במסגרת הביקור שלנו בהנהלת רודי פרוג'קט בטרויזיו שבצפון איטליה, נפגשנו לשיחה מרתקת ומלמדת עם נורברטו פבה, מנהל מוצר הקסדות של RUDY. זו תמיד שמחה גדולה ומרתקת ללמוד מהאנשים האלה שנמצאים עמוק בידע של ענף האופניים.
נורברטו, איך הגעת להיות מנהל מוצרי הקסדות ברודי?
"אני עובד ברודי כבר כ 20 שנה. הגעתי לפה מהצבא האיטלקי ובמקרה הכרתי אנשים ברודי, שרצו להרחיב את התחום, מקסדה אחת בלבד שהיתה בזמנו. לאט לאט הפכתי למעורב יותר בתכנון וייצור של מגוון קסדות, ברמות מחיר שונות, וסוגים שונים. נכנסתי לזה לעומק ואהבתי את זה מאוד.
קסדה, לכאורה היא מוצר מאוד פשוט, אבל זה מוצר מאוד מורכב, אפילו יותר מהרבה מהמשקפיים ואפילו מקסדות של אופנועים! הסיבה לכך היא שיש פה הרבה משתנים: עיצוב חיצוני, משקל, בטיחות, אוורור.
בתחום הקסדות נכנס עוד משתנה מורכב והוא החובה לעמוד בסרטיפיקציה (בדיקות) ומבחנים ודרישות רבות של הרשויות. ֿהדבר הזה מעלה את הקושי לשמור על משתנים אחרים, לדוגמה- אוורור: ככל שיש יותר יש חורי אוורור והם גדולים יותר, יהיה קושי לעמוד בחוזק מבני. כל האילוצים האלה של משקל ובטיחות, אוורור, מחיר וכו׳- זה מה שהופך את התחום למעניין ומאוד מאתגר.
איך נוצרת קסדה חדשה?
"מתחילים בעיצוב. מקבלים השראה בין השאר מעולם הפורמולה אחת, אופנועים וכו'. עובדים בהתחלה עם סקיצות שבהן אין מגבלות טכניות. ומדברים ברמה מאוד קלילה על הדברים הטכניים כמו גודל הפתחים, האם אפשרי או לא. אחרי שאוהבים את העיצוב עוברים ליצרני אב הטיפוס. הם לוקחים את הציורים, ומייצרים פסל בעבודת יד. ואז מתחילים לשחק עם זה, מזיזים את החורים, מוסיפים ומורידים. ומייצבים את העיצוב.
לאחר מכן מעצבים הנדסית דגם מלא בתלת מימד על המחשב על ידי סריקת הפסל, ועם זה עובדים להעברה לייצור.
הדגם מאפשר בדיקה של היבטים טכניים: העובי של כל אזור עובר דיוק כך שיעמוד בבדיקות. מכניסים גם שיקולים של ייצור: לכל קסדה חדשה יש כלי חדש המייצר אותה. זה מעין מכבש שנכנס מלמעלה, מלמטה ומהצדדים וצריך לתכנן שזה יהיה בר ייצור מהיר ויעיל.
תהליך הייצור
המורכבות מגיע משילוב של החומרים: החלק הראשון הוא ה EPS שיכול להיות דחוס או רך יותר, קל או מגן… החלק החיצוני עשוי מפוליקרבונט שמחממים אותו ומורידים אותו על ה EPS בייצור ה In-mold.
בעבר הדביקו את החלק החיצוני. בשיטת הייצור שנקראת In-mold מזריקים את ה EPS מסביב לכל החלקים האחרים שיש בתוך הקסדה (למשל מבנה שלד פנימי לחיזוק). יש הרבה חלקים בפנים וכשמשחררים את זה, הקסדה יוצאת כמעט מוכנה. לבסוף מרכיבים את הרצועות, הריפודים, מערכת הסגירה וכו׳.
מורכבות שילובי החומרים והסרטיפיקציה
מייצרים את אותה קסדה הרבה פעמים ברמות צפיפות שונות של EPS כדי להגיע לתוצאות הרצויות בבדיקות- לפעמים יותר מדי דחיסה יהיה כבד מדי אז צריך לשנות פתחים ועובדי כדי לסדר את זה.
הבדיקות הן מורכבות: זה לא רק חוזק הקסדה שנבדק אלא אלא גם רמת הספיגה ואז אי אפשר להגזים בחוזק- יש באלנס בין חוזק המונע חדירה, לספיגה.
יש שלוש סרטיפיקציות עיקריות לאישור קסדות: אירופאית (EN1078 או CE), של ארה"ב (CPSC12.03) ושל אוסטרליה (AS/NZS1067). הסטנדרט הוא דומה למעט אם יש מגן לסנטר. יש גם בדיקות תחת סוגים שונים של סביבה: לחות, חום. רודי עומדת בכל הסטנדרטים. לפעמים יש קסדות קלות במיוחד שמייצרים בצורה שונה עבור איזורים שונים. למשל באירופה רגישים למשקל יותר מאשר בארה"ב שם דורשים צפיפות גבוהה יותר.
בסוף עוברים לסין למפעלי ייצור הקסדות (משקפיים מיוצרים באיטליה, קסדות בסין) כדי לוודא שכל מה שתוכנן יעבור לייצור בצורה מדויקת. גם בייצור המוני יש אנשים של רודי שבודקים כל ייצור שהוא עומד בדרישות המפרט. זה תהליך מאתגר ביותר של מעבר מרעיון, לעיצוב, ואז למוצר בתלת מימד. זו עבודת צוות של אנשים קריאטיביים, טכניים ואנשי ייצור.
איך מחליטים על קוטר ונפח בקסדה?
"זה באמת מאתגר. זה די קשור לשווקי המטרה. לרודי למשל יש קהל גדול מאוד – בקוריאה הדרומית, ובמזרח הרחוק הראשים באופן טיפוסי גדולים ועגולים, בעוד שבארה"ב יותר מאורכים וצרים, ובאירופה באמצע. ההחלטה קשורה ליצרן ולשוק המטרה שלו. רודי יחסית מעוגלים יותר והפידבק הוא שהם מאוד נוחים בד״כ. אנחנו מעצבים עבור האמצע שמתאים לשוק האמריקאי והאירופאי. מעבר לזה מנגנון הסגירה מפצה את על הידוק בראשים צרים כי זה אופקי ומתהדק מהצד. בשווק הקוריאני קונים קסדות גדולות יותר".
תמורות בין אוירודינמיות לאוורור
אוורור- זה מאוד חשוב! למשל, למדנו עם מחקר באוניברסיטה ששיתפה איתנו פעולה על הקשר בין אוורור אווירודינמיות. הרי אין בעיה לשפר את האווירודינמיות על ידי יצירת קסדה אטומה וחלקה ללא שום אוורור, אבל הביצועים ירדו ללא קירור של הראש. לפעמים עדיף לוותר על קצת אווירודינמיות כדי להוסיף עוד חור אוורור.
עובדים הרבה עם אווירודינמיות, למשל בקסדות נג"ש וטריאתלון: בקסדת ה Wing הכנסנו פתח אוורור חשוב, הוספנו משקף רחב מבט שמחובר חלק לגמרי לקסדה והצלחנו לייצר אותה קלה מאוד.
היבטים נוספים במוצר לדוגמה:
- עוד היבט מעניין שפתחנו לאחרונה זה ה Airframe- גומיה מלפנים בקסדות ששומרת על האוורור.
- נוחות – היבט שמטפלים בו בין השאר על ידי ההתאמה של מערכת הסגירה האופקית. וגם התאמה בגובה.
- רשת החרקים – מהיחידים שמציעים שני פדים גם עם רשת וגם בלי.
- המפצל- החדש- מעולה. מאפשר יותר מקום מעוגל מתחת לאוזן ומעולה ישר מהקופסא.
איך מרגישים את הצרכנים, ומה הייחוד של רודי?
"אנחנו עובדים עם המון אתלטים, ומקשיבים להם. מה שטוב להם בדרך כלל טוב גם ללקוחות רגילים – המבנה, הנוחות, האוורור. במקביל גם נמצאים בענף: הולכים לתערוכות, רואים את המגמות ותמיד מוסיפים להן את הזהות שלנו.
מבחינת מגמות, ניכר שאנשים שמים לב יותר לאווירודימיות כבר כמה שנים. לכן יש יותר השקעה בקסדות אווירודינמיות לכביש – כמו הניטרון קסדת הכביש והטריאתלון האווירודינמית. גם אנשים ״רגילים״ הולכים לכיוון הזה שהוא נראה מקצועני יותר ולכן הולכים אליו. הוא גם מתאים לחורף. הקבוצות הולכות יותר ויותר למנהרות רוח והרמה עולה בניסיון לשפר כל וואט. על כל היבט באופניים, כפפות, גרביים, פוזיציה של הרוכב, וכו׳.