אנחנו מאוד אוהבים את האופניים שלנו ומטפלים בהם לפעמים יותר מאשר בילדים (רק שאשתי לא תשמע). חלקנו עושים את הטיפולים לבד, חלק נותנים למכונאי האופניים בסדנא האהובה שלהם. אותנו תמיד עניין איך הדברים נראים בצד השני של הדלפק. תפסנו לראיון מצולם את אילן פורת ואת רון בר לוי, שניים מוותיקי הענף שעושים פלאים ומטפלים לנו באופניים בטרק חיפה.

עברנו סוג של מהפכה

פעם בכל תקלה או פעם בתקופה, היינו באים לחנות ממנה רכשנו את האופניים וטיפלנו גם בדברים הפשוטים. למה? כי הזמינות לחלקים ולידע היתה קצת בעייתית. אבל אז באה המהפכה של קניה ישירה מהאינטרנט ביחד עם המון מידע זמין. שינויים טכנולוגיים אלו אילצו אותנו להסתגל לעולם חדש שבו תוך כמה מילות חיפוש, ניתן לקבל סרטי הדרכה לכל תקלה אפשרית. 

אוהבי השדרוגים וגם רוכבים רגילים כבר מזמן עושים את התיקונים הקטנים בביתם עם כלים בסיסיים. חלק קטן יותר אף רוכש כלים ייעודיים ועושה טיפולי בולמים ובלידינג בחדר השינה. בעיקרון הכל טוב ואף מבורך כל עוד הרוכב יודע מה הוא עושה, לא מעגל פינות ומשתמש בחומרים וכלים מתאימים למכלולים.

הצטרפו לקבוצה השקטה של בייקפאנל בווטסאפ:
בייקפאנל ווטסאפ

אז איפה הבעיה?

הבעיות צצות כאשר הישראליות שלנו משתלטת על ההיגיון. אנחנו בטוחים שאנחנו יודעים הכל, עושים קומבינות או משלימים פערים תוך כדי תנועה בלי להבין את התמונה הכוללת. לפעמים זה מצליח אבל לפעמים הנזק גדול מהמקור, ואז מרימים ידיים והולכים לקבל את הגזירה בחנות אופניים, כאשר התמונה מתקבלת עם נזקים כפולים ועלות שעת מכונאי המרימה גבה לחלקינו. 

המכונאים

מי הם המכונאים ואיך הופכים למכונאים? שאלה שצצה לא מעט. אנחנו אישית אוהבים לדבר עם המכונאים בחנות בה אנו מטפלים, להכיר לעומק מי האדם שעמל על האופניים ועד כמה תשוקתו חזקה כמו שלנו. לכל אחד יש סיפור משלו ורקע משלים להיותו בעל מקצוע שאפשר לסמוך עליו. חלקם הלכו עם התשוקה לעולם האופניים, האחרים התגלגלו על בסיס עולם המכונאות אבל בסוף הם אלו שאחראים לבטיחות של הלקוח ומטפלים במסירות בכל בעיה.

כל חנות והמאסטר שלה. הם צעירים והם זקנים, ביישנים ודברנים, חייכנים או סתם עצבניים, אבל בסופו של דבר בעלי לא מעט ידע וניסיון. כל יום, כל היום כל מה שהם עושים זה להרכיב ולפרק, לתקן ולתחזק אופניים.

מכונאי

אז למה זה לא ממוסד?

אופניים הם כלי רכב לכל דבר, אז למה בעצם אין קורס ממוסד שמלמד להיות מכונאי אופניים כמו בשאר התחומים של כלי הרכב? במיוחד כיום, כשהעולם החשמלי נכנס חזק לתמונה ויש מעורבות כמעט זהה לעולם האופנועים. לנו אין תשובה או אפילו ניצוץ לעתיד שמשהו פה ישתנה, וחבל. יש המון חידושים טכנולוגיים וכל מכונאי צריך להשלים את הפערים כדי להיות עדכני ובעל ידע לגבי כל מוצר חדש שמגיע למדף. ברשתות הגדולות תחת מותג גדול יש הדרכות והשלמות פערים ממוסדות- הם דואגים להעביר הכשרות מקצועיות בארץ וגם בחו״ל למכונאים שלהם, מי יותר ומי פחות. מכונאים אחרים וחנויות בודדות צריכים להשלים לבד על בסיס ניסיון אישי, הדרכות ספקי החלקים, וידע טכנולוגי. התחום לא ממש ממוסד. אין כללים ואין דרישות סף, התחוםפתוח ללא תנאים.

שורה תחתונה

כל מכונאי רואה על בסיס שבועי מקרים בהם המציאות עולה על כל דמיון. במיוחד במקרים בהם אנשים מנסים לטפל בעצמם ובסוף עושים יותר נזק מתועלת. כמו שלא תטפלו בבלמי הרכב שלכם על בסיס סרטון מיוטיוב, כך עדיף לעשות גם עם האופניים שלכם. 

שום מהפכה אינטרנטית לא תוכל להחליף את הידיים המקצועיות עם ניסיון של שנים בטיפול טכני. הרכבות מורכבות, השחלת מוליכים וטאץ׳ של אהבה יישארו רק מאחורי הדלפק. והמחיר לשעת עבודה? זה נהיה פרט שולי לביטחון שלנו. תפנקו את המכונה האהובה, תנו אותה לאנשים שיודעים לעשות זאת ועושים זאת מאהבה.

על הסרטון: יואב גריבי
על המילים: יוג’ין לויט
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: