לאופני המסלול יש מספר מאפייני מפתח שהופכים אותם למתאימים באופן ייחודי להיצמד למסלול האורן הסיבירי בשיפוע של 42 מעלות ובמהירויות של מעל 60 קמ"ש!
מאת: ניר לוי
עם פתיחת הולודרום החדש ותחילת הפעילות שם, יותר ויותר רוכבים מתעניינים באופן תפעול המתקן ובהתנסות ברכיבה על מסלול הפרקט המשופע. על המסלול ניתן לרכוב אך ורק עם אופני מסלול יעודיים, ובוולודרום יהיו 60 זוגות אופני מסלול להשכרה.
אופני המסלול חייבים להיות עם הילוך קבוע (Fixed wheel), ללא פריילוף וללא מעצורים. הכידון עם דרופים, דומה לכידון כביש (Drop bars) רק צר יותר ועם דרופ עמוק יותר לצורך אווירודינמיות. הקראנק 165/ 170מ"מ לפי גובה והעדפת הרוכב וה- Bottom Bracket בגובה 280 מ"מ ("11) מהרצפה למרכז ה- BB כדי שהפדל לא יפגע במסלול המשופע בדיווש.
מוט הכסא גבוה לפוזיציה יותר אווירודינמית ובסיס הגלגלים קצר יותר. צינור הכידון (Head tube) משופע להיגוי יותר "עצבני", והמרווח בין הגלגלים לצינורות השלדה קטן מאוד. הטופ טיוב קצר יחסית לאופני הכביש להורדת משקל והקטנת בסיס הגלגלים, והסטם ארוך יותר לפיצוי. במרוצי המסלול המהירות הממוצעת גבוהה מהמהירות הממוצעת ברוב מירוצי הכביש ולכן הגיוני למקם את הרוכב בפוזיציה אווירודינמית יותר על האופנים.
באופני המסלול מרווח הנאבה האחורית יהיה 120 מ"מ ברוב המקרים, עם דרופ-אאוט לצורך כיוון מתח שרשרת בהילוך הקבוע.
לאופני המסלול יש גלגל שיניים אחד בגלגל האחורי (sprocket) וגלגל שיניים בודד על הקראנק (chainring) ולכן היחס ביניהם הוא משמעותי. יחס הילוכים נמוך יותר יאפשר זינוק ותאוצה מהירים יותר אך יגביל את המהירות המירבית. יחס גבוה יותר יהפוך את המהירות המתמשכת לקלה יותר אבל יהפוך את הזינוק לקשה יותר – מתאים לתחרויות מרדף, נג"ש, מרוץ נקודות וסקרצ'. לכן רוכבי המסלול מתאמנים על קאדנס גבוה כפשרה.
רוחב שרשרת באופני המסלול הוא לרוב הוא ⅛ אינץ' או 3/32 אינץ'. גלגלי השיניים חייבים להיות מתאימים לרוחב השרשרת.
גלגלי השיניים שעל אופני השכרה בוולודרום יהיו ביחס – .74.3” (44 x16)-84.4” (50×16). רוכב אופני מסלול יהיה תמיד מצוייד בסט גלגלי שיניים המתאימים לאופניו, בגדלים ויחסים שונים שיבחר לפי היכולות הפיסיות שלוו ולפי דרישות התחרות בה הרוכב מתמחה ומתאמן אליה: החל מזינוק מעמידה או ממתקן הזנקה והאצה איטית על גלגל שיניים גדול, דרך קאדנס גבוה וקבוע בתחרות מרדף קבוצתי, ועד לספרינטים מהירים במירוץ נקודות ובקירין. הרוכב יחליף את גלגלי השיניים באופניו לפעמים 3 ו-4 פעמים באימון או באירוע תחרות.
מאמנים חייבים להורות לרוכבים לבדוק את האופניים לפני העלייה למסלול, כולל צמיגים, מתח שרשרת, ברגי הגלגלים וניקיון הגלגלים. יש להשתמש בצמיגי קונטיננטל, שוואלבה, או ויטוריה; קלינצ'ר או טובולר שחורים בלבד וברוחב 21 מ"מ ומעלה.
יש לבדוק את מצב הצמיגים באופן קבוע כולל לחץ הצמיגים שחייב להיות 120psi. אסור להשתמש בכל צמיג עם חומר מורכב או צמיג צבוע.
הלחץ הצידי המופעל על הצמיג בשיפועי המסלול מחייב הדבקה יציבה וחזקה של צמיג הטובולר, ולכן אין להשתמש בסרט הדבקה להדבקת צמיגי טובולר לחישוקי ספרינט אלא רק ישירות עם דבק יעודי.
אין לרכוב על המסלול עם צמיגים חדשים לפני שמנקים אותם בעזרת מטלית עם חומץ לבן או אלכוהול להסרת לכלוך ושומן. יש לרכוב שלוש הקפות ראשונות על הרצועה הכחולה (Cote d’Azure) או בתחתית המסלול.
אם רכבו על האופניים מחוץ למסלול, חשוב לנקות את הצמיגים כאמור למעלה.
אסור לרוכבים לשאת עליהם או על אופניהם חפץ או מכשיר כלשהו שעלולים ליפול על מסלול. רוכבים אינם רשאים לרכוב עם נגני מוסיקה, אוזניות, תקשורת רדיו, מכשירי הקלטה או וידאו על גופם או על האופניים.
כל מכשיר אלקטרוני עם תצוגה כמו מד מהירות או מד וואטים חייב להיות מחובר לאופניים בצורה בטוחה ובמקום שהרוכב לא יוכל לראות את הצג בזמן שהוא בתנועה.