הכידון הוא נקודת חיבור חשובה שלנו עם האופניים ויש לו חשיבות עצומה לנוחות שלנו ברכיבה. הכידון משפיע גם על מיקומנו על האופניים, פיזור המשקל, הבטיחות וכל חווית ההיגוי והשליטה ברכיבה. הכידון הוא קריטי ובכתבה הבאה נסביר את כל הפרמטרים שחשוב להכיר לגביו.
יש חמישה אלמנטים עיקריים אליהם נתייחס: סוג החומר, הגבהה, זוויות, רוחב וקוטר. כל שינוי קטן מאחד הפרמטרים האלו יעשו הבדל בנוחות בין כידון לכידון. יש להתייחס לטיפים הבאים ככללי אצבע התחלתיים לבחירת כידון אבל תמיד זכרו להתחבר לנוחות הפרטית שלכם, שהיא שונה ואישית לכם בלבד.
ממה עשוי כידון שטח?
רוב הכידונים עשויים מאלומיניום או קרבון (יש גם טיטניום בכמויות זניחות). ההבדל בין כידון אלומיניום לקרבון הוא בעיקר במחיר ובמשקל וכן בספיגת ויברציות. לכידון קרבון יש תכונות חוזק הקשורות לאופן הייצור שלו ולכן גם באופן יחסי הוא נותן יותר קשיחות ואמור לצמצם “ויברציות” בנקודות הקצה שהן נקודות האחיזה שלכם.
מה עדיף? פה זה כבר עניין אישי. מחירו של כידון אלומיניום הוא בין שליש לחצי ממקבילו הפחמני וההפרש במשקל גם יכול להסתכם בערך באותם יחסים לטובת הקרבון. באחוזים זה אולי יפה אך במספרים מדובר בעשרות גרמים בלבד.
דבר נוסף שיש להתייחס אליו: רוב היצרנים ממליצים להחליף את כידון הקרבון כל שנתיים מחשש להיווצרות סדקים פנימיים אשר עלולים להפוך לשבר פתאומי. כמובן שחייבים החלפה מיידית במקרה של סדקים או חתיכות קרבון שעפו במקרה של נפילה.
הגבהה
הגבהה או באנגלית Rise הוא הגובה בין מרכז חיבור הכידון לסטם למרכז הצינורות העליונים של הכידון באזור הגריפים. הגבהה בכידון מגדירה את המרחק של הגריפים אליכם מבלי לעשות זאת באופן עקיף של שינוי מיקום הכידון על הסטירר של הבולם. ההגבהות המקובלות היום הן בין 0 (פלאט) ל-15 מ”מ ב-XC ו-15 מ”מ עד ל 35 מ”מ בשבילים/אנדורו.
זוויות הכידון
ה”גיאומטריה” של הכידון מורכב משתי זוויות. סחיפה מעלה – Up sweep וסחיפה לאחור – Back sweep.הסחיפה מעלה ממקמת את זווית מפרק כף היד שלכם לזווית וירטואלית של V כאשר מרכזה נמצא באיזור הסטם. הסחיפה לאחור תשנה את מיקום המרפקים שלכם כך שזווית גדולה יותר תקרב את המרפקים אחד אל השני.
הסטנדרט היום הוא 5 מעלות לסחיפה מעלה ו-8 מעלות לסחיפה אחורה וכנראה שאלו הן הזוויות שהתרגלתם אליהן מכך שזה מה שהגיע על האופניים שלכם. אם אתם רוצים להחליף כידון הייתי מציע לכם להתנסות בזוויות שונות בכידונים שתוכלו למצוא בחנות. אני מצאתי שאני מעדיף זוויות של 5 מעלה ו-9 אחורה.
בייקפאנל בטלגרם, לחצו פה לראות את זה!
כידון שטח – באיזה רוחב אני צריך?
אז מהו רוחב הכידון האולטימטיבי? אין לזה תשובה אחת, אך בואו נדבר על העקרונות של רוחב הכידון: עם השנים הקונספציה של רוחב הכידון התפתחה לכיוון הרחב. אם פעם כידונים היו ברוחב של 640 – 680 מ”מ כי חשבו שיש לכך יעילות אווירודינמית היום חברות מייצרות כידונים ברוחב של מעל ל-800 מ”מ. בעידן המודרני כידונים רחבים וסטם קצר נותנים יותר דינמיות היגוי ויציבות של הרוכב משום שמפתח הידיים רחב יותר.
הפקטור היחיד שמבדיל בין רוכב לרוכב בנוגע לרוחב הכידון הוא רוחב הכתפיים. מבנה כתפיים רחב יותר ידרוש כנראה כידון רחב יותר ולהיפך. היתרון של הכידונים המודרנים הוא שניתן לקצר אותם ויש סימוני מידות על הכידונים לנוחות. המידות המודרניות נעות בין 740 מ”מ ל-800 מ”מ. כמעט כל כידון חדש מגיע ברוחב של 800 מ”מ ומשם ניתן לקצר אותו בין אם מדובר בכידון קרבון או אלומיניום. המלצה שלי, נסו כל מידת רוחב ל2-3 רכיבות לפני שתקצרו למידה הבאה משום שלאחר הקיצור אין דרך חזרה. באופן אישי אני רוכב על כידונים ברוחב של 760 מ”מ מכיוון שאני בעל רוחב כתפיים צר.
קוטר הכידון
קוטר הכידון הוא הקוטר במיקום בו מתחבר הכידון לסטם. לכידונים יש שתי מידות קוטר: 31.8 מ”מ ו-35 מ”מ. כמובן שלכל קוטר כידון יש להתאים סטם. כידונים בקוטר 35 מ”מ הינם חדשים בשוק והטענה של היצרניות שהמידה החדשה מאפשרת להם לייצר כידונים קלים וקשיחים יותר מהמידה הישנה של 31.8 מ״מ.
כאן יש “ויכוח” מה עדיף? אם כידון בקוטר 35 מ”מ קשיח יותר אז למה עדיין יש כידונים בקוטר 31.8? יש רוכבים שאוהבים מעט גמישות בכידון במיוחד בכיוון מטה של ספיגת מהמורות. לכידון בעל מעט גמישות כלפי מטה יש גם גמישות קדימה-אחורה בניהוג. לכן אין אמת אחת והיצרנים נותנים לנו את שלל האופציות אם כי באופניים חדשים היצרנים מספקים בעיקר כידונים בקוטר 35.
סיכום – ניסיון ניסיון ניסיון
בשורה התחתונה אין נכון או לא נכון אוניברסלי. לכן כדי למצוא מה מתאים לכם תצטרכו להתנסות. תבדקו כידונים של חברים או בחנות החביבה עליכם. ותזכרו, תלכו על מה שנוח לכם, גם אם לא שיניתם את רוחב הכידון כבר 20 שנים.