ב2020 יש לKTM דגם כביש עליות חדש, וקוראים לו Revelator Alto. הוא נראה טוב, יש לו כתפיים חסונות, וקיבלנו אותו למבחן. אם תרצו Alto כאלה, המחיר 35,550 עם דורה אייס וגלגלי קרבון במשקל 7.2 קילו כפי שנבחנו בכתבה:

מאת: גיא חלמיש

לחצו פה לבייקפאנל בטלגרם 

סקסאפיל ועיצוב

בכל דור יש מוצר פורץ דרך, מוביל שאחריו אחרים נאלצים להגיב. בדור הנוכחי כל אופני המטפסים נראים דומים למדי, אבל זה רק דמיון כללי. כאשר מביטים על הפרטים בהחלט מבחינים בהבדלים. אז נכון שאופני הטיפוס של ספשלייזד, ווילייר, קנונדייל וגם BMC חולקים את תומכות השרשרת הנמוכות אבל כל אחד מהם מציג מראה קצת אחר, ואלה הפרטים הקטנים שעושים את ההבדל. ההבדלים הם ניואנסים, אבל קיימים. התגובות חזקות- אופניים יפים אומר הקונצנזוס! ואכן הם בולטים וקשה להתכחש אליהם. הצביעה: מותגית ודומיננטית בשחור מט עם נגיעות כתומות שאי אפשר לברוח מהן, גם בתחרות אני מקווה.  

ב KTM מתבלטים אלמנטים כמו הכתפיים הרחבות של תומכות האוכף, והמזלג הישר כל כך והמבריק, הצביעה והשחור כתום הדומיננטי שמאפיינים את KTM לטוב ולרע. העיצוב הזה עובד. הוא נראה דקיק, מהיר ואווירודינמי. 

שלדה וגיאומטריה

המשקל המוצהר באתר היצרן הוא 6.8 ללא פדלים וללא מחזיקי בקבוק ועם תוספות אלה הגעתי ל 7.2 ק"ג. המשקל של השלדה הוא 790 גרם בלבד מקרבון איכותי, אסימטרית באיזור הציר המרכזי עבור קשיחות, צירי 12 ליד הדיסקים מוסיפים קשיחות מורגשת לגלגלים והמזלגות, flat mount בשלדה עבור התקנת הקליפר האחורי, ו KTM מבטיחים שגם החלק הפנימי של הקרבון חלק וללא קמטים באיכות המקסימלית – לא חתכתי שלדה בשביל לבדוק. 

Revelator Alto

את הגיאומטריה קשה למצוא. היא לא מופיעה באתר שלהם, גם בחו"ל, וזה מעפן ממש – היא נמצאת רק ב PDF בקטלוג שלהם. אבל דאגנו לכם… מניתוח פרמטרים עיקריים אפשר ללמוד מעט על המוצר. אני מביט על מידה 52 אותה בחנתי: ה Reach הוא 388 (נורמלי) והסטאק 549 לפי הטבלה (גבוה). המידות שלהם סבירות ודי סטנדרטיות בענף, כלומר אם אתם בד"כ במידה כלשהי, גם באופניים האלה תתחילו לבדוק מהמידה הזו. אותי זה הצריך להאריך סטם. 

בסיס הגלגלים ארוך יחסית: 992 וזווית המזלג סטנדרטית למדי 72. בתחושות הסוביקטיביות שלי מהרכיבה- הגיאומטריה הזו יצרה חוויה שהיא די מאוזנת לאופני עליות. לא הכי עצבניים וגם לא הכי יציבים שהיו לי בירידות מהקטגוריה (הכי יציבים מכל מה שבחנתי הם גם מ KTM – האחות האווירודינמית KTM ליסה שהיא יציבה במיוחד).

Revelator Alto ברכיבה

כשאני בוחן אופני כביש ברכיבה, אני בעיקר פותח את הסנסורים שלי למשתנים במתארים השונים: עליות מושפעות בעיקר ממשקל וגלגלים ומגיאומטריה שצריכה לתמוך בזריזות, במישורים מאווירודינמיות ויציבות כיוונית ובירידות- מגיאומטריה ויציבות כיוונית גם כן, לצד תחושת בטחון בסיבובים (מושפע מגובה ציר מרכזי, צמיגים ועוד). 

בעליות- המשקל של האופניים האלה הוא פריצת דרך מבחינתי מאחר והם הראשונים שבחנתי עם דיסקים שהתקרבו ל-7 קילו. יש עוד דגמים כאלה כמובן וברמות האבזור הגבוהות זה אפשרי, אבל פה ניתן לגלח מהם בקלות רבה כ 300 גרם נוספים (גלגלים וסטם. מהפנימיות אגב, יהיה קשה להוריד כי הן מהקלות והדקיקות ביותר שנתקלתי בהן, כשהחלפתי תקר). הם שקלו אצלי 7.2 קילו רטוב, עם הפדלים והמחזיקים. זה מצוין. מצד שני חשתי בעליות כבדות מסוימת מאיזור הגלגל האחורי שהורידה תגובתיות בשינויי קצב. 

במישורים- שזו סביבה לא עיקרית עבורם (זה לא הקטמ ליסה) לא חשתי אווירודינמיות קיצונית וגם לא בעיה כלשהי. ברמה הנורמלית לגלגלי 35 כאלה ולשלדה כזו. עבור ספרינטים- שוב הייתי רוצה קצת יותר חדות מהגלגלים. האווירודינמיות המשפיעה על תחושת המהירות ויכולת שימורה במישור היתה בסדר לדגם עליות. 

בירידות- חשתי טוב יותר מעל האופניים הפרטיים שלי. מי שעוקב אחרי יודע שאני תמיד מעדיף את הניואנס של מעט יותר יציבות עבור דיסנדינג מהיר יותר. האופניים לא מרגישים עצבניים מצד אחד, ולא יציבים מדי מצד שני. אין תחרות לליסה של KTM שהיו מהיציבים ביותר שנתקלתי בהם, אבל מצד שני, הם יציבים מספיק. בדיוק במידה הנכונה שלא תהרוס אותם ביציאה לעמידה כשמטפסים. איזון מדויק ונכון לז'אנר יחס הקשיחות-משקל.
אחד היתרונות הגדולים של מעצורי הדיסק הוא לא בעצירה בכלל, אלא באפשרות להרכיב צמיגים רחבים יותר. רבים עוברים כבר לצמיגי 28" שמספקים חווית רכיבה מדהימה. זה פתרון מעולה לסיבובים ולנוחות והפחתת ויברציות- עם אפשרות ללחץ אוויר נמוך בכ 5-10 PSI ממה שאתם רגילים אליו ב25".

אבזור

בניגוד לרגיל הפעם היתה לי לא מעט אינטראקציה עם האבזור, לא כולה חיובית. על פניו הכל מעולה- הבסיס והדברים החשובים מצוינים: הדורה אייס Di2 מעולה מגיב מהר, חלום של מערכת! 

גלגלים תומכי טיובלס- DT Swiss 1400 Spline DB35 Caron –  שוקלים כ 1450 גרם. הם יפים ומאוזנים למראה, ויש להם עומק של 35מ"מ אול ראונדרי, ורוחב של 25מ"מ חיצוני שנראה די רחב לעין (זה טוב). התחושה הכללית שהקנו היא של תגובתיות ואווריודינמיות בינונית – פחות חדה משל ה Shimano C24 שיש לי ביום יום.  הצמיגים של שוואלבה (Schwalbe Pro One Evo Vguard TLE 25) שוקלים 250 גרם ושוב אם תשתמשו טיובלס זה יתן תחרות טובה לצמיגים אחרים עם פנימית, והתחושה היתה טובה. 

הקוקפיט נראה מעולה למרות שהעברת הכבלים אינה פנימית- בעיני זה לא הכרחי בקטגוריות העליות. יש פה אבזור של ריצ'י WCS – שמתבסס על ממשקים רגילים ולא יחידות מיוחדות מהיצרן – עדיף והקל עלי בהחלפת סטם מהמדף. הכידון מקרבון שטוח שזה נוח מאוד וגם אווירודינמי. הוא די רדוד (Shallow) מה שמתאים לחובבי מסטרס שלא יכולים לרדת נמוך מדי. ידיות הדורה אייס היו לי מעט רחוקות לעצירה מהדרופים.  

הסטם המקורי בנוי במראה אווירודינמי יפה למרות שהוא סטנדרטי לגמרי מבחינה מכנית. הוא מסתיר את ברגי הסטירר עם מגנט למעלה. בהסרה שלו להחלפה לטובת אורך ארוך יותר התגלה שהוא מאלומיניום די כבד. השימוש בו גם מחייב לחתוך את הסטירר אם רוצים להפחית ספייסרים כי לא ניתן להתקינם מעליו. 

מוט האוכף אווירודינמי בחיתוך מיוחד, והאוכף היה מדגם של Fizik Antares עם שסע לכל אורכו, והתחת שלי קצת סבל ממנו ברכיבות ארוכות, אבל כמו שאומר חברי לפאנל יואב גריבי: זה רק התחת שלי…

ביקורת (תרשו לי להתלונן רגע)

למה KTM אתם מתעללים בי עם כל הפורמטים השונים של ברגי האלן האלה? בטבעת הידוק מוט האוכף יש שני אלנים במקום אחד, והם קטנטנים. יש גם ברגי טורקס מעצבנים ("כוכב") בסגירות כלובי הבקבוק כוכב, ואלה קיימים גם בכידון גם, רק בקוטר אחר! יש שני אלנים אחרים בחבק מוט האוכף (למה חייבים שניים פה?) ובקוקפיט גם שונים. בגלגלים – אין quick release וחייבים אלן 6 גאט דמט… מעולם לא נתקלתי בכל כך הרבה גדלים וסטנדרטים על זוג אופניים אחד, מה שאומר שבחיים לא תמצאו אולר כלים אחד שיכסה את הכל, ותהיו חייבים לצאת עם אלן 6 איתכם כדי להחליף פאנצ'ר. 

הקסטה לא מפנקת בעליות. לאופני עליות הייתי מצפה לקסטה של 30 לפחות, אם לא יותר. פה תקבלו את 28 בתור הגלג"ש הגדול ביותר. עוד אלמנט שפגשתי בציוד הוא פנימי כנראה אבל עבר מעצמו- במקטע הגראבל בהכנה לגראן פונדו ערבה אני חושד בסוללה של ההילוכים שקפצה בתוך השלדה והרעישה לי ברכיבה, אבל כנראה מצאה את מקומה כי זה פסק בסיבוב השני בגראן פונדו עצמו. 

לסיכום

כעת אפשר לאמר: יש לktm מוצר שעומד גם בתחום הכביש עם הטובים ביותר. עם הדגמים של החברות הגדולות והמובילות, משהו שבתחום הכביש פחות חשתי שאני יכול לאמר בצורה מלאה עד היום. מדובר במוצר שמרגיש "עגול"- בשל, סגור ותפור טוב מכל הבחינות. אבזור, גיאומטריה ועיצוב. אישית למרות שהגלגלים טובים מאוד, מקרבון ומודרניים למראה, הייתי שואף לשדרג אותם ובכך להשפיע על חדות התגובה ביציאה מהאוכף. אם נדלקתם על העיצוב ואתם אוהבים את המותג, מה שסוגר פה את ההתלבטות הוא עוד היבט חשוב מאוד: השירות המצוין של KTM בישראל ואיכות החנויות עמם הם עובדים. 

הצטרפו לדיוור השבועי המעולה

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים