מחר זה קורה! אליפות העולם באיש הברזל בקונה הוואי. דן קוני סוקר לנו את המועמדים העיקריים במקצה הגברים (בהמשך- כתבת נשים, וסקירת הישראלים!). הם יבואו לשרוף את המסלול, וקוני לא מפחד לשים את האצבע על שלישית הפודיום שלו.

מאת: דן קוני; מאמן 4fitness
הכתבה עלתה לראשונה בRUNPANEL- מגזין הריצה והטריאתלון של ישראל

לפני שנה בדיוק זכיתי לקחת חלק באירוע המיוחד הזה והשנה החלטתי לקחת הפסקה כדי להתרכז בזמן משפחה ובקבוצה שלי שהיא כמו המשפחה השנייה שלי. היום אני יושב לי בבית וצופה בסרטונים והדיווחים מהוואי, וזה עושה לי חשק לחזור למקום הזה ולשחזר את ההצלחה האישית שלי כספורטאי וכמאמן של רועי פלדמן. השנה החלטתי לרשום סיקור מקדים לתחרות בשביל לנסות ולחבר אתכם לאירועי שמתקיים ביום שבת הקרוב ה 12 לאוקטובר – במהלך היום נראה את הנסיון של קיפצ’וגה לרדת משעתיים ובלילה (שבת של שעון קונה) יתחיל האקשן על הלבה שרתחה בהוואי. 

המהדורה ה 41 של איירונמן הוואי!

זו תחרות מופלאה, המתקיימת בעיר קונה שנמצאת בחלק המערבי של האי הגדול בהוואי (the big island) – אחד מ9 איים בהוואי.  ביום שבת בשעה 6:25 בבוקר יוזנק המקצה הכי מעניין השנה בענף הטריאתלון הארוך: מקצה ה pro גברים, שם תוכלו למצוא שמות גדולים כמו פטריק לאנג האלוף המכהן, יאן פרודנו, סבסטיאן קינלי ועוד רבים וטובים בכתבה הבאה תקבלו סקירה לגבי ההכנות של של כל אחד מהם במהלך השנה האחרונה ובמיוחד החודש האחרון. בין הנשים ננסה לגעת יותר בשליטה המוחלטת של דניאלה ריף ונשאל מי מהבנות יכולה להפתיע אותה, וכמובן שנתייחס לחמש הישראלים שייצגו אותה השנה.

לפני שממשיכים- אתם חייבים להצטרף לערוץ הטלגרם שלנו – לחצו פה!

1. האלוף המכהן

נתחיל עם האלוף המכהן ומחזיק בשיא המסלול מהשנה שעברה: 7:52 שעות. השנה של פטריק לאנג (Patrick Lange) לא הייתה גדולה, אבל ככה זה תמיד אצלו: התחרויות שלו לפני קונה היו בינוניות ומטה. לדוגמא אליפות אירופה בפרקפורט התקלקלה עם פנצ’ר ברכיבה וסיומת במקום המי יודע כמה. אבל ככה זה אצל לאנג תמיד: ממש לא מעניינת אותו שנת התחרויות, הוא מתאמן אך ורק בשביל התאריך הספציפי הזה- אליפות העולם בהוואי! השנה לאנג עשה מספר שינויים: הוא לקח מנוחה ארוכה יותר מתמיד, עוד לפני הפגרה וגם אחריה הוא ביקר במחנה אימונים בלנזרוטה. לאנג התחרה במספר תחרויות ריצה בגרמניה, וגם שם התוצאות לא היו מדהימות: למשל 1:11 בחצי מרתון (התוצאה הכי טובה של לאנג בחצי מרתון אי פעם).

בחודש האחרון לאנג החליט להגיע למחנה אימונים בטקסס ולא לקונה עצמה. הוא טוען שזה בעיקר בשביל להימנע מהלחץ של קונה. לטקסס הוא סחב איתו פרטנר רציני מאוד לאימונים בדמותו של פטריק נילסן השבדי שאנחנו עוד נגיע אליו בהמשך. אני משער שאנחנו נראה את לאנג מתמודד על תואר אלוף העולם אבל לדעתי הוא יהיה רק שני לבן ארצו הגרמני יאן פרודנו. אגב, לאנג רוכב על אופניי קניון ורץ עם אדידס. בשנה שעברה ניצח עם ניו באלאנס.

 

המתחרה שכולם מפחדים ממנו

יאן פרודנו (Jan Frodeno) – הוא מחזיק בשיא העולם למרחק המלא (7:35 שעות), זה לא קרה בתחרות של המותג איירונמן (Ironman) אבל זו ללא ספק תוצאה מדהימה, במיוחד שהיא הושגה ברות: עם 1600 מטר טיפוס ברכיבה ונפילה של פרודנו ברכיבה. מדוע לדעתי זה יהיה המנצח של 2019? בעיקר כי הוא מגיע אחרי תצוגת תכלית באליפות אירופה אותה הוא ניצח, ובגלל שאת שנה שעברה פרודיני החמיץ בגלל פציעה באיזור האגן, והגיע להוואי רק בשביל לחתום על כובעי ה”ריזור” שהוא מפרסם. 

אז השנה יאן שינה קצת את הגישה שלו. הוא הגיע להוואי לפני כחודש וחצי אבל לא לקונה, אלא לאי הקרוב – מאווי, שם היה לו שקט להתאמן. מאווי נחשב לאחד המקומות השקטים והאיכותיים לאימונים: גם המתקנים נראים נפלא בתמונות ובסרטונים, גם האווירה מרגיעה מאוד ובעיקר מזג האוויר והפרשי השעות מאירופה תואמים לגמרי לקונה עצמה. מה שבעצם נותר לספורטאים זה רק להתאמן!

יאן פרודינו היה אלוף העולם שנתיים ברציפות לפני שהפסיד את התואר לפטריק לאנג בן ארצו, בגלל כאבי גב שסבל מהם לפני שנתיים. יאן לקח גם שנתיים ברציפות את תואר אלוף העולם בחצי המרחק. הניצחון של שנה שעברה גרם לו לפציעה, אחרי שניצח באחד מהתחרויות הכי מעניינות אי פעם את אליסטר בראולי ואת גומז כשהוא מצליח לרוץ את החצי מרתון בתוצאה מטורפת של 1:06! זה רק מראה איזה מהירות מדהימה יש לפרודנו ברגליים! אגב, פרודנו רוכב בדיוק כמו לאנג על אופני קאניון ורץ עם נעלי אסיקס.

אז פרודנו יהיה ראשון לדעתי השנה, לאנג שני. 

3. מי שלישי? הג’ינג’י?

למקום השלישי בפודיום של איירונמן קונה לדעתי יגיע (יש לאמר כמו תמיד) – דיויד מקנמי הג’ינג’י השקט מסקוטלנד. אף אחד לא מדבר עליו אף פעם, הוא שקט מאוד, לא מפרסם יותר מידי , לא בדיוק מזהים אותו ברחוב, אבל הוא כבר שנתיים ברציפות מתייצב על הפודיום בקונה! פעמיים במקום שלישי. הוא בינוני בכל ענף ביחס לכל שאר חברי העלית אבל היתרון שלו על שאר החברה מגיע בעיקר מ2 פרמטרים: הראשון הוא העקביות שלו והשני זו הצניעות שלו. הוא מגיע כאנדר דוג בתחרות הזאת, מה שמוריד ממנו לחץ. בואו נראה מתי הוא יופיע לנו בשלישיה הראשונה במרוץ, בדרך כלל זה קורה רק בשליש האחרון של המרוץ.

הוא רוכב על אופני סרבלו ורץ עם הוקה. מקנמי התאמן בחודש האחרון שלו בקונה עצמה – כך זה נראה לפחות לפי האינסטגרם שלו. קבלו טיפים מהג’ינג’י עם המבטא הסקוטי המגניב:

 

4. זה שכולם מחכים לו!

אליסטר בראונלי (Alistair Brownlee) הבריטי, שמחזיק ב2 מדליות אולימפיות במרחק הקצר מגיע לאיירונמן קונה. בדומה למריו גומז של שנה שעברה גם בראולי יגיע לקונה בתור כוכב במרחק הקצר אבל זאת תהיה הפעם הראשונה שלו באי. נכון שהוא ספורטאי מדהים אבל אני לא רואה אותו מנצח את הותיקים. קודם כל בגלל הוא לא מנוסה כמו פרודנו לאנג או קינלי, שנית- הוא בכל זאת בריטי ולא בדיוק רגיל לחום והלחות של הוואי. אבל זה לא אומר שאנחנו מפחיתים מכבודו- הוא ללא ספק הספורטאי בעל הכישרון והמהירות הכי גבוהים על המסלול. 

עובדה – ביום שבת האחרונה התקיים המשחה המכין לקראת התחרות, כל המתחרים זינקו לתחרות חביבה של שחייה (בעיקר מכות וגם להראות לי יש גדול יותר) למרחק המלא וקצת יותר! בראונלי יצא ראשון מהמים ועצר את השעון על 46 דקות, מה שאומר שהוא כנראה יצא ראשון מהמים אפילו לפני ג’וש אמברגר השחיין האוסטרלי שתמיד מוביל את התחרות בשלבים הראשונים עד שתופסים אותו ברכיבה.

בראונלי כנראה ינסה לברוח לדבוקה השניה ולפתוח פער בשחייה וברכיבה שלו. הבעיה העיקרית של בראונלי זה חוסר הניסיון וזה מה שיכול לגרום לו “להישרף”. אבל אם ביום שבת הכל יתחבר לבראונלי אנחנו כנראה נראה מנצח חדש שבפעם ראשונה מתחרה בקונה.

כדי להגיע להוואי הוא היה צריך לנצח תחרות אירונמן והוא עשה זאת בקושי רב בקורק שבאירלנד כשהוא השתתף בתחרות למרחק המלא כשהתבטלה שם השחייה. מה שבטוח יהיה מעניין מאוד על המסלול! בראונלי רוכב על אופני סקוט ורץ עם נעלי אדידס.

הנה אליסטר מספר קצת על הכנות לקראת ניס, עוד תחנה בדרך לקונה: 

 

5. צרות לעשיריה הראשונה משבדיה

נתחיל בפטריק נילסון (Patrik Nilsson) השבדי שלדעתי יכול לעשות הרבה צרות בעשיריה הראשונה של איירונמן קונה. למה דווקא נילסון? כי הוא הצליח לרדת את ה8 שעות בקריירה המקצוענית שלו 5 פעמים. הוא עקבי מאוד והוא הפרטנר של פטריק לאנג לאימונים, גם הוא את ההכנה שלו עשה בטקסס, נילסן רוכב על BMC ורץ עם נעלי הוקה.

6. כוכב הרוק, האיש והאגדה 

ליאונל סנדרס הקנדי (Lionel Sanders)– הוא כמו כוכב רוק בסצנה של אנשי הברזל, הוא כל הזמן ביוטיוב מסריט את עצמו מתאמן, מעלה אלפי תמונות וסרטונים לאינסטגרם והוא מחובר מאוד לאוהדים שלו. סנדרס בחור מיוחד מאוד, הוא לא היה בדיוק ספורטאי גדול בילדות, רק לפני כ9 שנים סנדרס נכנס לתוך עולם הטריאתלון. לפני כן הוא היה בחור שמכור לסמים ואלכוהול, והטריאתלון היה המפלט שלו לחיים טובים יותר. מאז סנדרס ניצח הרבה מאוד מרוצים, הפך להיות מפלצת ברכיבה ורץ מצויין, לפני שנתיים סנדרס היה שני רק לפטריק לאנג אחרי שסנדרס הוביל עד לק”מ ה35 בריצה ושם לאנג עקף אותו, זה היה אחד הרגעים הזכורים ביותר בהיסטוריה של התחרות.

יש הרבה מאוד דברים ייחודיים בסנדרס: למשל, שהוא מאמן את עצמו ברוב ימות השנה. מידי פעם סנדרס לוקח לעצמו מאמן שיתן לו מספר דגשים בענף מסוים. לפני קונה 2018 סנדרס נראה מדהים, הוא ביצע אימונים כמו שאף אחד לא ביצע, היה נראה שהוא כובש את פסגת העולם, אבל כנראה שהוא הגזים קצת ולא הוריד עומס בזמן בשביל לתת לגוף שלו להתאושש, ואז קרס לחלוטין בתחרות. הוא סיים במקום ה-35. 

אחרי התחרות של שנה שעברה סנדרס נפצע קשה מאוד באזור האגן, והיה מושבת למשך תקופה ארוכה מאוד, מה שמנע ממנו בעיקר את אימוני הריצה. הפעם ליינל סנדרס מגיע הרבה יותר צנוע ממה שהוא הגיעה בשנה שעברה. אחת ההתאמות שעשה היתה לחזור ולגור בקנדה אחרי שגר מספר שנים בארצות הברית. בקנדה הוא קיבל את השקט וירד ממנו הרבה מאוד לחץ. 

הוא נוהג להתאמן בתוך הבית: בנה לעצמו בריכה קטנה עם שחייה נגד זרם, חדר כושר עם טריינר ומסילת ריצה. ליד אלה, הוא הקים את “הכלוב”: מתקן אימונים של כוח עם הרבה משקולות. לקראת השנה, מה שסנדרס ניסה לשדרג זה את אימוני הכוח מהתרגילים של הפיזיותרפיסט שטיפל בו בזמן הפציעה. אני לא צופה של סנדרס יצליח להגיע בשלישיה הראשונה, אבל ללא ספק הוא למד מהטעויות של שנה שעברה והוא יתן את הטון. סנדרס רוכב על אופני הקניון שלו ורץ עם נעלי Skechers.

7. מחתירה לרכיבת כביש ולטריאתלון

קמרון וורף ( Cam Wurf) – ספורטאי אוליפי לשעבר בענף החתירה דווקא, עבר לרכיבת כביש מקצוענית לאחר מכן והוא גם מחזיק בשיא המסלול של קונה ברכיבה. בשנה שעברה הוא הצליח לרכוב 4:09 שעות במסלול מתגלגל עם רוח לא קלה ועם 1200 מטר טיפוס! השנה קמרון וורף מגיע הרבה יותר חד מאשר בשנה שעברה במיוחד עם יתר ביטחון אחרי שניצח את איירונמן איטליה עם תוצאה ממש מהירה של 7 שעות ו 45 דקות. שם הוא הצליח לרוץ שעתיים ו45 דקות, משהו שהוא לא הצליח לעשות לעולם בתחרות אחרת. זה מראה על היכולת הנוכחית שלו וקמרון וורף הוא ללא ספק יהיה זה שיוביל את הרכיבה. 

עכשיו נשאלת השאלה האם יצליח לרוץ בקצב שהוא רוצה ולשחזר את הריצה שלו מאיטליה? אם כן, סביר יש סיכוי שיסיים בשלישיה הראשונה. קמרון האוסטרלי רוכב על אופני פינרלו ורץ עם נעלי נייקי. 

8. האיש שממשיך מהוותיקים 

סבסטיאן קינלה (Sebastian Kienle)) הוא אחד מהוותיקים שבמתחם קונה. הוא ניצח את קונה ב-2014 ומאז לא הצליח לשחזר את ההישג. לאחר מכן היה שני לפני שנתיים. הוא גר בגרמניה ועשה מספר שינויים בתוכנית האימון שלו לקראת התחרות השנה. קינלה נתן הופעה יפה, אולי תצוגת תכלית באליפות אירופה בפרנקפורט- התחרות זכורה לכולם כשקינלי הוציא חתיכת זכוכית מרגלו בזמן החילוף שבין הרכיבה לריצה ואפילו אצליח להשיג את פונו בריצה, אבל בסוף סיים שני. 

הוא הגיע לקונה לפני יותר מחודש עם קבוצת גרמנים מתחרים, ובילה את החודש האחרון באימונים קבוצתיים בסביבה גדולה ותומכת של החבר’ה הגרמנים בקונה עצמה. זה כנראה נתן לו מוטיבציה גדולה להתאמן וגם להסריט ולהעלות הרבה מאוד סרטונים ליוטיוב לאינסטגרם ולפייסבוק. הוא רוכב על אופני סקוט ורץ עם נעלי ניו באלאנס. 

אני לא מאמין שכן יצליח להתברג בשלישיה הראשונה השנה אבל כשלסבסטיאן הכל מתחבר, במיוחד ברכיבה, הוא בלתי ניתן לעצירה-  הוא אחד שלא מוותר (למרות שנאלץ לפרוש באמצע התחרות בשנה שעברה). אם השנה הוא יהיה בסיטואציה קצת יותר קדמית מבשנה שעברה אנחנו נראה אותו מתמודד על הפודיום.

9. חצי מהפעמים בעשירייה ראשונה של איירונמן קונה

אנדי פוטס האמריקאי היה ב-5 מתוך 10 הביקורים שלו בהוואי בעשיריה הראשונה. הוא מגיע עם ניסיון אדיר על האי הזה, מה שנותן לו יתרון ענק על הצעירים. פוטס ממש לא צעיר הוא כבר בן 42 אבל כוחו עוד במותניו, אנדי רוכב על אופני Ceepo המותג הצרפתי ורץ עם נעלי אלטרה.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

10. האיש והקאמבק

מאט ראסל (Matt Russell) הוא אחד הספורטאים המעניינים בענף. הוא חוזר אחרי קאמבק מדהים מהתאונה שהוא חווה בשנת 2017 בקונה עצמה. תוך כדי התחרות פגע רכב בראסל ושנה שלמה ראסל לא העז לרכב בחוץ ועשה את האימונים שלו על הטריינר. אז הוא עלה ב-2018 ולקח את המקום השישי הכללי בקונה! 

אני מאמין שמאט ראסל מוכן סוף סוף להגביר את זה השנה. אני חוזה שהוא יעלה את המיקום שלו בקונה אל החמישיה הראשונה. אנחנו גם מאוד אוהבים את האופניים שלו השנה: Venetum Bike המותג הרישמי של התחרות והוא רץ עם ON Running. כדי להגיע שוב לקונה הוא ניצח את התחרות של לייק פלסיד שבארה”ב.

11. השנוי במחלוקת

קודי ביילס (Cody Beals)- הספורטאי קנדי המיוחד הזה, הוא דמות שנויה במחלוקת אבל חזקה מאוד. לפני מספר שנים קודי יצא מהארון והוא גר עם בן זוג, והשנה זאת תהיה השנה הראשונה שלו בתור מתחרה בקונה. למרות שקודי היה יכול להשתתף בשנה שעברה כבר בקונה כי הוא קיבל את הסלוט מאליפות קנדה במונטרה בלאן שם הוא ניצח, או ליתר דיוק הביס את ליונל סנדרס כבר שנה שניה ברציפות. קודי גם הצליח לרדת את ה8 שעות באיש הברזל בקנדה. כעת נותר רק לראות את קודי מתמודד עם שמות גדולים נוספים על המסלול וגם עם החום, הלחות והרוחות של קונה. קודי רוכב על אופני Venetum ורץ עם נעלי סקצ’רס בדיוק כמו בן ארצו סנדרס.

12. היציב שהכל התחבר לו

ברט ארנוטס (Bart Aernouts) הוא אחד הספורטאים היציבים בענף הזה. בשנה שעברה הכל פשוט התחבר לו והוא אף סיים במקום השני הכללי והשני אי פעם שירד מה8 שעות בהוואי! הענף החזק שלו הוא הריצה ועכשיו השאלה היא עד כמה השחייה והרכיבה תהיה מהירה? והאם ברט ארנוטס יצליח להישאר בדבוקה הקדמית בשביל להדביק את המובילים? כי כנראה הוא יהיה מאחור אחרי השחייה והרכיבה. כך היה בשנה שעברה כשהוא יצא מהמים במקום ה14, ירד מהרכיבה רק במקום ה11 ולבסוף סיים עם ריצת מרתון מדהימה במקום השני רק ללאנג.  הבלגי רץ על נעלי ON Running ורוכב על BMC. 

 

13. האמריקאי המנוסה

טימותי אודונל הוא אחד הטריאתלטים האמריקאיים המוצלחים והמנוסים ביותר בעולם. כמקצוען, הוא הרוויח 50 סיומי פודיום כולל למעלה מ 22 ניצחונות באירועים גדולים ברחבי העולם. יחד עם תואר אלוף העולם למרחקים ארוכים 2009 של ITU, זכיותיו האחרות כוללות תשעה ניצחונות של Ironman 70.3, שני ניצחונות של Ironman, ושש אליפויות לאומיות. באליפות העולם ב- Ironman בקונה, הוואי, טימותי סיים במקום השלישי (2015), חמישי ב2013, שישי ב2016, ובמקום שמיני (2012) וזכה במקום הראשון בארצות הברית בשנת 2013 ו- 2015. בשנת 2015 באיירונמן ברזיל הוא השלים את הביצוע המהיר ביותר שלו: 7:55:56. הוא נשוי למירנדה קרפרי המקצוענית שגם היא תתחרה במקביל אליו במקצה של הנשים, והם מנהלים את הבלוג הזוגי שלהם ביוטיוב שנקרא tim&riny שואו שממש אהבתי לראות בזמן האימונים שלי לקראת השנה שעברה בקונה., טימוטי רוכב על אופני טרק ורץ עם הוקה.

14. השחיין הטוב בקונה 

ג’וש אמברגר האוסטרלי הוא מי שמחזיק בתוצאה הטובה ביותר של איירונמן קונה בשחייה מבין המקצוענים. לא בטוח שהוא יצא ראשון הפעם מהמים כי הרי יש לו את אליסטר בראולי על הראש. אמברגר אוהב לפרוץ קדימה ולמשוך את דבוקת הרוכבים כשהמטרה שלו זה לפתוח פער גדול בשחייה בשביל להכתיב את הקצב האישי שלו באופניים. אני לא חושב שאמברגר יהיה אפילו לא בחמישיה אבל בכל זאת אי אפשר שלא להתייחס אליו כי הרי הוא יהיה מכתיב הקצב. אמברגר רוכב על אופני Felt ורץ עם הוקה. 

בן הופמן 

האמריקאי שהיה אחד המועמדים לניצחון בשנה שעברה ולבסוף נפצע שבוע לפני קונה והחמיץ את התחרות 

הופמן סיים במקום השני לפני 3 שנים, הוא ספורטאי ממוצע פלוס בכל ענף, וזה כנראה היתרון שלו על החברה האחרים. האמריקאי ניצח השנה בדרום אפריקה בתצוגת תכלית מרשימה ביותר. הופמן רוכב על אופניי סרבלו ורץ עם (איך לא) נייקי. 

איירונמן קונה – ההימור של קוני: 

  1. פרודנו
  2. לאנג
  3. מקנמי
  4. כמרון וורף
  5. מאט ראסל
  6. סבסטיאן קינלה
  7. ברט ארנוטס
  8. בן הופמן
  9. בראונלי
  10. טימוטי אודונל

רוצים עוד חימום? הנה השידור מ 2018: