה דורך בהם אחרת. הוא משתף בלב פתוח, שהוא וחבריו העיוורים וכבדי הראייה מרגישים מאוד בטוח לצאת לרכיבות ארוכות ומשמעותיות במסגרת הקבוצה.

בניגוד לטיפוסים הארוכים והקשים שאפיינו את היום הראשון, היום אנחנו במגמת ירידה, מה שמאפשר רכיבה נינוחה בהרבה. אנחנו עוצרים למנוחה ואוכל טעים במיוחד בחניון הזיתים, חורשת עצי זית השוכנת על קצהו של מצוק נחל כזיב, בנוף עוצר הנשימה של הרי הגליל המערבי. 

 

אני מנצל את ההפסקה הנעימה לשיחה עם גרציה בן מויאל בת ה- 66 מקריית ביאליק, שבעקבות מחלה התעוורה לחלוטין בגיל 30. היא רוכבת על אופני כביש ושטח כבר מעל ל- 10 שנים ומשתפת בשמחה שהרכיבות בקבוצה מאפשרות לה לאתגר את עצמה ולשמור על הכושר.

עיוורים

גרציה בן מויאל במסע אביב של קבוצת "כן ולא השרון"

רגעי הסיום: עייפות, סיפוק ורוח קבוצה

אחרי יומיים מלאים, קשוחים ומאתגרים, העייפות המצטברת מורגשת כמעט אצל כולם, בין אם הם רוכבים מובילים או רוכבים מלווים, אך עם זאת, כמעט לא תשמעו תלונות מאף אחד או אחת. ניתן להרגיש עד כמה הקבוצה הזאת מגובשת ומחוברת, וכיצד הרוכבות והרוכבים בה מפרגנים איש לרעהו. למעגל הסיום במצובה הגענו כולנו, עייפים אך מרוצים, ללא תקלות מיוחדות ועם הרגשת סיפוק אדירה.

רוכבים

מעגל הסיום במצובה

חוויה מאירת עיניים – מה למדתי מהעיוורים שרוכבים 

כל קבוצת אופניים, וקבוצת טנדם בפרט, נדרשת למעטפת לוגיסטית, שתאפשר ביצוע של מסעות אופניים מורכבים. במסע הזה ליוו אותנו ענת מזומן כשר, מזכרון יעקב, ביחד עם אביבית שוהם (אשתו של יוסי). "כמו בכל פעם אני עומדת מהצד ומתבוננת בהתפעלות באותם רוכבי אופנים הרואים ובאלה שלא, ושואלת את עצמי, איך הם עושים את זה? איך טסים בשבילים מלאי מהמורות ומטפסים בעליות בתוך הטבע ולא רואים? איך ישנם אנשים כאלה (רואים) עם נתינה אינסופית, ועם כושר פיזי ברמות של ספורטאי על בני עשרים?

מעבר למשימות הלוגיסטיות, כל עצירה הופכת להיות מפגש מרגש עם אנשים מיוחדים במינם, למדתי מהם על הכרת תודה, על דבקות במטרה, על נחישות ועל הנאות החיים. הבנתי דרכם, כי הכוח להתמודד מול האתגרים בחיים האלה, מצוי בכל אחד מאתנו – גם כאשר נדמה ש"האדמה נפערת" וכשאין לנו את הבסיס שאנחנו רגילים כל כך לסמוך עליו- מראה עיניים"

רוכבים

רוצים להצטרף? כך תתחילו לרכוב עם "כן ולא"

כן ולא רוכבי השרון קולטת רוכבי ורוכבות שטח מנוסים, ומאפשרת להם בתוך תקופת הכשרה לא ארוכה להפוך לקפטנים (רוכבים/ות מובילים) בקבוצה. מוזמנים להגיע לרכיבת הכרות. לתיאום פנו לקבוצה: עמוד כן ולא השרון – בלוח הקבוצות של בייקפאנל

 

 

כתב וצילם: הראל נחמני

הראל הוא יזם ומוביל בתחום רכיבת האופניים בישראל, איש ברזל שהספורט הוא דרך חיים בשבילו. הוא הקים את Gran Fondo Israel המארגנת אירועי רכיבה בינלאומיים בערבה, באילת ובאזורים נוספים. פעיל בקידום רכיבות שיתופיות עם אנשים לקויי ראייה ואנשים עם מוגבלויות. הראל הוא בין מנהלי קהילת רוכבי הכביש בישראל, המונה כ- 9,000 רוכבים. 

 

 


לחצו פה לקבל את הכתבות בטלגרם:

לערוץ הטלגרם!