ביום בו התייחדה מדינת ישראל בזיכרון ובכאב עם נופליה, יצאו כ- 60 רוכבות ורוכבים מנקודת המפגש בכפר חורפיש, למסע אופניים שקט ומכובד בגליל המערבי, בסמוך ליישובי הגבול עם לבנון. נקודת המפגש נקבעה למקום שבו פגעו כטב"מים בחיילי צה"ל במהלך מלחמת "חרבות ברזל". הראל נחמני מסקר:
רכיבת הזיכרון, שנערכה ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, הפכה לאירוע משמעותי שמחבר בין הלב לרכיבת אופניים, בין הנוף הפסטורלי של הגליל המערבי לבין תחושת ההחמצה והכבוד כלפי אלה שלא שבו. ברכיבה השתתף גם יהל אבני, אחיה של קרנית גולדווסר, אלמנתו של אהוד גולדווסר, אשר נחטף ונרצח ביחד עם אלדד רגב ע"י חיזבאללה, ביולי 2006; מהלך שהוביל לפתיחתה של מלחמת לבנון השנייה.
את מסורת רכיבות הזיכרון, אשר מתקיימות כבר כ- 20 שנה, יזם ותכנן איתן הרצל, פעיל חברתי ורוכב אופניים ותיק. בכל שנה בוחר איתן מסלול המשלב אתגר פיזי, נופים מרהיבים וסיפורים שמחברים את הרוכבות והרוכבים אל זיכרון הנופלים.
כתבות הפאנלים – קבלו אותנו פעם בשבוע:
המסלול עובר דרך נקודות בעלות מורשת קרב משמעותית, ומספר את סיפורה של הארץ דרך סיפורי גבורת לוחמיה. בין מסלולי רכיבות הזיכרון בשנים האחרונות ניתן למנות את עוטף עזה (2024), ציר המרדפים בבקעת הירדן, אתר אסון המסוקים, אצבע הגליל ועוד. כל אחד מהמסלולים טומן בחובו פרק מיוחד בזיכרון הלאומי. זהו פרויקט מרגש, המהווה דרך ייחודית ומשמעותית לזכור, להוקיר ולספר את סיפורם של הנופלים לדורות הבאים.
בבוקר יום הזיכרון, נפגשנו בסמוך לאיצטדיון הכדורגל של חורפיש, לתדריך של דן קוני, שמארגן את הרכיבה יחד עם איתן בשנים האחרונות (חלק גדול מהרוכבים והרוכבות לבשו את מדי הרכיבה הצהובים של קבוצתו 4fitness). כמה מילות פתיחה של איתן ויוצאים בשיירה ארוכה צפונה על כביש 8994 לכיוון הגבול עם לבנון.
נקודת הכינוס הראשונה שלנו היא הקירות המדברים, מיצג מרהיב ומרגש של ציורי ענק שצוירו ע"י תלמידים ואמנים שונים, על גבי חומת מגן ענקית, שהגנה על תושבי הגליל המערבי והעוברת בגבול לבנון בסמוך לישוב שתולה.
אחרי הצילום הקבוצתי, אנחנו ממשיכים על כביש 8993, שעובר בסמוך לגבול, עד לעיקול שבו נחטפו ללבנון ביולי 2006 החיילים אלדד רגב ואודי גולדווסר. בנקודה זו עצרנו וקיבלנו תיאור on location של אירוע החטיפה, מפיו של יהל אבני, אחיה של קרנית גולדווסר, אשר הובילה את המאבק לשחרורם של השניים.
יהל, רוכב אופניים ותיק המתגורר בקיבוץ לוחמי הגטאות, סיפר שזה יום הזיכרון הראשון מאז החטיפה, שבו לא יהיה נוכח באזכרה של אודי. למרבית הרוכבים, הייתה זו הפעם הראשונה בה אנו רוכבים בנקודה זו, אשר הייתה סגורה לרכיבת אופניים במשך שנים רבות.
סיפורם המרגש של משפחות רגב וגולדווסר, אשר הסתיים שנתיים מאוחר יותר עם חזרתם של אודי ואלדד בארונות, חידד עוד יותר את ההשפעה של גורל החטופים על מצבה הנפשי של החברה הישראלית כולה . מחקר מעמיק שנעשה במהלך 2024, מצביע על טראומה קולקטיבית כללית בחברה הישראלית, למעלה מ- 90% מהישראלים מוטרדים באופן קבוע מגורל החטופים בעזה, ויותר ממחצית מהמצוקה הנפשית הכללית של האוכלוסייה סביב המלחמה, נובעת מטראומת החטיפה.
מנקודת החטיפה המשכנו לאורך הגדר על הכביש שידע ימים טובים יותר, עד שהגענו לפתח של מנהרת "ראמיה" (על שם הכפר ראמיה הצמוד לגדר מהצד הלבנוני), שהגיעה לעומק של 80 מטר (כמו בנין בן 22 קומות), ופתחה נמצא 77 מטר לתוך גבול ישראל.
אל תפסידו כתבות מעולות!
קבלו את הכתבות שלנו ישירות לווצאפ בקבוצה שקטה (רק 3-4 הודעות בשבוע)
מדובר במנהרת הדגל של ארגון חיזבאללה, שהושמדה במבצע "מגן צפוני" במאי 2019. פעילי חיזבאללה חצבו אותה באבן הדולומיט באמצעות כוס גדולה המחוברת למכונה קידוח, ותכננו לפלוש באמצעותה לתוך ישראל ולכבוש את יישובי הגליל המערבי.
לאחר מכן המשכנו בדרך היפהפייה המתפתלת לאורך הגבול, באחד הכבישים היפים בארץ. חצינו את מושב זרעית, את הכפר הבדואי ערב אל-עראמשה ואת קיבוץ אדמית, אשר ספגו מכות קשות במלחמה האחרונה, ועסוקים כיום בשיקום ובנייה מחדש.
משם חברנו לכביש הצפון (899), שנסלל ע"י הבריטים בשנת 1937 ומהווה את קו הגבול הבינלאומי בין ישראל ללבנון. הפינאלה של היום היה הטיפוס להר אדיר, המתנשא לגובה 1,008 מ', קטע באורך של 1.1 ק"מ עם שיפועים שמגיעים עד 21%.
בירכתי הר האדיר, עמדנו בצפירה של 2 דקות לזכר חללי מערכות ישראל, גלשנו בחזרה לחורפיש דרך כביש חקלאי משובש, וחזרנו למגרש הכדורגל בסמוך לבית העלמין הצבאי שבכפר, שהיה גדוש ומלא ברכביהם של אנשי הכפר שהגיעו לטקס יום הזיכרון.
רכיבה מרגשת לזכרם
לסיכום, הייתה זו רכיבה משובחת ומרגשת מאוד, בהתאם למסורת, בכבישים שבחלקם מרבית המשתתפות והמשתתפים לא רכבו מעולם. נותר רק לקוות שעד יום הזיכרון הבא, והרבה לפני כן, ישוחררו חטופינו מעזה; החיים והמתים, ושנוכל להמשיך לרכוב בארצנו, כולל בכבישים הסמוכים לגבולותיה, בשקט ובבטחה.
כתב וצילם: הראל נחמני
הראל הוא יזם ומוביל בתחום רכיבת האופניים בישראל, איש ברזל שהספורט היא דרך חיים בשבילו. הוא הקים את Gran Fondo Israel המארגנת אירועי רכיבה בינלאומיים כמו Gran Fondo חרמון, ים המלח וערבה, טור ערד, טור אילת ועוד. בנוסף, הראל פעיל בקידום רכיבות שיתופיות עם אנשים לקויי ראייה, אנשים עם מוגבלויות ומקדם פעילויות חברתיות שונות. בין השאר היה שותף לארגון רכיבות בקריאה לשחרור החטופים בעזה, רכיבת "אוורסטינג" למען החטופים בהרי ירושלים והוא בין מנהלי קהילת אופני כביש בישראל, המונה כ- 9,000 איש.
לחצו פה לקבל את הכתבות בטלגרם:
לערוץ הטלגרם!