כבר הרבה זמן שאני אומר לעצמי שהגיע הזמן להעלות את רמת המיגון ברכיבה. המחשבה עולה במיוחד בתקופות של השתפרות בטכניקה, שמביאה איתה מהירויות חדשות ובחינה מחודשת של גבולות. התהליך הוא תהליך מחזורי שמאזן את עצמו לאורך שנים: אתה מתרגל, אתה משתפר, אתה מיישם את השיפור במקומות ובתנאים חדשים, אתה בוחן את היכולת המשופרת שלך. בתוך כל זה אתה מקבל לפעמים איתות אזהרה שבא בדמות נפילה, אפילו פציעה כלשהי ובהתאם אתה מאזן ומרגיע.
טריגר נוסף להבנה שהגיע הזמן לקסדה חדשה, היה רכישת ביטוח תאונות אישיות לצורך השתתפות בתחרויות. תוספת אחת שנתקלתי בה בהצעות לביטוח הייתה מטרידה במיוחד וגרמה לי אי נוחות, אני מדבר על ביטוח להשתלות וטיפולי שיניים. לא רוצה. אני רוצה את השיניים שלי ככה כמו שהן, אני צריך קסדה מלאה. ברגע שהמחשבה כבר נכנסה לראש – קשה להוציא אותה משם.
מאת: חן גרומן
צילום: מקס אפרטין, חן גרומן
קיבלתי את קסדת Met Parachute למבחן
הייתה לי קסדה מהדגם הזה עוד בדור הראשון שלה בשנת 2009. אז היא הייתה קסדה עם מגן פנים מתפרק, מינימלית מאוד ביחס לדגם הנוכחי, ולדעתי חזקה הרבה פחות. למעשה הקסדה ההיא כיסתה רק את אזור הסנטר עם מגן דקיק ומפתח מאוד גדול בפנים. היא הייתה קסדה נוחה ומאוד לא מורגשת, אני זוכר שלפעמים הייתי שם לב שיש לי מגן פנים רק כשהייתי יורק והמוחטה הייתה נדבקת למגן הפנים. לא נעים, אבל מעיד על כמה שהיא הייתה קלה ומאווררת.
כבר כמה שנים שהparachute מהדור החדש קיימת והיא קסדה לגמרי אחרת. עדיין קלה ומאווררת ביחס לקסדה מלאה אבל כבר לא מתפרקת ולא דו שימושית. בנוסף היא קיבלה שינויים כמו אבזם מתכת כפול ברצועת הסנטר, ברכיסה ע"י השחלה, שעומדת בתקן הבטיחות לקסדות מלאות, וייזור גדול ומתכוונן, משטח מתפרק עם ממשק ייעודי למצלמת גו-פרו, ומראה מסיבי וממוגן בהרבה מהדור הישן.
האם ניתן להשתמש בפראשוט כקסדה לכל התנאים? גם ברכיבה ארוכה? בעליות? בימים חמים? התשובה כמובן לא פשוטה אבל היא כאן לפניכם.
ראשית אמסור לכם עדות שלי מהיער: כמעט כל מי שאני רואה ביער עם קסדה כזאת או אחרת מאותו ז'אנר, כמעט כולם מורידים את הקסדה בעליות, מה שלמעשה הופך עבורם את הקסדה לקסדת פול פייס, עם יתרונות קלים של אוורור ומשקל. הסירבול של להוריד קסדה בעליה ולחבוש אותה לפני הכניסה לסינגל מאט והורס את הרכיבה לטעמי. אם זה היה המצב גם אצלי כנראה שהקסדה הייתה נשארת בבית כמעט תמיד לטובת קסדת השבילים שלי. לכן היה חשוב לי לבחון האם נוח לי להשאיר את הקסדה לאורך רכיבה שלמה.
כרטיס ביקור
- כללי: קסדה מלאה, לרכיבת אנדורו, בתקן ASTM
- משקל: 700 גרם
- יבואן: מוטו אופן
- לדף המוצר
- מחיר: 1250 ש"ח
חובשים את הפראשוט
ראשית החבישה עצמה מסורבלת. צריך להשחיל את הראש ולסדר איזה אוזן שהתקפלה לה בפנים. אין מה לעשות, רצינו הגנה וקיבלנו. שנית, מיד לאחר המדידה הראשונה הסרתי את כריות הלחיים שמתפרקת בקלות ע"י כפתורי טיק טק, מספיקה לי תחושת ההגנה גם בלעדיהן, ורציתי להנות מהאפשרות להיות עם ולהרגיש בלי.
את רצועת הסנטר יש להשחיל דרך שני האבזמים (כמו בקסדות של אופנועים), לא נוח ואין סיכוי לעשות את זה עם כפפות. תהיתי למה הרכיסה המסורבלת הזאת והתברר לי שהיא חלק מהדרישות בתקנים (למי אכפת? שימו לי אבזם פלסטיק פשוט ונוח). התייעצתי עם חברים והמליצו לי להשאיר את קצה הרצועה מושחל ולהעביר דרכה את הראש (ראו תמונה), זה עובד טוב ונותר רק למשוך את הרצועה להידוק הרצוי.
ברגע שעברנו את שלב ההשחלה והרכיסה נותר להדק את הקסדה לראש ע"י מנגנון חוגה מצוין, שנראה עמיד וחובק את העורף בצורה מעוררת אמון. שיפור גדול לעומת הפראשוט מהדור הישן שבה ההידוק חייב שימוש בשתי ידיים. בעת ההידוק מרגישים את פד המצח הייחודי מג'ל שנראה עשוי מסיליקון, רך מאוד, נוח מאוד, שומר על צורתו לאורך זמן (לא נמעך כמו רוב כריות הספוג) ומפתיע ביכולת נידוף הזיעה. הקסדה יכולה להתאים לגוגלס, אך לשמחתי הולכת מצוין גם עם כל משקפי שמש אחרים שניסיתי, ללא לחץ באחורי האוזן או כל הפרעה אחרת.
מט פארשוט ברכיבה
למרות הכיסוי המלא של הקסדה, לא הרגשתי שהיא מצמצמת לי את שדה הראייה כלל, בזכות מפתח פנים רחב וגדול, זאת התחלה טובה. גיליתי גם שבזכות הפתח הגדול ניתן לשתות מבקבוק תוך כדי רכיבה, בשורה טובה וחשובה.
הקסדה נוחה על הראש וניתן לכוונן אותה בצורה מדויקת עד שהיא יציבה לגמרי, התחושה היא של קסדה שיושבת בול. בחנתי את הקסדה במשך כל החורף ועד תחילת האביב, והיא לא יורדת לי מהראש. אני יכול לדווח על תחושת איוורור די טובה, למעט בפעמים שממש החלטתי ללחוץ ברצף עליה ארוכה. אפשר להניח שהקסדה לא מיועדת לרכיבה מאומצת ורצופה, אבל מבחינתי זה לגמרי אפשרי לפחות בימים קרירים. במקרים נדירים הרגשתי היווצרות חום כלשהי באזור האוזניים, דווקא בפנים לא.
סילוק הזיעה בקסדה מתבצע באופן מפתיע די טוב, זיעה תטפטף על המשקפיים כמעט רק בעליה ארוכה כשרוכבים עם הראש למטה. אולי זה לא משהו שאתם תעשו, אבל אני כן (מה לא עושים בשביל מבחן רציני).
הגנה פסיכולוגית
מט פארשוט נותנת לי תחושה שאני מוגן ומכניסה אותי למוד קרבי ברכיבה. זה מקרה של ביצה ותרנגולת כי כנראה שכבר בבית הייתי במצב רוח כזה, כשבחרתי לחבוש את הקסדה הזאת ולא אחרת. כך או כך, זה מצוין שיש קסדה כזאת כשרוצים לנסות משהו חדש, קו תלול או קפיצה חדשה שעוד לא העזתי.
מט פארשוט- משקל ומיגון
אמנם 700 גרם הם בערך פי 2 מקסדת שבילים ממוצעת, אבל באתר Met מפארים את הפראשוט בתור הקסדה המלאה הקלה בעולם שעומדת בתקן הASTM. לא בדקתי את האמירה, אסתפק בלהאמין לאתר. מדובר בתקן המחמיר ביותר לקסדות מלאות, והוא כולל מבחני התנגשות בסוגי משטחים שונים (חד/שטוח/קמור). התנגשויות במהירות גבוהה מאשר בתקנים אחרים באחוזים רבים (סביב 6 מטר לשניה, תלוי בסוג המשטח). בתקן זה משקולת הראש כבדה מאשר בתקנים אחרים, ובנוסף, זהו התקן היחיד שבודק את מגן הסנטר במבחני הפלה (5 ק"ג מגובה של 40 ס"מ).
כמו הייעוד שלה, של קסדת אנדורו, כך גם המשקל. כבד מאוד ביחס לקסדת חצי, קל משמעותית בהשוואה לקסדת פולפייס "מסורתית". במבחן הרכיבה הארוכה והרצופה, כשלא הורדתי את הקסדה במשך שעתיים, אני יכול גם לומר שהרגשתי את המשקל בצוואר. אבל בידיעה שהקסדה תוכננה בקפידה כדי לעמוד במבחני התקן המחמיר ולהגן על הראש שלי היטב, קיבלתי את המשקל באהבה.
Parachute – סיכום
בהתחשב בהכל: המשקל, רמת האוורור, הנוחות וההתאמה לראש, ההגנה, ותחושת הביטחון הנלווית לה, אני מוצא את ה-Parachute כמוצר חשוב שיכול להיות מאוד שימושי לרוכב שאוהב למתוח את הגבולות. אבל לא רק: גם לרוכב שנמצא בהתפתחות, מתרגל טכניקה, או פשוט אחד שנהנה מהמהירות ורוצה את תוספת הביטחון החיונית הזאת. מלבד זה שהקסדה הזאת שימושית היא מספקת איכות גבוהה.
נחזור לשאלת המבחן שלי: מבחינתי הקסדה המלאה של מט, עומדת בייעודה בצורה מצוינת. כשאני לא באימון חזק או ברכיבת נפח, אני שמח שיש לי קסדה שתגן עליי היטב ברכיבה טכנית.
מאת: חן גרומן
צילום: מקס אפרטין, חן גרומן