קנונדייל היא לא עוד יצרנית אופניים — היא סיפור של חדשנות, מקוריות ועיצוב פורץ דרך ששינה את עולם הרכיבה. ממוזיאון האופניים בעמק חפר לוקח אותנו אלון וולף למסע מרתק בעקבות המורשת יוצאת הדופן של המותג האמריקאי הנועז.
חברת קנונדייל האמריקאית היתה ועודנה אחת מחברות האופניים המוערכות בעולם, ופעילותה, הנפרשת על פני כל דיסציפלינות הרכיבה, היא רבת מעש וארוכת שנים. עם זאת, קנונדייל נתפסת בעיני חובבי האופניים כחברה שנויה במחלוקת: מצד אחד חדשנות וקדמה יוצאות דופן, ומצד שני אינטגרציה מחייבת של חלקי ה-OEM של החברה ומחשבה מחוץ לקופסא, המרימות גבות ומעלות תהיות. כך או כך, אי אפשר להישאר אדיש למוצרי החברה פורצת הדרך הזו, ולא בכדי היא קנתה לעצמה מעריצים אדוקים בכל רחבי העולם.
היסטוריה
חברת קנונדייל הוקמה בשנת 1971 על ידי ג'ו מונטגומרי, ג'ים פטרסון ורנדי קלארק. שם החברה נלקח משמה של תחנת הרכבת קנונדייל מטרו, ששכנה מתחת למשרדי החברה, בווילטון קונטיקט. בתחילה עסקה החברה בייצור ציוד קמפינג, תיקי נשיאה ורכיבה ועגלות לאופניים. רק בשנת 1984 החלה לייצר אופניים הנושאות את השם CANNONDALE. החברה התפרסמה בזכות שלדות האלומיניום המנופחות שלה, שיטת הריתוך הייחודית TIG והחלקת הריתוכים יוצאת הדופן, וזאת בתקופה בה רוב היצרנים עדיין השתמשו בפלדה לבניית שלדותיהם. בתחילת שנות ה-90' החל ייבוא סדיר של האופניים לישראל, וחובבי הרכיבה היו מזילים ריר למראה השלדות היפהפיות והמושקעות, וחלקי הקצה הייחודיים שהיו מעטרים אותן בצורה אקזוטית.
קנונדייל במוזיאון האופניים הישראלי
במוזיאון האופניים בעמק חפר אנו מציגים מגוון אופני קנונדייל מסוגים שונים ומתקופות שונות. כאספן אופניים, תמיד נתתי לאופני החברה עדיפות, וזאת בגלל הייחודיות והמראה השונה (ולעיתים המשונה) של הדגמים. תמיד אפשר לסמוך על קנונדייל שעל כל זוג אופניים שיוצא ממפעלם, יהיה איזה אלמנט מיוחד ומושקע, חלק שלא תבינו מדוע בנו אותו דווקא בצורה הזו ואיזה פטנט שונה שהושק במיוחד בשביל האופניים הספציפיים האלו. הצטרפו אלי לסיור וירטואלי במחלקת קנונדייל במוזיאון, ומי יודע, אולי גם אתם, בדיוק כמוני, תתאהבו במוצרי החברה האמריקאית.
בראשית- אופני זנב קשיח
הדגם הראשון שיוצר על ידי קנונדייל ב-1984 היה אופני הרים עם שלדת אלומיניום, כאשר החברה הייתה אחת הראשונות בתעשייה שהציעה אופני הרים עם שלדות אלומיניום במקום שלדות ברזל, החומר שהיה הסטנדרט בתעשיה באותה התקופה. שלדת האלומיניום הייתה קלת משקל באופן משמעותי, קשיחה בהרבה, נוחה יותר למניפולציות, ובשורה התחתונה שיפרה את ביצועי הרוכבים בשטח. במוזיאון אני מציג את דגם ה-26" הראשון עם גלגלים באותו קוטר, ה-SM 600.
הדגם השני שלפניכם, ה-SM 500 מודל 1987, יוצרו בעבודת יד בארה"ב עם צביעת קסטום מיוחדת. מהראשונים שנמכרו בארץ, והיו שייכים לארנולד שוורץ ז"ל. תרם: אמיר שילה.
הזוג הבא, מדגם SM700, אופני הרים זנב קשיח בעבודת יד, עם פטנט נחמד: מוט כיסא שהוא גם משאבה.
הזוג הבא הוא משנתון מאוחר יותר, כפי שמעידים השדרוגים המקומיים לבלמי הוי-ברייק והבולם הקדמי של מניטו. מדובר בדגם ה-M700- זנב קשיח עם תוספת אפטר מרקט בדמות מוט כיסא משכך. מדובר באופניים שחרשו את כל העולם, כיוון שהיו שייכים למדריך טיולי השטח נועם תדהר מ- go adventure.
כל אחד מדגמי ה-M וה-SM שיחק תפקיד חשוב בשמירה על מיצוב קנונדייל כחברה מובילה בתחום אופני השטח. דגמים אלו היו חלק מהמהפכה שהביאה את קנונדייל להובלה בשוק, בזכות תכנון מתוחכם, חומרים מתקדמים וביצועים מצוינים. בתחום הביצועים בלטו במיוחד דגמי ה- SM700 וה- M700, אשר הפכו לאופני הרים שניתן היה למצוא אצל רוכבים מקצועיים בכל העולם, והיו סימן להצלחה המורכבת של קנונדייל בייצור אופני שטח עם איזון נכון בין עמידות למשקל קליל.
אנחנו כותבים מהלב, קבלו אותנו פעם בשבוע:
ובינתיים, במחלקת המחשבה מחוץ לקופסא
אחד הדברים המאפיינים את כל אופני הקנונדייל המוצגים במוזיאון, הוא שקל להבחין כי מי שתכנן אותם הביט בעולם האופניים במבט קצת שונה, ולא חשש להיות המהנדס-יצרן שחושב מחוץ לקופסא. כפי שניתן בקלות לראות, החברה נתנה למהנדסים שלה יד חופשית להבאת החלומות, הרעיונות והשגעונות שלהם לפס הייצור. וכשאנחנו מדברים על רעיונות שהם יוצאי דופן במקוריותם, אי אפשר שלא לדבר על הפיל שבחדר, הלא הוא בולם ה-LEFTY האלמותי. בנוף אופני ההרים, המשתנה תכופות, ה-LEFTY תמיד זרח ובלט בעקבות הייחודיות שלו. יתכן שאתם או אוהבים אותו או שאתם שונאים אותו. אבל דבר אחד בטוח: אי אפשר להתעלם ממנו.
למזלגות אופני הרים מסורתיים, (במיוחד מהשנתונים המוקדמים יותר, בהם עסקינן), יש שתי רגליים, כאשר הצד השמאלי מכיל את הקפיץ (אוויר או סליל), בעטד הצד השני מכיל את מערכת השיכוך בעלת השמן והשליטה בשיכוך הכיווץ ושיכוך ההחזרה. הלפטי המהפכני לקח את שני המרכיבים הללו, ושילב אותם גם יחד, לראשונה בעולם האופניים, בתוך רגל שמאל בלבד- ומכאן השם LEFTY.
אבל למה בכלל עשו את הלפטי?
קודם כל, צמצום מבנה המזלג יכול להשיל משקל, וזה חשוב ליישומי שטח שבהם האופניים שלנו פועלים. שנית, כל המזלגות סובלים מכמות מסוימת של גמישות ומתח פיתול, משפיעים לרעה על הנוחות, האחיזה והשליטה. עיצוב ה- LEFTY עונה לאתגרים המדוברים ומשפר את הקשיחות הצידית בסיבובים ובפניות צפופות, מבלי לוותר על איכות השיכוך. כל זה, תוך הפחתת המשקל הבלתי מוקפץ, הכה חשובה להתנהגות טובה יותר בשטח.
קבלו את הכתבות שלנו ישירות לווצאפ בקבוצה שקטה (רק 3-4 הודעות בשבוע)
העיצוב ההפוך מאפשר לבנות את ה-LEFTY באופן מסיבי יותר בחלקו העליון, ולהקשיח עוד יותר את צינור הראש, עליו פועלים כוחות משמעותיים בעת רכיבת אופני הרים. כדי למנוע מכוחות הפיתול להשפיע על התנהגות הגלגלים, ה-Lefty משתמש בעצם בסטנס מרובע, במקום בצינורות עגולים, כמקובל. הרגל הפנימית הזו מתגלגלת על סטים מחוברים של מיסבי מחט, העוזרים לסיכוך מיטבי ותורמים להגדלת הקשיחות. לא רק שזה הופך את המזלג כולו לעמיד יותר בפני כוחות פיתול, אלא שזה עוזר לו להישאר אקטיבי ורגיש גם במהלך בלימה חזקה ובפניות.

בולם אחורי תחרותי קצר: סופטייל הנע על גמישות הקרבון בתומכות השרשרת, באופני הסקלפל שנתרמו ע"י נועם שילר.
אבולוציית הבולמים
ה- LEFTY המיוחד הוא רק האבולוציה של שני חידושי מתלה קלאסיים אחרים של קנונדייל, גם הם יוצאי דופן ויחודיים: ה- HeadShok ו-Moto DH.
ה-HeadShok היה בולם שכלל את הקפיץ ואת מערכת השיכוך בתוך יחידה קטנה שישבה מתחת לצינור ההיגוי ומעל המזלג הקשיח. כאשר מהלך המתלה גדל עם השנים, שינו את שמו ל-Fatty.
כשדרישות הענף דרשו יותר שיכוך ממה שה-Headshok יכול היה להציע, המערכת זזה אל מחוץ ל-headtube והתפתחה למזלג ה- Moto DH ב-1998, שהיה בנוי, בעצם, משני HeadShoks- אחד בכל צד של המזלג. המזלג הזה היה קשיח בטירוף, חסין פגיעות, והוא היווה חלק אינטגרלי באופני ה-Fulcrum Downhill האגדיים.
חלוצי האלומיניום
בסוף שנות ה-80 ובתחילת שנות ה-90 חברת קנונדייל היתה חלוצת השימוש בצינורות אלומיניום בקוטר גדול. קנונדייל הציגה את סדרת ה-CAAD ב-1997, עם ה-CAAD2 על סדרת אופני ההרים F שלהם- הדגמים התחרותיים המדהימים. השימוש בטכנולוגיה זו היה צעד ענק קדימה ממסגרות האלומיניום המוקדמות יותר של קנונדייל, ה- 2.8 וה-3.0. בשלדות ה- CAAD נעשה שימוש באלומיניום 6061, חומר שאינו נחשב למתקדם במיוחד, כיוון שהוא דורש טיפול בחום לאחר ריתוך. טיפול חום בצינורות עם קירות דקים, מבלי להשפיע לרעה על קשיחות הצינור לא היה קל, אבל קנונדייל הצליחו במשימה זאת עם ניסויים וניסיון.
לאחר הטיפול בחום נוצרה שלדה חזקה ועמידה הרבה יותר, וכך בקנונדייל יכולים היו לעבור לשימוש בצינורות בעלי דפנות דקות יותר, שהפחיתו את משקל השלדה ושיפרו את איכות הנסיעה. עם מסגרות CAAD מאוחרות יותר, הצינורות עברו תהליך של עיצוב בלחץ שמן, כך שהיו דקים יותר במקומות בהם העומס הוא נמוך יותר, ועבים יותר במקומות שצריכים היו לעמוד בעומסים גבוהים. רגע לפני הטיפול בחום, הריתוכים עוברים גם "דינאפילציה", או החלקה, אשר יוצרת מראה אלגנטי, משל היו האופניים עשויים מקרבון.
מהצלחה להצלחה
בסוף שנות ה-90, צוות קבוצת Saeco האיטלקית רכב על קנונדייל R4000 מדגם CAAD3. המאיץ האגדי והמהיר בעולם באותה תקופה, מריו צ'יפוליני, הוביל את הקבוצה והפך אותה למפורסמת, עם רכבות הספרינט הדומיננטיות והתעלולים המטופשים שלו. בטור דה פראנס של 1999, צ׳יפוליני ניצח בארבעה שלבים היסטוריים רצופים. לאחר אחד הניצחונות צ׳יפוליני ניגש למצלמות הטלוויזיה וצרח ישירות למצלמה: "קנונדייל מייצרת את האופניים הטובים בעולם!", מה שתרם רבות למוניטין של החברה.
נאמנים למסורת
אף על פי שקרבון הפך לחומר הדומיננטי ביותר בתעשיית האופניים בעשור האחרון, ולמרות שאופני אלומיניום נחשבים מתאימים יותר למאותגרי תקציב ולמתחילים, קנונדייל מעולם לא הפסיקה לייצר דגמי אלומיניום בשיטת ה-CAAD המפורסמת שלה. רוכבים "קלאסיים" המשיכו להעריך את הביצועים והמאפיינים היחודיים של שלדות האלומיניום המושקעות של החברה.
בשנים האחרונות, אופני כביש העשויים אלומיניום ברמה גבוהה, ונמכרים במחירים זולים, זכו לעלייה מחודשת בפופולריות. בדיוק לרגע הזה חיכו בקנונדייל, אשר שלדות ה- CAAD שלה חיכו בסמטאות האחוריות של התעשיה כל הזמן, והמשיכו להשתפר עם כל דור. ה-CAAD13 החדש הוא הדגם האחרון בהיסטוריה ארוכת השנים של חלוצת האלומיניום האמריקאית ושמה קנונדייל.
קנונדייל והקהילה
קנונדייל אינה רק יצרנית אופניים, אלא גם שותפה פעילה בקהילת רוכבי האופניים. החברה תומכת באירועים ומרוצים רבים, ובין היתר שמה דגש על אופניים זוגיים (טנדם) ברמה גבוהה, גם לשטח וגם לכביש. מדובר באופניים שיכולים לשמש ולהוות ענף ספורט גם לעיוורים ולנכים.
הדגם “Cannonade Tandem Los Dos” של קנונדייל הוא גרסה ייחודית של אופני טנדם, אשר הושקה עם עיצוב שנועד להתאים במיוחד לרוכבים שרוצים לבצע רכיבות משותפות בזוג, במגוון סביבות – הן בכביש והן בשטח.
ה”Los Dos” בנוי מאלומיניום איכותי, כמו רוב אופני קנונדייל, מה שמעניק לשלדה קשיחות ועמידות, ובה בעת שומר על משקל קל ביחס לאופני טנדם אחרים בשוק. העיצוב של השלדה מאפשר התאמה מיטבית לשני הרוכבים, גם אם יש הבדל משמעותי במידותיהם, ובכך להתאים עבורם את האופניים, כך שהם יוכלו לרכוב בנוחות וביעילות.
מורשת של הצלחה וחדשנות
קנונדייל היא יותר מאשר רק מותג. היא סמל למסורת, איכות וחדשנות בעולם האופניים. מסעה של חברת קנונדייל, מגראז' קטן בקליפורניה, למובילה עולמית בתחום האופניים העולמי הוא סיפור הצלחה מרשים. ההתמדה, החשיבה מחוץ לקופסא וההבנה העמוקה של צרכי הרוכבים הובילו את החברה למעמדה כיום. במוזיאון האופניים ניתן לראות מגוון אופני קנונדייל מדגמים שונים, עם חידושים פורצי דרך, פטנטים ייחודיים וקלאסיקות אלמותיות. אתם מוזמנים לתאם מראש ולהגיע לביקור – צרו קשר באתר מוזיאון האופניים
מאת: אלון וולף
לחצו פה לקבל את הכתבות בטלגרם:
לערוץ הטלגרם!