שלחנו את הדור הצעיר של BIKEPANEL, את אור גוב המומחה שלנו לפאמפטרק,  מהיר במיוחד בדואל סללום, בונה פאמפטרקים מדופלם בעצמו, עם הצלם אלון שם-טוב, לסדרת מבחנים חדשה שמבררת איך נראים הפאמפטרקים של ישראל? מה מצבם ולאן כדאי לנסוע? יצאנו לסיבוב כיף ורכיבה וחזרנו עם תובנות.פאמפטרקים Giant

מאת: אור גוב
צילם: אלון שם טוב

מה זה Pumptrack?

פאמפטרק הוא מסלול מעגלי, תחום שמטרתו לשפר את מיומנות השליטה באופניים של הרוכב. הרכיבה בפאמפטרק מקנה לרוכב בסיס טוב לסיבובים ולישורות טכניות בשטח. היתרון הגדול ביותר של המתקן הזה הוא שכדי שזה יעבוד הרוכב חייב לצאת מאזור הנוחות שלו, לעמוד, לזוז לצדדים, למשוך ולדחוף את הכידון. הנושא המרכזי ברכיבה על הפאמפטרק הוא שימור התנועה והמהירות של הרוכב. המטרה היא לא להפסיד מהירות, אלא לשמר אותה ואף להגביר. את שימור התנועה עושים באמצעות פימפום האופניים על גבי הרולים והברמים (רול- תלולית. ברם- סיבוב מוגבה).

בשלבים מאוחרים יותר של הכרת האופניים והמסלול הפאמפטרק הופך להיות תחליף נהדר לחדר כושר כאשר העבודה בו היא אנאירובית, ואתם כאילו עושים שכיבות שמיכה על הכידון משולבות באלמנטים של סקוואטים על הרגליים ועבודת שרירי ליבה, והכל בסינכרון וקידום של טכניקת הרכיבה שלכם- חדר הכושר המושלם!

הנה דווקא איזה נקודת ייחוס חיצונית שמראה לאן כדאי לשאוף:

לא כל רוכבי השטח בארץ מבינים את תרומתו של הפאמפטרק לרכיבה בשטח. יותר מזה: מספר רב של פעמים נתקלתי ברוכבים שמזלזלים במתקן הזה. אבל רכיבת שטח היא כבר מזמן לא רק עניין של כושר – זה גם דורש טכניקה, וגם בוני הסינגלים מיישמים מרכיבים דומים בצורה מכוונת בשבילים. הרמה הטכנית של המסלולים בארץ עולה ביחד עם ההתקדמות הגלובלית של רמת המסלולים (ישראל מתפתחת גם כן, אבל עדיין רחוקה מרמת המסלולים בארצות שונות בעולם) – סינגל טוב בארץ מכיל ברמים, רולים, מדרגות, ואלמנטים שתמצאו גם בפאמפטרק, ולכן חשוב שרוכבי השטח החדשים ירכשו את מיומנות השליטה באופניים באלמנטים כאלה. הפאמפטרק הוא כמו מעבדת אימון מרוכזת וצפופה שיכולה להקפיץ אתכם מדרגה בסינגלים.

IMG_1880קריטריונים להשוואה בין פאמפטרקים

בכל זאת, זה BIKEPANEL פה והקוראים שלנו רגילים שלא מזלזלים באינטליגנציה שלהם, אז ניסינו לגבש מתודולוגית מבחן רצינית למתקנים. מה שניתן לתת לו ציון, יקבל את “ציון BIKEPANEL!”. אנחנו ניתן ציונים מ 1-10 ונשקלל הכל לציון משוכלל (לפי משקלים שונים לכל אחד מהשורות פה- בהתאם לחשיבותן).

  1. אורך המסלול ורמת הגיוון שלו– מה האורך? כמה נתיבי רכיבה יש? עד כמה מגוונת הרכיבה בכיוונים שונים? (25%)
  2. מתאר- איך הסיבובים, הרולים? כמה עמוקים וכייפיים הם? (25%)
  3. זרימה- המסלול כולו זורם? או שחלקו דורש מאמץ או פידול חלילה לצליחתו?  (20%)
  4. גימור ותחזוקה- איכות חומר המסלול, מצב בלאי ונזק… האם המסלול מתוחזק? (10%)
  5. סביבה- תאורת לילה? ברזיית מים? צל? פינות ישיבה? ניקיון המקום. (10%)
  6. אלמנטים נוספים- יש מתקנים כמו Skiny line ו Table jumps? ומה איכותם? (10%)

בנוסף לציון BIKEPANEL לפאמפטרקים של ישראל, בכל מסלול נמסור לכם עוד כמה פרטים שהם איכותיים יותר: איך מגיעים, מי קהל היעד: רוכבים מתחילים או מתקדמים? ואיך הרגיש לנו כל הביקור הזה ברמה הסובייקטיבית מהבטן- שווה או לא שווה? ונתן לכם שתי שורות מסכמות של “אהבנו יותר” ואהבנו פחות”.

 

IMG_3061

כי זמן לא עוצר, הוא עף, נשרף…

כבר מספר שנים שקבלני פרויקטי אופניים עובדים, ולא מעט, כספקי פאמפטרקים בערים ורשויות שונות ברחבי הארץ ואנחנו מחפשים את האבולוציה של המתקנים. בהקשר הזה מעניין לראות מה רמת התחזוקה של המתקנים? האם המשיכו ושימרו אותם? או שאחרי גזירת הסרטים, הכיסוי הראשוני ואיסוף הקופונים של יחסי הציבור, האתרים האלה הפסיקו לקבל את התחזוקה שהם צריכים? בשביל זה יש עיתונות וגם לעיתונות אופניים יש תפקיד- אנחנו נבקר, נצלם ונספר בדיוק מה גילינו!

עוד היבט הוא בדיקת המסלולים החדשים לעומת הדורות הראשונים – אנחנו מצפים לראות שעם הזמן המסלולים נעשו יותר מאתגרים, יותר מוצלחים, ויותר טכניים- לא רק מסלולים הנגישים לכולם, אלא גם מסלולים שמאפשרים לרוכבי הגראביטי (Am, Enduto, dirt) ליהנות. אנחנו מחפשים אחר אלמנטים גדולים, שילוב של קפיצות אפשריות במסלול, אפשרות לרכיבה במהירות גבוהה. Fun!!

IMG_3047

נקודת המוצא שלנו לסדרה- רוכבים מיומנים

חשוב להדגיש: BIKEPANEL הוא אתר לרוכבים ממש- כאלה שרכיבה היא התחביב שלהם. רבים מהקוראים מבלים לא מעט בסינגלים, וחלקם גם מיומנים מאוד ברכיבה טכנית, וחלקם רוכבי גראביטי. אנחנו כותבים את המבחנים האלה מתוך זווית של רוכבים מיומנים, שרוצים להביא את הסינגל אל העיר, ואת הכיף של רכיבה טכנית אל הפאמפטרק. חשוב מאוד להבין שהציונים, והתפיסה של כל הסדרה הזו באה מהמקום הזה.

למה אנחנו מדגישים את זה? כי זו לא בהכרח הגישה של מזמיני הפאמפטרקים – הפארקים העירוניים מוזמנים על ידי העיריות, והן מודאגות מנושא הבטיחות, ופונות לקהלי מטרה אחרים לפעמים מקוראי בייקפאנל: בעיניהן הלקוח של פאמפטרק הוא ילד ומשפחתו שמגיעים לפארק העירוני… הספקים של המוצרים האלה לעיריות הם רוכבים מיומנים מאוד שבאו מעולם הגראביטי והרכיבה הטכנית, והם, אישית, היו שמחים מאוד לעשות מוצרים לרוכבי גראביטי ורוכבים טכניים – אבל נמצאים באמצע בין הרוכבים ללקוחות המשלמים שלהם, ולכן חייבים לתת מענה לצרכי העיריות, שבוחרות לתת מוצרים לקהל הרחב ולרוכבים משפחתיים וילדים. לכן רבים מהמסלולים שסקרנו כאן מקבלים ציונים יחסית נמוכים, אבל זה לא אומר שהם לא טובים לקהלי המטרה שעבורם הם נבנו במקור. אנחנו פשוט מתעניינים בשאלה – האם הם טובים עבורינו ועבור הקוראים שלנו. חשוב מאוד להבין את ההבדל הזה.

ואל המסלול הראשון: פאמפטרק כפר סבא

פאמפטרק כפ”ס הושק בשנת 2013 לאחר שנבנה על ידי עז הרים תשתיות. הוא נמצא בפארק כפר סבא שברחוב ויצמן. המקום נקי ומתוחזק היטב, מכיל בתוכו מדשאות רחבות ידיים, סקייט פארק, גן שעשועים מרהיב בדמות אוניה ואפילו מסלול טרקטורונים קטנים מעגלי. קהל היעד שלו מכוון רחב: הוא נגיש לכולם החל מילדים בשלב אופני דחיפה במתחם הקטן יותר וכלה במתקדמים בוגרים. המסלול עשוי בצורה מאוד אורבנית, הן בחומרים מהם עשוי, ומוסיפה לכך העובדה שהוא ממוקדם במרכזה של עיר, תאורות הרחוב מסביב, וקיומן של מדשאות וברזיות מושקעות וחשובות לחוויה הכללית במקום.

לא מזמן נערכה אליפות הארץ בCarver (סקייטבורד המדמה את תחושת הגלישה) על המסלול הזה וכנראה שלא סתם בחרו דווקא בו. הסקייטרים שגולשים בסמוך בסקייט פארק, בורחים מידי פעם להקפה או שתיים על הפאמפטרק (חוויה שונה מהגלישה בסקייט פארק) ולכן ניתן למצוא רוכבי אופניים וגולשי סקייטבורד במקביל על אותו המסלול, תופעה שנחמד לצפות בה.

המסלול עשוי ממצעים עליהם אספלט מחוזק אפוקסי וחומרים נוספים, ועז הרים תשתיות משקיעים הרבה מחשבה, ומביאים המון ידע וניסיון שמיועדים לחסוך לעיריות את הוצאות התחזוקה, ולאפשר לנו הרוכבים ליהנות מהמתחמים האלה במשך תקופה ארוכה. כתוצאה מכך ומהעובדה שהמסלול חדש יחסית (הושק ב 2013) הבלאי הוא נמוך.

IMG_2035

בהתאם לקהל המטרה העממי שהוגדר עבור המסלול הזה, האלמנטים אינם עמוקים וקיצוניים במיוחד: הסיבובים בהקפה הארוכה הם בשיפוע של כ 35-40 מעלות ובקצרה של כ 30 מעלות. גובה הברמים הוא כ 45 ס”מ, ואורכם כ 6.5 מטרים בהקפה הארוכה ו 5 מטרים בקצרה. הרולים נמוכים יחסית: 15 ס”מ גובהם בהקפה הקצרה, וכ 30 ס”מ בארוכה. המרחק מקודקוד לקודקוד הוא כ 2 מטרים בקצרה, ו 3-3.5 מ’ בארוכה.  רוחב המסלול 110 ס”מ.

ה flow של המסלול מאפשר לצבור מהירות גבוהה שמאתגרת את הרוכבים המנוסים, במיוחד כשנפגשים בסיבוב שבא לאחר רצף של מספר רולים. רמת הקושי נמוכה, כלומר הזרימה מצוינת וקל להשלים הקפה בלי לפדל. הציפוי הקשיח של המסלול מייצר גלגול מהיר ומבחינה זו המסלול מוצלח.

IMG_2108

הזרימה נכונה עד מהירות מסוימת ולכן עבור רוב המשתמשים הכרזנו על המסלול ברמת קושי נמוכה, ולצד זאת הורגש כי רוחב המסלול לא מספיק רחב: מספר פעמים מצאתי את עצמי בורח לכיוון הדשא ביציאה מהסיבוב.

בשיחה עם בועז גורן מעז הרים תשתיות הוא הסביר את העניין: זה לא מקרי, ונובע ממחשבה על בטיחות. הפאמפטרקים נבנו במקור ברוחב של מטר שמיועד למנוע משני רוכבים לרכוב זה לצד זה ולהתחרות על המסלול. השילוב של רוחב של מטר שהוא הרוחב הטיפוסי למסלולים הראשונים שבנתה עז הרים עם אופי הציפוי המהיר התגלה ככזה, שמצדיק הרחבה של המסלולים למטר וחצי, וכך יש כבר אבולוציה ולמידה בתכנון וביצוע הפאמפטרקים החדשים היום.

IMG_1967

מבחינת הסביבה: ישנה ברזיה עם מים קרים לשתייה ומתקן למילוי הבקבוק. המקום לא מוצל כלל אך מוצבת תאורה לשעות הערב, שזה יתרון ענק ביחס להרבה מקומות אחרים, במיוחד בקיץ. סביב לקוו הרכיבה יש דשא נעים ומתוחזק (בתקווה שההשקיה לא מרטיבה את המסלול). פינות הישיבה בסמוך למקום לא מוצלות ברובן וחבל.  מאחר והמסלול ממוקם בפארק כפר סבא הוא נקי כחלק מהתחזוקה של כל הפארק. מצאנו מעט פגמים במתחם שנראו כמעשה וונדליזם, קרי משאבת האוויר התקולה ובור בנחפר בסמוך לגב הברם, הצטערנו לפגוש זאת.

יש שם Skiny lines בשלושה גוונים שונים: סלעים, וקורת עץ בשני עוביים. מצאנו שנתיבי הסקיני ליין קצרים אך מגוונים. אין Table jumps. המתחם מסביב לפאמפ טרק לא הצליח לעניין אותנו ממש, אך מי ממכם שיהיה מעוניין לבחון את מיומנות השליטה שלו באופניים תוך רכיבה בסקייט פארק הרוויח חבילה מנצחת של אקשן.

IMG_2118

יש שתי הקפות הניתנות לרכיבה בשני הכיוונים, לא מצאנו קומבינציות מגוונות נוספות… במסלול הגדול חלק מהסיבובים עובדים טוב יותר לכיוון מסוים בעקבות חוסר סימטריה של הסיבוב (שינוי בשיפוע הברם). לא היינו מציינים את המקום כמתאים לרוכבים מתקדמים או כאלה שהם מתחום הגראביטי. קשה היה למצוא ריגוש ברכיבה על המסלול, אין ממש “זמן אוויר” (אפשרות לבני הופ בין רול לרול) והסיבובים לא מאפשרים לרכב במהירות שיא. מצד שני – סביר להניח שרוכב ממוצא לא יבחין בחוסרים של המסלול, והוא בהחלט מקרב את הרוכבים המשפחתיים עוד צעד לעולם האופניים הכייפי יותר, משפר מיומנויות, ואולי יהיה עוד מקור לרוכבים מחויבים יותר שיכנסו לתחום בכפר סבא. שאפו לעירייה על ההשקעה במתחם, על הכנסת אופניים לפארק, ועל הסביבה המוצלחת שהמסלול הזה מקבל.

IMG_1963

סיכום:

  1. אורך וגיוון– (25%) 6
  2. מתאר- (25%) 5
  3. זרימה- (25%) 8
  4. גימור ותחזוקה- (10%) 8
  5. סביבה- (10%) 7
  6. אלמנטים נוספים- (5%) 4

אהבנו יותר: תאורת לילה, סביבת הפארק, קרבה לרוכבי העיר.

אהבנו פחות: פחות לרוכבי גראביטי או רוכבים מיומנים.

ציון BIKEPANEL לפאמפטרק כפ”ס:  6.45

מאת: אור גוב
צילם: אלון שם טוב

בחסות פאנארייסר

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

אור גוב איש אופניים- רוכב אול מאונטיין ודאון היל, אשף פאמפטרק (וגם השתתף בבניית כמה כאלה) חובב הרפתקאות מדריך ותלמיד כאחד. אור הוא הכי צעיר במערכת, אבל כולם היו רוצים ללמוד לרכוב כמוהו – רוכב על עם שליטה מדהימה באופניים על הקרקע עם שני גלגלים, עם גלגל אחד, או בלי שאף אחד מהם נוגע בכלום.