לא משנה אם אתה אפקיסט חולה מרתונים או רוכב שבילים עממי עם תיק, אף אחד לא רוצה לצאת לרכיבת אופניים עם סדנא על הגב. הטכנולוגיה מביאה עמה חידושים מדהימים – אופני שיכוך מלא וקל משקל, מע’ הילוכים ‘פשוטות’ יותר לתפעול, גלגלים גדולים ועוד תופינים שלא היו קיימים לפני 15 שנים.

מה הקאץ’? שעכשיו לכל זוג אופניים צריך לסחוב 5 מפתחות אלן שונים לפחות (6 אם נתקעת עם ברגי T25), מפתח שרשרת, משאבה, כפות, פנימית, אוזן, שפיץ ספייר, ערכת תולעים, חוליית חיבור, אולר רגיל (לך תפתח את טבעת ההידוק של ונטיל הטיובלס עם האצבעות שלך), מים, סנדוויץ’ שהכנת לעצמך ב-5 בבוקר, ארנק, טלפון – די כבר!

מאת: יואב גריבי
תמונות: יואב גריביimage1

היפני מטאיוואן

למזלנו הרב, ישנן חברות רבות ששומעות את מצוקת הרוכבים, ומתכננות במיוחד בשבילנו פתרון חכמים, קטנים ונוחים לנשיאת המשא הרב שדורשות רכיבות האופניים.

ניתן לקחת לדוגמא את קופסת האכסון של Pro, או הפתרונות הפשוטים של Backcountry research שנסקרו כאן במגזין בעבר. עכשיו, אחרי שמצאתם פתרונות יצירתיים לנשיאת הכלים שלכם ברכיבה, הגיע הזמן לצמצם את מס’ הכלים. כאן נכנס לתמונה ה- Clever Lever של BiB creative Concept store.

BiB creative Concept store היא חברה של איש אחד – טומו איצ’יקאווה. טומו הוא יפני המתגורר בטאיוואן שלהגדרתו היא “האי הטוב ביותר לפיתוח חלקי אופניים בעולם”. הוא מגדיר את עצמו כ-   “imageneer & concept developer” ומאמין שניתן לשפר את העולם דרך האופניים. במשך שנתיים הוא עמל ופיתח את הקלבר לבר- כפות חליצה המתחברות יחד למפתח חוליית חיבור מהירה לשרשרת.

image3

עם הגדלת מס’ גלגלי השיניים בקסטה, היה על יצרני מערכות ההילוכים לבצע החלטה כיצד לשמור על צ’יין ליין סביר – מצד אחד ניתן היה להוסיף עוד גלגלי שיניים בעובי זהה ולהוסיף ספייסרים ולהוציא את זרועות הקראנק החוצה, הרחק מן הציר המרכזי.

האפשרות השנייה הייתה לדקק את גלגלי השיניים והמרחקים ביניהם בקסטה, וכתוצאה מכך את השרשרת. בין אם זה לצורך תחזוקה וניקיון, או אם עלינו להמיר את שרשרת לס”ס בשטח עקב תקלה- החוליה המהירה מיתרת את השימוש המעיק במפתח השרשרת והוצאת פין החיבור. אבל לרובנו יש מערכות בעלות 10-11-12 הילוכים, ולא פעם נאבקנו ללא הצלחה בפירוק השרשרת בחוליית החיבור המהירה שהכירו לנו מערכות 9 ההילוכים. במערכת של 10 הילוכים עוד היינו מצליחים עם קצת סבלנות, מאמץ והרבה קללות חרישיות, אבל במערכת 11 הילוכים החוליה היא כבר לא ‘חוליה מהירה’, אלא חוליה נעולה לחלוטין, שאינה ניתנת לפתיחה. מדוע זה כך?image6

סיבה לקושי בפירוק חוליות מהירות

החוליות לא מיוצרות יותר לשימוש חוזר. עם דיקוק השרשרת, חברות ההינע נאלצו לדקק גם את חוליות החיבור המהיר לכדי כך שהן נעשו חד פעמיות: פתיחה מחודשת של החוליה, לפי חברות כמו Sram, KMC, Wipperman וכו’, עלולה להזיק לה ולקרוע אותה כאשר יופעל עליה לחץ ברכיבה הבאה, והן ממליצות להחליף בכל פעם שחוליה נפתחת.

יש לציין שב-3 השנים שבהן רכבתי על מערכת של 10 הילוכים, נהגתי לפרק את השרשרת לפחות פעמיים בחודש לצורך ניקוי מערכת ההינע ומעולם לא נקרעה לי חולית שרשרת. כיום אני רוכב על מערכת 11 הילוכים המותקנת על 3 זוגות אופניים שונים, ועד היום נתקלתי בבעיה הזו פעם אחת.

image5

אז למה זה טוב ליהודים?

תנו לי לצייר לכם סיטואציה: אמצע השבוע, אחה”צ, מצליח להגניב רכיבה קצרה אחרי הרכיבה, שעה וחצי הקצרצרות האלה ביום. כבר לא חם בצורה שאתה רוצה לעבור לגור ביחידת קירור, אבל השמש עדיין לא שקעה ויש עוד אור לנצל. מתחיל לטפס סינגל בעליה, יש קצב, הרגשה טובה, הסלעים חולפים בקלילות תחת הגלגל- פתאום באמצע הסינגל 2 רוכבים, אופניים הפוכים, “מה קורה? הכל בסדר?” כולם שלמים, אבל נקרע הקפיץ של המעביר האחורי. עוברים לסינגל ספיד.

“טוב,” אני שואל, “צריכים עזרה עם מפתח השרשרת?” מסתדרים החברה… 10 דקות אני עומד ליד המסתדרים. “תגידו, אין לכם חולית חיבור מהיר?” יש אבל לא מצליחים לשחרר אותה… מעניין מה יכול להציל את המצב…
במקום הוזמנו 2 כלים.

אני בטוח שלא פעם רוכבים יכולים להזדהות עם הסיטואציה שבה היה הצורך לקיצור או פתיחה של השרשרת באמצע השטח, אם לא לכם אז לרוכב אחר שפגשתם בדרך.

image4

המוצר

למראית עין הקלבר לבר לא יזכה בפרס העיצוב ביריד האופניים הקרוב: 2 כפות שחורות, העשויות מפלסטיק קשיח ואיכותי (מרגיש כמעט כמו מתכת). שתיהן ‘מתיישבות’ אחת על השנייה לאכסון נוח וקומפקטי, ובקצוות הכף יש חריצים משונים לתפיסת השפיצים.

ייחודן הוא כמובן המגרעות שנמצאות ליד חריצי התפיסה, שמשמשים גם לפתיחת החוליה. את שתי הכפות מחברים יחד דרך מגרעות אלה ונוצר מעין פלייר, אליו יש להכניס את החוליה ופשוט ללחוץ על הכף בשביל לפתוח את החוליה. פשוט וקל.

אם לא לחצתם על ה Play למעלה – תעשו את זה פה:

אך מה לגבי חילוץ צמיגים?

בחילוץ חוליות שרשרת הכלי הזה מצטיין, אבל אם להיות ישיר- אלה לא הכפות הטובות ביותר שתוכלו למצוא ב-106₪… ההכנסה של הכף אל מתחת לצמיג נעשית בקלות, אבל כאשר מנסים להחליק אותה סביב הגלגל, הכף לא ששה לזוז ממקומה. צריך להפעיל לא מעט כח, הרבה יותר מכפות אחרות שהשתמשתי בהן. בהכנסה של הצמיג חזרה למקומו לא נתקלתי בבעיות מסוימות, אבל גם כאן הכפות לא ממש זרחו. למרות שאת הפעולה הזו ניתן לפעמים לבצע ידנית, ללא כלים, ולכן לטעמי היא פחות קריטית.image7

Clever Lever – סיכום

הקלבר לבר הוא מוצר פשוט, חכם ונוח, שחוסך לכם מקום ופעמים רבות את הכאב ראש שכרוך בהתעסקות עם חוליית החיבור המהיר של השרשרת. טומו אף מעדכן כי עיצוב חדש של הלבר יגיע בקרוב, ואיתו שיפור משמעותי בפונקציות של הכלי.

על אף שחברות השרשראות מציינות כי החוליה אינה ניתנת לשימוש חוזר, ושיש להחליף אותה לאחר שהיא נפתחת, רבים מן הרוכבים (ואני ביניהם) יכולים להעיד על שימוש חוזר מוצלח וללא תקלות (שבוע אחרי צילום הסרטון כבר עברו 130 ק”מ על השרשרת).

לדעתי, לא משנה אם אתם רוכבי אפיק, מגניבים רכיבת אחה”צ לפני ארוחת הערב או סתם חולי ניקיון שחייבים לנקות את השרשרת ומערכת ההינע בנפרד, כלי לחילוץ החוליה הוא Must, ואם אפשר אז למה לא לחסוך מקום על הדרך?image2

במחיר של 30$ ליחידה (106.28 ₪ אם התעקשתם) הקלבר לבר הוא מוצר די יקר, גם ביחס לקניה של כפות אופניים (20 ₪ במקסימום) ופלייר חליצה ייעודי  (60 ₪).
אבל! תארגנו עוד 2 חברים ותוכלו לקנות שלושה ב38$ בלבד! (134 ₪ + 30 ₪ מכס = 55 ליחידה).
ישנן עוד עסקאות חבילה שניתן להזמין, הכל זמין דרך האתר של BiB creative Concept store, עם משלוח בינלאומי בחינם.
ודבר נוסף: טומו תמיד מחפש דרכים לשפר את המוצר שלו, וישמח לקבל פידבק מהמשתמשים ?.

מאת: יואב גריבי
תמונות: יואב גריבי
——————————
מנוי חינם למגזין האופניים הטוב בישראל פה: https://goo.gl/4tGh4F
מנוי למגזין הריצה RUNPANEL – חינם פה: https://goo.gl/Auzkl9
——————————