קיבלנו לבחינה את מחשבון הדגל של גרמין: גרמין אדג' 1050 (Garmin Edge 1050). עם המסך הכי גדול והכי בהיר, התכונות הכי חזקות, הצ'יפ הכי עוצמתי, והטאצ' הכי מגיב. איך הוא ולמי הוא מתאים? גיא חלמיש יצא לבדוק
בהכרזת ההשקה כתבנו סקירה מפורטת של הפיצ'רים המעניינים והחדשים שיש בגרמין 1050, כדי לקרוא את זה ולהכיר הכנסו לפה. בכתבה הבאה אני לא אכסה כל פיצ'ר לעומק – נצטרך לשם כך סדרת תוכן של 10-15 כתבות. מחיר המכשיר: 3,339 ש"ח באתר גרמין ישראל. בקופסה מגיעה איתו תושבת קדמית (זרוע ארוכה, שתצטרכו אותה כי המכשיר ארוך יותר מגרמינים אחרים), תושבת סטנדרטית מינימליסטית עם גומיות למתקן על הכידון או הסטם, רצועת אבטחה, כבל טעינה / סנכרון.
כתבות אופניים מעולות בבייקפאנל בווצאפ. לחצו פה:
גרמין אדג' 1050 – הגישה המקסימליסטית
האסטרטגיה של גרמין במוצר הזה היא מקסימליסטית: להעשיר במקסימום היכולות האפשריות של מחשבון שאפשר לחשוב עליהן כמעט. מקסימום סוללה, גודל תצוגה, צבעי תצוגה, חדותה, מהירות התגובה – הכל הכי הכי חזק. "הפיצ'ר" הכי חשוב לי הוא חווית המשתמש החדשה, לצד בהירות המסך ותגובתיות המגע, שהיא ברמה של טלפון נייד. זה משנה את כל החוויה ומשדרג אותה משמעותית. הרעיון בעושר הפיצ'רים של גרמין הוא שכל רוכב יבחר לעצמו את הפיצ'רים החשובים לו ויקסטם (קיסטום – התאמה אישית) את התצוגה כך שהם יופיעו וישרתו אותו ברכיבה. רוכבים ממוקדי אימון, יכולות פיזיולוגיות, התאוששות והעמסה שרוצים נתונים כמו VO2Max, סף לקטי ואחרים, יאהבו מאוד את אזור הווידג'טים החדש שמציג את כל אלה בגישה מאוד נוחה וויזואלית. כאלה רוכבים אולי גם יתעניינו בהצעה שהוא מקפיץ לתוכניות אימונים אדפטיביות, שמבינות מה מצבכם לפי האימונים שעשיתם והמדדים שלכם. גרמין ללא ספק מעלה את חשיבות תוכניות האימונים שלה ב- 1050 מבחינת ההיררכיה והמקום שהיא נותנת לה על המסך.
רוכבים שהם אנשי שטח וניווט יבחרו את הפיצ'רים הרלוונטים לאופני הרים: מפות, ניווט ומסלולי רכיבה. פה גם חשתי שיפור מדגמי עבר בקלות הגישה לעולמות המפה והניווט. קל מאוד למצוא את המסלולים השמורים, וגם את רכיבות העבר שלכם. בנוסף ניתן לשתף עם חברים (בעלי סדרה 840 / 1040 ומעלה) בתחילת הרכיבה את המסלול ישירות לגרמין (לא דרך ווצאפ והאפליקציה). רוכבים טכניים יכניסו את ה- MTB-dynamics: מדידת הקפיצות ומדד הזרימה בסינגלים (flow). המסך הענק מאפשר ניווט מאוד נוח, והסוללה הגדולה תתמוך בכם גם במירוץ רב יומי של שלושה ימים בלי צורך לטעון את המכשיר. ל- 1050 יש משהו לכל רוכב.
עיצוב, מבנה, היבטים פיזיים
הדבר הראשון שהרגשתי כשלקחתי את ה-1050 ליד היה איכות הבנייה ותחושת החומר ממנו הוא עשוי. ה- 1050 נותן תחושת מוצקות ודחיסות, ומשקל לא קטן. כמו תחושה של מוצרים איכותיים, מרגיש שהוא יכול לשרוד התרסקויות. רצתי לשקול: 160 גרם – בדיוק כפול מהגרמין 830 שמשקלו 80 גרם. מבט מהיר עליהם מראה גם שהתצוגה כמעט כפולה בגודלה משל ה- 830. המכשיר ממש גדול ומרשים. בחיבור לטרק מדון במבחן הוא הרגיש מושלם (הטרק מגיע עם תושבת מחשבון מובנית בכידון). המשיך את הסטם כיחידה צמודה אחת ללא רווחים ונראה מעולה. אפילו הקווים הישרים החדשים והזוויתיים התאימו פה יותר. החיבור לתושבת הרגיש חזק וקליקי (הוא גם בר החלפה, וזה מצוין just in case). פה אציין שלזרוע מתקן הגרמין הקצר יותר באופני ההרים שלי הוא לא הצליח להיכנס. אורכו של המכשיר מחייב זרוע ארוכה יחסית – במתקן ייעודי לדגם (זה מגיע בזרוע פלסטיק עם המכשיר בקופסא מגרמין עצמה ואפשר גם לרכוש K-edge מאלומיניום ועם התקן דו צדדי: למעלה למחשבון ולמטה לפנס למשל).
גרמין 1050 – תצוגת ענק מושלמת
העליה של מערכת ההפעלה והאפליקציה למכשיר מעט איטית ביחס ל 830, אבל התצוגה בהירה להדהים. היא איכותית במיוחד גם בשמש ישירה וחזקה. מנווטי המדבר פשוט יאהבו את העובדה שהיא ברורה וענקית (רזולוציה: 480*800 פיקסלים) בכל מצב. רוכבי מרחקים ארוכים מאוד, גם צריכים את זמן הסוללה המצוין שלו. גם לרוכבים עם משקפי ראיה, שצריכים פונטים גדולים זה המחשבון המתאים ביותר. במסך הקבוע שלי עם 8 שדות, גודל השדות היה ענק! זה הוביל אותי להגדיל ל 10 שדות (המקסימום) – כי מה אכפת לי שיהיה הכל על המסך? וכך התווספו להם מצב הסוללות של ההילוכים, אחוזי שיפוע, טמפרטורה, זמן ברוטו ונטו, ומידע לרוב. ב- 1050 המסך סופג הכל. שימו שני מסכים כאלה, ותקבלו תצוגה של F22 בדרך לחות'ים.
קבוצת מיקוד מעולה מתאימה מאוד למכשיר הזה הם כל אותם רוכבי אופניים חשמליים שמגלים את השטח, מנווטים המון, צריכים מפות, וגם הרבה פחות רגישים לנושא המשקל של היחידה. לא פעם זה אותו קהל בדיוק של הנזקקים למשקפי קריאה. מי פחות יתאים למכשיר? יבבני משקל כמוני שעוד 80 גרם על האופניים האקוסטיים (לא חשמליים) שלהם גורמים להם לשינה חסרת מנוחה.
הרמקול החיצוני – זה חשוב?
עד היום הסתדרנו בעולם בלי רמקולים חיצוניים במחשבון, ולכן בהתחלה לא ייחסתי לזה חשיבות, אבל גיליתי שהוא ממש מוסיף לחוויה. בכל מחשבוני העבר, הצפצופים פשוט לא נעימים בפניות בניווט למשל, והם ממש הפריעו לי עד שהשתקתי אותם. אבל הרמקול החיצוני משנה את זה לגמרי, עם בחירת צלילים נהדרת, הכל בטונים נעימים יותר, המאפשרת השמעה של צלילים רכים באיכות מלווה, ולא מציקה. מדהים איך דבר כזה לא צפוי יכול לשפר את הרכיבה. עוד דבר לא רע הוא הפעמון-כידון למסלולי רכיבה שלצדם מסלולי הליכה וריצה. אני יודע שאתם הייתם רוצים שזה יהיה בעוצמה של צופר משאית נגד רצים והולכים במסלול האופניים, אבל זה קצת יותר מעודן. אגב, אפשר לסנכרן את ההפעלה שלו עם כפתור ה- Hoods העליון בשימנו כביש, ולהפעיל בלי לגעת במסך. מהמסך נוגעים קלות בעת רכיבה בחלק המרכזי ומופיע הכפתור שלו. וכן – יש גם טעינה עם USB-C סוף סוף, השבח למנהל המוצר והתקדמות השקעים בעולם.
התקנה – next next next
ההתקנה היתה מהירה וקלה ולא אתעכב עליה יותר מדי. הופיע QRcode על מסך המכשיר ומשם הכל קרה ב- next next next. כבר בכניסה גרמין בחוכמה הציע לי להעביר אליו את המסכים והפרופילים מהמכשיר השני שלי – זה גאוני וחסך לי מלא התעסקות. כל השאר פשוט כאילו קרה מעצמו וזה, אני יכול לומר לכם כמי שתכנן כמה תהליכי משתמש כאלה עד היום באפליקציות מובייל, ה- Holy grail של חווית Onboarding.
חווית המשתמש והתאמה אישית
זה עניין חשוב. התאמה אישית (קיסטום בלשון הייטקיסיטית) הוא הדבר השני שאני עושה כשמגיע אליי מכשיר חדש, אחרי שאני נכנס אליו ומחדש בו את הקישורים השונים (חשבון בגרמין, WiFi ביתי, רצועת דופק, מד וואטים, הילוכים, נצנצים). בזכות מסך המגע הכל כך מהיר ונוח, זה באמת קל ונעים יותר לבצע התאמה אישית למכשיר. התפריטים המוכרים של גרמין עדיין שם, אבל הגישה אליהם מהירה ונוחה הרבה יותר. גם בזכות הטאצ' המגיב במהירות וגם בזכות שיפורי ממשק המשתמש (לעומת מה שאני מכיר לפחות ב- 830). הם שיפרו מאוד גישה לקיצורים אסטרטגיים חשובים – כמו לענייני הניווט, להצגת סיכום הרכיבות וההיסטוריה שלהן, לפרמטרים האישיים שאנשים הכי חרדים להם (עלה או לא עלה ה VO2Max?) ועוד. זה דורש קצת היכרות ותרגול בגלל אותו עושר שלא יאומן שיש לגרמין להציע. השפע קצת מאט את עקומת הלמידה. אחרי כמה פעמים בודדות תזכרו איפה הדברים שאתם צריכים נמצאים.
עמוד הבית החדש
עמוד הבית החדש ממש יפה. בהדלקה מופיע לוגו גרמין ואחוז טעינה נותר בסוללה. העיצוב מפריד את החלקים השונים בצורה ברורה:
- בחירת פרופיל רכיבה – בחלקו העליון קרוסלה שבה בוחרים את פרופיל הרכיבה – אופני הרים אופני כביש, חשמלי.
- אזור האימונים והקלטות הרכיבה – זו עוד קרוסלה בה מופיע האימון האחרון שלכם אחרי הקלטתו, וסווייפ הצידה, מציג את האימונים המומלצים הבאים שלכם – למעשה תוכנית אימונים מגרמין.
- 3 כפתורים שימושיים למטה – לתוכנית האימונים, לניווט וכן תפריט נוסף להרבה הגדרות: היסטורית הקלטות, עריכת פרופילי רכיבה, הוספה ועריכת סנסורים, סטטיסטיקה אישית, בטיחות ושיתוף, קישוריות, מצב חסכון בסוללה, קישור שעון גרמין, הגדרות מערכת, Connect IQ (חנות האפליקציות של גרמין לתוספות למחשבון), Garmin Pay.
מבטים צבעוניים למידע (Glances) -הכל ב-Swipe מלמטה למעלה
סוויפ מלמטה למעלה – ועוברים מעמוד הבית אל תצוגת ווידג'טים צבעונית שגרמין קוראת להם Glances (מבטים) עם קיצורים שימושיים. למשל, לרכיבות האחרונות, סטטיסטיקה אישית (VO2max, power, load, cycling ability) ועוד. פה גם אפשר להכניס מבט אל חיבור הקבוצה – הכנסת קוד הרכיבה הקבוצתית כדי לראות את חבריכם על המפה, אם יש להם 1050 או מכשיר תומך מסדרת ה 840/1040.
כפתורי גישה מהירה בזמן רכיבה
מגע קצר אחרי שהתחלתם רכיבה ושלושה כפתורים יאפשרו לכם גישה אל פעמון הכידון החדש, חזרה לעמוד הבית, והכנסת התראות על מכשולים ובעיות בכביש. התראות אלה יקפצו לבעלי מכשירים דומים מקושרים (סדרת ה 1040, 840 גם תומכת).
עמוד ההגדרות – סווייפ למטה
בעמוד ההגדרות תמצאו גישה לעוצמת המסך, בחירת רשתות ה- GPS, מצב סוללה (וכניסה למצב חסכוני), הגדרות מכשיר, הגדרות פרופיל רוכב, צלילים והגדרת הקישוריות לטלפון. חבר סיפר לי שזה חשוב לראות מי מתקשר, כדי לדעת את מי לסנן ברכיבה. אבל אני מכבה את כל ההתראות – ברכיבה, לא רוצה הפרעות, No matter what. בתחתית עמוד ההגדרות יש טאבים נוספים להגדרות שונות, וגישה לעוד מקומות. למשל שיתוף בלייב לרכיבה ואזעקת גניבה של האופניים, מציאת מסלולים או אימונים, מסך לגישה להתראות SMS מהטלפון, מצב מזג האוויר, מסך סטראבה, חיפוש עליות בסביבה, וגרמין פיי לתשלום, חיבור לנצנצים ועוד.
תכנון מסלול וניווט
זה עולם שלם שיכול לפרנס סדרת כתבות. זה לא חדש גם שלגרמין יש כבר את כל הסינגלים שיש בישראל, מופיעים להם בתוך המפות, ואפילו אם לא העליתם מסלולים, הם מסומנים. ב- 1050 החדש הניווט מקבל דגש נוסף ברמת חווית המשתמש: אם העליתם מסלול למכשיר הוא יופיע בבירור בקרוסלה האמצעית, ובנוסף לכך יש גם כפתור בעמוד הבית שמקל להגיע לאזורים הקשורים לניווט ולמפה (ובתוכו למסלולים). כמובן שהרבה יותר כיף לנווט כשהמפה גדולה ברורה וצבעונית כל כך, עם תאורה חזקה כזו מול עיניכם. רמת האינטגרציה בין אתרים חיצוניים מובילים לאפליקציה, ובין האפליקציה עצמה למכשיר, עושה את הניווט הכי קל ונוח שאפשר. לכביש אני אוהב לתכנן מסלולים עם אתר RideWithGPS. באתר עצמו מגדירים סנכרון דו כיווני לגרמין וממנו וכל מה שתכננתם באתר יחכה לכם במחשבון והפוך – מה שהקלטתם יוצג גם באתר. תכננתי מסלול, פתחתי את האפליקציה והמכשיר שיסתנכרנו, והופ – הופיע בקרוסלה, מוכן לי למחרת לרכיבה. לא צריך לשמור במחשב ולא לשלוח לעצמי בווצאפ, כדי לפתוח מהגרמין קונקט. הכל קורה כמעט מעצמו.
בדרך כלל לא תרצו לתכנן ניווטים או מסלולים במסך המכשיר עצמו, אלא במחשב – באתר שמאפשר לכם באמת לדייק את הדברים. אבל במידה ואתם בחו"ל למשל, לא על המחשב, ובמיוחד ברכיבת כביש זה אפשרי וקל יותר עם ה-1050. היות ורמת המגע, גודל המסך, הבהירות שלו ופירוט המפות היא בדיוק כמו בטלפון, אפשר די בקלות לתכנן מסלולים ב- 1050 עצמו. עשיתי את זה, תכננתי מסלול בקלות. לוחצים על נקודות לאורך המסלול, הכבישים מקבלים סימון אוטומטי, כולל כל הפניות מהנקודה הקודמת שדקרתם עד לנקודה הבאה וכך אפשר לתכנן מסלול מלא. זה עובד וקל.
מבט על הרכיבה אחרי הקלטה
כאמור יש קרוסלה באמצע עמוד הבית שמיד עם פתיחת המכשיר, מכילה את תוכנית האימונים העתידית המומלצת, ואת רכיבות העבר האחרונות שלכם. כשזה מציג את האימונים האחרונים שביצעתם, זה מאוד יפה בעמוד הבית עם ציור המפה הצבעוני. אבל נראה לי שנתקלתי בבאג בקרוסלה הזו שבשלב מסוים החלה להראות רק את האימון המומלץ מהתוכנית של גרמין לאותו יום (ללא אימוני הימים הבאים או הקודמים). בכל מקרה הגישה לאימונים קלה: פותחים את התפריט – כפתור Menu אדום מימין למטה בעמוד הבית, ושם בשורה ראשונה נמצא את ההיסטוריה (History) עם פירוט רכיבות, אימונים אחרים, וסטטיסטיקה מסכמת של הרכיבות שלכם. אני גם הוספתי ווידג'ט היסטוריה ב- Glances, שזה קיצור לאותו המקום. פירוט הרכיבה גם הוא יפה יותר מהמכשירים הקטנים והקודמים. ברשותכם גרמין, מציע לשפר ממש טיפה את ההפרדה בין האזורים עם כותרות ברקע צבעוני, במקום המפוספס האלכסוני ולהגדיל מעט רווח. אבל בכל זאת – תענוג לראות את הפירוט אחרי רכיבה.
סוללות ואינטגרציה להתקנים חיצוניים
החיבור להתקנים נוספים אינו חדש: הנצנצים מתחברים נכבים ונדלקים אוטומטית עם הדלקת הגרמין (לבאנדל נצנצים שווה). מערכות ההילוכים מתחברות, רואים את מצב הסוללה שלהן, מפעילים מהן את הפעמון וגם רואים סטטיסטיקה לא חשובה על ספירת העברות ההילוכים. גם מד הוואטים, מד הדופק וכמובן הטלפון מתחברים בהדלקה. בעיני התועלת העיקרית בחיבורים האלה היא בד"כ האפשרות לראות את מצב הסוללה של ההתקנים החיצוניים – למשל מאוד אהבתי להיות רגוע לגבי סוללת ההילוכים שלי בזמן מבחן הטרק מדון, שהועברו אלי ללא כבל הטעינה. ואם כבר מדברים על סוללה. ב- 1050 הזמן המוכרז שלה הוא 20-60 שעות. אבל זה תלוי גם בכמות ההתקנים החיצוניים שלכם. במצב בזבזני למקסימום כמעט כמו שאני רכבתי עם תצוגה קבועה תמיד, GPS הכי מדויק, נצנצים, רצועת דופק, מד וואטים וטלפון מחובר – רכיבת ברוטו 3.5 שעות הורידה אותו מ 100% סוללה ל 80%. רכיבה נוספת של עוד שעתיים השאירה 64%. זה קצב שמראה אמינות לטענה של גרמין שהוא יספיק לכ- 20 שעות בזבזניות בסוללה, ועד 60 שעות בגישה חסכונית (הטמפרטורות המוגזמות של ישראל יכולות להשפיע על זה מעט לרעה).
האקוסיסטם של גרמין
לראות את מצב הסוללות זה בקטנה. העתיד והאינטגרציה החיצונית המעניינת באמת נמצאים בדאטה. זה מה שמשפיע (חוץ מהמכירות) על שווי המניה של חברת Garmin שנמצאת בשיאים מרשימים מאוד. הדאטה הזה מוסיף לכם ערך גדול מאוד כספורטאים, אבל גם לגרמין עצמה, שיש לה Big Data להפיק ממנו תובנות ולשפר את המוצרים וההמלצות שלה לספורטאים, ומהם לכל האוכלוסיה תחת כותרת שוק גדול בהרבה מספורט – שוק הבריאות וה- Well-being.
נחזור לספורט. אם תשתמשו בפדלים של גרמין – Garmin Rally RS200, התועלת כבר הופכת להיות משמעותית הרבה יותר. כשמתחברים מופיע מסך עם פירוט עשיר של דינמיקת רכיבה כמו במעבדה ממש. רואים את זה גם ברכיבה עצמה וגם אחריה, בסיכום האימון. המכשיר מספק המון פרמטרים מעניינים כמו וואטים בכל צד, פערים בין צד לצד באחוזים, מרכוז העומס על הפדל, וכמה ניצולת בסיבוב הפדל הצלחתם לייצר. זה אדיר אחרי פציעה לאימון ממוקד יותר על הרגל הפצועה – עקב הפציעה שלי מצאתי את זה שימושי מאוד! הכי הרבה תועלת מגיעה ללקוחות גרמין נאמנים שבאמת מתמסרים לכל האקוסיסטם שלה – שעונים (ומהם איסוף מידע על הריצה, שחיה, חדר כושר, שינה), מחשבון, פדלים, טריינר, משקל חכם (ואיסוף אחוז שומן/עצם/שריר). כל אלה אוספים את כל המידע שלכם אל הגרמין קונקט וכל האנליזה הפיזיולוגית והסטטיסטיקה שלכם מתכנסים למקום אחד. תקבלו המון תובנות מכל מקורות המידע והאפשרות להשתמש במידע הזה רק הולכת ומתפתחת לדיוק ואדפטיביות בתוכניות האימונים שלכם, להמלצות על בריאות, שינה, שתיה, משקל – ככל שיהיה עליכם יותר מידע, ההמלצות יהפכו מדויקות יותר עבורכם. כך גרמין מייצרת סיבה טובה להישאר בפלטפורמה שלה ולוותר על האפל ווטש למשל (מעבר ליתרונות הסוללה המשמעותיים של גרמין על האפל).
סט של פיצ'רים קהילתיים
לא כיסיתי הפעם סט שלם של פיצ'רים מעניינים הבנויים על קהילה וקבוצה – למשל העברת מסלולים ישירות מהמכשיר לחברי קבוצה בתחילת רכיבה משותפת באמצעות תקשורת ישירה של מכשיר למכשיר). הצגת המיקום של חברי הקבוצה על המפה ברכיבה משותפת – פיצ'ר שימושי כשמישהו נתקע מאחור ורוצים לראות איפה הוא, האם מתקדם או נתקע. יש גם את ההתראות על מפגעים בכביש – איך הן מופיעות והאם עוזרות. יש אתגרי רכיבה, ממשקי סטראבה ועוד – כל אלה ידרשו כתבה נפרדת מתישהו.
Garmin Edge 1050 – מוצר משמעותי
גרמין לקחה סוף סוף את האתגר החשוב של שיפור חווית המשתמש והתמודדה איתו. בעבר לא פעם קצת סבלתי מהצורך לאתר דברים במכשיר. כעת – באמת יש פה מחשבון ניווט ידידותי שהוא גם סמן הקצה של תחום מחשבוני הרכיבה. המימד הפיזי מרשים (מסך, מגע, מהירות, זמן סוללה), ההיבט התפעולי שודרג בחווית המשתמש, כמות הפיצ'רים מטורפת, הממשקים למכשירי צד ג' אינסופיים (טלפון, סטראבה, נצנצים, הילוכים, טריינר). החיבור למד הוואטים החדש של גרמין (במבחן בימים אלו) מרשים מאוד. ועוד ועוד – אינסוף עושר של יכולות בספינת הדגל של גרמין. בצד החסרונות – כמובן שהמשקל והמחיר. אבל מי שרוצה את הכי קצה – את הנתונים הברורים והגדולים על מסך ענק ובהיר, גם בשמש מדברית ישירה. מי שצריך ניווט נוח, בלי טעינות עד 20-60 שעות. מי שפחות רגיש למשקל או למחיר – זה המכשיר שלו. הלוואי והיה לנו זמן לרכוב כמו שהגרמין הזה עושה חשק.
יתרונות
- איכות בניה מרשימה ועיצוב חדש מודרני וזוויתי, עם USB-C
- מסך ענק, צבעוני, ברור עם מגע מעולה. לא צריך משקפי קריאה
- זמן סוללה ארוך 20-60 שעות
- ממשק משתמש משודרג ונוח להגיע לכל הדברים שצריך
- פיצ'רים בכמות אסטרונומית – יש פה צ'ופר לכל רוכב ולכל מטרה
- מימד תכנית האימון והמטריקות האישיות הולך ומשתפר והוא מוצג ברור ויפה בממשק החדש
- צלילים הרבה יותר נעימים (ופעמון כידון!)
- ממשקים לצד ג'- סטראבה, אתרי ניווט, הילוכים, נצנצים, טלפון ועוד
- אקוסיסטם מטורף של גרמין עצמה, ואם אתם בו – אפשר לצלול אל הנתונים עד אינסוף
חסרונות
- משקל: 160 גרם
- מוצר דגל עם מחיר של מוצר דגל
- נדרשת תושבת מחשב ארוכה. וודאו את זה בתושבת מקור בכידון אלגנטי אינטגרלי
- המסך הגדול – למי שמעדיף מינימליזם זה טו מאץ׳