"המטרה האולטימטבית שלנו היא להגיע לסבב העולמי" מצהיר ל-BIKEPANEL לראשונה בריש גלי הפילנטרופ סילבן אדמס, שעומד מאחורי קבוצת האופניים הישראלית Israel Cycling Academy. הקבוצה אשר נוסדה ב-2014 על ידי רוני בראון ורן מרגליות תתחרה השנה בסבב הפרו-קונטיננטל זו השנה השלישית.
כתב: אורן ארד
צילום: נעה ארנון (סייקלינג אקדמי), אורן ארד
2018- שיאי חשיפה אך ביצועים פחות
לקראת תחילת עונת המירוצים של 2019 התלוונו למחנה האימונים של הקבוצה בארץ ושוחחנו עם חברי הקבוצה לגבי מטרותיהם לעונה. "עונת 2018 היתה מאכזבת עבורנו" מודה אוסקר גוררו אחד מהמנהלים הספורטיביים של הקבוצה בעודנו יוצאים ממשאבי שדה ליום רכיבה ארוך שיעדו ירושלים.
שנת 2018 היתה חשובה מאוד עבור הקבוצה הישראלית, עם שיאי חשיפה ויחסי ציבור שהגיעו לשיאם עם הגעת הג'ירו לישראל, לא מעט בזכות מאמציו של אדמס בעצמו, אבל בסופו של דבר לא נרשמו הישגים יוצאי דופן על הכביש והקבוצה סיימה את השנה מדורגת שביעית מתוך 27 קבוצות סבב הפרו-קונטיננטל. הישג מרשים מאוד לקבוצה צעירה אבל לא מספיק כדי לבלוט בין קבוצות הדרג השני ולהיות מועמדים טבעיים לקבלת הזמנה לגראנד טור.
בעוד כל קבוצות ה-World Tour נדרשות להתייצב לכל גראנד טור, ארבע הזמנות נוספות מוענקות לקבוצות הדרג השני. בדרך כלל הן הולכות קודם לקבוצות המקומיות לארץ המירוץ ואז לקבוצות הבולטות בהישגיהן.
יעד ראשון – השאנס אליזה
לאחרונה נקבע ששתיים מתוך ארבעת ההזמנות לכל גראנד טור, יוענקו אוטומטית לשתי קבוצות הפרו-קונטיננטל הראשונות בדירוג הנקודות. זאת אומרת שאם תצליח הקבוצה להתברג באחד משני המקומות הראשונים בדירוג הקבוצות השנה אז הם לא יצטרכו לקוות להזמנה לטור של 2020 – הם יכנסו אוטומטית מהדלת הראשית. (עד לשינוי הזה ההזמנות היו מוענקות על פי שיקול דעתו של מארגן המירוץ בלבד).
"זה עדיין יהיה אתגר גדול מאוד" מוסיף גוררו בהתייחסו לעובדה שעדיין ישנן קבוצות חזקות מאוד בדרג הפרו-קונטיננטל וגם הן, כמו האקדמי, מודעות לכללים החדשים ונוקטות צעדים כדי להעלות את סיכוייהן לניקוד גבוה בסוף השנה. אחת השיטות היא לגייס רוכב בפרופיל גבוה שיודע לנצח וכך בדיוק עשו קבוצת דירקט-אנרג'י (DIRECT ENERGIE) הצרפתית אשר סיימה רביעית בדירוג והחתימה השנה את מנצח המונומנטים ניקי טרפסטרה שעזב את קוויק-סטפ. כך גם קבוצת ארקאה סאמסיק (ARKÉA–SAMSIC) אשר אמנם סיימה 15 בדירוג אבל החתימו את ה"גורילה" אנדרי גרייפל אשר נחשב לאחד הספרינטרים המובילים בעולם.
האקדמי- הקבוצה הגדולה בעולם!
האקדמי אמנם לא החתימה השנה שמות בסדר גודל של טרפסטרה או גרייפל, אבל בזכות כיסיה העמוקים עיבתה את שורותיה לכדי סגל של 30 רוכבים והיום היא הקבוצה הגדולה ביותר בעולם – כולל בין קבוצות הדרג העולמי. בין המצטרפים הספרינטרים דוידה צ'ימולאי (גרופאמה FDJ) הצרפתי, טום ואן-אסברוק (EF Education) הבלגי וריקארדו מינלי (אסטנה) האיטלקי. הקבוצה הישראלית צירפה גם את הקלסיקן קונור דון האירי מאקווה-בלו-ספורט, את הנג"שיסט הקנדי אלכסנדר קטפורד (UHC) וגם העלתה משורות העתודה את הספרינטר הישראלי הצעיר והמבטיח איתמר אינהורן.
מנהלי הקבוצה הסבירו את האסטרטגיה המתוכננת למיקסום הניקוד לאורך השנה: בזכות סגל הרוכבים הגדול הקבוצה תוכל להסתער על מירוצים רבים בו זמנית. בנוסף עיבוי גזרת הספרינטרים צריכה לאפשר מעורבות בכמה שיותר מאוצי סיום וצבירת ניקוד אשר מוענק לא רק למנצח אלא גם לעשרייה או 20 הראשונים בקו – תלוי בדירוג המירוץ.
פרויקט ציוני
עם זאת הקבוצה אינה שוכחת את מטרתה הראשונית והבסיסית. "זהו פרויקט ציוני בעל שתי מטרות" אומר לנו סילבן אדמס, "האחת היא לקדם את ספורט רכיבת אופניים בישראל, לשם כך אנחנו מקדמים בתי ספר לרכיבה ומנהלים קבוצות פיתוח כדי שישראלים ידעו שבאפשרותם להגיע לרמות הגבוהות ביותר בספורט. המטרה השניה היא לשמש שגרירים לישראל."
אחרי מסלול של כ-180 ק"מ ממשאבי שדה ועד לירושלים הרוכבים המותשים עוד לא סיימו את היום ומתכוננים לביקור המסורתי ביד ושם. הקבוצה מקפידה לקיים בכל שנה מחנה אימונים בארץ אשר בו ישתתפו לפחות כל המצטרפים החדשים בקבוצה. "הם יישאלו על המדינה וזהות הקבוצה והם יצטרכו לדעת על מה הם מדברים, לכן אנחנו מראים להם את המדינה" מציין סילבן אדמס, "כפי שהתקשורת הבינלאומית מציגה את הארץ, כל מי שמגיע הנה בטוח שהוא נכנס לאזור מלחמה. המחנה בארץ משיג את המטרה על ידי הצגת המדינה כמקום חופשי ופתוח".
רוני בראון נושא נאום קצר לפני חברי הקבוצה ביד ושם מול שמו של חסיד אומות העולם ג'ינו ברטלי, אלוף הג'ירו והטור דה פראנס אשר הציל מאות יהודים באיטליה בזמן מלחמת העולם השניה כאשר הבריח עבורם מסמכי זיהוי מזוייפים בתוך שילדת אופניו. המסר שבראון מעוניין להעביר לרוכבים מסיפורו של ג'ינו הוא שהקבוצה הזו עוסקת במשהו גדול יותר מהספורט עצמו.
רוצים פודיומים
אבל תשומת הלב נתונה לחמשת הרוכבים הישראלים הפעילים כיום בקבוצת הפרו: גיא שגיב, גיא ניב, האחים עידו ורועי גולדשטיין ואיתמר איינהורן. "הם עדיין לא ממש בשלים." אומר לי גוררו כשאני שואל אותו כיצד ישתלבו הישראלים במרדף אחרי הנקודות השנה. "הישראלים מפגינים מוטיבציה גבוהה, חריצות ועבודה קשה אבל עדיין לא יודעים איך לתפקד במירוץ אמיתי. הם לא יודעים עדיין כיצד לנהל אנרגיה לאורך המירוץ". הוא מוסיף ש"בינתיים התפקיד שלהם יהיה של תמיכה ברוכבים אחרים"
את איתמר איינהורן הקבוצה שלחה לצרפת כדי לצבור ניסיון במירוצים בסבב הלא מקצועי אך מאוד חי ושוקק שם. "שם זה מאוד קשה – פול גז כל הזמן – הוא ילמד הרבה" מסכם גוררו.
הישראלים מצידם הרבה יותר אופטימיים: "אני מתכוון להשיג לפחות פודיום אחד לפני יוני" מצהיר האלוף הישראלי במירוצי כביש רועי גולדשטיין. ״אין לי מרוץ מסוים אליו אני מכוון את המטרה, אבל נראה איך תתחיל העונה״. האלוף הישראלי אמנם מעורפל בהצהרותיו אבל התכנית שהקבוצה ערכה עבורו כוללת את הקלסיקות של מיורקה (4 ימים של 4 מירוצים חד-יומיים נפרדים בסוף ינואר) ואת רוב האביב הוא הולך לבלות בבלגיה. "התחריתי כבר בבלגיה וזה קשה ביותר. המירוצים שם זה עונש שהרוב מעדיפים לדלג עליו אבל בעיני זה חשוב ונותן המון".
השם שלנו נשאר
"אנחנו נקראים Israel Cycling Academy, לא קראנו לקבוצה אדמס ובראון." מצהיר סילבן אדמס. "המודל הפיננסי של קבוצות האופניים הוא קשה. קבוצות נקראות על שם נותני החסות, אך כאשר נותן חסות הולך שם הקבוצה משתנה".
כידוע קבוצות האופניים המקצועיות אינן מקבלות כל הכנסה מהספורט עצמו כגון מכירת כרטיסים או נתח מזכויות השידור ומלבד סחורה ממותגת המהווה נתח מזערי כמעט כל תקציבן מגיע מנותני החסויות. אדמס מציין מועדוני ספורט ותיקים כגון מנצ'סטר יונייטד או הניו-יורק ינקיז, "גם להם יש חסויות אבל אצלם זה סעיף קטן מאוד בתקציב, אצלנו זה התקציב כולו… הם ישמרו על שמם גם עוד מאה שנים, אך כאשר סקיי תשנה את שמה מי יזכור בכלל שהקבוצה עם השם החדש היא בעצם סקיי? בעיני זה הגיוני שקבוצה נקראת על שם מדינת המוצא שלה ולכן אנחנו לא נשנה את השם".
World Tour
"היעד האולטימטיבי שלנו הוא הסבב העולמי" אומר לראשונה אדמס לבייקפאנל. כדי לעלות ל-World Tour על הקבוצה להשיג אחד מ-18 הרישיונות הזמינים. כל הרישיונות תפוסים כעת ולכן על מנת להיכנס לסבב העולמי הקבוצה צריכה להתמזג עם קבוצה קיימת. אדמס מסרב להתייחס לשמועות שנפוצו לאחרונה על מגעים בינו לבין קבוצות World Tour, שמועות המתרכזות בעיקר סביב סקיי אשר מאבדת את נותן החסות הראשי שלה בסוף השנה ועתידה לוטה בערפל. "אלו רק שמועות" הוא מסכם אז רומז באותה הנשימה ש"היעד אולי יושג בטווח הקרוב יותר".
כך או כך הדרישות הפיננסיות להשגת הרישיון גבוהות משמעותית מרישיון הפרו-קונטיננטל שבידי הקבוצה כעת, וזאת ללא נותן חסות ראשי לשאת בעלויות הקבוצה מלבד אדמס ובראון עצמם. "אני אוהב להגיד שאנחנו קבוצת World Tour שפועלת ברמת הפרו-קונטיננטל" אומר אדמס, "מבחינת התשתית ואיכות התפעול אנחנו באותה רמה של כל קבוצת סבב עולמי."
צריך פיס בחיים
אך אדמס אינו מתכוון לשאת בעלויות העולות משנה לשנה לבדו, בטח אם תהיה בקרוב קפיצה לסבב העולמי. "כקבוצת World Tour וודאי יהיו לנו יותר נותני חסות מסחריים אשר ישלמו יותר, אבל אני רוצה השתתפות משני מקורות נוספים": הראשון שהוא מציין הוא הקהילות היהודיות מכל העולם: "אנחנו לא רק קבוצה ישראלית, אנחנו הקבוצה של העם היהודי! ישנם הרבה חובבי אופניים [יהודים] בעולם ואני רוצה למכור להם חברות בקבוצה". המקור השני וכנראה משמעותי יותר הוא ממשלת ישראל. "כיום אנחנו רואים פחות דומיננטיות של נותני חסות מסחריים ויותר השתתפות של המדינות במימון קבוצות האופניים בעולם, או ישירות על ידי הממשלות או דרך חברות ממשלתיות כגון לוטו".
הדוגמאות הבולטות שאדמס מדבר עליהן לקבוצות הממומנות על ידי המדינה הן אסטנה, בחריין-מרידה, וUAE (איחוד האמירויות). דוגמאות לתמיכת לוטו הן קבוצות לוטו-סודאל הבלגית, FDJ (הלוטו הצרפתי) וקבוצת לוטו-יאמבו (למרות שמ-2019 חברת הלוטו ההולנדית כבר לא נותנת חסות לקבוצה שנקראת כעת יאמבו-ויסמה) "אני חושב שזה יהיה הוגן לקבל תמיכה ממפעל הפיס והלוטו".
השתתפות המדינה
"אנחנו הקבוצה של ישראל, אנחנו נושאים את שמה" מזכיר אדמס, "מה שעשינו עבור משרד התיירות בשנה שעברה עם הג'ירו היה מדהים." "אנחנו כלי הרבה יותר טוב למטרות של משרדי התיירות, התפוצה ואפילו עניינים אסטרטגיים – הרבה יותר מהדברים שהם מבזבזים עליהם כספים כיום. תוציאו עלינו מעט כסף ותקבלו הרבה יותר חשיפה בעולם מול מיליוני חובבי אופניים."
בינתיים נראה שאדמס ובראון ימשיכו לממן את הקבוצה ופעילותה כיום ובעתיד, גם אם תמשיך לטפס ברמה (ובעלויות) ותפעל ברמת ה-World Tour. בעלי הקבוצה אינם מוכנים לשנות את שמה במסגרת הכנסת נותן חסות ראשי, אבל בשורה התחתונה אומר אדמס: "אני סבור שמגיע לנו יותר תמיכה מהמדינה!"
כתב וצילם: אורן ארד
נהניתם? הצטרפו אלינו- נעדכן אתכם על עוד כאלה כתבות: