הרבה פעמים לקוחות פונים אלי ואומרים לי "יש פה איזה חריקה ממש מעצבנת, זה מטריף אותי!" החריקה המעצבנת הזאת נגרמת לא פעם ממיסבים תקועים. היום נדבר על מיסבי שלדה וכיצד נכון לתחזק אותם כחלק מתחזוקת אופניים בסיסית.
לפני שאתחיל חשוב לי להדגיש: בארצנו הנהדרת יש מכונאי אופניים מעולים, ולא כולם דוגלים באותה הגישה וזה בסדר, סמכו על המכונאי שלכם ותנו לו את חופש העבודה המקצועי.
מהו מיסב?
מיסב או Bearing באנגלית, הוא פריט מכני שיוצר תנועה מאולצת בין שני חלקים שונים. באופניים יש שלל מיסבים בגדלים ומסוגים שונים, מיסבי גלגלים, מיסבי שלדה, מיסבי ציר מרכזי הם דוגמאות למקומות באופניים בהם יש לנו מיסבים. איפה זה בא לידי ביטוי בשלדה? בין המשולש האחורי לקדמי לדוגמה.
מיסב טוב הוא שדרוג משמעותי ליכולת המכנית של האופניים והמתלה.
המיסב הנפוץ ביותר באופניים הוא מיסב כדורי. המיסב בנוי משתי טבעות ובניהן כדוריות קטנות המאפשרות את התנועה בין שתי הטבעות. חשוב להבין שמיסב הוא חלק מתכלה, לאחר זמן מסוים של שימוש הוא נשחק ונהרס ולכן יש לתחזק ולהחליף אותו במידת הצורך.
למה חשוב לטפל במיסבים באופניים שלכם?
הישראלים לא מעריצים גדולים של טיפולי מיסבים ובדיוק כמו בטיפולי בולמים חלק לא מבוטל מהרוכבים מגיעים רק כשהרעש כבר ממש בלתי נסבל או כשהשלדה נשברה לא עלינו. הסיבה העיקרית שצריך לטפל במיסבים היא – כדי להנות! מיסבים איכותים שמתוחזקים היטב משפרים את חווית הרכיבה משמעותית. מעבר לכך שמיסב מתוחזק אינו מרעיש הוא מאפשר לנו ניצול טוב יותר של השלדה שלנו ומסייע לה לתת לנו איכות רכיבה טובה יותר. ניתן להרגיש בזמן הרכיבה את ההבדל בין שלדה עם מיסבים מתוחזקים לכזו שהמיסבים שלה עשו את שלהם…
בשלדה שהמיסבים שלה מתוחזקים כמו שצריך כל תנועת המתלה תהיה חלקה יותר, שקטה יותר, נעימה יותר וכמובן אופטימלית יותר. התנועה החלקה יותר של המתלה מורגשת היטב בקטעים בהם אנו עולים או יורדים סלעים, קופצים דרופים או אפילו כאשר אנו מתגלגלים מהמדרכה לכביש בדרך לסינגל הקרוב.
בשלדה עם מיסבים לא מתוחזקים סביר שנרגיש יותר כל סלע, אבן או מדרכה בזמן הרכיבה כמו כן מיסבים שאינם מתוחזקים מונעים גם מהבולם לעבוד באופן האופטימלי אליו תוכנן . כלומר, תחזוקה נכונה של המיסבים באופניים תאפשר למתלה לעבוד באופן הטוב ביותר וההנאה שלנו ברכיבה תהיה בהתאם.
אבל חשוב לטפל במיסבים בעזרת תחזוקת אופניים קבועה לא רק עבור עבודה חלקה אלא גם משום שחברות האופניים לא יאפשרו לכם להפעיל את האחריות במקרה של שבר בשלדה אם המיסבים לא מתוחזקים כמו שצריך. הנימוק לכך הוא שכאשר המיסבים תקועים ולא פועלים כהלכה יופעל עומס לא רצוני על חלקי השלדה. מיסבים תקועים הם אחד מהגורמים לשברים. כמו כן תחזוקה נכונה של מיסבי שלדה תפחית את העומס על השלדה למינימום ובכך תשמור עליה לאורך שנים.
איך יודעים אם יש בעיה?
לא תמיד קל לזהות האם המיסבים תקינים או דרושים טיפול או החלפה אבל רעשים מהאופניים בזמן הרכיבה או אפילו בהפעלת לחץ על השלדה במצב סטטי הם בהחלט רמז עבה לכך שיש צורך לבדוק מה מצב המיסבים בשלדה. אני ממליץ אחת לשלושה חודשים לעשות תחזוקת אופניים ולבקר אצל המכנאופן שלכם לבדיקה כוללת. ברכיבה הבאה שלכם תהיו ערים לחריקות ורעשים מעצבנים וטפלו בהם במידת הצורך.
איך מתחזקים מיסבים?
תחזוקה של מיסבים מתחלקת לשתי גישות שונות:
- ניקוי וגירוז של המיסב אחת לתקופה
- החלפה של המיסב
באופן אישי אני מעדיף אחת לתקופה לגרז את המיסב, זה מפסיק את הרעשים ומונע בעיות עתידיות אולם יש מכונאים אחרים שיגידו שמוטב להחליף את המיסבים אחת לתקופה לא משנה מה מצבו של המיסב וגם הגישה הזאת נכונה ועובדת.
יש מקרים בהם אנו חייבים להחליף את המיסב מכיוון שהוא תקוע או מתפרק, אולם גירוז ותחזוקה נכונה למיסבים שלכם יחסכו מכם הרבה עצבים מיותרים, כאבי אוזניים וכנראה שגם כסף. בכל זאת, להחליף מיסב הרבה יותר זול מלהחליף שלדה…
אני לא צריך לשכנע אתכם שאופניים היא מכונה מדהימה, זכרו לטפל בה ולהחזיר לה אהבה כדי שתוכלו להמשיך ולרכב לאורך שנים עם המכונה שאתם כל כך אוהבים.
מאת: אלעד פריזט – רוכב אנדורו שלא שוכח את הרחוב, מאמין שבכל פינה ישנו אלמנט להתאמן עליו. עובד כמכונאי אופניים עצמאי ומתעורר כל בוקר בחיוך לתקן את זוג האופניים הבא. מושפע מסרטוניו של האיש והאגדה דני מקאסקיל. כרגע בלימודי הנדסאי חשמל.