BH הוא מותג ספרדי שכבר ביקר בישראל בעבר, נעלם מהשוק הישראלי, וכעת חוזר שוב עם מה שנראה ככוונה רצינית של יבואן חדש לענף האופניים הספורטיבי לעשות עבודה, ולהביא את המוצרים האלה ברמות מחירים משתלמות – לאתר BH ישראל לחצו פה. האמת שצריך לדייק: מדובר במותג באסקי, ארץ המטפסים, אזור שהאופניים בו הם דת וששרוטי האופניים האדוקים סביבו רוכבים להם בהרי הפירנאים המערביים בנופים וכבישים מדהימים.
קיבלנו למבחן נחשק, את דגם העליות הקליל והאלקטרוני שלהם: BH Ultralight. דגם המיועד לספק למטפסים את יחס המשקל-קשיחות האופטימלי. האופניים שאצלנו, מודל 2016, מידה S, שקלו 7.35 ק"ג עם פדלים (דורה אייס) וכלובי בקבוק, ותוכלו לקבל אותם ב 22,000 ש"ח. גילוי נאות: BH הם בין המפרסמים הקבועים באתר.
מאת: גיא חלמיש
צילום: אור דיין, גיא חלמיש
שלדה סקסאפיל ועיצוב – too sexy for my cat
לחובבי הקונצנזוס נעדכן שמצאנו אותה: כל מי שראה את האופניים הגיב במבט עורג. מדובר בשלדת סקסית במיוחד. העיצוב פשוט יפהפה. לכאורה אין כבר מה לחדש יותר מדי בז'אנר הקשיחות-משקל: כל היצרנים מתכנסים למבנה דומה שמשתלטות עליו תומכות השרשרת הדקיקות ורמת סלופינג דומה בד"כ מלפנים. גם פה יש אלה, אבל ב BH לקחו את זה בדיוק רב למקומות מעודנים ומדויקים: הטופ טיוב אינו ישר בדיוק אלא יש לו איזה קימור עדין מאוד- לא כאילו קיבל גיבנת כמו בספשלייזד ולא ישר לגמרי כמו ברידלי הליום או בקנונדייל, אלא בול ברמה שעושה מעניין לעין.
הצינור התחתון מגניב: החתך המרובע והמאסיבי שלו פשוט מרתק את העין למרות שהאירודינמיות ודאי נפגעת מעט, ויש משהו עוצמתי במפגש הרחב הזה ב BB.
רמת הגימור של השלדה הזו היא הכי גבוהה שנתקלתי בה לאחרונה באופני כביש! איכות הצביעה – עקבית, נקייה, ובצבע המט השחור הנכון ביותר שיש לאופניים. הגרפיקה לא צבעונית מדי אבל קרבית באופיה ומדגישה את לוגו ה BH שמכניס עניין.
הנקיון בחיבורים, וכל האלמנטים הקטנים נראים שנבנו בתשומת לב רבה לפרטים – למשל בלוחיות הקטנות שמקבלות את החיווטים כשאלה נכנסים לתוך השלדה – חלק ממערכת הובלת הכבלים הדו שימושית של השלדה למערכות אלקטרוניות או מכניות. הבאסקים ידעו מה הם עושים פה – אלה אופניים שללא ספק משדרים איכות בנייה וייצור גבוהה במיוחד.
** הכנס את המייל שלך פה ותקבל אחת לשבוע את כל מה שמעניין על אופניים!
מי שישוטט באתר BH יגלה שלדגם ה Ultralight יש שתי ורסיות השונות זו מזו במשקל: ה"כבדה" – זו שבחנו פה, שלדתה שוקלת 760 גרם, ואילו הקלה – שוקלת 700 גרם (הצהרת יצרן למידות מדיום). ההבדלים בינהם מינוריים.
האופניים שבחנו במשקל שלדה של 760 גרם מציגים גם הם משקל מעולה שמצדיק את שם המוצר "Ultralight" ואף נמצא 100 גרם פחות מאופניים דומים מאוד שבחנו לאחרונה ממותג ידוע. לעומת זאת אין נתונים בעמוד המוצר של היצרן על משקל המזלג. עוד דבר ספרדי משהו הוא ההבדל הניכר יחסית בין המשקל המוצהר באתר של 6.7 ק"ג לאופניים מלאים למשקל שמדדנו אנחנו – גם אם מורידים את מחזיקי הבקבוק והפדלים לא נגיע למשקל הזה במדידה עצמית.
התכנון של השלדה מיועד לספק זריזות וקשיחות אמיתית. יש שורה של פיצ'רים שתומכים בכך, וקודם כל – הלוק המינימליסטי, המוקפד, והלא מוחצן בכוונה, כולל את כל מה שאתם רוצים בז'אנר אופני העליות: תומכות אוכף דקיקות, צינור תחתון בחתך מרובע, ומפגש מאסיבי במיוחד באיזור ה BB (ציר מרכזי).
סטנדרט הציר הנבחר הוא רחב במיוחד: מדובר בפיתוח של BH ביחד עם FSA שהוליד את ה BB386, ומבט לכיוונו מראה מייד כיצד 86.5 המ"מ שלו מנצלים את כל המרחב בין שני הפדלים לתשתית קרבון יציבה, אליה יורד צינור האוכף ומתרחב למעין בסיס של טרפז עצמתי בנקודת המפגש. הסטנדרט של הציר עצמו, הפנימי הוא BB30.
החתכים הרחבים של הצינור התחתון והBB386 מספקים קשיחות צידית משמעותית למטפס האגרסיבי ואפשרו ל BH להקטין את עובי צינורות הקרבון ובכך להוריד משקל. כמובן שמלפנים תמצאו צינור ראש משופע ומעובה (1.125- 1.5 אינץ')
מבחינת מידות וגיאומטריה – ביחס לאופניים אחרים שבדקתי המידה שהתאימה לי קטנה יחסית – במבחן פה בדקנו את מידה Small היא בעלת אורך צינור ראש אפקטיבי של 54.3 ס"מ וגישה (reach) של 383 (ה Slack הפחות משמעותי למציאת מידה מתאימה בד"כ הוא 523). מידת המדיום כבר קופצת בצורה די משמעותית לאורך אפקטיבי של 55.7 ס"מ כך שכדאי לקחת זאת בחשבון ולהתכונן להחלפת סטם בקנייה כדי שהמידה תתאים לכם. אני הלכתי על מידה קטנה עם סטם ארוך של 13 ס"מ.
אבזור: אולטגרה אלקטרונית וכל השאר בקרבון
על האבזור של Shimano וספציפית על האולטגרה כבר שפכנו לא מעט מחמאות בעבר – זו המערכת הטובה ביותר שיש שם בחוץ, הן בגרסתה המכנית והן בגרסתה האלקטרונית. למה הכי טובה? כי נכון שיש דורה אייס מעליה, אבל יחס המחיר-משקל-תפקוד של האולטגרה הוא פשוט מדהים. כשאתם מקבלים תפקודיות של דורה אייס כמעט בלי דירדור הביצועים (בעצירה, מהירות העברת ההילוכים והדיוק), במחיר שהוא קרוב לחצי מהמחיר של הרמה מעל, זה מחסל את ההתלבטויות של רוב הצרכנים.
האולטגרה האלקטרונית היא זו שהכניסה את ה Di2 המהפכני להמונים ואפשרה למכור מערכות אלקטרוניות באופניים של סביב ה 20,000 ש"ח. חסרונות? הידיות (hoods) ארוכות מדי, הכפתורים יכולים להיות יותר מובחנים, אפשר לשפר בהרבה את מיתקון ושילוב וחיבור קופסת הפיקוד האלקטרונית באופניים, והיה מועיל לו הטעינה היתה באמצעות כבל מיקרו USB סטנדרטי שיאפשר טעינה ממטעני סלולריים ולא רק באמצעות הכבל הייחודי שלהם.
למי שלא קרא את מבחן האופניים הקודם עם המערכת הזו אומר שאני אישית בוחר עדיין בדורה אייס מכני במחיר דומה, וגם 67% מקוראי בייקפאנל שהשיבו לסקר שערכנו בעניין, אבל זו התלבטות אמיתית- הפרש המשקל הוא 254 גרם, ואין ספק שאיכות העברת ההילוכים והמהירות של האולטגרה האלקטרונית עדיפים ומהירים יותר מאלה של הדורה אייס המכנית – עובדה ש 33% ממשיבי הסקר העדיפו אותה. אם עוד לא עניתם על הסקר זה הזמן:
יש יציאה מאולטגרה אל קראנק (וציר מרכזי) של רוטור Rotor 3DF 50/34 שנראה מעולה, עליו שרשרת שגם היא לא של שימנו: KMC X11L, וזו הגיע את כל הדרך אל הקסטה מאחור: Shimano Ultegra 11sp 11/25.
BH היא חברה גדולה, ויש לה מותג אביזרים משל עצמה
המותג: EVO, ייובא לארץ באופן נפרד מהאופניים על ידי היבואן – ניתן יהיה לרכוש כידונים, גלגלים ואבזורים אחרים.
הגלגלים בולטים מאוד ומדגימים את המגמה שחודרת ליצרני האופניים המובילים: הם מתחילים לספק לכם בחבילות הבסיסיות גלגלי קרבון רחבי פרופיל, ומנסים לייתר את הצורך ברכישת מותגי גלגלים נפרדים מהחבילה. יש פה בידול משמעותי מגלגלי האלומיניום שקיבלנו עד היום במבחנים למוצרים דומים במחיר ובמשקל. במקרה הזה מדובר בדגם ה Evo C39 – ששמו מעיד על רוחבו (38מ"מ למעשה) – זה רוחב מצוין כיוון שהוא משאיר לוק מגניב ועמוק לאופניים, ועדיין מאפשר בנייה קלה יחסית. יש לו יתרון נוסף שהוא יכול לקבל פנימיות עם ונטיל בינוני, ולא רק ארוך, מה שתעדיפו למקרה קיצון שבו שתי הפנימיות שלכם יגמרו. יש להם 20 שפיצים מלפנים ו 24 מאחור, ורוחב החישוק הוא רק 21מ"מ- כלומר "מסורתי" ולא מעודכן עם רוחב משמעותי יותר שמסייע בסיבובים. המשקל המוצהר של הסט הוא 780 גר' לאחורי ולקדמי 645 גרם (1425 ביחד – משקל טוב לקלינצ'ר קרבון בעומק כזה ולתמחור האופניים). נקודה מגניבה בגלגלים: קוויק רליס יפהפה שנראה כמו משהו שהייתם משקיעים בו כסף לשדרוגון נפרד!
הצמיגים: מישלן Lithion2 700 X23 שזה צמיג אמינות במהותו במשקל טוב מאוד ביחס להגנה של 220 גרם.
האוכף (Prologo Zero Ii) שוב מז'אנר השטוחים. זה עניין מאוד אישי – אני בד"כ בוחר כאלה שיש להם כעירות מסוימת אבל רבים מחברי לא מסוגלים להתקרב לאוכף שאינו שטוח לגמרי.
מוט האוכף פה מקרבון וגם הוא חלק מהאסתטיקה היפה של האופניים ומהסתרת הסוללה של מערכת ההילוכים (FL1.0BH Evo 27,2 X 350 DI2) עם שני ברגי חיזוק לאוכף המוסתרים מהרוח בצורה יפה מתחת להתרחבות הקרבון סביבם.
הכידון – BH Super Lite – מקרבון בעיצוב מעולה – בפורמט Shallow והוא עטוף בסרט כידון עבה ומפנק שנותן עניין לעיין עם שילובי שחור ולבן. הסטם גם הוא מבית האבזור של BH היה פריט האלומיניום היחיד בסט.
לסיכום חלק האבזור אפשר לאמר שמדובר בבסיס עיקרי של אולטגרה 11 אלקטרונית, עם גלגלי קרבון וחלקי קרבון איכותיים ויפים של BH, ועם חריגה מה All Shimano בשרשרת ובקראנק.
ברכיבה – עליות והתקפות – Snappy!
האמת שקיבלתי דז'וו: האופניים האלה מתנהגים כל כך דומה לסקוט אדיקט שבחנתי לפני חודש שכמעט ואפשר לעשות Cut&Paste לכתבה. זה מדהים, התחושה היתה דומה במיוחד. בתקציר – הם אוהבים רוכבים מתקדמים בעלי שליטה גבוהה באופניים, וכמובן – מטפסים.
המבט למטה אל הBB אינו מטעה – הרוחב האדיר שלו באמת מספק את הקשיחות הצידית הזו שגורמת לכם להרגיש שאתם יכולים לנסות לעוות את השלדה עד מחר – אתם תתעייפו קודם, והתגובתיות של האופניים לא תפגע עקב גמישות.
האולטרלייט אכן נותנים את הכיסוי להבטחות החברה, וכשהכבישים מתחילים להתרומם כלפי מעלה הם באלמנט שלהם… לקשיחות מצטרפים תומכות שרשרת קצרצרות (40.2 ס"מ) ומזלג ישר ברייק קטן כנראה שמייצר היגוי מהיר. הגיאומטריה שלהם מגיבה, וחוגגת יציאה לעמידה. הם אוהבים רוכבים אגרסיביים ורכיבה "אקספלוסיבית" – שינויי קצבים והתקפות. תענוג!אבל, אם אלה אופני עליות – למה לאבזר אותם בקסטה של 11-25? בין רכיבות המבחן יצאתי איתם לחוות את הייעוד בבית אורן בכרמל, כדי לבלות כמה שעות טובות בזוויות עליה. טיפסתי פעמיים את בית אורן, עליתי פעם שלישית לכיוון יערות הכרמל ועד איפה שמסתיים האספלט בעלייה לשוקף שמעל למלון, וקינחתי בעליה של נשר… הבילוי בתנאים האלה עם גלגל"ש שיניים של 25 ולא 28 בתור האופציה ה"קלה" ביותר לטיפוס התאים לי – כי הזוויות שם לא היסטריות וכי הוא הכריח אותי לעבוד חזק יותר ולשמור על קאדנס סביר גם כשהשיפוע עולה מעל ל8%, אבל לרוב הרוכבים זו לא הקסטה המתאימה. אם הייתי בצובא או בכל מקום אחר בו מבלים זמן ארוך על יותר מ 10% זו היתה בעיה. למרות שאני מעלה למעלה רק 66 קילו, והשיא האישי שלי בנס הרים הוא פחות מ 19 דקות, הייתי מחליף את הקסטה במעמד הקנייה ל 11-28. כדאי לכם גם: זה יאפשר לכם להתמודד טוב יותר עם גובה מצטבר ובמיוחד עם תלילויות גבוהות ורכיבות רצופות של כמה ימים ועייפות מצטברת בהרים.
ירידות
אחרי שעליתם לראש ההר צריך לגלוש למטה. נתתי עבודה בירידות כדי לחוש את השלדה, חלוקת המשקל, היציבות ותחושות הבטחון. הירידה של נשר מספקת שפע של סיבובים לבחון את התחושות בעקומות משתנות והירידה של בית אורן מספקת לי הזדמנות לתת אול אאוט בירידה… פה אכן מרגישים את המבנה הקשיח ומינימליסטי של השלדה שמסייעת לשמור על קו, אבל גם את בסיס הגלגלים הקצר יחסית וההיגוי המגיב: ירידה מהירה דורשת ריכוז. כל ירידה על כל אופניים דורשת ריכוז, אבל כשההיגוי תגובתי במיוחד זה דורש יותר. אתם צריכים להזכיר לעצמכם את העניין לפני סיבובים, להתכונן להפעלה מדויקת יותר של מיקום הגוף כך שיתמרכז ויפעיל לחץ נכון על שני הגלגלים, ולהסתכל רחוק אל תוך הפנייה. אכן אופניים לרוכבים מתקדמים.
הפתעה לטובה בירידות התגלתה מכיוון התרומה לעצירה של גלגלי הקרבון, או הפדים של המעצורים שהיגיעו עם האופניים- למרות שאלה גלגלי קרבון, העצירה היתה מעולה. הShimano Ultegra מספקת את אותה חווית עצירה מעולה ורגישה של ה DuraAce אבל הגלגלים הם אלה שקובעים באמת… פה – התחושה עם הקרבון היתה כמו עם גלגלי אלומיניום: מעולה! זה העלה את המהירות שלי בירידות בצורה משמעותית, כי היה לי בטחון במרחקי העצירה ובדיוק בתחושות עם הגלגלים האלה בשילוב מעצורי האולטגרה. המקום בו תכנון הגלגלים האלה הוא סטנדרטי יחסית הוא בכניסה ושליטה בסיבובים – רוחב החישוק הוא קלאסי (צר), וחישוקים רחבים יותר כמו שהתעשייה נוטה לייצר במוצרים החדשים, מייצרים תחושת שליטה והיגוי טובה מעט יותר.
מישורים
זה לא הקטע של אופניים כאלה, והם לא מכוונים לאווירודינמיות או יציבות כיוונית רבה מדי, אבל פה אפשר בהחלט להרגיש גם כן שני דברים: ספרינטים – Bring it on! כל אותם תכונות המאפיינות אופני טיפוס מצוינים של קשיחות צידית ותגובתיות משרתות את הרוכב ההתקפי גם פה. האולטרלייט מגיבים מיידית. גלגלי הקרבון של חברת האבזור של BH – ה Evo בהחלט קשיחים!
במישורים ארוכים רוכבים בדרופים, והכידון היה אחד הנוחים ביותר שנתקלתי בהם, בשילוב עם סרט כידון עבה מקורי של BH הוא היה מפנק ממש. הוא במבנה Shallow – כלומר פער נמוך יחסית בדרופ מהחלק העליון של הכידון, ובכך מאפשר לשים פחות ספייסרים, ולהיות פחות טראומטי לרוכב במעברים בין רכיבה נינוחה למעלה לבין רכיבה אירודינמית ומהירה על הדרופים.
אבל: ידיות האולטגרה האלקטרוני ארוכות מדי לטעמי. במקרה שלי היה לי נוח על הכידון בחלקו העליון, ובדרופים, מה שמעיד שאורכו מדויק ונכון, אבל בגלל שה Hoods (אותו חלק מכוסה בגומי שמייצר "קרניים" לכידון- בסיס ידיות המעצור) ארוכים באולטגרה אלקטרוני, לא היה לי נוח לשים עליהם את הידיים עם גישה לידיות המעצור מלמעלה והרגשתי מתוח מדי. נאלצתי לשים את הידיים בבסיס ה Hoods, וטיפה להתרחק מהמעצורים.
נוחות ושיכוך זה לא הקטע המוביל באופניים האלה. הם לא הכי גרועים שנתקלנו בהם, והם אפילו טיפה יותר משככים בחלק הקדמי מהסקוט שבדקנו לפני חודש וברמה דומה מאחור.
גלגלי הקרבון המסופקים עם האופניים הרגישו מצוין: קשיחים, מגיבים להתקפות, ובעלי חתך עמוק יחסית לאווירודינמיות במישורים.
סיכום
הבאסקים חיים בשרשרת ההרים הזו ואוהבים עליות… גם דגם האופניים של BH שבדקנו פה אוהב אותן. ה Ultralight הוא עוד דגם המממש את מה שרוכבים מתקדמים ותחרותיים אוהבים: קשיחות, זריזות והתקפיות ומוכנים לשלם במעט נוחות ואווידורדינמיות. מה שמגלים פה בנוסף לייעוד ולחווית הרכיבה היא חבילת אבזור מרשימה: אולטגרה בגרסתה האלקטרונית המצטיינת של Shimano, גלגלים אווירודינמיים מקרבון, כידון ומוט אוכף מקרבון, ושלדה שהיא מהיפות ביותר שיש שם בחוץ. ה BH אולטרלייט מציגה שלדה שרמת הגימור שלה עושה בית ספר לרוב אופני הכביש שנכנסו אלינו למבחן לאחרונה, והיא מרשימה במיוחד.