הסתכלתם פעם על הכפתורים שיש לכם על הבולמים באופניים ושאלתם את עצמכם "מה עושים עם כל אלו?" גם אם כן וגם אם לא, הכתבה הזאת בשבילכם. כיוון נכון של הבולמים הוא מפתח לשימוש יעיל והנאה מציוד שהשקעתם בו לא מעט כסף. הנה שיטה פשוטה לכיול בולמים:
פסיכולוגיית בולמים
גם אם אתם כשרוניים במכונאות, יש כלל בסיסי שמקובל לחשוב שהוא שומר עלינו – אם זה עובד, אל תיגע (If it ain't broke, don't fix it). במקרה של הבולמים באופניים, במקרים רבים, המצב שונה. אני מכיר לא מעט רוכבים שמהרגע שהם גלגלו את האופניים מהחנות אחרי הקניה הם לא נגעו בבולמים בכלל. חלקם קנו ציוד מאוד יקר עם מיטב הטכנולוגיה בבולמים והם לא משתמשים בו כמו שצריך. חבל.
למרות שכיוון בולמים עלול להיראות כמו משהו מסובך לבעלי תואר ראשון בהנדסת מכונות, זה ממש לא המצב. הבולמים שלכם לא יתפוצצו מסיבוב של אחד הכפתורים והאוויר לא יברח מהם. ההיפך הוא הנכון: אתם עשויים לגלות חוויה משופרת. דבר ראשון, שחייבים להתחיל ממנו, הוא להפסיק לפחד לנסות משהו חדש. מי שלא מנסה – לא לומד ומי שלא לומד נשאר תקוע. לנשואים בשנית שביניכם, זה יכול להיות דומה לפרק ב' בזוגיות.
שיטת ההתכנסות לכיוון בולמים
נציג פה שיטה פשוטה לכיוון הבולמים שבעברית אפשר לכנות "שיטת ההתכנסות" ובאנגלית – bracketing. השיטה הזו אינה מדעית ומבוססת אך ורק על תחושת הרוכב. כמובן שתנאי הכרחי לעבודה בשיטה הזו הוא תחושה ויכולת להבחין בשינויים בהתנהגות האופניים. לשיטה זו תמיד יש תוכנית גיבוי והיא להחזיר את כל הכיוונים למצבם הישן ולהמשיך כאילו לא קרה כלום. כל מה שתצטרכו לדעת בשיטה הזו הוא האם ההרגשה ברכיבה "השתפרה", "נשארה ללא שינוי", או "ההרגשה התקלקלה". זה ילמד אתכם מה ההשפעה של כל אחד מכפתורי הכיוון שיש לכם על הבולמים על ההרגשה ברכיבה.
דבר חשוב שחייבים לדעת – אל תבדקו את הכיוון במקטע הכי מאתגר בסינגל שאתם אוהבים. תבחרו משהו יותר רגוע, על מנת להתרכז בתחושה בזמן הרכיבה ולא להילחם במכשולים או בעייפות.
בואו נתכנס
עקרון הכיוון בשיטת ההתכנסות הוא להתחיל בשני הקצוות של טווח הכיוון. תרגישו מה זה כל קצה ואז תחזרו לאמצע הרבע הראשון. תחליטו איזה משלושת המצבים שניסיתם הוא הכי גרוע ואז תכוונו לאמצע בין השניים הטובים יותר. חזרו על התהליך, כאשר אתם לאט-לאט מתכנסים לנקודה הטובה ביותר מבחינתכם.
אופניים מעניינים אתכם. הצטרפו לניוזלטר שלנו:
כמה דברים חשובים לפני שמתחילים
- אל תתחילו את הכיול אם לא טיפלתם כראוי בבולם, או אם הוא לא במצב עבודה תקין. טפלו בבולם קודם ורק אז בצעו בו את כל הכיוונים.
- כיוונתם כראוי את הסג – השקיעה הראשונית של הבולמים (sag) כאן תלמדו כיצד.
- לחץ אוויר בבולמים הוא לפי המשקל שלכם ולפי המלצות היצרן
- לחץ אוויר בצמיגים תקין (לפי סוג הצמיג והאופניים)
- כל פעם אתם משנים רק דבר אחד. זה קריטי, כי במידה ושיניתם יותר מדבר אחד, לא תדעו מה משפיע על ההרגשה והתנהגות האופניים.
- לפני תחילת הכיוון ספרו כמה קליקים סה"כ יש לכם בכפתור.
- קחו אתכם דף וכלי כתיבה, או תשתמשו באחת האפליקציות בטלפון על מנת לתעד את מה שאתם עושים
- בחרו לכם מקטע שביל שאתם מכירים היטב שלא יהיה ארוך יותר מ-2 דקות ובו תעשו את כל רכיבות הניסיון שלכם. אל תתפתו לקטעים ארוכים יותר, אחרת העייפות תפריע לשיקול הדעת שלכם ותשפיע על ההרגשה
כיוון לדוגמה
ניקח לדוגמא את כיוון מהירות החזרה בבולם הקדמי עם 14 מצבים (קליקים) בין המצב הפתוח ביותר למצב הסגור ביותר. לפני שמתחילים לשחק עם הכיוון, נציין מה אמורים להרגיש במצבי קיצון של מהירות החזרה של הבולם (ריבאונד):
- אם שיכוך הריבאונד פתוח מדי (כלומר מהיר מדי)- המתלים יתארכו מהר מדי וירגישו קופצניים ובלתי נשלטים – כאילו האופניים "דוחפים" אתכם חזרה.
- אם שיכוך הריבאונד סגור מדי (כלומר איטי מדי)- המתלים לא יתאוששו מהר מספיק משיכוך וימעכו פנימה, כלומר לא יגיבו לניעות במהירות הנדרשת ולמעשה תחוו העדר שיכוך. כאשר הריבאונד סגור הבולמים שוקעים יותר ויותר ולא מספיקים להיפתח עד הסוף, מכיוון שהגלגל עוזב את הקרקע לעתים קרובות יותר ממה שהוא צריך. זה ירגיש לעתים קרובות קשה ומת, ויכול להרגיש דומה לשיכוך דחיסה מוגזם במהירות נמוכה.
השלבים לפעולה, צעד צעד:
- רכיבת נסיון 1, מצב סגור (0 קליקים) – הבולם מרגיש איטי מדי, קשה ולא פעיל. מרגיש כמו רכיבה על אופניים ללא בולם.
- רכיבת נסיון 2, מצב פתוח (14 קליקים) – הבולם מרגיש מהיר וקופצני מדי, אפילו קצת לא יציב. במצב הזה ניתן לרכוב כמעט בכל תוואי שטח, אם כי לא הכי כיף.
- רכיבת נסיון 3, מצב סגור למחצה (3 קליקים) – הבולם עדיין מרגיש איטי, קשה ולא ממש פעיל. מעבר מכשולים די אלים, אם כי יותר נעים ממצב סגור לגמרי. ללא ספק צריך לפתוח את המהירות עוד.
- רכיבת נסיון 4, מצב פתוח למחצה (11 קליקים) – הבולם מרגיש יותר נעים, אבל קצת קופצני. מעבר מכשולים יותר טוב, אם כי העקיבה במהירות לא מושלמת.
- רכיבת נסיון 5, מצב אמצע (7 קליקים) – הבולם מרגיש טוב. למעשה הכי טוב עד עכשיו. היה נחמד עוד קצת לרכך את מהירות ההחזרה. מעבר מכשולים מצויין והעקיבה במהירות מעולה. עוד רגע הגענו ל-sweet spot.
- רכיבת נסיון 6, מצב רבע עליון (10 קליקים) – הבולם מרגיש יותר טוב ממצב אמצע ( של 7 קליקים). אפשר לשקול אפילו לסיים כאן, אבל בואו ננסה לסגור קליק אחד על מנת קצת לרסן.
- רכיבת נסיון 7, sweet spot – למרות שאפשר היה כבר לסיים במצב הקודם, הרוכבים הרגישים שבינכם ירצו לעשות עוד ניסיון אחד רק על מנת לוודא שאכן הגענו לנקודה. זהו ללא ספק המצב המיטבי שאותו ניסינו עד עכשיו ובו נרצה להישאר.
שיעורי בית
עכשיו, אחרי שכיוונתם בעצמכם את אחד הפרמטרים החשובים ביותר בבולם שלכם, קבלו שיעורי בית בכיוון מהירות הדחיסה, למי שיש פיצ'ר כזה בבולמים שלו. על מנת לעשות את זה יותר יעיל, ניתן לכם הסבר קצר איך אתם אמורים להרגיש בכל אחד ממצבי הקצה של כל אחד מהם (לקריאה מפורטת – כנסו לכתבה זו)
מהירות דחיסה איטית (Low Speed Compression)
- אם שיכוך הדחיסה במהירות נמוכה הוא נמוך מדי (פתוח) המתלים עלולים להרגיש לא תומכים וצוללים. לעתים קרובות אנשים מתארים זאת כתחושה "רופפת".
- אם שיכוך הדחיסה במהירות נמוכה גבוהה מדי (+), הבולמים עלולים להרגיש קשים ומתים (קצת דומה למצב סגור של ריבאונד). העדפת דחיסה היא עניין של נוחות.
הערה: לא כל מכווני הדחיסה עושים הבדל משמעותי, בפרט עבור רוכבים כבדים יותר. לרבים מהם, אפילו בכמה מזלגות מתקדמים מאוד, יש טווח מוגבל כל כך שאולי לא תצליחו להבחין בהבדל על השביל בכלל.
מהירות דחיסה מהירה (High Speed Compression)
תתמקדו בתחושה על האופניים עם מהמורות שבאות במהירות גבוהה, כמו קפיצות, נחיתות או מכשולים גדולים במהירות גבוהה.
- שיכוך במהירות דחיסה גבוה מדי (פתוח) הוא למעשה די נדיר (במיוחד במזלגות), אבל יכול להתחיל להגביל את התוואי ברכיבות ולגרום לתחושה של שיכוך אלים וקופצני מדי בשטח עם הרבה מהמורות חדות.
- שיכוך במהירות דחיסה נמוכה מדי (סגור) ירגיש די דומה למצב סגור בריבאונד – לא דינאמי מספיק, או אפילו מת.
יאללה, לעבודה!