המבחן שלפניכם הוא מבחן של 4 זוגות אופני 29, העולים כולם פחות מ 4000 שקלים. זה פרק המבוא ובו נציג את המתמודדים ונלמד באופן כללי למה אפשר לצפות בקטגוריה הזו? בשבועות הקרובים נפרסם עוד 4 כתבות שבכל אחת מהן דגם אחר ובו פרק ממבחן ה “4 עד 400” הגדול של BIKEPANEL!

מאת: גיא חלמיש, חנוך רדליך, נמרוד כהן

מדובר בשני שחקני ענק אמריקאיים מובילים בשוק הבינ”ל והישראלי: Trek ו Cannondale,כאשר נגדם (ואחד מול השני),  עוד שני “קוראי תיגר” אירופאיים שפועלים בשוק הישראלי: Bergamont ו KTM. קבוצת המחיר הזו היא חשובה מאוד למשווקי האופנים. אולי עבור רבים מקוראי BIKEPANEL זו נראית השקעה נמוכה אולם זו בדיוק הקטגוריה המהווה את הבסיס החשוב והרחב של השוק. מחירם של ה- KTM Ultra fun הוא 3300 שקלים בחנויות המשווקות את המותג. ה Bergamont Revox 4.4- עולים 3380 שקלים לצרכן בחנות Rock&Road בלטרון, ה Cannodale Trail 4 עולה 3600 באתר Recycles.co.il, וה Trek X-caliber 7 מתומחרים ב 3800 ש”ח בחנויות Trek ישראל.

רוצים עוד כתבות מעניינות על אופניים? אלפים כבר מקבלים למייל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

את המבחן ערכנו חנוך רדליך, נמרוד כהן, וגיא חלמיש עם קצת עזרה של חברים – רוכבים מנוסים שנתנו לנו פידבקים משלהם. הוא התבצע באמצעות רכיבות Back to Back על סיבובים זהים של כחצי שעה והחלפת אופניים מיידית. בצורה כזו כל ההבדלים בין זוג לזוג צפים מייד והזכרון מהם טרי. לאחר כל סיבוב כזה התיישבנו וכתבנו את רשמינו המיידיים בפורמט המוכר של BIKEPANEL: סקסאפיל ועיצוב, פאן פקטור ורכיבה טכנית, רייסריות (או תחושת מהירות), אבזור ותמורה. עשינו את הסיבובים האלה במתארים מגוונים – סינגל זורם, מסלעות, דרופונים, ירידות, קירות, וקטעי דבלים (דרכי כורכר). לאחר שקיבלנו תמונת מצב ברורה על הדגמים השונים. לאחר מכן המשכנו לבלות עם האופניים לעוד רכיבות השלמה ובירור – בולם תקול תוקן והאופנים חזרו למבחן, עוד כמה רכיבות Back to back שהתמקדו במתארי רכיבה של מרתון קלאסי על שבילי 4*4 בלבד (אולי מתאר יותר טיפוסי לרוכבים ברמות המחיר האלה), ועוד חזרות ממוקדות אל הסינגלים במקומות שנדרש בירור נוסף וחידוד הבדלים ותכונות של דגמים מסוימים. עוד שיחות ודיונים בין הבוחנים, עוד חפירה בנתונים וכתוצאה מהפידבק והרכיבות, המבחן התייצב על פורמט שהעביר שני זוגות מהארבעה אל הגמר. את שני זוגות הגמר השארנו אצלנו לעוד תקופת מבחן כדי להמשיך ולעמת אותם זה בזה ולהעמיק בהם קצת יותר. בסופו של תהליך אנחנו מרגישים שחידדנו את התובנות והאפיונים של כל מוצר במבחן בצורה טובה, ולאחר כמה שבועות האופניים הוחזרו ליבואנים.

1-001-001

מי הקונה הטיפוסי של אופניים בקטגוריה הזו?

שאלנו את גבי איל מחנות Trek פולג – וזו תשובתו: “בדרך כלל אופניים כאלה נקנים יותר כאופניים ראשונים או 29 ראשונים בנוסף ל 26 שיש כבר בבית ופחות כשדרוג על תקציב נמוך. לקוחות אשר מחפשים אופניים ברמת תקציב של עד 4000 ₪ מתחלקים ע”פ רוב לשתי קבוצות:

  1. כאלה אשר מחפשים את זוג האופניים הראשונים שלהם אשר יכולים לשמש לרכיבת שטח או  פארקים, ומגיעים לחנות אחרי התייעצות עם חברים ו/או עם החבר המיעץ.
  2. קונים אשר מחפשים זוג אופניים נוסף לאופני 26 בבית כדי “לנסות איך זה 29 ” או אופניים לאימוני כושר באמצע השבוע (למשל בעלי אופני שיכוך כפול כבדים מעדת השבילים \ AM \ פרירייד או רוכבי כביש).”

I’m too sexy for my budget

מייד במבט ראשון על קבוצת המחיר הזו, ניתן לראות שהיא מושקעת בטירוף מבחינה עיצובית. כמעט כל האופניים נראים טו-אוב! ניכר שהיצרנים מבינים שהטאצ’ המושקע חשוב ללקוח ולמכירה. ברמת המחיר הזו כבר מקבלים מוצר שחשבו עליו, עם “טוטאל לוק” – עיצוב קוהרנטי שמאופין באלמנטים אחידים וחוזרים מהשלדה אל הקומפוננטים הסובבים אותה (אוכף, גלגלים), ובחלקי אלומיניום אנודייז מגניבים ויפים (חבקים, ספייסרים, ולפעמים אפילו מעצורים ונאבות תואמות). אלה משווים לאופניים של 3000-4000 שקלים מראה של הרבה יותר מכך.

זה כיף וזה חשוב – כי אופניים מעולים שלא מגרים אתכם לצאת לרכיבה שלכם הם לא באמת אופניים מעולים!

1-157

אופניים זה כייייף!

הדבר השני שמרגישים מייד כשעולים על האופניים – הוא שלא משנה כמה כסף יש לך, אופניים זה כיף! כרוכבים שמוכנים להקצות לאופניים יקרים חלק ניכר מהכנסתם (לא – אנחנו לא עשירים, זה פשוט חשוב לנו), הופתענו מחווית הרכיבה הטובה של אופניים ברמת מחיר של חצי עד חמישית ממה שאנחנו וחברינו משקיעים באופניים. אופני הזנב קשיח מאלומיניום במבחן הזה מספקים אחלה רכיבה.

נכון – זו חווית רכיבה לא מהוקצעת, אולם כל המותגים פיצחו כבר את גיאומטרית הגלגלים הגדולים המתאימה לרוכבים בתחילת דרכם. ביחד עם גלגלי ה 29 יש מרווח בטחון מעולה לרוכב המתחיל והיגוי ואחיזה מצוינים לרוכב מיומן יותר שמתחיל ללחוץ בסינגלים. גם ברור למה ההארדטייל 26 כמעט ומת ברמת המחיר הזו ומעלה – ה 29 מוסיף דרגת נוחות נדרשת בהחלט וכל רוכבי המדיום ומעלה (יש אי הסכמה לגבי האם זה מתאים גם למידות קטנות), בוודאי בזנב קשיח, כבר לא מחפשים במקום אחר.

חווית הרכיבה המשוכללת יותר לעומת זאת היא לא ברמה של אופניים יקרים ומכלולים מושקעים: ההילוכים קופצים תחת לחץ ואינם בעלי מעברים חדים ומהירים, ובד”כ לא מצויידים האופניים בשיפטרים הפועלים גם במשיכה וגם בלחיצה. הגלגלים עדינים יותר וגמישים מאוד תחת לחץ אמיתי, ויוצאים מכיוון יחסית מהר. כמו כן, הבלמים אינם חזקים במיוחד. רוכב וותיק ומנוסה ישים לב לזה מייד ויקנה אופניים במחיר כפול, עם גיאומטריה והתנהגות דומים, אך עם חוויה מעודנת ומפנקת בהרבה. הרוכב המתחיל גם לא ישים לב לרוב הניואנסים וההבדלים הללו, וגם אינו צריך אותם אלא אם הוא ממש מפונק\ת.

1-102

דיאטה? אחרי החגים…

מבחינת משקל, שלושה מהמתחרים שלנו נעו סביב 15 הקילוגרמים, בעוד זוג אחד הצטיין והתעלה (או שיש לומר, רזה) מעל כולם ביחס המחיר/משקל. ה- Cannondale Trail 4 הצליחו לרדת אל מתחת ל 14 ק”ג.

משקל הגלגלים, שמאוד משפיע על החוויה הדינמית של הרכיבה, גם הוא גילה תנועה טיפוסית סביב ה 5.5 ק”ג (לשני הגלגלים ביחד, עם הפנימית, חומר, קסטה, צירים…) אולם פה ה Bergamont כיכבו עם פחות משקל בגלגלים, מה שהשפיע מאוד על תחושת המהירות שלהם.

מבחינת האבזור, כולם זזים סביב אותן מערכות פלוס מינוס: מערכות שימנו 3*9 הילוכים של אלטוס, אסרה או אליביו, בולמי סאנטור (כאשר שתי החברות האמריקאיות במבחן מספקות אותו ברמה אחת מעל אלה האירופאיות), אולם יש את הטריקים האלה של היצרנים שחוסכים במקומות שהלקוח לא רואה: קסטה לא מקורית של שימנו, ציר מרכזי זול יותר, או ידיות מעצורים של טקטרו, צירי גלגלים לא ברורים וכו’.

גבי איל מנהל Trek פולג מוסיף בנושא: “המכלולים אותם אפשר יהיה למצוא על אופניים כאלה יהיו בד”כ 27 הילוכים, מעצורים הידראוליים ובולם מבוסס קפיץ עם אפשרות לנעילה ולא מבוסס אויר.  מכלולים אלה יהיו ברמת אמינות טובה, עדיין לא כמו מערכות ברמת הביניים (STX / X7 ומעלה) אבל עם שחיקה נמוכה יותר ממערכות הקצה.”

1-129

ארץ ה SR SunTour

עד שיהיה לכם תקציב לאופניים עם שיכוך קצה של Fox או רוקשוקס ואחרים, כנראה שיהיו לכם בולמים של סנטור. חברת הבולמים הזו שברמות המחיר הגבוהות יותר אינה קיימת כמעט בישראל, שולטת ביד רמה ברמות המחיר הנמוכות יותר. כניסה לאתר שלהם תהמם אתכם עם גילוי של עולם שלם ומגוון אדיר של מוצרים. המזלגות במבחן היו כולם עם נעילה, וכיוון השיכוך (w/coil spring, preload, hydraulic lockout). ה Cannondale הבריקו פה שוב עם מתג נעילה מגניב ונוח במיוחד מהכידון, שהיה חסר לנו פעמים רבות בזוגות אופניים יקרים בהרבה. המזלגות על בסיס שיכוך קפיץ אינם מהנים לרכיבה או ניתנים לכיוונון מדויק כמו מזלגות אוויר. ב KTM הגיע בולם תקול (בעיה בשיכוך ההחזרה) אשר תוקן בהמשך המבחן.

כדי לקבל קצת רקע על החברה הזו והמזלגות שלה פנינו אל היבואן לישראל: גיל ויסוצקי, ששמח לספר:

“SR SUNTOUR התחילה את דרכה כ SUNTOUR לפני כ 100 שנה ביפן, מה שעושה אותה לאחת מחברות האופניים וציוד האופניים הותיקות בעולם! בהתחלה הם התחילו לייצר גלגלי שיניים לאופניים ומשם עם הזמן התקדמו למערכות הילוכים שבשנות ה 60-80 נחשבו למערכות הטובות ביותר בשוק. בשנות ה 70-80 שימאנו נתנה קפיצה גדולה בתחום וסנטור איחרה להגיב ונשארה מאחור. ב 87 נמכרה החברה לחברת SAKAE RINGYO  (מפה מגיע ה SR), והמשיכה בייצור חלקי אופניים מאלומיניום. ב 96 הם החלו לייצר מזלגות לאופני הרים, והיום הם החברה הגדולה ביותר בתחום הבולמים: יש להם 5 מפעלים: 3 בסין ו – 2 בטיוואן!”

1-אופני 29 עד 40004

“סנטור היא החברה מספר 1 בעולם בייצור מזלגות טובים במחיר נמוך ולכן היום היא שולטת בקטגוריה זו ביד רמה. הבולמים של סנטור נחשבים סוסי עבודה שלא עוצרים אף פעם, יש עליהם אחריות והם מתפקדים מצוין במיוחד לתג המחיר שלהם. היום  סנטור מייצרת גם בולמים לרמות הגבוהות ביותר ולהלן רשימה קצרה של רוכבים מקצוענים שרוכבים עם סנטור: ג’ולי ברסה – אלופת עולם ב UCI  קטגוריה XC 3 שנים ברציפות + מדליית זהב באולימפיאדת לונדון, ברט טיפי – חבר בצוות הפיתוח ובהיכל התהילה של אופני ההרים, אניקה לנגבאד – מקום ראשון UCI 2011  מרתון, רוג’ר רידנקרכט – אלוף העולם UCI 4X, ג’ימס דורפלינד – רוכב דאון היל , משתתף קבוע ברד בול רמפג’ ועוד.

החברה דוגלת בתפיסה הנקראת QSP – QUICK SERVICE PRODUCT. לפי התפיסה הזו המזלג בנוי כך שקל מאוד לפרק, לתקן ולהרכיב. המטרה היא שהלקוח יקבל שירות מהיר בחנות האופניים והחנות לא תצטרך לשלוח בולמים לתיקון במעבדות שירות והלקוח ישלם כסף נוסף על משלוחים. כל מכונאי אופניים יכול לתקן מזלג של סנטור אחרי הדרכה קצרה מאוד. ברמת העיקרון הכל PLUG & PLAY. “

הדגמים שבמבחן הגיעו עם מזלגות משני סוגים:

  1. XCM  (בברגמונט וב KTM) –  המזלג הראשון בליין שמתאים באמת לרכיבת אופני הרים עם רגליים בקוטר 30 מ”מ  בחלק תחתון ממגנזיום.
  2. XCR  (בקנונדייל ובטרק) –  המזלג האיכותי ביותר בליין מזלגות הקפיץ של סנטור. רגל 30 מ”מ, חלק תחתון ממגנזיום. בדגמי 2014 עבר המלג שידרוג לבושנגים מסוג הייבריד (חלק עליון מתכת, חלק תחתון פלסטיק) בניגוד לשנים קודמות בהן היה שרוול פלסטיק במקום בושנגים. “

1-023-001

הטבלה דווקא כן משקרת

באופניים הטבלה דווקא כן משקרת: על החוויה של כל זוג אי אפשר ללמוד באמת רק מהנתונים “הקשים”, אבל הם יכולים לרמז על אפיוני רכיבה מסוימים. תמיד יש הפתעות כשעולים על האופניים ורוכבים, ותמיד הביצוע הספציפי של השלדה, הריתוכים, המניפולציות על החומר והטכניקות של כל יצרן עושים הרבה הבדל. וכמובן – את העיצוב, הסטייל, הסקסאפיל והחוויה חייבים להרגיש.

KTM

Bergamont

Trek

Cannondale

דגם

Ultra fun 29

Revox 4.4

X-caliber 7

Trail 4

מחיר

3300

3800

3800

3600

משקל*

15.3

15.3

15.0

13.9

בסיס גלגלים

108

107.1

111.6

108.8

צינור עליון אופקי

58

58

60.2

58.4

גובה ציר מרכזי

32

31

32

31

צינור ראש אפקטיבי*

12.3

13.5

11.5

12.5

זווית ראש

71.5

71

69.5

71

תומכות שרשרת

45.5

44.5

44.5

44.4

רוחב כידון

700

690

700

700

* המשקל הוא משקל רטוב – כולל מחזיק בקבוק, פנימיות עם חומר ופדלים. צינור ראש אפקטיבי הוא מדידה של אורך צינור הראש מציר תחתון עד לסטם ללא ספייסרים.

ולסיכום המבוא: 2 טיפים של גבי מ Trek פולג לרוכשי הקטגוריה: “טיפ ראשון הוא שחשוב לשים לב שהמעצורים יהיו מחברה ידועה עם שירות בארץ, ולרמת הגלגלים ובעיקר הצירים: שיהיו ממותג ידוע עם גב שירות ואחריות. טיפ נוסף: כדאי באופן כללי להתיחס לשלדה, בולם וגלגלים, יותר מאשר לרמת ההילוכים והמעצורים, וכמובן לנסות לרכוב קצת על האופניים לפני הקניה ולהרגיש את ההבדלים בין תנוחות הישיבה, ההיגוי והתאמה לרוכב.”

בפרקים הבאים: כל כתבה על דגם אחר, ועם הדגם האחרון נגיש גם סיכום כללי ואת המנצח, בצורה הברורה והלא מתחמקת הטיפוסית שלנו שהיא היחידה לטעמנו שראויה למבחני אופניים וציוד, ולקוראים שלנו.

אל הפרקים הבאים בסדרה:
2מבחן אופניים “4 עד 4000” פרק א’ – KTM Ultra fun 29
3. “4 עד 4000” – הכירו את ה Bergamont Revox 4.4

מאת: גיא חלמיש, חנוך רדליך, נמרוד כהן