תחום ניווט הרכב התקדם בצעדי ענק בשנים האחרונות בזכות Waze: קל לתפעול, נותן לנו את המסלול האידיאלי עם דיווחי תנועה והכי חשוב – חינמי. מול זה, ניווט השטח מתקדם בעצלתיים. הסטארט-אפ Trailze- ה Waze של השטח מנסה לשנות את זה.

כמעט כל הפתרונות הקיימים עולים לא מעט, מחייבים השקעה של מאות ואלפי שקלים ומוגבלים מאוד במידע שהם נותנים. זה הטריד את רונן ביתן, רוכב שמצא את עצמו תוהה בכל פעם מחדש מתי תצא תוכנה שתדע לתעד ולשתף את כל רכיבות המדבר, את מסלולי האפיק ואולי גם תדע להעריך מתי נגיע. כן, זה נשמע טריוויאלי אבל עד עתה לא היה בשוק אף פתרון שידע לחשב ולהעריך מתי יסתיים המסלול. הוא חבר לטל לביא, וביחד הקימו את Trailze. אפליקצית הניווט לסמארטפונים של Trailize, הווייז של השטח. גם שי הר זהב מבייקפאנל הצטרף מוקדם מאוד לסטארט אפ הזה שנהנה משני כישוריו- תכנות ורכיבה.

 

2-001

בתמונה: רק לפני עשור- ניווט עם מפה וחצי ממיה, בדרך אל המר-סבא

 

בתוך עשור – ניווט השטח השתנה לחלוטין

פעם כשהיינו ילדים, רכבנו עם מפות, העצירות היו רבות והוויכוחים היו גדולים. אנסנו את השטח לפי רצוננו ולא תמיד הגענו לאן שרצינו. חיפינו על כך בכושר טוב, רכבנו ורכבנו לא משנה לאן וכשנגמר הזמן חתכנו לכביש. אחר כך הגיעו הגארמינים הראשונים שהציגו קו עם נקודות ללא מפה וכל שנדרש הוא לשמור על הקו. לפעמים נקודות שסימנו היו נעלמות ואז בלי לשים לב היינו מחברים בין שתי נקודות רחוקות, מפספסים נאקבים ויורדים מצוקים עם אופניים על הגב.

השלב הבא באבולוציה היה השלב בו חיינו השתנו: מכשירי ניווט עם מפות מובנות בתוכם, כמו זה של חברת twonav שהשקיעו בקניית מפות ארץ ישראל וטרחו למפות שבילי אופניים על פי אזורי רכיבה ובמקביל חובבי הגארמין השיגו כקונטרה מפות פרוצות…החיסכון בזמן אפשר דיוק לרמת הפינצטה, כניסה בטוחה  וחיבור קל בין סינגל אחד לרעהו, הדבר אפשר רכיבות ארוכות יותר בשבילים שיותר מותאמים אלינו, רוכבי האופניים. הפתרון תפס פופולריות מיוחדת באירועים פירטיים שבהם מפרסמים מפה, נקודת פתיחה – ומפה והלאה כל רוכב לעצמו. המצב נראה לי אידאלי, אלא שהשוק לא קפא על שמריו כאמור ו Trailze הוקמה.

לכאורה לא מדובר בחידוש- ישנן חברות המציעות את הניווט במכשיר הפלאפון. twonav עושים את זה כבר שנים, גם  Orux ולמרות זאת לא הייתה נהירה לניווט במכשיר הסלולרי מסיבות מוצקות: קושי לראות את המסך, פחד מריסוק המכשיר היוקרתי וזלילת סוללות שהם חלק מהמגרעות של הניווט הסלולרי. רונן שעבד שנים בתעשיית הניווט מבקש להזכיר לכולנו איך במשך זמן רב היה לנו מכשיר ניווט יעודי גם ברכב והסלולרי היה רק לשיחות. המהפכה הגדולה קרתה כאשר הניווט הסלולרי נתן אפשרות שלא הייתה קיימת במכשירים הייעודיים: חיבור לדיווחי תנועה. גם בתחום הניווט בשטח Trailze עושה שימוש עמוק ואמיתי בחיבוריות והחבר’ה מבטיחים שזו בעצם רק ההתחלה.

 

Trailze

 

התנסות ראשונית באפליקציה

זה לא מבחן מעמיק, אולי את זה נעשה בגרסאות מתקדמות יותר שיושקו בעתיד- בינתיים לאור ההשקה רצינו להתרשם בצורה ראשונית מהשימוש.

במשחק הראשוני האפליקציה זיהתה את המיקום שלי ונתנה לי אופציות מסלולים באזור – שהוכנסו מראש למערכת על ידי טריילז. באוסף המסלולים ניתן לראות את שם המקליט שתרם את המסלול ומככבים שם בינתיים בעיקר רז גורן, דני פריגל ושאול מנשה שתרמו את המסלולים לאתר עוד לפני ההשקה. מרגע שהושק השירות, כבר עלו עשרות מסלולים חדשים שיצרו משתמשים חדשים באפליקציה. מהמשרד בבית קמה קיבלתי את מבצעי יואב הקרובים לליבי ואת סינגלי רוחמה דורות להב וסנסנה. גוון המסלול ברור והצבעים נראים היטב. השימוש בניווט עצמו עובד, ועובד מצוין. כשאתם במסלול- האפליקציה מגיבה ברגישות רבה לשינויי הכיוון שלכם ומראה לכם בצורה ברורה ונוחה את מיקומכם ביחס למסלול.

כבר בתחילת הרכיבה בחנתי את הגברת וירדתי מהמסלול, לקח לה 15 מטר לשנות את צבע הסמן לצהוב ו-70 מטר כדי לשנות את הצבע לאדום  ולהתריע בצפצופים עזים של משאית, חזרה למסלול צוינה בצלצול אופניים (אהבתי). אני אישית מחכה לניווט הקולי. מבחינתי המצב שהכי קרוב לשלמות: טעינה מדינמו, פלאפון בכיס, אוזנייה באוזן…

שתי אופציות מומלצות לחיבור המכשיר לאופניים, היקרה: מתקן של חברת טופיק המתחבר להד סט והזולה: תיק קדמי בעל חלק עליון שקוף עם אפשרות להניח את המכשיר על הצינור העליון, בשתי האפשרויות המכשיר היה מחובר לפאואר בנק (כלומר עוד משקל ונפח). יצא לי לרכוב את האפיק כניסה ללא בנק טוען אונליין, הבטריה כמעט ונגמרה בעין ראפה, את הדרך חזרה ללטרון  עשיתי כמו פעם: בדרך הספונטנית.

רוצים עוד כתבות מעניינות על אופניים? אלפים כבר מקבלים למייל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

 

יש כמה שימושים בסיסיים שהייתם מצפים מאפליקציה כזו שעדיין לא קיימים בעת ההשקה אבל צפויים לעלות בקרוב: לא ניתן להעלות מסלולים לבד למערכת וגם לא ניתן להקליט מהאפליקציה עצמה, אין אזור אישי למשתמש בו הוא יכול לראות את כל רכיבותיו או לשתף אותן לחבר. זה משאיר את המשתמש עם האפשרות הבלעדית להשתמש באחד המסלולים שהועלו כבר למערכת על ידי צוות החברה. רונן ביתן המנכ”ל והיזם מגיב על השאלה בנושא: “אנו עובדים על פיתוח כלי אוטומטי להעלאה והורדה של טריילים. הוא יוצג בשבועות הקרובים. עד אז, ניתן לשלוח מסלולים או בקשה לקבלת הקלטה של רכיבה ל trail@trailze.com ורצוי עם תיאור קצר של המסלול”. שי הר זהב מסביר שתעדוף הפיצ’רים האלה וההחלטה להשיק לפני קיומם נבעה מפנייה אל המשתמש העממי יותר, לפעמים בכלל בג’יפ העירוני או בטיול הליכה – לא הפרופיל של הרוכב שמעלה או מקליט מסלולים. תחשבו על משפחה שרוצה להגיע למעין הקרוב בטיול קליל.

לגבי הקלטה וסיום הקלטה של המסלול, אומר ביתן: “כחלק מפשטות השימוש יש הקלטה פעילה אוטומטית. כל מה שצריך לעשות הוא להפעיל את האפליקציה בתחילת המסלול ולכבות בסיום. מחלקת התוכן שלנו עוברת על ההקלטות ובוחרת מתוכן את אלו שהופכות לטריילים על שם המשתמש במידה ויש בהן חידוש לעומת המאגר. לכן עוד רכיבה בסינגל הרצל לא תהפוך לטרייל אך נתיב חדש מעל נחל אוג למשל, בהחלט כן.” (בעייתי מבחינת פרטיות גם אם אישרנו בהתקנה… וגם אולי רצינו לעשות “הפסק” להקלטה עקב סטייה מהמסלול? גם פה מוסר לנו שי הר זהב שזה הולך להשתנות בהמשך…).

מרגע שהורדתי את האפליקציה למכשיר היא התעדכנה מספר פעמים כשהעדכונים האחרונים הכי חמים הם: הגעה בתוכנת waze לנקודת ההתחלה של המסלול והוספת קטגורית מעיינות עם עשרות נקודות שכשוך בכל הארץ. כשחם מהתנור אופציית שיתוף מיקום בזמן אמת על גבי המסלול ביחס למתחרים אחרים (מתאים לתחרויות כמו ה HLC).

 

11119634_10205319510922100_1553211152561157948_o

רונן ביתן, היזם והמנכ”ל מסביר על האפליקציה באירוע ההשקה ביער בן שמן

 

לקחתי לשיחה צפופה את רונן ביתן, המייסד והמנכ”ל… אז איך הכל התחיל?

“כבר שנים שאני רוכב באופניים והחיבור לתחום הניווט היה טבעי עבורי. עסקתי בניווט עירוני ב12 השנים האחרונות אך הניווט בשטח היה תמיד תחביב. אני מוביל את כל טיולי הקבוצה שלנו, מנווט לבד המון ומשתמש בכל הפתרונות הקיימים בארץ. תמיד היתה לי הרגשה שחסר לא מעט ושהתוכנות הקיימות מסובכות ומתאימות רק לחלק מאוד קטן באוכלוסיה. לכן ברוב הקבוצות אתה רואה מוביל וחבורה שרודפת אחריו. אין להם בדרך כלל מושג כמה זמן, מרחק או טיפוס נותרו. לא פעם חלק מהקבוצה הולך לאיבוד. יום אחד נפל לי האסימון- צריך להתחיל מדף חלק ולהגדיר מה משתמש היה רוצה לקבל, לא מה הטכנולוגיה הנוכחית יודעת לתת. חשבתי על זה כמה ימים ואמרתי לאשתי “סוף סוף הבנתי איך אפשר לחבר את האופניים ועבודה ולא, זה לא יהיה בהדרכת טיולים”.

נשמע פשוט נכון? מכאן עברתי עוד כחצי שנה של גיבוש צוות, השגת מימון לפרויקט והתנעה. סטארטאפ זה מאבק יומיומי של אמונה בחזון שלך ושאיפה להצליח נגד כל הסיכויים. יש עוד המון גורמי סיכון כמו הצורך לצאת כל הזמן לשטח לבדוק ולכייל את האפליקציה, המשתמשים שלנו ששונים מאוד זה מזה בדרישות שלהם והעובדה שעד היום בודדים מנווטים בשטח עם סמארטפון.

התנאי לעבודה אצלכם הוא רכיבה? כולם אצלכם  רוכבים?

“יש לנו שתי מתנות בTrailze. קוראים להן שי ושי. שי הר זהב מטפל בצד השרתים ועולם האונליין. הוא יכול לספר שרכיבות האפיק השיגו לו מקום עבודה. הכרנו בצ’ימי עם בירת גלבוע (הבירה ששי מייצר בביתו), התחברנו בHLC 2014 והוא היה חייב לעלות על העגלה. לקחתי אותו לרכיבת מבחן של יומיים בייקפאקינג בשומקום בנגב. סטארטאפ זה לדעת להתגבר כשחם וקשה ויש עליות ודשדש. היה מדהים. בכלל, החבר’ה אצלנו עזבו מקומות עבודה של שנים עם משכורות יפות למען החזון. שי יגל הוביל את תחום סימון השבילים בחל”ט עד לא מזמן והוא מאגר ידע לא נגמר. הוא לא רק רוכב אלא גם מטייל שנים בשטח ומעלה מסלולי משפחות, טיולים רגליים ובקרוב מתחיל פרויקט אישי שלו על מעיינות נסתרים. טל, סמנכ”ל הפיתוח שלנו עדיין לא נכנס לקטע אבל עושה דברים שלא יאמנו בצד שלו. יש לנו 6 אנשים בצוות, אני יכול להעיד ש5 מתוכם לא מפסיקים להפתיע אותי לטובה ברעיונות ונחישות. זה כבר מזמן לא מה שדמיינתי בהתחלה אלא עלה והשתפר לרמות אחרות לגמרי”.

 

012

הצוות המובחר- משמאל – שי הר זהב. במרכז מייסדי החברה הם רונן ביתן וטל לביא. מימין ארטיום פיאדישב (לא בתמונה כי לא יכל להגיע באותו היום שי יגל).

 

כל כמה זמן אתם בשטח?

“אנחנו חברת הסטארטאפ היחידה שאני מכיר שרכבי החברה שלה הם אופני הרים. אנחנו בשטח כל הזמן לא כדי לפתור באגים אלא למחקר ופיתוח. בזכות שעות של רכיבה והתעסקות בחווית המשתמש הצלחנו להגיע לרעיונות שנראים טריוויאלים אבל הם כל כך נוחים. קח למשל את סמן המיקום (קרסור)- אצלנו הוא מחליף צבע מירוק לצהוב ואדום אם סטית מהמסלול. זה מאפשר לי במבט מהיר אחד לדעת שאני בסדר בלי לעצור ואפילו באמצע סינגל. את קו המסלול עשינו הכי בולט שאפשר, כדי להתגבר על בעיית הנראות בשמש. למטה שמנו בו מידע המציג לך תוך כדי תנועה לא רק מרחק אלא גם טיפוס מצטבר וכמה נשאר וגם לראשונה בענף – זמן הגעה משוער”.

מה כל כך מיוחד בזמן הגעה? אין את זה כבר?

“אז זהו, שלא. עד היום תמיד מצאנו את עצמנו מנסים לחשב מרחק נותר ולהעריך מתי נגיע. יש לי חבר בקבוצה, אנחנו קוראים לו “הסינדרלה”. אשתו רוצה אותו בבית בשישי ב12:00. עד 10:00 הוא מפזז על הגבעות ומ10:01 הוא דוחף את כולנו להגיע לרכבים כדי לא לחטוף בבית. מה שהוא באמת צריך זו אפליקציה שתדע כבר ב8:15 באיזו שעה הוא יגיע לרכב. בעצם כולנו צריכים את זה, הרי לא היינו מעלים על דעתנו לנסוע עם WAZE בלי הנתון החשוב הזה אבל בשטח איכשהו הרגילו אותנו שלא ניתן לחשב את זה. אז ישבנו, חשבנו ורשמנו פטנט על טכנולוגיה ייחודית גם כאן. יש לנו כבר ערימת פטנטים ומה שעוצר אותנו שם זה בעיקר זמן וכסף”.

אם כבר מדברים על כסף, אתם מתכוונים להתחיל לגבות תשלום בהמשך?

“השימוש באפליקציה לניווט, הורדת מסלולים ושיתוף יהיה חינמי גם בהמשך. באנו לשנות את עולם הניווט בשטח וליצור קהילה החולקת מידע ומסלולים. אנו נמשיך ונתמוך במודל החינמי. בהמשך, נציג הרחבות בתשלום כמו חיבור למחשוב לביש, הורדת מפות לזיכרון, נקודות עניין מורחבות ועוד. השימוש הבסיסי – הורדה, ניווט, מסלולים ושיתוף יישאר פתוח וחינמי”.

 

003

“הכנתי פתרון מאולתר למיתקון כדי לבדוק את Trailze ואם זה עובד- אני מבטיח שאני קונה מיתקן סלולרי קבוע”…

אם הזכרתם קהילה, איך אתה רואה את זה קורה?

“הקהילה היא הפיצ’ר העתידי החזק ביותר של Trailze. משתמשים יוכלו לדרג איכות של מסלול ונקודות עניין והחיפוש יהפוך לקל יותר. אם למדתי שמשתמש מסוים מעלה מסלולים איכותיים, אני ארצה תמיד להמשיך לבחור במסלולים שלו ואוסיף אותו למועדפים שלי. זה יקדם אותו בסולם כשהוא יופיע גבוה יותר בתוצאות החיפוש ככל שיוסיפו אותו רבים יותר. בנוסף, בקרוב יפתחו תפקידי “מנהל אזור מתנדב”. כל אחד כזה יהיה אחראי על תא שטח ועל מסלולים שעולים באזור שלו. לראות שהם הגיוניים, לערוך את הטקסט שמספר על המסלול ולוודא שהוא פעיל ורכיב”.

נחזור לבעיות שהזכרתי: מה לגבי זלילת הסוללה? הגנה על המכשיר? ניראות המסך בשמש?

“כל הבעיות שהעלית כאן אכן קיימות אך הולכות ומשתפרות. המסכים של המכשירים החדשים טובים בהרבה בשמש. הבעיה נכנסה למודעות היצרנים וכבר היום אפשר לקבל גם מכשירי אנדרואיד סביב 1000 ש”ח עם מסך מעולה. לגבי הסוללה והתקנה על האופניים, אני זוכר בעיה דומה בהתקנת המכשירים ברכב לפני כמה שנים. הזרועות היו נדירות ויקרות ומטענים היו נמכרים רק בחנויות אקזוטיות לגאדג’טים. אנחנו מגדירים מחדש את השימוש לסמארטפון באופניים ומן הסתם נראה בעתיד פתרונות זולים יותר. סגרנו שיתוף פעולה עם ספק מוביל בשוק על הנחה מיוחדת על התקני אופניים לסלולרי למשתמשי Trailze ואנחנו מנסים בעצמנו כמעט את כל מה שיש לשוק להציע. גם הסוללות משתפרות ומי שרוכב הרבה יכול לרכוש סוללה רזרבית”.

 

11336867_10205319524442438_5576207224104635131_o

משמאל- שי הר-זהב, פאנליסט ומפתח: הצטרף לצוות Trailze מוקדם מוקדם ומביא את הנסיון שלו הן ברכיבה והן בתוכנה…

 

איך אתם ממשיכים מכאן?

אנחנו מחדשים כל הזמן, הצוות עובד וקשה ותראו את התוצאות בשטח עם המון יכולות חדשות שאין בתוכנות אחרות. יש לנו מטרה – לשנות את תחום הניווט בשטח ולהפוך אותו נגיש לכולם, גם לילדים ולמי שלא מומחה לניווט טופוגרפי. כבר בקיץ נציג הוראות ניווט קוליות בשטח בצורה שלא נעשתה מעולם. יש עוד המון דברים בקנה. הלוואי שהיה לנו את המשאבים לפתח את כולם כבר עכשיו”.

איך עוזרים לכם? יש כפתור תרומות?

“קיבלנו מימון מחממה של המדען הראשי. אנחנו לא אוספים תרומות ולא גובים כסף על שימוש. העזרה הגדולה ביותר שהקוראים יכולים לתת לנו היא בהפצת הבשורה. להתקין, להשתמש ולספר לחברים. נשמח גם ליצור שיתופי פעולה עם גורמים בענף, הם יכולים לפנות אלינו ישירות”.

 

111

לסיכום

נתחיל בכך שאנחנו בעדם, ורוצים לראות אותם מצליחים. אין ספק שהניווט הסלולרי יקרה: משום שהצורך קיים באמת. יש לא מעט רוכבים שלא מנווטים בשטח בעצמם על בסיס קבוע מספיק בשביל שישקיעו במכשיר ייעודי. גם אם החברה הרציניים, שעושים בייקפאקינג או מנווטים הרבה ימשיכו לקנות את המכשירים הייעודיים (על שום זמן סוללה ארוך, ההתאמה לשמש, אטימות למים, מיתקון הנוח לכידון, ולא פחות חשוב – סטייל, ואלה הם בדיוק הדברים שחסרים בניווט הסלולרי), הרי שיש המון רוכבים, גם רציניים, שזה פשוט לא הגיוני מצדם לשים את הסכומים האלה. המכשירים הייעודיים גם לוקים בעוד בעיה מהותית – צריך לחפור ולהתעסק בהם כדי לדעת איך להעלות מסלול למכשיר.

בצד הביקורתי נאמר שלטעמנו היה מקום להשיק עם כמה דברים בסיסיים שחסרים בעת השקת המוצר וכתיבת הכתבה: העלאת מסלול, הקלטה אישית ושיתוף ואין איזור אישי של משתמש ומסלוליו. כמו כן לא בטוח שגישת הLong Tail- מאות מסלולים באפליקציה נותנים חווית משתמש טובה יותר. לפעמים עדיף מעט מסלולים מצוינים בכל אזור, על פני הצפה. ברמת הביצוע יש הרבה חורים: טופס הרשמה שקשה לצלוח אותו, והעדר עיצוב וסטייל. אפליקציה צריכה להיות היום גם יפה וגם אופה, אבל קשה לבוא בדרישות לסטארטאפון פיצפון של 4 אנשים שעובדים יותר מדי שעות ביום בתקציב מצומצם… בהמשך צריך איזה תותח UX למובייל שיביא לחלוחית לחוויה בסטייל מהסיליקון ואלי, או לפחות רוטשילד בת”א…

בלי קשר לאפליקציה הספציפית, הקונספט של אפליקציות סלולריות לרכיבה קוסם לנו יותר כשהן בכיס. התקן לסלולר על אופני הרים יקרים? זוועת סטייל שכנראה לא תהייה לנו ברירה אלא להתרגל אליה. הבו לנו שעון אנדרואיד\iOS ונשאירו בכיס. בעיות הסוללה – ברור שזה לא קשור לטריילז ספציפית אבל יכול להפריע למשתמש בה מעבר לשעה וחצי של רכיבה.

הדברים כמובן שמשתפרים בעודנו מדברים – זה אחד היתרונות הגדולים של שימוש באפליקציה סלולרית: עדכון אוטומטי של גרסאות תוכנה, והופ – בעיות שהכרתם נפתרות להן תוך כדי שאתם קוראים את המשפט הזה. רונן, מבטיח שגרסת האנדרואיד תשתפר ללא הכר בתוך כמה שבועות, יתווספו הפיצ’רים החסרים ויהיה סבבה. בתקווה שיהיה אפשר לעשות כל מה שאתם מצפים מאפליקציה כזו במהירות, ומאחלים המון הצלחה: הלוואי שתצמח פה חברת מופת שתעסיק עוד הרבה רוכבי אופניים מאושרים – הם לגמרי נותנים מענה לבעיה אמיתית, וחיכינו לתשובה הזו!

מאת: עזרא שהרבני

מודעה 920 על 250