דמיינו שהנכם רוכבי מרתון ללא בעיית תקציב… אילו אופניים הייתם קונים לעצמכם?

רגע. בואו נתחיל בשאלה – מהם אופני מרתון? אלו אופניים שמיועדים לרכיבות ארוכות יחסית, בשטח מגוון אולם לא טכני מאוד, בעיקר סינגלים זורמים ושבילי ג'יפים. הם בהחלט צריכים לאפשר גם רכיבה טכנית אבל זו לא המטרה העיקרית לה הם יועדו. בניגוד לאופני XC (קרוס קאונטרי) תחרותיים, המיועדים לרכיבות קצרות יותר, בעצימות ובדופק גבוהים במיוחד, במרתון נבלה את רוב זמן הרכיבה בדופק אירובי. נחפש אופניים מפנקים יותר וניתן דגש גדול יותר על אמינות הציוד ומעט פחות על משקלו. אם בתחרויות XC נראה בעיקר אופני זנב קשיח, מזלגות 80 מ”מ ומשקלי נוצה, הרי שבמרתונים ותחרויות ארוכות נמצא יותר מתחרים על אופני שיכוך כפול עם מהלכי מתלה של 100 מ”מ (4 אינץ') וקנס משקל מסוים.
לקחנו שני זוגות מהקטגוריה הזו, שאם היו יוצאים מהדמיון של רוב הקוראים האדוקים שלנו הם היו מגיעים אלינו רטובים מריר. שני זוגות אופניים מהאיכותיים והסטייליסטים ביותר שכסף יכול לקנות, המאובזרים במיטב האבזור. מה שמייחד ומקשר בין שניהם (חוץ מהעובדה ששניהם משווקים ע”י רשת “רוזן ומינץ”), הוא ששניהם נכנסים לקטגורית ה”בוטיק”. מושג “חברת הבוטיק” מתאר חברה המייצרת כמות קטנה יחסית (נגיד 2,000 זוגות בשנה) ומכוונת לפלח השוק העליון. המשמעות של בוטיק זה לא רק קטן בגודל ובכמויות, זה גם ללכת על אמונותיך ללא פשרות. זו שאיפה להוביל שוק לא בהורדת עלויות, אלא ביצירת ערך נתפס ייחודי וגבוה אצל קהלים אנינים, שהם פחות רגישי מחיר. יחד עם זאת פה הדמיון מסתיים: מדובר בשני זוגות שונים מאוד זה מזה למרות שהם פונים (בגדול) לאותו פלח שוק ולאותו סוג שימוש – כלומר מתחרים ישירים זה בזה. יש להם התנהגות רכיבה שונה לחלוטין זה מזה, גיאומטריה שונה, ושיטת מתלה שונה. על כך במבחן שלפניכם.

Ellsworth Truth: נוחות ויוקרה

_021
[nggallery id=57]

Ellsworth מאופיינת במחויבות לאיכות ייצור וגימור מהגבוהות בעולם (לפחות באלומיניום): צביעות אנודייזד (בחלק החיצוני והפנימי של הצינורות) המוערכות בתעשייה כחזקות ומאריכות ימים במיוחד, קשיחות צידית מרשימה, קרוב לאפס בעיות אמינות במתלים/מסבים/צירים, ריתוכי אלומיניום מוקפדים… כיום, כל אופני Ellsworth מרותכים ונבנים בבית, ליד סאן דייגו בדרום קליפורניה, ארצות הברית אסף ורניק, מנהל “רוזן ומינץ” בדרך פ”ת בת”א, מפרט קצת על המותג: “Ellsworth הינה בעלת מודעות גבוהה לאיכות הסביבה והדבר מתבטא באורח חיים ובסטנדרטים של קווי הייצור. לדוגמא, משרדי ההנהלה מופעלים באנרגיה סולרית. המחויבות החברתית באה לידי ביטוי גם בכך שמכל שלדה שנמכרת, מקצים היצרן והיבואן 50$ כל אחד לטובת מטרות ירוקות ופרויקטים הקשורים בסרטן שד. מכל המגוון שלנו בחנות וברשת, אופני Ellsworth הם הקצה. האופניים האלה מתאימים לרוכבים שיודעים מה הם רוצים ולא מוכנים להתפשר. הם בשפיץ העליון של הפירמידה”.

המייחד את Ellsworth היא שיטת המתלה מוגנת הפטנט שלהם, ה-  ICT Instant Center Tracking. שיטה זו היא למעשה מתלה 4 זרועות אקטיבי (עם ציר שממוקם על תומכות השרשרת, אך אינו מפר את זכויות הפטנט של חברת  Specialized), שאמור לספק יעילות מכסימלית מחד, תוך אקטיביות מלאה מאידך.  ה- Truth הינו דגם המרתון של החברה: אופני 4 אינץ' קלאסיים שקיימים בליין של אלסוורת' כבר שנים לא מעטות ועוברים כל הזמן אבולוציה ושיפורים הדרגתיים. מתלה ה-ICT הוא מתלה 4 זרועות קלאסי. חוליות הנדנדנה המכורסמות עוטפות את צינור הכיסא ומאפשרות הנמכה מלאה שלו. שימו לב לכבל מעביר ההילוכים שעובר בתוך תומכת הכיסא.  

רשת “רוזן ומינץ” מייבאת לארץ שלדות בלבד, המורכבות בארץ לפי צרכי הקונה. האחריות על השלדות היא לתקופה קצרה של שנתיים. מחיר שלדת Truth  הוא כ- 12,598 שקלים (לחברי מועדון הרשת הנחה של 12%). עבור המפרט הנבחן כאן, מחיר האופניים המלא, לפני הנחת חבר, הינו 33,800 שקלים.

שלדה ובולמים

השלדה שבחנו צבועה בצביעת סמי-קסטום ייחודית ואיכותית בירוק-שחור. סמי קסטום, כלומר אפשרות להזמנה של שילוב צבעים מתוך מגוון נתון של דוגמאות, אם תסכימו להמתין כשלושה חודשים. בולטת במיוחד חוליית הנדנדה הגדולה והמכורסמת, עם גשר החיזוק מקרבון, האופיינית לאלסוורת' (ולא, היא אינה מיוצרת בישראל), אשר משווה לאופניים מראה אגרסיבי וטכנולוגי. צינורות השלדה המיוצרים אף הם בארה”ב מרותכים בריתוך גלוי ובולט. גם החיזוקים בנקודת החיבור שבין הצינור העליון לצינור הכיסא, וחיבורי תומכות השרשרת (האסימטריות) לציר התחתון משדרים משהו גולמי ולא מקושט: מאוד שונה מטרנד ההידרופורמינג העכשווי. זה הולך יופי עם פילוסופיית ה- Form Before Function” של טוני אלסוורת'. 

כאמור ל”אמת” מתלה ICT  שמתוכנן סביב קו המסמל את נקודת הציר הדמיונית והמשתנה של המתלה. ייחודו של המתלה בכך שהקו הזה חופף ככל האפשר לקו השרשרת בכל מצב שיכוך נתון. טוני אלסוורת' לא מפחד לתקוף באתר שלו דגמים ושיטות שיכוך של המתחרים וטוען בתוקף שה- ICT פשוט עדיף על ה- VPP, FSR, ואחרים. חפרני הרשת מוזמנים ללמוד עוד על השיטה של אלסוורת' באתר היצרן: http://www.ellsworthbikes.com/flash/ICT/main.html .

בשנים טרם המצאות פלטפורמות הדיווש למיניהן, ה- TRUTH היו חד משמעית המתלה (האקטיבי, שבאמת שיכך) היעיל / המהיר בעולם. מאז המצאת פלטפורמות הדיווש או כל כפולי החוליות יעילי הדיווש האחרים, הם כבר לא כאלו מיוחדים במחלקה הזו. הגיאומטריה נשענת על בסיס הגלגלים של 1115 מ”מ (ע”פ היצרן. מדידה ידנית הראתה בסיס קצר יותר בכ- 1.5 ס”מ). הצינור העליון ארוך יחסית למידה מדיום (אורך אפקטיבי: 596.9 ) – אורך שמוצאים במידות גדולות יותר אצל יצרנים אחרים – על כן נמליץ לכם לבדוק הייטב האם ב- Truth לא כדאי לכם ללכת על מידה קטנה מזו שאתם רגילים אליה. לנוחיותכם, האופניים מיוצרות  ב- 4 מידות גודל (XS, S, M, L). זווית כסא סטנדרטית לקטגוריה – 72.7, וזווית ראש של 70.2. זווית הראש מעט קטנה יותר מה- 71 הקלאסי של אופני קרוס קאנטרי, זווית שידועה בתור מחמיאה לעליות אבל דורשת ריכוז בירידות תלולות. מצד שני, אלו לא ה-69 מעלות של אופני שבילים.  

בסיס גלגלים 109.2 ס”מ
צינור עליון 59.7 ס”מ
זווית צינור כיסא  72.7 מע'
זווית צינור ראש 70.2 מע'
גובה ציר מרכזי 34 ס”מ

הבולם האחורי הוא ה-Fox RP23 (כמעט סטנדרט על כל אופני מרתון) המייצר 100 מ”מ מהלך במתלה האחורי. ה- RP23 מאפשר לבחור הפעלה או ניתוק של פלטפורמת דיווש המונעת נענוע בזמן דיווש נמרץ, הנקראת ב-Fox בשם Propedal. בזמן הפעלת הפלטפורמה ניתן לבחור בין 3 רמות קשיחות של הפלטפורמה: רך, בינוני וכמעט נעול. בהמשך נתייחס לעניין ההשפעה שיש (או אין) למצבים האלה על איכות הרכיבה ב- Ellsworth Truth. מלפנים הורכב מזלג Rock Shox SID Team בעל מהלך של 100 מ”מ. הסיד הוא בולם קל (1480 גרם) ואיכותי, המאפשר כיוונון מדויק של אופיו להעדפות כל רוכב באמצעות שני תאי אוויר נפרדים, המהווים קפיץ חיובי ושלילי, חוגת מהירות לשיכוך ההחזרה (Rebound), לשיכוך הכיווץ (Compression), נעילת המזלג וסף פריצה מתכוונן לנעילה הזו. 

DT QR – מזלג ה-SID המצוין וגלגלי ה-DT המעולים חברו יחד ליצירת פרונט מדויק, קשיח וקל מאוד. צירי השחרור המהיר של DT תרמו לקשיחות, אך היו פחות מהירים לתפעול מצירים סטנדרטיים

משקל האופניים ה”רטוב” – 12 ק”ג.

רכיבים

בין הרכיבים שבלטו במיוחד לטובה: קראנק Deus XC של Race Face עשוי בכרסום CNC מנתח אלומיניום מחושל, סט גלגלי XR1450 של DT, קל סקסי ומהיר, מעצורי Avid Juicy Carbon שעצרו היטב וכיסא Gobi Wing Flex של Fizik. מי שמנייד את האופניים במושב האחורי של הרכב, תוך הורדת גלגלים, יעריך את הפטנט של “נעילת” ידית מעצורי ה-Juicy הרחק מהכידון, כדי למנוע את הידבקות רפידות המעצור זו לזו. העברת ההילוכים המהירה והמדויקת של מערכת ה-SRAM XO היא פשוט תענוג והוציאה התפעלות אפילו מחבר סינגלספידר שמתרחק מהילוכים. brake lever – ידיות הקרבון הסקסיות של המעצורים, מחוברות לכידון דרך חבק יחיד המשותף גם לידיות ההילוכים. מלבד חיסכון במשקל, מתקבל מראה נקי וכידון פנוי

הרכיבה

סינגלים

את “האמת” קיבלתי עם בחירת צמיגים מקורית אך מגניבה: של Geax מדגם  LoboLoco(במידה 2.1), צמיגים בעלי קוביות בשרניות משהו שמטרתם אחיזה משופרת. בשילוב עם גלגלי ה-DT הקלילים והקשיחים, הם היו מצוינים והרחיבו את מעטפת הביצועים של האופניים לסינגלים טכניים, תוך פשרה סבירה על מהירות הגלגול. טהרנים כנראה יבחרו בצמיגים אחרים לאופניים כאלה היות וגרסת ה- UST אינה קלה (860 גרם לצמיג), אולם אין ספק שבסינגלים הם ייצרו יתרון. בסינגלי מענית, השילוב של תוואי קרקע שטוח יחסית, גיאומטריה יעילת דיווש וצמיגים אוחזים סיפק כיף גדול ומהירות בהשכבות. האופניים הרגישו לי כמו כפפה ליד מהרגע הראשון והיו טובים מאוד בסינגלים המהירים משובצי הברמים של המקום – כשהמתלה נדחס בעת הכניסה לסיבוב.

ההנאה בסינגלים הייתה בעיקר באלה שאינם תלולים, בשל מנח הגוף השכוב והמתוח יחסית על הצינור העליון הארוך. בירידות טכניות תלולות, השליטה באלמנטים טכניים אתגרה את הרוכב. בהעברות משקל תכופות, בפניות צפופות מאוד, ה-Truth קיבלו ציון טוב, אך לא טוב-מאוד, מאחר ונדרשה שפת גוף ברורה ומעט מוגזמת כדי לזרוק אותם מצד לצד. אם אתם אוהבים את יעילות הפידול של אופני 4 אינטש, אך מבלים הרבה בסינגלים, שימו סטם קצר יחסית (באופני המבחן אורך הסטם היה 90 מ”מ) ותוכלו להטות אותם מעט ממרתון לכיוון שבילים. ה-Truth יירדו הכל, אך זווית הראש התלולה יחסית (זה לא ה-69 מעלות של אופני שבילים) והצינור העליון הארוך, דורשים מהרוכב מיומנות ושליטה. גם האבזור, שהביא את האופניים למשקל נמוך ולחוויית רכיבה מקסימאלית, בלט לטובה. גלגלי ה-DT Swiss XR1450 חברו לרמת הקשיחות הצידית המופלגת של האופניים האלה, וסיפקו רמת שליטה גבוהה בהיגוי ותחושה של אפקטיביות בהעברת מאמץ הרוכב ותרגומו לתנועה קדימה.

דרכי ג'יפים

ככל שהמסלול הוא באיכות כבישית יותר כך עולה הרגישות למתלה שאינו יעיל. שמתי את הפרופדל במצב 3 – הקשיח ביותר – ועברתי חליפות בין פרופדל מופעל למנוטרל. ההבדל התגלה כלא-דרמטי. האקטיביות המלאה של המתלה מורגשת וניכר שהאופניים הם מאסכולת “מרבד הקסמים”, מיישרות כל מהמורה ומפנקות ישבנים. עם זאת, הפטנט של טוני אלסוורת' ליעילות דיווש עובד יפה, בעיקר בישיבה. האקטיביות המלאה עוזרת לגלגל להיצמד לקרקע ובעזרת ה- ICT ה”אמת” הרגישו יעילים  גם במצב הפלטפורמה הפתוח. לגבי בובינג (נענוע המתלה האחורי הנגרם עקב דיווש): בדרך כלל מתלי 4 זרועות אקטיביים אינם מצטיינים בהתמודדות הזו, וגם מתלה ה- ICT לא מעלים את התופעה לחלוטין… אבל תרגישו אותה כמעט אך ורק בעמידה. כאמור, מתלה ה-Truth אינו רגיש מאוד להפעלת ProPedal והוא לא אחד מאלו שמרגישים הבדל של “יום ולילה” עם הפעלת או כיבוי של המנגנון. באופניים האלה ה- ProPedal משפיע בשוליים בעיקר בהעלמת התנודות הקטנות.

לשליטה בירידות ג'יפים מהירות ולא טכניות, תורמים בסיס הגלגלים הארוך, והתנוחה השכובה שמורידה את מרכז הכובד נמוך ביחד עם זווית ראש שאינה עצבנית. כאן, בניגוד לסינגלים, המחיר שמשלמים על התנוחה הזו אינו גבוה, כי אין צורך רב בשינוי מיקום הגוף על האופניים ובשליטה בכידון כמו בקטעים הטכניים. ה- SID השנה הוא מזלג מעולה. קליל, קשיח צידית (בניגוד לשנים עברו), ובעל אפשרויות כיוונן אינסופיות המתאימות לכל טעם ולכל רכיבה. סיבוב חוגת הקומפרשן תוך כדי רכיבה הוא נוח והקליקים ברורים. לדוגמא, לדרכי כורכר או לתחרות לא-טכנית, נעלו את הבולם לחלוטין בחוגה הכחולה, ואז פתחו חזרה שני קליקים אחורה, ויש לכם מזלג שמגהץ את “רעשי” השביל, אך עדיין מאפשר טיפוס בעמידה על הילוך כבד, בלי להתכווץ.

איפה בכל זאת רצינו שיפור? 

האלסוורת הם אופניים מצוינים אבל עם השיפורים הרבים של הבולמים והמתלים בשוק כבר לא בטוח שהמתלה שלהם כה ייחודי בתכונותיו כמו בעבר. בנוסף, הם לא וורסטיליים כמו שהיינו רוצים. לרוכב הלא מקצוען, זה שמשתמש בזוג האופניים היחיד שלו למגוון תנאי רכיבה ולא רק למירוצי 24 שעות זה נושא חשוב. חלק מהנקודה הזו נובעת מציר מרכזי מעט גבוה לאופי הסינגלים הדרדרתי הישראלי, שמזמין מרכז כובד נמוך יותר, התורם לתחושת בטחון ושליטה טובים יותר בסיבובים.  

מילה על המחיר: 12,598 זה לא מעט כסף. בסכום נמוך מזה יש עוד כמה אפשרויות נוספות שנותנות תחרות קשה לאופניים האלה – אפילו ברוזן ומינץ. אחד הדגמים האלה הם ה-Yeti AS-R שנבחנים גב אל גב עם ה-Ellsworth במבחן זה. גם ה-Yeti הם אופני בוטיק, גם הם משווקים ב”רוזן ומינץ”, והם עולים כ- 3,300 שקלים פחות. עם זאת, הם מיוצרים בטייוואן (ומכאן הבדלי המחיר). Stay Tuned

סיכום:

ה-Truth של Ellsworth הם אופני מרתון מצוינים, מפנקים ויוקרתיים. אלה שמעריכים איכות ייצור גבוהה במיוחד והקפדה בפרטים יאהבו את השלדה הזו ותהליכי הייצור שלה. מתחרים ורוכבי כביש שיורדים גם לשטח, יאהבו את הצינור העליון הארוך והתנוחה השוכבת יחסית, המעודדת עבודת רגליים. מגבלות תגלו, אם בכלל, רק במכות כוח קיצוניות, בדיווש בעמידה ובסינגלים טכניים מאוד, אך זהו מחיר שתשלמו עם כל זוג אופני XC או מרתון מקצועיים. יחד עם זאת, בסינגלים זורמים תמצאו בהם פרטנר נהדר. ה-Truth יצטיינו במיוחד מול דגמי מתחרים ברכיבות נפח ארוכות, עקב הפינוק הממכר שמספק המתלה האקטיבי המשובח שלהם, מבלי לוותר על יעילות הדיווש.

ציונים

נוחות:   9
עליות:    8                   
ירידות:  8
סינגלים: 8
תמורה:  7
כללי:   8

מפרט:
בולם אחורי:             Fox RP23
בולם קדמי:             RockShox SID Team 100mm
גלגלים:                   DT Swiss XR1450
צמיגים:                   Geax LoboLoco 2.1
מעצורים:                 Juicy Ultimate Carbon
ידיות הילוכים:           Shimano XTR
מעביר אחורי:          SRAM XO
מעביר קדמי:           Shimano Deore LX
קראנק:                   Race Face DEUS XC
סטם:                      Race Face DEUS XC
כידון:                                              Race Face DEUS XC
מוט כיסא:               Thomson Layback / Truvative
כיסא:                                            Fizik Wing-Flex
דוושות:                                        Shimano SPD 540
משקל רטוב:            12ק”ג
מחיר שילדה:           12,598 שקלים (11,086 שקלים לחברי מועדון)
מחיר האופניים כפי שנבחנו: 33,800 שקלים (29,740 שקלים לחברי מועדון)
יבואן:                      רוזן ומינץ,  1-599-50-10-90

Yeti AS-R: קרוס-קאנטרי-פרירייד

Dsc_6029
[nggallery id=58]

Yeti מקולורדו, ארץ ההרים הגבוהים ואחד משני מרכזי הרכיבה החשובים בארה”ב, היא מהוותיקות והקוליות מבין חברות הבוטיק. לכל דגמי החברה קו עיצובי ייחודי ובולט המאופיין בצבע הטורקיז-לבן-שחור של קבוצת התחרויות הרשמית שלה. בעבר התחרו עבורה רוכבים אגדיים כגון ג'ון טומק, ג'ולי פורטדו, ומיסי ג'יוב. בעשור האחרון, החברה הפכה לידועה מאוד בסצינת הדאונהיל והפרירייד, אולם דווקא ממנה יצאו אחד מדגמי המופת בתחום ה-XC/מרתון: ה-AS-R, ראשי תיבות של Active Suspension – Racing. מאז השקת ה-AS-R ב-2001 המבנה הבסיסי שלהם לא השתנה, אולם הוא עבר התפתחות הדרגתית ושיפורים משנה לשנה עד היום. רבים מהשינויים באו לחזק את הקשיחות הצידית של האופניים, אתגר קבוע בתכנון ציוד XC קל משקל: עיבוי מוט כיסא (כצמח מהסטנדרט של 27.2 ל-31.9 מ”מ), שימוש בקרבון במשולש האחורי, עדכון פרופילי הצינורות במשולש הקדמי ולאחרונה אף הושק דגם AS-R Carbon העשוי כולו מסיבי פחמן, מגלח 250 גרמים, מצטיין בקשיחות גדולה יותר וכמובן מגיע עם מוט כיסא אינטגרלי – כזה שמנסרים כדי להתאים לגובה הרוכב ממש כמו באופני כביש.

שתי התכונות שמאפיינות את ה-Yeti הן זריזות וורסטיליות וזה בולט עד כדי כך שמול דגמים אחרים בקטגורית XC/מרתון ל-AS-R אופי נפרד וייחודי: אלו אופני סינגלים מעולים!

ארז ביתן מ”ונטיל-אופניים” (מפיצי Yeti בארץ) מספר: “החבר'ה ב-Yeti מאוד צעירים ברוחם ונפשם. ממש חיים את הענף והרכיבה. כל יום בצהריים סוגרים הכל והולכים לרכב. משקיעים רבות בקבוצה המקצוענית שלהם ובצוותים הטכניים שמקיפים אותה וזה משתקף גם באתר האינטרנט של החברה. הם מאמינים שהדרך הנכונה לפעול ולקדם את המותג היא דרך הסצינה התחרותית. הסגנון שלהם קצת דומה לשל הישראלים, הם לא פורמליים כל כך. בקטע המקצועי ובאחריות הם נותנים גב מאוד חזק ליבואן בכל מקרה של בעיה. ה-AS-R לא ממש תחרותיים כמו שתופסים אותם ואינם מיועדים רק לרייסרים בסצינת הקרוס קאנטרי התחרותית. אני רואה הרבה רוכבי שבילים שרוכבים עם מהלך ארוך מדי על אופניים כבדים ומסורבלים מדי עבורם. ה- ASR פשוט מדהימים בטיפוס ובשבילים. אפשר גם לבנות אותם עם מזלג במהלך 120 מ”מ מלפנים. לדעתי הדגם הזה מאוד מתאים גם לרוכבי השבילים הלא-תחרותיים ולא רק למתחרי XC”.

השלדה

המתלה הוא מתלה ציר יחיד מתוחכם. מה ש”מְתַחכֵּם” אותו הם שני פרטים. הראשון הוא ה-Dogbone, חוליית המתלה, המקשרת בין הבולם, תומכות הכיסא והצינור העליון של המשולש הקדמי. החולייה הזו מהווה נקודת עיגון נוספת לתומכות המתלה ולבולם ולכן מחזקת את המתלה ומגבירה את קשיחותו הצידית. על הדרך היא גם מספקת עקומת שיכוך אופטימאלית לכל אורך מהלך המתלה. הפרט השני הוא ה-Flex Pivot, פטנט מיוחד של Yeti, המשיג תנועה אנכית ליד ציר הגלגל האחורי, ללא שימוש בציר או מסב. ה”ציר ללא ציר” הזה נוצר על ידי מניפולציה בתומכות הכיסא העשויות קרבון. בסמוך לתושבות הגלגל האחורי, התומכות מקבלות פרופיל שטוח ודק מאוד (I Beam), המאפשר גמישות אנכית בלבד, ללא הקרבת הקשיחות הצידית. במהלך הזה Yeti חוסכים משקל ותחזוקה של ציר מתלה ומרוויחים אקטיביות שלא מאפיינת מתלה ציר יחיד סטנדרטי.

זוויות ה-AS-R שונות אף הן מזוויות ה-XC/מרתון הקלאסיות, בעיקר זווית הראש המתונה יחסית של 69 מעלות. ביחס לזווית הראש המסורתית של 71 מעלות, שהייתה מקובלת בעבר בקטגוריה זו, הזווית המודרנית יותר של ה-Yeti נותנת טוויסט מסוים לכיוון רכיבת שבילים וסלחנות גדולה יותר בירידות.

בסיס גלגלים 110.49 ס”מ
צינור עליון 59.4 ס”מ
זווית צינור כיסא   73 מע'
זווית צינור ראש 69 מע'
גובה ציר מרכזי 32.38 ס”מ

הייחודיות ממשיכה עם מבנה השלדה. במיוחד בולט מבנה הצינור העליון ה”שבור” שהוא למעשה שני צינורות המרותכים במרכזם למחבר חלול, מחושל ואז מכורסם, באופן המייצר מרווח עמידה נדיב מאוד. המחבר החלול הזה מתפקד גם כמחבר הבולם לשלדה, באופן שמעביר את כל כוחות הדחיסה של הבולם אל הצינור העליון. על הדרך, Yeti טוענים שהמחבר וריתוכי הצינורות אליו גם מגבירים את הקשיחות הצידית והעמידה בפני עומסי פיתול. שיהיה. למעט צינור הכיסא, השלדה עשויה צינורות בעלי פרופיל של 8 אנכי (או של רובה צייד דו-קני  Over-Under לציידים שביניכם). המשולש האחורי עשוי מקרבון, עם תומכות שרשרת אסימטריות. משקל השלדה 2.17 ק”ג (נתוני יצרן – מידה מדיום). תשומת לב לפרטים ניכרת בשרוולי אלומיניום להגנה על תומכות השרשרת בנקודות בהן יכול להיווצר מגע בין השרשרת לקרבון.

כאמור, האפשרות לבנות את האופניים הללו לכיוון יכולת גבוהה בסינגלים, באה לידי ביטוי גם בתאימות לבולם  120 מ”מ (ואז זווית הראש היא 68 מעלות וזווית הכיסא 72…), ומרווח בוץ מרשים המאפשר גם הלבשת הכלה בצמיגים ברוחב של עד 2.35 אינץ'!


אבזור בולט (רשימה מלאה מטה)

גם ב-Yeti מלאכת השיכוך מאחור מסתמכת על בולם ,Fox RP23 המספק מהלך מתלה אחורי של 3.89 אינץ או 98 מ”מ, ומלפנים על מזלג Rock-Shox מדגם SID Team, בעל מהלך של 100 מ”מ, זהה בדיוק לזה שבחנו על ה-Ellsworth.

את העצירה הנשכנית מספקים מעצורי דיסק הידראוליים של Formula האיטלקית, עוד מותג ש”ונטיל” מייבאים ארצה.  לדגם ה-Bianco שהורכב על האופניים עיצוב מתכתי מבריק ובולט בניחוח רטרו. מוט הכיסא שהורכב על האופניים הוא Thomson בגרסת ה-Lay Back המשוכה לאחור.הגלגלים הם ה-Bontrager Race Lite מוסבים לטיובלס על ידי פס האיטום המיוחד והאלגנטי של Bontrager. הולבשו עליהם צמיגי Tubeless של Geax מדגם Saguaro.

 


הרכיבה

 

 

 

סינגלים

אם יש מקום שבו ה ASR-זורחים ומתעלים מעל רוב האופניים בקטגורית ה-XC, הרי זה בסינגלים! אלה אופני שבילים מגניבים וזריזים, שאוהבים שינויי כיוון מהירים בכל הזויות: לצדדים, למעלה ולמטה. אופני המבחן שוקלים כאמור 12.1 ק”ג, משקל קליל לכשעצמו, אך התכונות הדינמיות המשובחות שלהם גורמות להם להרגיש אף פחות מזה. הגוף ממוקם באופן שמאפשר תזוזה קלה מאוד לתנוחת “תחת אחורה” בירידות ואלמנטים תלולים מחד, ו”תחת לשפיץ האוכף” בטיפוס קירות מאידך. תנועת גוף קלה והגלגל הקדמי יתרומם בקלות מעל מדרגות או בקפיצות מזדמנות. בצורה דומה הם גם מעולים להשכבות, הטיות לצדדים ותקיפת ברמים. כן, אני יודע שזה עתה כיסיתי כמעט את כל מה שיכול להיות בסינגל שטוב – האופניים האלה פשוט מזמינים את הרוכב למשחק מתמשך. יחד עם הכיף הגדול שהם מספקים בסינגלים, ה- AS-R לא מרגישים עצבניים מדי או קשים לניהוג מבוקר, כנראה תודות לזווית צינור הראש המתונה. התכונה הזו, להתאים למגוון סגנונות רכיבה, הן לסינגלים והן לשימוש המסורתי של אופני מרתון חשובה מאוד, שכן יש רוכבים רבים שבשבילם הסינגלים והרכיבה הטכנית מהווים את מהות הרכיבה ומקור הכיף העיקרי. ה-Yeti מביאים עמם בשורה: לא חייבים להיות רוכבים סופר-טכניים על מפלצות עתירות שיכוך וחיבה יתרה לקפיצות מסמרות שיער של מטר ומעלה בשביל להנות בסינגלים. בינינו, לרכוב על אופניים כבדים ועודף שיכוך זה די מיותר במקומות רבים ומוכרים כגון בן-שמן, סינגל בארי, סינגל עדולם, סינגל בית קשת, החורשן והרשימה הולכת וממשיכה… ה-AS-R הם האופניים המושלמים למקומות האלה ולסינגלים זורמים יחסית.

דרכי ג'יפים

הייעוד של ה-Yeti הוא XC ומרתון ובמתארים האלה הם מספקים שילוב של קלילות ויעילות פידול. המתלה המצוין מזמין את הרוכב להפעיל תכופות את כפתור הפרופדל, היות ויש הבדל דרמטי בין מצב מופעל למנוטרל. הוורסטיליות הנובעת מתכונה זוו התאימה לנו: בירידה טכנית מושיטים יד בנוחות אל הבולם האחורי, מבטלים את פעולת הפלטפורמה ומקבלים שיכוך מפנק. בעליות מפעילים שוב ומקבלים פלטפורמה יעילת דיווש, כמעט ללא בובינג. האופניים הגיעו עם מוט כיסא משוך לאחור (lay back). אם מידת האופניים נכונה לכם, והשימוש העיקרי שלכם באופניים הוא רכיבת טמפו, מרתונים ותחרויות, עדיף לבחור מוט כיסא ישר רגיל, ולהיות ממורכזים יותר על האופניים. במהלך המבחן החלפנו למוט אוכף ישר וניכר שהטיית המשקל קדימה עשתה טוב לעבודת המתלה בכך שחילקה את המשקל בצורה שווה יותר בין הבולם האחורי לקדמי, וסייעה לעבודת כוח וקצב.

 

איפה בכל זאת רצינו שיפור?

הביקורת העיקרית על השלדה הזו היא על רמת הקשיחות הצידית שלה. למרות שלאורך השנים בוצעו שינויים שהוסיפו קשיחות צידית כגון עיבוי מוט הכיסא ומעבר למשולש אחורי מקרבון, הרי שעדיין ניתן להרגיש שיש מה לשפר. זה מסביר מעט מדוע Yeti היו מהראשונים להציג גרסת קרבון מלאה ל-ASR. לדברי החברה עיקר התועלת של שלדת הקרבון היא לא הורדת המשקל השולית שהם השיגו, אלא הגדלת הקשיחות הצידית ב- 50%. 

למה יש מקום רק לבקבוק אחד? רוכבי מרתון אוהבים בקבוקים מכמה סיבות. נוח לשים בהם משקה איזוטוני, קל לעקוב אחרי כמות השתייה המוקצבת למניעת התייבשות, קל לאסוף בפיט-סטופ בקבוקים מצוות התמיכה מבלי לסחוב הכל על הגב, וגם לפעמים, במרוצים ארוכים במיוחד צריך יותר משקית של 3 ליטר… ל- ,כמו לרוב אופני השיכוך המלא המיועדים למרתונים ,AS-Rמקום לבקבוק אחד בלבד. 

מעצורי הפורמולה סיפקו עוצמת עצירה טובה, אולם הפרוגרסיביות שלהם טעונה שיפור. 

אחרי שבועיים מאומצים, ההילוכים יצאו מכיוון וסבלנו מנפילות שרשרת מרובות.


סיכום

ל-Yeti AS-R יש תכונה בולטת: הם מעוררים התלהבות כבר מהפעם הראשונה. אלו ממש אופני כיף ללא הפסקה. אנחנו מודים – נקשרנו אליהם וחבל היה לנו להיפרד מהם בגלל הזריזות והקלילות שהאופניים האלה משדרים, ובגלל הוורסטיליות והרצון לחגוג באלמנטים טכניים. ה-AS-R הם לא רק אופני מרתון ו-XC מעולים. אם אתם רוכבי סינגלים ושבילים טכניים ללא נטיות לקפוץ מגבהים משמעותיים, הרי שהם פשוט מושלמים לשימושים האלה. אה…וגם לסטייליסטים… היכולת הנדירה הזו להצטיין בקטגוריות שונות ולעיתים מנוגדות כל כך מביאה אותנו לתת להם את הציון הגבוה ביותר שנתנו עד היום בקטגוריה, ציון תשע הקרוב למושלם! הנקודה הנוספת מופקדת אצל עו”ד ורו”ח, היות ונותר היה עוד לבדוק את השיפור שמציגה שלדת הקרבון של ה-ASR, ואת האפשרות לקבל ASR עם קשיחות צידית מוגברת.

 

ציונים

עליות: 8

ירידות:  9

סינגלים: 10

תמורה: 8

כללי: 9

מפרט:

בולם אחורי:             Fox RP23

בולם קדמי:             RockShox SID Team 100mm

גלגלים:                   Bontrager Race Lite

צמיגים:                   Geax Saguaro 2.0 Tubeless

מעצורים:                 Formula ORO

ידיות הילוכים:           Shimano XTR

מעביר אחורי:          Shimano XTR

מעביר קדמי:           Shimano XT

קראנק:                   Truvative Stylo OCT

סטם:                      Thomson

כידון:                       Race Face DEUS XC                     

מוט כיסא:                Thomson Layback / Truvative                

כיסא:                      Fizik Wing-Flex                      

דוושות:                    Shimano SPD 540                   

משקל רטוב:            12.2 ק”ג

מחיר שילדה:           9,300  (8,184 לאחר הנחת חברי מועדון)

מחיר האופניים כפי שנבחנו: 24,900 ₪ (21,912 ₪ לאחר הנחת חברי מועדון)         

יבואן:                      ונטיל – רוזן ומינץ

טלפון:                     04-6491414


 

סיכום מבחן ה”ראש בראש”, Back 2 Back שלנו – Yeti AS-R נגד Ellsworth Truth

לזוג אחד (Truth) מתלה משוכלל בעל 4 צירים מוגן פטנט, ואילו לשני מתלה קלאסי של ציר יחיד. למרות ההבדל בין המתלים שניהם סיפקו נוחות רבה ואקטיביות במצב פרופדל פתוח, מעניין לראות ששניהם מספקים רמת שיכוך גבוהה מאוד בכך שהיא עושה את עבודתה מבלי לאבד אנרגיה מרובה. אולם הייטי גברו כאן על האלסוורת' בגלל היכולת שלהם לשנות אופי עם הפעלת הפרופדל ולמנוע נדנוד (Bobbing) בצורה מוצלחת יותר.

לקחנו שני זוגות אופניים מהיותר יקרים בקטגורית המרתון. שני הזוגות אינם מצטיינים בתמורה לכסף, לא בגלל התמורה אלא יותר בגלל הכסף… עדיין, יש הפרש משמעותי של כ-3,300 ₪ בין שתי השלדות (האלסוורת', עבודת יד בארצות הברית, יקרים יותר מהיטי המיוצרים בטייוואן). שני הזוגות יפים-יפים, צבועים בצורה ייחודית, ושוקלים כפי שנבחנו במשקל דומה (כ- 12 ק”ג), על אף גלגלים קלים – ויקרים – משמעותית על האלסוורת'. 

בשבילי 4X4 הביצועים דומים, עם יתרון קל לאלסוורת' שמניחים את הרוכב בתנוחה יותר תחרותית, ומספקים ציפה אקטיבית מעל אלמנטים בקרקע. הייטי מרגישים יעילים יותר בפידול בעמידה (כשהפרופדל סגור), האלסוורת מרגישים נפלא בישיבה, ומספקים קשיחות צידית טובה בהרבה משל היטי. בסינגלים ובירידות הייטי ניצחו בגדול. עם ציר מרכזי נמוך ביותר מסנטימטר וחצי, וזווית צינור ראש של 69 מעלות, הייטי מרחיבים את הגדרות הקטגוריה ומספקים טווח שימושיות רחב באופן מורגש משל ה- Ellsworth. הגדלת טווח השימושיות של אופניים היא אחד הטרנדים החשובים והנכונים ביותר בענף, כיוון שהם מספקים לנו אפשרות לקבל יותר מהאופניים שלנו. האלסוורת' מייצגים נאמנה גישה שקיימת בכמה חברות צפון-אמריקאיות: “פשרות ללא איכות”. הבעלים של זוג אופניים מהמותג הזה ייהנה כנראה מהאיכות הגבוהה ביותר שכסף יכול לקנות בתחום אופני ההרים. הוא גם ישלם על כך בהתאם וצריך לאהוב את זה. זו גם כנראה הסיבה העיקרית לכך שלא נראה אף פעם יערות וסינגלים מפוצצים באופני Ellsworth, כמו שקורה עם מותגים עממיים וזולים יותר. לקונה הפוטנציאלי, גם התכונה הזו תקסום. בנוסף לאיכות, האלסוורת' נהנים מאחד המתלים המפנקים והיעילים שיש בשוק.

 

אבל בסוף היום, העובדה שהייטי מספקים טווח שימוש רחב יותר, ביחד עם תג מחיר נמוך ב-3,298 ₪ לשלדה, גורמים להם לנצח במבחן הזה. גם האחריות שיטי נותנת ל-5 שנים ראויה יותר בעינינו לשלדות בוטיק יקרה כל כך. הוסיפו לזה שגם  חברת Yeti וגם היבואן המקומי אוהבים את הלקוחות הקיימים שלהם ומפנקים אותם, כפי שזה בא לידי ביטוי במפגשי השבט והנה עוד תמריץ.

 

ומילה אחרונה לסיום. יש משהו הוגן והגון כלפי לקוחות קיימים בגישה האבולוציונית של שתי החברות לפיתוח אופניים. ללקוח שהשקיע ממיטב כספו באופניים כה יקרים, זה די מבעס לגלות שהשפיץ של החלום שמכרו לו בשנה שעברה הופך במהירות לסחורה הישנה והלא-מעודכנת בשנה שאחרי. הן לבעלי ה- Ellsworth Truth, והן לבעלי ה- Yeti AS-R זה לא יקרה. הדגמים שלהם נשארים דומים משנה לשנה, עוברים שיפורים הדרגתיים, ועדיין מקבלים ציונים מרשימים במבחנים רבים בעולם. לא פלא שרבים מלקוחות שני המותגים האלו שפגשנו הפגינו שביעות רצון גבוהה מאוד ונטו להיות מטיפים נלהבים להצטרפות לשבט שלהם.

תמונות: נדב רותם

בחן: גיא חלמיש