תשעת ימי המרוץ הראשונים של הג'ירו, שהתחילו באלבניה ועלו צפונה מנאפולי ועד לסיינה, היו רכבת הרים מסחררת. התרסקויות, מיאוצים מוטרפים, ונצואלי אלמוני, קללה שנשברת ואיטלקי ותיק אחד ששבר בצורת ארוכה – יותם ייבין עם ששה רגעים שעשו לנו את החלק הראשון של הג'ירו. 

1. התרסקויות הרות גורל 

התרסקויות על האספלט במהירות גבוהה הן תמיד חלק מהספורט הקשוח הזה, אבל נראה שעל החצי הראשון של הג'ירו הן השפיעו במיוחד. מיקל לנדה, בין המועמדים הבולטים לחמישיה הראשונה, נפרד מהמרוץ כבר ביום הראשון בטיראנה, עם פציעה חמורה בגב, בתאונה בה ספג גם האוסטרלי ג'יי ויין מכה קשה. עם זאת, האירוע החמור והזכור ביותר אירע בדרך הגשומה לנאפולי ביום השישי למרוץ. תאונת שרשרת על הכביש החלקלק, הביאה לעשרות רוכבים על הרצפה ולעצירה זמנית של המרוץ. בין הנפגעים היה ג'יי הינדלי, מנצח הג'ירו של 2022, שנפרד מהמרוץ עם פציעת גב, לאחר התאונה הנוראית הזו:

 

 

מדס פדרסן נאלץ לוותר על הניסיון לזכות בשלב הרביעי שלו במהדורה הנוכחית, אחרי שנצפה גם הוא פוגש את הקרקע במהירות הקרובה ל-70 קמ"ש. יום לאחר מכן התרסקו גם הצרפתי רומן בארדה ובן ארצו דוד גודו, בתאונה שהובילה לכך שבארדה יצא מתמונת המאבק בדירוג הכללי. בסוף השלב התפנה בארדה להסביר מה הבעיה לדעתו: "יש מתח אדיר בדבוקה…האמת שיש מעט מאד רגעים בהם אפשר להירגע. כולם רוצים להיות מלפנים, לשמור על המקום שלהם. זה יוצר עצבנות גדולה ובעקבות כך גם טעויות".

 

הניוזלטר

רק פעם בשבוע:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

.

 

גם המועמד המוביל לניצחון, פרימוש רוגליץ', יצא בשן ועין משלב 9, לאחר התרסקות בקטע הגראבל בדרך לסיינה, ושילם בזמן יקר במאבק בדירוג הכללי מול קבוצת האמירויות הלוהטת. רוגליץ', כהרגלו, לא נראה נסער מדי: "לוקחים מה שיש, מסיימים את היום", סיכם בלאקוניות את היום, "ועכשיו צריך לחשוב על ההמשך".

ג'ירו

פידקוק, רוגליץ' ודרק ג'י רודפים אחר המובילים בשלב 9 (תמונה: נועה ארנון).

2. בינתיים רק כמעט לקבוצה הישראלית

בשלב השלישי הקבוצה הישראלית ביצעה התאוששות, וסיפקה ביצוע נהדר שכמעט השיג ניצחון. אחרי יומיים פושרים שכללו נפילות, מוביל שאיבד זמן ורמת קבלת החלטות בינונית, הגיע הזמן למהפך. קורבין סטרונג סיים במקום השני, אחרי סיוע נהדר של הקבוצה, תוך מאבק מיקום עיקש על הגלגל הכי חשוב בדבוקה, כשרק פדרסן האדיר לפניו. הניו זילנדי השיג תוצאת שיא עבורו, ויהיו לו עוד הזדמנויות בהמשך הג'ירו להשיג את הניצחון הראשון שלו בסבב העולמי.

 

דרק ג'י עדיין נמצא בתמונת הדירוג הכללי, ובמבחן הטיפוס המשמעותי הראשון בתחרות, עמד בהצלחה עם הטובים ביותר. אם ישמור על יציבות, יש לו סיכוי למקום נאה בעשיריה הראשונה, אך אם יהיו לו מעידות (כמו ביום הראשון וביום התשיעי), יצטרכו בקבוצה לקבל החלטות קשות בנוגע למאבק על הדירוג הכללי. מרקו פריגו ניסה את מזלו בבריחה בשלב 8, אך נראה שהוא ממתין להרים היותר משמעותיים, קרוב לביתו בצפון איטליה, כדי לנסות להשיג את הניצחון.  

ג'ירו

מרקו פריגו בבריחה בשלב 8 (צילום: ספרינט סייקלינג IPT)

3. האיש ששבר את הבצורת האיטלקית

חלפו להן כבר ארבע שנים, מאז לבש האיטלקי אלסנדרו דה-מארקי את החולצה הוורודה של המוליך בדירוג הכללי – תחת מדי הקבוצה הישראלית. החולצה החמקמקה החזיקה על גופו הצנום, למרבה הצער, יום אחד בלבד. האוהדים האיטלקים לא חלמו בסיוטיהם השחורים ביותר, שיעברו 86 שלבים וארבע שנים, עד לפעם הבאה בה איטלקי ילבש את החולצה הוורודה. ביום השמיני של ג'ירו 2025 זה סוף-סוף קרה, ולמרבה ההפתעה, היה זה דווקא דייגו אוליסי, שועל קרבות ותיק בדבוקה, שהגשים חלום אישי ולאומי, ושבר את הבצורת הארוכה מדי. 

 

הצטרפו וקבלו את הכתבות בווצאפ בקבוצה שקטה

 

אוליסי הצליח להשתחל לבריחה של היום, ולסיים במקום השלישי, בדיוק ביום בו רוגליץ' וקבוצתו החליטו שלא להילחם על החולצה הוורודה, ולהניח לה לחמוק מידיהם. לפעמים אפילו לאיטלקים יש מזל משמיים. אמנם לא היה כמעט ספק שהחגיגה הוורודה של אוליסי תימשך יום אחד בלבד, אך אפילו יום בודד בוורוד הספיק עבורו, כדי להפוך לפסגת הקריירה הארוכה שלו- הדובדבן שעל הטירמיסו. לדבריו, הוא חלם על הרגע הזה 30 שנה, מאז החל לרכוב על כבישי איטליה בגיל 6. לאיטלקים זה כבר לא משנה מי ילבש ורוד בכניסה לרומא – עבור הקהל המקומי, אוליסי הוא כבר המנצח הגדול במהדורה ה-108 של המרוץ האגדי.

ג'ירו

מטונפים מאבק בעליה (צילום: נועה ארנון)

4. שבירת קללת האביב

מקום רביעי בפריס-רובה, מקום רביעי בטור של פלנדריה, מקום רביעי באמסטל גולד, מספר פודיומים – ואפס ניצחונות. כך עבר לו האביב המתסכל של ווט ון-ארט, בו היה נראה ששום דבר לא יכול לגרום לכוכב לצאת עם ניצחון ביד. השיא, כמובן, זכור במרוץ הבלגי "דווארס דור פלנדרן", בו נוצח על ידי האמריקאי נלסון פאולס, למרות שהיו איתו בבריחה טיש בנוט ומטאו יורגנסון, שני כוכבי קלאסיקות בעצמם, ששימשו לו כפועלים. אנחנו ממליצים בחום לצפות בתקציר של הקילומטרים האחרונים – זו גרסת האופניים של החמצה מול שער ריק. 

 

הג'ירו, אם כן, התחיל עבור ון-ארט בדיוק באותה המגמה, עם מקום שני בטיראנה, אחרי מדס פדרסן. רק לאחר עוד שבוע מעיק עבורו בדרום ובמרכז איטליה, הגיעה סוף סוף הגאולה המיוחלת. העובדה שזה קרה דווקא ביום שהזכיר יותר מכל את הקלאסיקה האביבית בה פרץ לחיינו לפני שבע שנים (ב"סטראדה ביאנקה")- היא, ללא ספק, סמלית במיוחד. 

ביום התשיעי לג'ירו 2025, ון-ארט שייט על הדרכים הלבנות של טוסקנה, נשאר לבסוף לדו-קרב עם איזק דל-טורו, וניצח אותו באופן דרמטי בעלייה האגדית למרכז סיינה. דל טורו, הפלא המקסיקני הצעיר, שמתויג רבות כממשיכו של פוגצ'אר, לא התלונן יותר מדי, למרות ההפסד. המקום השני בסיינה הספיק עבורו לעלייה למקום הראשון בדירוג הכללי, וכך הפך, ברגע אחד, מפועל של חואן איוסו – למועמד לזכייה בג'ירו בעצמו.

רכיבת כביש

הרכבת של קבוצת ויסמה בשלב הרביעי, בדרך לעוד מקום שני מאכזב. (תמונה: ספרינט סייקלינג)

5. תצוגת תכלית של קבוצת טרק

מאיץ שמנצח במספר שלבים בשבוע הראשון של גראנד-טור זה תמיד מרשים במיוחד. שלושת הניצחונות של מדס פדרסן בג'ירו הנוכחי הם, ללא ספק, יצירת אמנות שלו ושל קבוצתו. גבעות סביב טיראנה ביום הראשון? קל בשביל אלוף העולם לשעבר מדנמרק. יותר מעשרה קילומטרים, בשיפוע ממוצע של 7.5 אחוזים, לפני הסיום בוולורה ביום השלישי? גם זה קטן על פדרסן. אבל השיא היה ביום החמישי על אדמת איטליה, בו ניצח בעודו לובש את החולצה הוורודה. 

 

מתוך 30 הקילומטרים האחרונים של יום הרכיבה, רוב המסלול היה במגמת עליה, כשפדרסן נאבק בכוח המשיכה, בקירות המתאימים יותר למטפסים הגדולים של הדבוקה. מרשימה במיוחד הייתה העבודה הקבוצתית סביבו, בהובלת מתיאס וואצ'ק הצ'כי וג'וליו צ'אקונה האיטלקי, שהחזירו את פדרסן שוב ושוב לעמדת ניצחון פוטנציאלית. עם כושר כזה, ועם קבוצה מחויבת סביבו, נראה שפדרסן יכול להילחם על חמישה שלבים נוספים (לפחות) בהמשך הדרך. 

תחרות אופניים

פדרסן מנצח בשלב 3, כשקורבין סטרונג מספק הישג שיא ל"ישראל פרמייר-טק" (תמונה: ספרינט סייקלינג)

6. ההפתעה מונצואלה

מי מכם אשר קרא את הכתבה שלנו לקראת הגי'רו הנוכחי, ראה פסקה מכובדת על הכוכבים מדרום אמריקה. על אף שברור היה לנו שהזרקורים מופנים באופן טבעי לרוכבים כמו אגן ברנאל וריצ'רד קרפאז, זוכי עבר בג'ירו, כזכור – ישנו רוכב אחד שפספסנו, והגיע הזמן להכות על חטא. לא מעט הרימו גבה, כאשר קבוצת מוביסטאר בחרה באורלואיס אולאר מונצואלה, על חשבון המאיץ הקולומביאני המעוטר פרננדו גביריה. אולאר, "late bloomer" טיפוסי, החל להופיע על המפה הבינלאומית רק בשנה שעברה, כשהוא בן 27. מספר תוצאות נאות במרוצים בקרואטיה ובאיטליה הביאו לו חוזה במוביסטאר, ובכך הפך לוונצואלי הראשון מזה עשור בדרג הבכיר של עולם האופניים. 

 

הבחירה בו במקום בגביריה, מאיץ עם ניסיון של עשרה גראנד-טור וחמישה ניצחונות בג'ירו, הפתיעה רבים. אך לאחר תשעה ימים בג'ירו הנוכחי, בהם סיים פעמיים במקום השלישי ופעם נוספת במקום הרביעי, וזאת בימי גבעות קשוחים במיוחד, ברור שבקבוצה הספרדית עשו את הבחירה הנכונה. ההוכחה לכך נמצאת במרוץ השלבים הקטן, אשר מתרחש במקביל בדנקרק, שבצפון צרפת. גביריה מופיע שם עם מוביסטאר, ולא מצליח להשתחל לעשיריה הראשונה, אפילו בשלב אחד. זכרו את הפסקה הנוכחית, ותוכלו לומר לחבריכם לכורסה, שאתם לא מופתעים, כאשר אולאר יצליח להפוך לרוכב הרביעי אי פעם מוונצואלה, והראשון מאז 2011, לזכות בשלב בגראנד-טור. 

תחרות ג'ירו

פדרסן מנצח בשלב החמישי, כשמאחוריו מציץ אולאר בדרך למקום רביעי. (תמונה: ספרינט סייקלינג)

 

איפה לצפות

ימי המרוץ: יום שישי 9.5.25 – יום ראשון 1.6.25, שידור ביורוספורט.
שידור אונליין ברשת, למי שאין לו חבילת יורוספורט: פה

 

מאת: יותם ייבין
צילום: נועה ארנון, ספרינט סייקלינג IPT

 

לחצו פה לקבל את הכתבות בטלגרם:

לערוץ הטלגרם!