אקסיט גדול נרשם אתמול בענף האופניים העולמי, כאשר הודיעה גרמין כי היא עומדת לרכוש את חברת הטריינרים Tacx. כעת שתי חברות הטריינרים המובילות בעולם יהיו בידי חברות שמוכרות גם מתחום מחשבוני הרכיבה: Wahoo ו Garmin. 

מעבר לעובדה שעולם הטריינרים הוא תחום צומח בפני עצמו ובוודאי עניין את גרמין כעסק נוסף לאותם לקוחות שיש לה היום, מעניין לדעת האם זה קשור בעובדה ש-Wahoo מתחזקת מאוד בתחום מחשבוני הרכיבה לאחרונה תוך נגיסת נתחי שוק מגרמין. כעת גרמין נכנסת למגרש העיקרי של Wahoo עם הרכישה הזו ומחזקת את עמדתה. השלמת העסקה צפויה להתרחש ברבעון השני של 2019. לא פורסמו נתונים כספיים בעסקה.

רק בשבוע שעבר פגשנו את נציגת Tacx מול שוק ישראל אליס קרדוסו (Alice Cardoso) במשרדי היבואנית דאא ספורט וטכנולוגיה, והיינו שם לשמוע מעט על החברה הזו, שמקורה בהולנד.

מאת: גיא חלמיש

מי זו Tacx?

Tacx נהנית מצמיחה משמעותית בשנים האחרונות בתחום הטריינרים החכמים, בין השאר הודות ל-Zwift ואפליקציות אחרות. המגמה הזו מתחזקת והחוויה משתפרת- ויש סיכוי לא רע שגם אם עוד אין לכם היום, הרי שיהיה לכם טריינר חכם בשנים הקרובות. טאקס היא אחת משתי החברות הבולטות בתחום הזה, ולצד Wahoo, שתי אלה הן המובילות של תחום הטריינרים בעולם. היות והמגמה הזו מתחזקת, שווה להכיר ולהתחיל להכנס לתחום.

Tacx- חברת הטריינרים ההולנדית

זו חברה משפחתית שהוקמה ב 1957, והחלה כחנות אופניים שהתפתחה לאחת מחברות הטריינרים המובילות בעולם. החברה מתגאה בכך שהיא מייצרת רק בהולנד, ועובדת רק עם מפיצים בעולם ולא בצורה ישירה. הם מדגישים את ההקפדה על איכות ואת הייעוד שלהם לדחוף את האתלטים אל הקצה.

כל המוצרים של Tacx מתוכננים ומיוצרים בהולנד (לא במזרח) ובתחומם הם בהחלט מובילי חדשנות. עוד עיקרון חשוב להם הוא להקפיד שהטריינרים מותאמים לעבודה עם כל התוכנות שיש בשוק- הם לא מגבילים שום דבר בהיבט הזה כדי שהלקוחות יתחברו אל הטריינרים שלהם מכל תוכנה, שעון, מחשבון רכיבה וכו’.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מכוונים לאיכות

תפיסת האיכות שלהם באה לידי ביטוי בכך שהם מחזיקים את כל שרשרת הייצור בתוך הבית- מרמת הרעיון ועד הייצור. הם אפילו בעלי המכונות שמייצרות את התבנויות (Molds) של המוצרים שלהם, והם בעלים של חברת המתכת של עצמם! השליטה המלאה בכל שרשרת האספקה מאפשרת להם להאיץ מאוד את תהליך התכנון והייצור. אליס מספרת שהם מקצרים תהליך של 3 חודשים בתכנון וייצור פרוטוטייפים לשבוע.

קו המוצרים שלהם בנוי מקווי הטריינרים, אפליקציות ותוכנה, מחזיקי בקבוק (מאוד עמידים- עבור הפרי-רוביי), וגם כלים ואבזור.

דאא DAA

טכנולוגיה וחדשנות

הNeo הוא הטריינר היחיד היום עם חיבור ישיר- Direct Drive לדבריהם. לפני שאתם קופצים ומסבירים לי שכל טריינר שמורידים בו את הגלגל ומחברים ישירות את האופניים לקסטה המותקנת עליו הוא מסוג Direct Drive, אסביר שאכן זה ההסבר השגור, והאופן בו רוב האנשים משתמשים במונח “הפעלה ישירה”. 

אבל בעיני Tacx הפירוש מעט שונה- ההפעלה הישירה היא לא החיבור הישיר של האופניים אל הטריינר ללא הגלגל (כמו שרבים חושבים) אלא העובדה שבתוך הטריינר יש העברת האנרגיה ישירה מהרוכב ללא רצועות… ואם זו הפרשנות, הרי שהם היחידים שמספקים הפעלה ישירה. רק ב Neo שיטת יצירת ההתנגדות שבו אינה עובדת על חיכוך פיזי, ורצועות תמסורת, אלא נעשית באמצעות מגנטים שנמצאים בפנים, ובזמן הפידול מייצרים את ההתנגדות לפידול. למעשה זהו גנרטור קטן, ולכן אחד היתרונות הגדולים של הניאו הוא שהוא לא חייב מקור חשמל חיצוני, הוא יעבוד לבד ומספק לעצמו את החשמל (יש מעט פונקציונליות חסרה במצב הזה).לעומת הגישה הזו, כל הטריינרים האחרים (נכון להיום) נבנו בגישת ה Flywheel – גלגל שמייצר משקל, המחובר לחגורה ולקסטה – ושם לטענת Tacx יש אובדן אנרגיה רבה ודיוק נמוך יותר. האם אתם מקבלים את ההגדרה הזו? (לא חייבים- מותר להתייחס ל Direct Drive גם באופן השגור שלו…).

טאקס

הפורטפוליו שלהם רחב מאוד – לא רק טריינרים חכמים…

כולם מדברים רק על הטריינרים החכמים אולם עדיין יש לטאקס רולרים, שרואים הרבה באיזורי חימום של UCI ובתחרויות – היות וקל לארוז אותם ולקחת בנסיעות. יש גם טריינרים בסיסיים קלים ונוחים לנשיאה, אולם צריך עבורם גלגל אחורי ורצוי לשים עליו צמיג ייחודי לטריינרים שנשחק פחות. המשפחה השלישית הם הטריינרים החכמים בהם נמצאים הפלאקס, הניאו והאופניים השלמים החדשים שהם השיקו לאחרונה.

Tacx Neo Smart- מוביל השוק

הטריינרים החכמים קיימים כשלוש שנים, והניאו של Tacx הוא בדור שני כבר, ויש לו כמה יתרונות מול הדור הראשון- כגון 2200 וואטים מקסימליים, חיקוי של התנגדות ב 25% עליה- זה ייחודי וגבוה יותר מכל טריינר אחר בשוק, מה שמתאפשר בזכות שיטת הבניה שלו, שמייצרת התנגדות מקסימלית גם במהירות מאוד נמוכה (8 קמ”ש), וזה משהו שהטריינרים האחרים לא יכולים לעשות כי ה Fly Wheel שלהם קל מדי ולא יכול לחקות את ההתנגדות הזו לדבריה.

הוא הכי מדויק בעולם, מציג דיוק של פחות מ 1% סטייה. כתוצאה מהקריאה המדויקת הזו, אנשים שעוברים מטריינרים אחרים לניאו מגלים שהוואטים שהם הוציאו עד היום נמוכים יותר ממה שחשבו (פה נציין שיש התפתחות בעולם התוכנות שבאה לידי ביטוי בפיצ’ר שהוצג באפליקצית האימון Trainerroad שלמעשה מפצה על פערי מדידות בין הטריינרים למד הוואטים שלכם על האופניים, ולכן מסייע לדמות את המספרים שאתם רגילים אליהם טוב יותר).

עוד דבר שייחודי הוא תמיכה במשקל רוכב של עד 125 ק”ג, וקריאת וואטים נפרדת לימין לשמאל. Tacx טוענים שהניאו מחקה תחושות רכיבה בצורה הכי ריאליסטית שיש היום בשוק: ירידות ועליות, שונות של סוגי קרקע. כאמור היות והוא גנרטור בעצמו, הוא יכול לעבוד ללא חשמל וזה מאפשר לרכוב בחוץ ולקחת אותו לאיזורי חימום בתחרויות בלי להפסיד פונקציונאליות כמעט.

בטריינרים הרעש הוא אחד הדברים הקריטיים ביותר, והניאו מאוד שקט- אין שום דבר שם שמייצר רעש. למעשה השרשרת היא מקור הרעש היחיד, והיא ממליצה לשמן שרשרת. עוד היבט חשוב מאוד הוא שאין צורך בקליברציה- רק מרכיבים את הקסטה ומתחילים לרכוב ישר מהמפעל. רוב הטריינרים בשוק דורשים כ 20 דקות קליברציה, וכדי שיהיו מדויקים אמורים לעשות את זה בכל רכיבה- אף אחד לא עושה את זה באמת.

Tacx

Neo Bike – הדור הבא

האופניים שהשיקה טאקס מבוססים על הטכנולוגיה של הניאו- הם למעשה הרכיבו אותו על השלדה שלהם ועליה עוד כמה אקסטרות. מבחינת פיצ’רים של הניאו הם עוברים כולם לאופניים השלמים. בנוסף- יש שם תופסן טאבלט וטלפון, יש אפשרות טעינה של הטלפון, ויש גם תצוגה שמאפשרת להתאמן עליו ישירות בלי לחבר כלום. על הקוקפיט הוסיפו מאווררים אינטגרליים שיודעים להגביר עוצמה לפי קצב הלב, כך שאם תתאמץ יותר- או תגביר מהירות תגבר גם הרוח מולך.

יש לו שיפטרים- אפשר להעביר הילוכים, וגם לשלוט מהם על זוויות העליה והירידה. כמו כן אפשר לטעון אליו את יחסי ההעברה שיש לך על האופניים כדי לדמות טוב יותר את הרכיבה שאתה רגיל אליה. ההילוכים האלה הם חלק מהניסיון לייצר תחושה ריאליסטית ככל שניתן של הרכיבה, הם הכניסו פעולה של העברה וירטואלית של ההילוכים- אותה החלקה-קפיצה קטנה שמרגישים ברכיבה בחוץ בזמן החלפת הילוך.

כמו באופני ספינינג ניתן לכוון אותם למידה שלך, ואפשר להחליף את כל מה שנדרש בנקודות המגע לרוכב, או להתאים אותו לרוכבים שונים בבית. היבט נוסף שטיפלו בו הוא ה Q Factor- שברוב אופני הטריינרים הוא רחב מדי, אולם פה הקפידו על רווח זהה לאופניים רגילים. היות ופה אין אפילו שרשרת- אין שום צליל, זה שקט לחלוטין. 

והמחיר? כפול מהניאו, ודאא מדגישים שהמוצר הזה יגיע לארץ ויש לו ביקוש!

ההתנגדויות לכך הן ראשית ששומעים על המוצר הזה זמן רב אבל תכלס- הוא לא באמת הגיע לשוק עדיין. שנית- התנגדויות מחיר, ועוד התנגדות היא זו הגורסת שחשוב להתאמן על האופניים שבהם רוכבים בחוץ. לטעמי זה אחלה כיוון- אחד הדברים שעוצרים לא מעט רוכבים מלהשתמש בטריינרים הוא המקום והסט-אפ. ברגע שאתה צריך להרכיב את האופניים, לחבר הכל, להזיז דברים בבית, לארגן את המזגנים, להתחבר לטלוויזיה עם המחשב וכו’- כל יתרון המהירות ויעילות הזמן של הטריינרים אובד וזה אחד הדברים העיקריים שעצר אותי מלהתחבר לז’אנר (וגם העדפת האוויר, הרוח, והשחרור מהמסכים ברכיבה…). מי שרכיבה בבית היא חלק מרכזי משעות האימונים שלו- ייהנה פה מעמדה מוכנה לשימוש. רק להוסיף טאבלט קבוע על האופניים- ואתה מסודר.

ה Flux והטריינרים הפשוטים

למעשה ה Flux2 זה מוצר חדש לגמרי מהדור הראשון ולא עידכון של ה Flux הקודם (שהיו לו לא מעט בעיות ילדות). הוא שונה בגוף עצמו, הוגדלה התפוקה המקסימלית של 2000 וואט ואפשר לדמות 16% עליה. והדיוק שלו הוא 2.5%- פחות מהניאו כי הוא משתמש בשיטת ה- Fly Wheel בניגוד לניאו.

ה Flux הקודם כן נמצא בקו המוצרים, הפעם כ Flux S – והמטרה פה היא להמשיך לספק טריינרים גם ברמות מחיר נמוכות יותר, ובהתאם הוואטים, זוויות העליה, והדיוק נמוכים יותר (1500 וואט, 10% זוויות עליה, 3% דיוק).

יש להם גם מוצרים פשוטים יותר כמובן כמו הבושידו, והוורטקס, שהוא עדיין טריינר חכם אבל עם גלגל אחורי. אנשים ממשיכים לקנות את המוצרים האלה היות והם נכנסים לרמות המחיר שהם מעוניינים בהם.

המסילה – המאגנום

הדבר המטורף הזה הושק לאחר פיתוח של 10 שנים, ומשווק רק במדינות קרובות להולנד בתחילה היות ולאחר המכירה שני עובדי Tacx מגיעים אל הלקוח ומלמדים אותו להשתמש בזה. מסתבר שזה מאוד קשה לרכוב על המאגנום ומצריך הרבה אימון והתרגלות וזה די מסוכן… הקטע פה הוא שהטרדמיל יכול לעלות למעלה, וכך הוא גם מתמודד עם מהירויות גבוהות (עולה לבד אוט’ כדי לספק את הוואטים). היתרון הנוסף הוא שאפשר גם לרוץ עם זה.

יש שם סנסורים שבודקים איפה הגלגל – ולפי מקום הגלגל הטריינר מעלה ומוריד מהירות וכך שומר על הקצב שהרוכב מבקש ומצליח לעמוד בו. מוצר מאוד יקר- 8000 יורו!

 

התוכנה- אפליקציות הרכיבה הנלוות

הגישה שלהם היא שלא אכפת להם לאיזה מחשבונים או שעונים תתחברו, וכמובן לכל האפליקציות של האימון. נכון, רבים משתמשים בזוויפט עם הטריינרים, אבל אליס מסבירה שלא כולם אוהבים את הגיימיפיקציה, או את הגישה של זוויפט שאתה חייב לרכוב בסביבה שכרגע מתאפשרת לפי היומן שלהם (לאחרונה החלו לעדכן את זה). לכן התוכנה שלהם מתמקדת בניסיון להעביר חווית רכיבה אמיתית – נופים ממסלולי הרכיבה המוכרים בצרפת, קטלוניה, ובאלפים, והיא מנסה להיות שונה מחווית הגיימפיקציה של זוויפט ולאפשר לכם לבחור תמיד את המסלול והזמן בו תתאמנו. הקטע שם הוא הקלטת וידאו של כל המסלולים האלה (עובד של החברה מצלם ומקליט את המסלול עם אופניים חשמליים) שמשודרת לרוכב ומתאימה את המהירות וההתנגדויות בהתאם לתוואי הקרקע ולמאמץ על הטריינר.

היא מודה שיש להם עוד הרבה לאן להשתפר והם לא חברת תוכנה במהותם, אבל התחום הזה מתחזק מאוד גם אצלם. הכיוון שלהם שקט יותר, ללא רעשים והסחות דעת, ומתמקד באימון. הוא מוצע לטלפונים, טאבלטים, מאק ו PC וכו’. יש גרסת חינם ורמות פרימיום שבהם מקבלים וידאו ומסלולים, וברמה הגבוהה ביותר הסרטים הם ב HD. אחד הדברים שאפשר לעשות בתוכנה שלהם, הוא להעלות את ה GPX של מסלול תחרות היעד, ולהתכונן עליו.

שאלתי אותה מדוע בעצם לספק תוכנה לבד, כשיש אקוסיסטם רחב כל כך סביבם? התשובה היתה קשורה לרצון שלהם לייצר חוויה מלאה End to End ולרצון שלהם שהלקוח יזהה את השימוש והחוויה עם המותג שלהם. בסה”כ אוסיף ואומר שהאפליקציה שלהם לא נחשבת מובילה, והיא מתחרה בלא מעט יישומים סביבה. בניגוד לפתיחות הטריינרים לאפליקציות חיצוניות, היא פתוחה רק לבעלי טריינרים של Tacx.

נותרת שאלה מעניינת- עם הצמיחה של Zwift והגב של גרמין- האם השילוב של התחלת יכולת תוכנה כזו עם הטריינרים, הולכת לסמן תחרות רצינית וכניסה של גרמין גם לעולם הזה? האם תחום התוכנה ישודרג? יש מצב שהולך להיות חם מול המאווררים ב Indoors!

מאת: גיא חלמיש

 


מגזין האופניים הטוב בישראל:
לחצו פה לקבל את ערוץ BIKEPANEL בטלגרם!