ע”פ פרסומי הממשל האמריקאי, ישנה הצעת חוק חדשה להחמרה משמעותית של העונשים על שימוש בחומרים אסורים בספורט (doping). ההצעה הוגשה לסנט האמריקאי בסוף ינואר האחרון. אלה הם גלי הדף של חשיפות פרשת הסימום הדרמטיות ברוסיה לאחרונה על ידי ד”ר גרגורי רודצ’נקוב ורצת ה 800 יוליה סטפנוב ובעלה ויטלי. אם היא תתקבל היא תסמן שינוי חשוב ודרמטי בתחום המלחמה ברמייה בספורט. 

עיקרי התוכנית

בפרסום של הקונגרס האמריקאי, יצא נייר שמרמז על שינוי דרמטי במדיניות ארה”ב כלפי רמאי ספורט מתוך מטרה להפוך את העברות האלה לפליליות, ולאפשר קנסת כבדים, על מנת להלחם בתופעה ולהחזיר לנפגעים את שנלקח מהם במרמה, ומדובר לא רק בספורטאים שנשללו מהם תארים, אלא גם מפרסמים ואירועים שרומו. 

ההצעה אינה מגבילה רק לאזרחי ארה”ב אם כי מציינת את המטרה שלה כהגנה על אינטרסים אמריקאיים- אתלטים וחברות אמריקאיות. היא מכוונת גם אל אזרחים של מדינות אחרות מתוך ראיית הרמייה בספורט בכלל. 

רמייה בספורט כפשע כלכלי

הצעת החוק שמה דגש משמעותי על הרמייה כפשע כלכלי, ומבארת כיצד: 

  1. הספורט בארה”ב הוא ענף כלכלי אדיר, שמייצר מחזורים של $500,000,000,000! הרמייה בספורט הינה סיכון כלכלי משמעותי בהיותה פוגענית כלפי הענף הזה.
  2. פגיעה כלכלית באתלטים- דבר ששולל מהם גם הכנסות שהיו יכולות להתקבל כתוצאה מנצחונות שלא ניצחו כי נלקחו מהם בידי רמאים. 
  3. פגיעה כלכלית בספונסרים: הן של האתלטים שרימו והן של האחרים. האתלטים שרימו יוצרים נזק תדמיתי למוצרים ולחברות אותם פרסמו. 
  4. פגיעה במפיקי האירועים וברשתות השידור- שכספים רבים מושקעים בהם, על מנת לייצר הכנסות משידור אירועי הספורט. לקוחות הקצה משלמים עבור ערוצים שרוכשים זכויות שידור של אירועי ספורט והרמאות הזו פוגעת בלגיטימציה של כל הטרנסאקציות האלה. 

ההצעה מכלילה הפללה וקנסות גם במסגרות בינ”ל שבהם יש אתלטים אמריקאיים או אינטרסים כלכליים של חברות אמריקאיות. פרשנות: זו הצעה שמאפשרת פעולה חוקית בינ”ל, ולא טריטוריאלית אמריקאית בלבד מול רמאים מכל אירוע ספורט בינ”ל גדול כמעט, כלומר נגיעה בכל ספורטאי בינ”ל מוביל באשר הוא… 


הניוזלטר שלנו- לא מציק, מעניין מאוד, ואפשר להסיר תמיד:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

פגיעה בספורט עצמו ופשע לכל דבר

כמובן שהפגיעה אינה כלכלית בלבד. היא פגיעה בערכי הספורט, באירועי הספורט ובציבור שצופה בהם, מסבירה ההצעה: 

  1. פגיעה במפעלי הספורט וארגוני הספורט (דוג’ המשחקים האולימפיים), ביוקרתם ובתפיסה שלהם כהוגנים ושווים.
  2. זו פגיעה בציבור שמצפה לתחרות ספורטיבית והוגנת ובמרקם החברתי שמצפה להוגנות ותחרות ספורטיבית נקייה. (להבנתי המסר פה הוא מסר רחב יותר שמעוניין להדגיש את עצם הרמייה כפשע חברתי. ג.ח.)
  3. הסימום בספורט כולל פשיעה מאפשרת כגון שוחד, הלבנת כספים, הברחות…

שינוי מ”רמייה בספורט” לאקט פלילי לכל דבר

משמעות ההצעה היא קרימינליזציה מלאה של הרמייה בספורט. יש לזה משמעות גדולה: זה יאפשר מסגרת חוקית חזקה בהרבה לטיפול ומיגור הבעיה, ונותן סט של כלים נוספים והפללות נוספות. למשל: הוספת הרמייה בספורט לסעיפים פליליים קיימים אחרים כגון קשירת קשר לביצוע רמייה, ושימוש בכלי הגנת עדים, ועידוד והגנת מדליפים לטובת הציבור (whistleblowers) שלא זמינים היום בתחום. 

USADA היא הגוף המוכר בארה”ב למלחמה בסימום בספורט, אולם אין לה היום הרשאות לביצוע פעולות רבות של רשות אכיפה פלילית לכל דבר ועניין והיא מוגבלת ביכולת הזימון, מעצר, תפיסת ראיות וכו’. ההצעה הזו מיועדת לחזק אותה גם בהיבטי היכולות האלה. 

העונשים

הצעת החוק מאפשרת עונשי כלא של עד 10 שנים, וקנס כספי של עד 250,000 דולר אם מדובר בספורטאי פרטי ועד מליון דולר אם מדובר בגוף עסקי או אחר. כל רכוש של העבריינים יוכל להתפס על ידי הרשויות בארה”ב. 

פרשנות

קשה שלא לראות את העובדה שהרמאות משתלמת. מייטב רמאי ספורט האופניים מועסקים בכל קבוצות האופניים המקצועניות כיום, וכך המערכת האנושית והתרבותית של הסימום נשארת שולטת בענף, ומחנכת דורות רוכבים חדשים. הכוכבים הגדולים שנתפסו- הם עדיין גיבורי תרבות במדינותיהם, עושים כסף לא רע, והסליחה מגיעה מהר מאחר וזה לא נתפס כאקט פלילי של ממש, מקסימום קצת לא מוסרי. בתרבות של רבים לא מוסרי זה בסדר כל עוד לא תפסו אותך, ואם תפסו אותך, לא נורא. בפעם הבאה תצליח…

המרחק בין הצעת חוק ליישומו הוא גדול, אולם אין לראות בכך דבר פעוט. המצב היום בתחום הסימום בספורט הוא מגוחך- המקרים החוזרים ונשנים מוכיחים שהעונשים פשוט נמוכים מדי, והתועלת לרמאים עדיין גדולה יותר מאשר ההפסד שלהם במידה ויתפסו. בזמן שהקריאות לאיסור תחרות לכל החיים לספורטאים שנתפסו לא מצליחות עדיין לקבל מענה, מגיע בית הנבחרים האמריקאי, ומסמן אסטרטגיה חדשה, וראייה כלכלית שרואה בדופינג כסוג של פשע כלכלי חמור. 

ויש גם צד פוליטי: המתח בין ארה”ב לרוסיה נכנס גם אל השדה הזה. הצעת החוק הזו מתייחסת במפורש לאירועים באולימפיאדת החורף בסוצ’י (בעקבותיהם קיבל הספורט הרוסי סנקציות חריפות גם באולימפיאדה הקרבה), ולשמות חושפי הפרשות האלה. המחוקקים האמריקאים מאותתים לרוסיה, ולאחרים (יש בעיות דופינג חמורות גם במדינות נוספות, ובקנה מידה רחב בעולם הריצה הקנייתי למשל). לאמריקאים יש את היכולת לאמר לרוסיה שההתנהלות שלה אינה יכולה להימשך ללא תגובה. לאמריקאים (בניגוד לישראל במקרים האחרונים…) יש מעצמה נגדית עם כלים וכח להילחם בתופעות הלא חוקיות שמגיעות מרוסיה… 

מקור: ההצעה בסנט.