חברות הוואטים המוכרות נותרו מעט המומות- התחום שהן שלטו בו קיבל תפנית כאשר ב 2013 יצאו מדי הוואטים הראשונים המשולבים בפדלים מאת גרמין ופולר. את הגרמין בחנו פה בבייקפאנל (ומצאנו בו מעט מגבלות), ופולר הוציאו אותו בשיתוף פעולה עם Look. ה Vector של גרמין שתפס הובלה בתחום הזה בשוק הגיע עם פוד חיצוני, ודרש קליברציה. הוא היה פורץ דרך אבל היה מקום לשיפור בהיבט הידידותיות למשתמש כדי להחשב כ"התקן וסע" (Plug & Play). אז פאואר-טאפ ישבה והתבוננה, אבל לא על הגדר… PowerTap המוכרת בעיקר מהנאבות והגלגלים שלה (שבחנו בעבר), היא אחת מהחברות המובילות בעולם בתחום מדי הוואטים, והיא השיקה את ה PowerTap P1: פדלים מודדי וואטים – מוצר מעניין במיוחד.
- מוצר: פדלים עם מד וואטים- PowerTap P1
- מחיר: 6,499
- משקל: 432 גרם עם סוללות.
- יבואן: דאא שיווק ספורט
תקציר מנהלים: למה זה מעניין וחשוב?
מדי וואטים באים בכמה צורות: בנאבה, בקראנק, בזרוע הפדל ויש עוד כל מיני ורסיות ייחודיות. למדי הוואטים בפדלים יש יתרון משמעותי אחד ברור: הם לא דורשים התקנה של מכונאי. לכן אפשר להעבירם בקלות ובפשטות בין זוגות אופניים (מאופני הכביש, לאופני הטריאתלון למשל, או אפילו לאופני הרים לרכיבה לא טכנית). החסרון העיקרי שלהם הוא שהם פגיעים יותר במקרה של תאונה.
יש כמה דברים שעושים את המוצר הספציפי הזה למעניין וחשוב:
- זה באמת Plug & Play! אין צורך לעשות שום קליברציה. מרכיבים על הפדל כמו פדל רגיל אחר בלי כלים מיוחדים, וזה עובד.
- המוצר מגיע בהגדרה עם שני פדלים – כלומר נותן קריאה נפרדת ומדויקת מכל רגל (השידור נעשה מאחד מהם בלבד, אז אל תנסו לקנות ביחד שני חברים ולפצל- אי אפשר…)
- הוא מביא גישה מעניינת למתח – עושה שימוש בסוללת אצבע רגילה המספיקה לכ 60 שעות רכיבה (הצהרת יצרן). אין טעינה, רק מחליפים סוללה.
- היות והוא מודד את הוואטים 40 פעמים בשנייה, הוא תומך גם בקראנקים אובליים.
- הוא תומך גם ב Ant+ וגם ב Bluetooth Smart – מה שיביא אותו לכאורה אל כל יחידת תצוגה אפשרית אבל צריך תמיד לבדוק.
אם זה מספק מעניין וחשוב עד כה, נשמח שתמשיכו איתנו למבחן.
עיצוב וסקסאפיל
אין חוכמות – את השכל והסוללה של הדבר הזה צריך להכניס לאנשהו והוא בהחלט נראה שמנמן (או שרירי), לעומת פדלים אחרים רגילים ללא וואטים. לעומת זאת- אם נשווה למתחרה המוביל מהקטגוריה- הגרמין Vector, הרי שפה ההשוואה תתחלק לשתיים: הפדל עצמו בגרמין הוא מינימליסטי יותר, אולם יש לו את הסרח העודף בדמות הפוד בין הפדל לזרוע. הדבר הבולט ב P1 הוא שאין פוד. הסוללה, יחידת שידור וכו' הוכנסו לגוף הפדל ולמעין טבעת צמודה לציר. היתרון בכך שאין בליטות שיכולות לקבל מכה או להפגע, וההתקנה וההעברה בין זוגות אופניים הופכת קלה יותר. החסרון הוא שבכל זאת צריך מקום לסוללה, ליחידת השידור ולאלקטרוניקה, ולכן כל הפדל עבה יותר.
המשקל 432 גרמים דורש התיחסות לא פשטנית- אם נשווה שוב, לפדל דורה אייס של Shimano (משקל מוצהר 248 גרם) הרי שנגלה פה שתוספת הוואטים יצרה הפרש של כ 185 גרמים, אולם ההשוואה הנכונה היא לא לפדלים רגילים, אלא למערכות וואטים אלטרנטיביות. בירור התוספת של מדי וואטים אחרים למשקל האופניים התאפשר הפעם אל מול מערכת פופולרית אחרת בישראל (Power2Max) והתגלה כי מדובר בהפרש דומה (כמובן שהחישובים האלה ישתנו מעט אם משווים לרכיבים שונים בהרכב מדי הוואטים והמוצרים האלטרנטיביים – אפשר להתייחס לזה כמספר שנותן אינדיקציה מקורבת, "בגדול"…).
בורג חיזוק הקליט נמצא במקום הרגיל בפדלים – מאחורי העקב, ויש בו את סימון הפלוס והמינוס המצופה. הפדל הגיע משוחרר עד הסוף, וכך התחלתי לבדוק אותו, עד שחיזקתי. את הכוונון הזה עושים באמצעות אלן 2.5, ומה שתגלו פה, וזה יפה- חלונית אינדיקציה מראה לכם את רמת ההידוק של הקליט לפדל. לא צריך לספור סיבובי מברג כדי להשוות בין צד שמאל לימין: מביטים בחלונית, ורואים היכן נמצאת נקודה קטנה ביחס לקצוות. חכם.
עוד בחומרה – את הסוללה מכניסים מאחורי המכסה הכתום, באמצעות מברג אלן, ויש נורית חיווי ירוקה מהבהבת שאומרת לכם שהכל תקין. המכשיר נכנס למצב הירדמות כאשר הוא לא בשימוש מעל 4 דקות, וכדי להפעילו מחדש כל מה שהוא רוצה להרגיש אלה כמה סיבובי פדל (סיבוב פדל אחד בלבד יעיר אותו לעשר שניות ואז הוא ירדם שוב. בשביל 4 דקות ידרשו כמה סיבובים).
אגב עיצובי פדלים ומסרים שיווקיים, שנים מדברים בפדלים על מסר ה"שלנו שטוח יותר". מסר השטיחות הבטיח לנו שבתחרות הקריטריום העירונית והעצבנית (שבטוח מתקיימת בעירכם פעם בשבוע לפחות), תוכלו לסובב את הפדלים גם בתוך הסיבובים בלי לריב עם האספלט. מי שרוצה לבדוק את התאוריה הזו, ואת אחוזי שיפוע ההשכבה בתוך סיבובים כשהפדל בצד הלא נכון של הסיבוב, שיהנה… בכל מקרה הפדל הזה כנראה יספק נקודת פגיעה מעט מוקדמת יותר באספלט, אבל לרוב הרוכבים זה לא מהותי: הוא אמור להיות למעלה בנקודה הזו.
מסר עיצובי שני נוגע לשטח המגע- רוחב הפדל ושטח המגע שלו משפיע על תחושת היציבות שלכם עליו. הוא נובע לא רק מהפדל אלא גם מהקליט, הגובה שלו, וכל הממשק הנוצר בין הנעל לפדל. המשטח פה הוא לא הרחב ביותר שנתקלתי בו, והוא תואם את הלוק Keo, אולם הוא שלהם והיצרן דורש שימוש במקור. אפרט על כך עוד בפרק הרכיבה וההתקנה.
לסיכום חלק העיצוב התעשייתי- אי אפשר שלא להשתאות ולתת שאפו לביצוע של PowerTap שיצרו את הפדל שנראה שיהיה הכי אמין וחזק שיש בשוק, עם סוללות מסוג זמין במיוחד, ובלי שום סרחים עודפים.
ההתקנה- בדיוק ככה זה צריך להיות!
זה מתחיל בקריאת המדריך המהיר, שהוא מהיר במיוחד. זה מפתיע עד כמה פשוטה אמורה להיות ההרכבה. זו התחלה מאוד מבטיחה מבחינתי: כמי שאפיין עשרות מוצרים עד היום במגוון די גדול של תחומים: כולל מוצרי חומרה, אפליקציות, ושירותי סלולר, מאז ומעולם שאפתי לייצר מוצרים שלא צריך לקרוא את המניואל בשביל להפעיל אותם. זה בד"כ לא מצליח. פה הצליחו: אני לא אגיד לכם שאין שם קצת יותר מ"תרכיבו את הפדל ותסעו", אבל זה כמעט שם!
לא צריך לקבוע עם מכונאי, לא צריך לחשוב על זה יותר מדי… אין קליברציה, לא צריך לסובב בפריילוף 10 שניות אחורה, ולא לשים משקולות תוך כדי נשימה עמוקה ודמיון מודרך. פשוט מחברים פדל!
המורכבות הקטנה היחידה, היא שכשאתם מקשרים את הפדל אל מחשבון הרכיבה שלכם (ב Ant+ סטנדרטי) – צריך להכניס את מידת זרוע הפדל אל המחשבון, ואם אתם מעבירים בין שתי זוגות אופניים שיש להם אורכי זרוע שונים, יש ליצור פרופילים שונים לשני הזוגות. אצלי אופני הכביש עם קראנק של 170מ"מ, ואופני ההרים עם 172.5. נכון שזה לא מיועד לאופני הרים, אבל רציתי לבדוק איך זה עובד איתם, והכנסתי שני פרופילים לגרמין. חלק ההתקנה הזה- הוא הדבר הכי טוב שיש במוצר: כי אין הרבה מה לאמר עליו משום שהיא כל כך פשוטה.
ההתקנה נמשכת אל הקליט בצד הנעל- זהו קליט ייחודי שלהם לדברי החברה והם מצפים שתרכשו אותם מהם בלבד (אם כי נצפו בעולם שימושים תקינים עם קליטים של לוק קיאו, יתכן שיש לזה מגבלות, בעיקר לאחר תקופה מסוימת ובלאי).
הערה קטנה לנסיון קצר עם קראנק שטח של SRAM: נכון שזה מוצר לכביש, אבל אם בניתם על העברה שלו לאופני השטח שלכם (למשל – לטובת חציית עיר, מדרכות, איזה דרך עפר, והגעה לאספלט מבודד לכמה אימוני איטרוולים, או לרכיבות פארק שטוחות ומאוד לא טכניות), אומר לכם שיש זרועות קראנק בעלות כיסוי פלסטיק להגנה על קצה זרוע הקראנק. המגן הזה יוצא אל מעבר לחור ההברגה, ולא ניתן להשתמש בפדל הזה כשיש בליטה כזו, כיוון שהיא נוגעת בטבעת העוטפת את ציר הפדל ומונעת סיבוב של הפדל על צירו.
לסיכום חלק זה- שוב כבוד ל PowerTap- החברה האיכותית הזו: העובדה שניתן להתקין בקלות רבה, בלי שום פרוטוקלים מורכבים, בדיוק כמו שמתיקינים פדל רגיל אחר, היא אדירה. ממש אדירה וגורמת לי להעריך מאוד את מנהלי המוצר ומהנדסי החברה הזו.
ברכיבה ובניתוח של אחרי
פדל זה פדל. בסופו של דבר הוא אמור להיות שקוף – פשוט לעבוד, ולתת לכם את קריאת הוואטים ברכיבה, והמוצר הזה בהחלט עומד בהבטחה, ובגדול. כל הכתוב מטה הוא חפירה. חשוב לא לאבד את הקשר לבסיס: זו פריצת דרך בנוחות משתמש, בקלות התקנה, וביצירת מוצר מעולה למדידת וואטים.
הכניסה והיציאה מהקליט קלות וסטנדרטיות, ודומות לגמרי לקליטים רבים אחרים. כאמור הפדל מגיע משוחרר למקסימום וסיכוי טוב שתצטרכו להדק אותו בבורג ההידוק שסקרנו. מדובר ב 6 מעלות של ציפה, אולם התחושה היתה של יותר ושל צורך בהידוק. מבחינת יציבות המשטח טוב ותואם Look Keo – אבל הוא פחות רחב ויציב מה Shimano (הפדל האהוב עלי, ואחד הרחבים שם בחוץ). עדיין, מאות אלפי רוכבים בעולם בחרו אחרת ממני- בפורמט של ה Keo…
כדי לנסות את המוצר בתנאים קשים, בדקתי אותו גם עם אופני הרים. ההתקנה קלילה כאמור וזה לא סיפור להעביר לזוג אופניים אחר ולהחליף פרופיל בגרמין, אז יצאתי איתם לרכיבה בשטח עם נעלי הכביש שלי. לא הייתי ממליץ על התרגיל הזה בסינגלים ורכיבה טכנית, אבל לאימון מרתון על שבילי כורכר נוחים זה מצוין. הקריאות היו טובות ויציבות, והרגשתי קשר ברור בין הוואטים שהוצגו לי לבין המאמץ. רק אומר שבאותה רכיבה לא בדקתי בהשוואה למד וואטים נוסף בקראנק, כך שאני לא יודע לאמר האם המוצר מייצר קריאה מדויקת גם בהרעדת השטח. מהתרשמות שלי – לפי מבט בגרף, ביציבות שלו, ובקשר אל האימון הספציפי שעשיתי שם ההערכה שלי היא שהוא מדויק גם בשטח קל ותחת רעידות, אבל זה לא מתוקף ברמה מספקת כדי להיות חד משמעי.
בשימוש עם מערכות חיצוניות שמספרות לכם על מצב הסוללה, כמו Today's Plan (לפוסט על Todays בבייקפאנל) גיליתי שהן יכולות להתבלבל ולתת אינדיקציה שדרושה טעינה. אולי בגלל השימוש בסוללות אצבע השונה כל כך מכל מדי הוואטים האחרים. במציאות ההתראות האלה מתקבלות מהפדל גם מיד לאחר הכנסת סוללות חדשות ואיכותיות. בכל מקרה – סוללות AAA הן הבחירה של מערכות רבות שמחפשות את האמינות המקסימלית והפשטות. הזמינות שלהן מלאה בכל תחנת דלק, ובעיני זו הברקה.
אמינות הקריאה, במובן שידור הנתונים לפדל, היתה טובה מאוד, למעט ברכיבה אחת, בה משום מה לא הוקלטה הקריאה להצגה באינטרנט, למרות שהוצגה במחשבון. ברכיבה צד לצד עם מד וואטים של Power2Max, הקריאות שהתקבלו משני המכשירים, ששניהם נחשבים אמינים ומדויקים, היו דומות בקונסיסטנטיות שלהן. הפדל נתן קריאה של 5-8 וואטים יותר בד"כ.
מבחינת השפעת המשקל על הפידול- על רקע המסרים החזקים של הורדות המשקל ממסות מסתובבות באופניים, כולל מנעלי הרכיבה, זה גורם לי בהחלט לשאול האם סיבובי הרגליים יפגעו? הרי שהוספתי פה כ 90 גרמים לכל צד בקראנק שלי, ובנקודה שמושפעת מאינרציה של כובד, ואכן- יש השפעה מסוימת שהרגשתי אותה.
החלק הכייפי של רכיבה עם מד וואטים מתחלק לשניים- ברכיבה עצמה: שם מדי וואטים גורמים לכם לעבוד טוב יותר, ורציני יותר. ההבדל הכי משמעותי ששמים לב אליו במעבר טרי משימוש במד דופק למד וואטים הוא בכך שביצוע האינטרוולים שלכם הופך להיות יציב, עקבי ומדויק יותר: יש הרבה פחות נפילות אנרגיה בתוך אינטרוול ו"גניבת" מנוחה שלא בזמן הנכון. התגובתיות של מד הוואטים היא מיידית. בניגוד לדופק, שבו אם תורידו קצב יקח לו מעט זמן לרדת ולהזכיר לכם שאתם דועכים, באימון עם וואטים אתם על הסכין כל הזמן- בהתראה קצרה על ירידה מטווח העצמה של האימון, ובתיקונים מיידיים חזרה אל המאמץ. למי שרוצה להתחזק- זה מטה קסם ממש, ונותן תחושה משמעותית של אפקטיביות רבה בהרבה מבמד דופק.
עוד כיף בוואטים הוא הניתוח והבדיקה של הנתונים הרבים המצטברים לאחר האימון. הפדלים מודדים את הוואטים בנפרד בכל צד, כמות של כ 40 פעמים בסיבוב, ויודעים לתת לכם תמונה מאוד מדויקת של פיזור הכח בין ימין לשמאל. אצלי בגדול המצב סביר (בד"כ 49%51%), אולם לרוכבים שעברו פציעות שיצרו שונות רבה בין צד לצד, מדובר בכלי חשוב לחזרה לאיזון. יש לי חבר שגילה באמצעות מדי וואטים נתון מדהים על עצמו – חולשה של רגל אחת ברמה של 20% כתוצאה מפציעה. ללא מדי וואטים המודדים בכל צד בנפרד לא תדעו על כך אפילו.
לסיכום
מי שמתאמן עם תוכנית ולא עבר עדיין לוואטים יעשה זאת כנראה בשנים הקרובות – וואטים זו הדרך הנכונה והמדויקת ביותר להתאמן. הוואטים לא משקרים, ואם אתם רוכבים כמה ימים, מושפעים ממזג האוויר, או עייפים יותר והדופק כבר לא עולה, הוואטים הם המדד הכי טוב והכי אמיתי לביצועים שלכם. מדי הוואטים בשוק הולכים ומתקדמים, הופכים נוחים וידידותיים יותר. ה PowerTap P1 הוא המוצר הראשון שראיתי, שמאפשר למשתמש הלא מקצועי להתקין ממש בקלות. אין לזה תקדים ואין אף מד וואטים אחר שעושה את זה ברמת הידידותיות הזו, וללא שום צורך במכונאי או קליברציות. בנוסף הוא פדל הוואטים שנראה כמו המוצר הכי מאסיבי ואמין שיש היום- ללא סרחים עודפים, ללא חלקי פלסטיק או פודים חיצוניים: יחידה אחודה בעלת גימור מרשים.
מי שצריך להעדיף אותו הוא הרוכב שהמחיר (כ6500 ש"ח) לא מרתיע אותו, ושהוא בעל כמה זוגות האופניים שמתאמן ברצינות על כולם – למשל טריאתלט בעל אופני נג"ש ואופני כביש.