קיבלתי למבחן את ה Hero 5 Black – זו הפעם הראשונה שיוצא לי להשתמש במובילת הקטגוריה האייקונית ושם הדבר, הממציאה והכי נחשבת: GoPro.

חיכיתי מאוד למבחן הזה; יש כל כך הרבה דברים מעניינים לאמר על תחום צילום האקסטרים, על צילום רכיבה, ובעיקר על GoPro, העבר והעתיד שלה. דמיינו שאתם ב Themarker לרגע, (לא אתיש אתכם עם ניתוח דוחות כספיים ומה האנליסטים אומרים עליהם, ועל ענייני המלאי, ההפסד ברבעון האחרון והיחסים הכספיים שם, אל אף שחפרתי גם את זה…) ובואו נתחיל. זו תהייה כתבה ראשונה בסדרה, אבל כל כתבה עומדת בפני עצמה.

מאת: גיא חלמיש

GoPro – איזו חברה מדהימה, איזה עתיד מאתגר

החברה הזו החלה את דרכה ב 2002 כשניקולס וודמן, המייסד והמנכ”ל, תכנן מסע של 5 חודשים לגלישה באוסטרליה ואינדונזיה. הוא לא מצא אופציה לצילום הגלישה מהמים, ותכנן רצועת יד למצלמה. אחרי ששבר מצלמות אחת אחרי השנייה, השקיעה שנתיים בסיבובים בתערוכות צילום למצוא מישהו שיכול לייצר את הדבר הזה. וודמן מצא יצרן כזה בשנזן (סין) והתחיל את הצמיחה האדירה הזו, שנמשכה 10 שנים והגיעה לשווי של מליארדים.

זה סיפור הצלחה עסקית מטורף – בהשקעה של קצת מעל 200,000 דולר בלי השקעה חיצונית, ועם רווחיות כמעט מהיום ראשון – מעט עובדים, וצמיחה אורגנית. לאחר לא מעט שנים כשכבר היו שווים הרבה מאוד, נכנסה Foxcon (היצרנית הסינית של ה iPhone) ורכשה 9% מהחברה תמורת כמה מאות מליוני דולרים. וודמן נכנס להיכל התהילה של היזמות האמריקאית והפך למליארדר שבנה אימפריה בלי “כסף של אנשים אחרים”.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

 

למרות הגדולה שלה, עוד שכשהכריזה GoPro על ההנפקה בבורסה האמריקאית בקיץ 2014 אמרתי שהמנכ”ל גאון ומגייס בשיא ההצלחה, ומפה – תהייה רק ירידה. חבל שלא קניתי אופציות פוט בבורסה… החברה שצמחה בקצב אדיר עד אז, האטה את צמיחתה לאחר ה IPO, ואבדה לא מעט ערך.

גם ב GoPro מסתכלים מזרחה, אל Xiaomi ואל אחרים, רואים את המשקולת זזה אל הדרקון האדום וחוששים. מאוד קשה היום לחברות מערביות לייצר יתרון – מוצרים רבים נותנים את אותה רמת צילום ועולים הרבה פחות. בתחום המצלמות גופרו ממשיכה להיות הסמן לאיכות ויוקרה. ערך המותג לצד האיכות הגבוהה מגנים עליה בינתיים אבל נשאלת השאלה: עד מתי?

יוג’ין לויט, הצלם שלנו, שגם עובד בתעשייה הזו בסטארט אפ ישראלי חדשני בתחום הצילום, סובב בכל העולם בתערוכות צילום במסגרת עבודתו, וחי את המגמות האלה: “GoPro היא כמו אפל: עשתה מהפכה בתחום צילום האקסטרים, בכל מה שקשור למצלמות קטנות ולאופן בו אנו מתעדים כל דבר. יאמר לזכותם שגם כל ממשק המשתמש שכולל את שלל המתאמים לחיבור של המצלמה לכל דבר אפשרי, תפס מעין חותם של סטנדרט. אבל בסוף האיכות נקבעת ע”פ איכות ודגם הצ׳יפ המרכזי ורמת הדחיסה שהוא עושה, החיישן ורמת הרזולוציה והטווח הדינמי שלו, העדשה ורמת הרזולוציה האופטיות, וטיפול בסטיות אכרומויות (סטיות אופטיות בעיקר בשולי העדשה והתמונה: כאשר קרן האור נשברת דרך העדשה, צבעי אדום ירוק וכחול לא מתפקסים באותו אורך מוקד ולכן יש סטיית צבע בתמונה – זה אופייני לעדשות רחבות) – אלה ניתנים לרכישה ע”י כל חברה מספקים כגון סוני ואחרים”.

GoPro – החזית החדשה: Karma נגד Mavic

GoPro נכנסה לאחרונה אל תחום הרחפנים שהיה אחד ממנועי הצמיחה בשנים האחרונות למצלמות אקסטרים. הוא תרם לה כל עוד הותקנו עליהם מצלמות GoPro, ואין ספק שהוא אחד ממנועי הצמיחה העתידיים הגדולים בתחום צילום האקסטרים. היא נכנסה הפעם לא כמובילה והמייסדת של התחום אלא כמאתגרת של מובילת השוק: DJI הסינית, ומשיקה רחפן משלה:

הסיפור הזה מעניין במיוחד משום ש DJI היא אולי החברה הסינית הראשונה שיצרה מותג מוביל שמנצח את המערביים בנשק שלהם: שיווק, תפיסת מובילות, חדשנות וראשוניות. הביטו בענקית הזו בשנים האחרונות ותראו את העתיד – מותגים סיניים שהצמד “מותג סיני” כבר אינו נאמר לגנאי יותר. חברות בניהול מתקדם, שעושות את מה שהמערביים לימדו אותם, עם יכולות של פיתוח, נחישות וסוג של קיצוניות שהמזרח מביא איתו. מותגים יוקרתיים שבא לנו עליהם בדיוק כמו על מותגים אחרים. מעבר מחיקוי לחדשנות.

אז כאמור GoPro נכנסה אל הקרב הזה עם ה-Karma, שיש בו על הנייר כמה פיצ’רים מגניבים לגמרי – עם יתרון של Bundle (חבילה אינטגרטיבית בפיצ’רים וגם במחיר) בין ה Hero5 black לגימבל ולרחפן. אבל אז היא לא רק שנתקלה ביריב סיני אכזר אלא סבלה מבעיה קשה ברחפן ונאלצה להכריז על Recall. מכה קשה בכנף.
היריב הסיני לא נשאר חייב ובמקביל השיק את הרחפן המהפכני שלו: ה- Mavic – רחפן זעיר מתקפל ומהמם שהולך להיכנס להרבה תיקי רכיבה בשנים הקרובות – וניצח את ה- Karma ברוב המבחנים ברשת עוד לפני שהקארמה הגיע לחנויות.

GoPro

לא רק מצלמה: סטנדרט שלם ואבזורי מתקון מגוונים במיוחד

מה יהיה הלאה בגופרו?

מי שרוצה את הכי טוב לעצמו עדיין פונה אל GoPro, למרות פערי המחיר, אבל המלחמה עם הסינים רק בתחילתה. מה שלא הצליחו סוני, גרמין, וגם סיניות רבות אחרות לעשות, הוא לא הסיפור שיהיה בהכרח עם DJI – אולי החברה הסינית הראשונה בעולם שיצרה שוק (רחפנים) יש מאין, ולכן גם מחזיקה מותג חזק יותר בתחומה מהמותגים המערביים. אם או כאשר היא תחליט לארוז את מצלמות הרחפנים שלה באריזת אקסטרים מודולרית בתגובה על הצעד של GoPro לכניסה לרחפנים- נגלה קרב ענקים עסקי ומוצרי מרתק שיתרחב מזירת הרחפנים אל עסקי הליבה של GoPro, עם חברה שיש לה כבר ערוצי הפצה בינ”ל חזקים מאוד. יש שם כמה וכמה מליארדי דולרים להלחם עליהם.

לגופרו יש את ה- DNA לעשות את זה, ויש לה את בסיס הבית – שוק של מאות מליוני אמריקאים שעבורם “תוכנן בארה”ב” או “חברה אמריקאית” היא סיסמא פטריוטית שמנצחת כל שיקול אחר. אולי היא לא תצמח כמו בעבר, אבל בהחלט יתכן שתתארגן על עצמה כמו שצריך בתחום הרחפנים, תמשיך לייצר מוצרים נפלאים כמו שהיא יודעת לעשות ותצליח להתמודד טוב יותר מאשר בסיבוב הראשון שלה מול DJI. לאחרונה הצורך להיות מהירה ותחרותית יותר כבר קיבל ביטוי מעניין: היא הודיע שהיא מפסיקה עם מחזורי שחרור מצלמות בכל שנתיים בלבד, ועוברת למחזור שנתי. ה GoPro Hero6 תוכרז כנראה עוד ב 2017. 

לנו כצרכנים זה נפלא – זה מכריח את היצרנים להתאמץ, להיות יצירתיים, ולהוביל עם מוצרים מעולים. GoPro אולי תצליח לעשות את זה. ה Hero5 Black הוא אס חזק במלחמה הזו, אבל מה דעתי עליו? אספר לכם בפרקים הבאים…

מאת: גיא חלמיש