האם יש הגיון בתפיסה שמאחורי רדאר האופניים ככלי לשיפור בטיחות? אם תשאלו את מאות הרוכבים שקנו אותו תמצאו מאות לקוחות מרוצים, שאוהבים את המוצר הזה. אבל לדעת הכותב, המפגש בין הטכנולוגיה (לא משנה מאיזה חברה) לרוכב הישראלי אינו מפגש מוצלח והוא מעלה את הסיכון בכביש.
רוכב ישראלי מזגזג באמצע הכביש
אני רוכב לי בזהירות עמוק בשול הכביש המסוכן, ורואה כ 400 מ’ מלפנים בכביש שני רוכבים מזגזים להם בצורה תמוהה זה לצד זה. הם רוכבים להם בתוך הנתיב הימני, כאילו הכביש שלהם. מדי פעם מגיעה מכונית והם זזים קצת הצידה אבל הרכיבה שלהם נראית מסוכנת: ממש באמצע הכביש. לאחד מהם יש נצנץ סביר, אבל הרכיבה שלהם חשודה. ככה יודעים שיש לפניך רוכב עם רדאר אופניים…
בכתבה הבאה אני אנמק מדוע לדעתי זו טעות להעדיף את הרדאר-נצנץ החכם והטכנולוגי, לא משנה מאיזה חברה (Garmin Varia הוא פורץ הדרך בשוק הזה אבל כיום יש כבר נוספים עם ההשקה של Trek Carback ויש גם ל Bryton ועוד).
כשאני מעריך את שתי האלטרנטיבות של רדאר לאופניים או נצנץ חזק, אני עובד עם כל הפרמטרים לקבלת החלטה רציונלית לקונה: מי נותן יותר תועלת בטיחותית, מי קל יפה, אלגנטי ומשתלם יותר. בעיני אם הרגלי הרכיבה שלכם נכונים, צפצוף במסך לגבי רכב מתקרב מאחור אינו תורם לבטיחותכם. יותר מכך, לא פעם הוא גורם לרכיבה מסוכנת יותר.
לפני שתמשיכו הצטרפו:
רדאר וישראלים – בעיה תרבותית בטיחותית
במקרה הרע, הרדארים גורמים לרוכבים לא מעטים לזלזל בזהירות בדרך, לזלזל בעירנות, לרכוב במרכז הכביש. רוכבי רדאר נוטים לזוז כמו בדוגמה שתיארתי מעלה רק “כשחייבים” – כשמתקרב רכב. רוכבי נצנץ מבינים שהם חייבים להיות בצד כל הזמן. רדאר לאופניים גורם לאשליה של שליטה במצב. הבעיה היא שהאשליה הזו בידיו של רוכב יכולה להיות המקור העיקרי לסיכון החיים שלו.
ההרגל הזה מחלחל והופך להיות טבע שני: רכיבה מסוכנת באצטלה טכנולוגית. רכבתי לא מזמן עם טריאתלט שהיה ניכר ממש שהוא כל כך התרגל לרכוב באמצע הכביש ולהסתמך על הרדאר, שכבר נראה לו מוזר לרכוב על השול. הוא סיכן את עצמו ללא הפסקה, והנוחות המוגזמת שלו במרכז הכביש, היא הרגל נוראי. כשזה נטמע, אפילו כשכבר הגיעו מכוניות הוא לא טרח לעבור אל עומק השול אלא רק התקרב קצת לצד, עדיין בתוך הנתיב. הטכנולוגיה אף פעם לא אשמה, זה תמיד המפגש שלה עם האדם. ובמקרה הישראלי – המפגש עם תרבות הרכיבה והנהיגה הישראלית עם הרדארים. אני בטוח שאירופאי שרוכב כביש לא יתחיל לרכוב באמצע הכביש כי הרדאר שלו כבר יזהיר אותו אם יבוא רכב…
מהו רדאר לאופניים?
בפשטות: התקן רדאר הנמצא בתוך נצנץ אחורי (יש גם גרסה קטנה יותר נפרדת מהנצנץ), המזהה רכבים וגופים מהירים מהרוכב, הנמצאים מאחוריו ומתקרבים אליו. הראדאר מקושר לגרמין על הכידון ומייצר התראות וייצוג ויזואלי בנקודות לצד המסך של הרכבים מאחור. ברגע שמגיעה מכונית יש צפצוף קצר, ומופיע פס ונקודות זזות עליו לצד המסך שמייצגות את המכוניות המתקרבות. כשהמכונית עברה יהיה סימון ירוק לאמר שהשטח בטוח. טכנולוגיה חכמה וביצוע מרשים הופכים גם מוצר מורכב כזה לפשוט להבנה ושימוש על ידי המשתמש. סחתיין ענק לגרמין בהיבט הזה (!) הם שוב עשו את מה שהם אלופים בו: לארוז טכנולוגיה בצורה ידידותית ומרשימה יש גם מוצר דומה לטרק שכמה שנים אחרי השיקה את ה Carback.
נצנץ בינוני לעומת נצנץ חזק
הרבה יותר חשוב לבטיחות שלכם שהנהג מאחור ידע על קיומכם בכביש לפניו ולא הפוך. אם תדעו שהוא מגיע אבל הנהג יתעלם מכם, רדאר לא יעזור. אם הנהג ירדם או יענה לווטסאפ ויסטה לשוליים, הידיעה לא לא תציל אתכם ממוות. לכן נצנץ יום חזק הוא אחד המרכיבים החשובים ביצירת הניראות שלנו. הוא נותן איתות לנהג להיות זהיר.
נצנץ יום טוב צריך להיות בעוצמה של 80-100 לומנס לפחות. עוצמת הלד אינה הדבר היחיד שקובע את עוצמת הניראות שלכם: יש גם את העדשה שמשפיעה מאוד כמה מהאור עובר לעיני הנהג, המראה הפנימית המגבירה לצד זווית הפיזור ורמת המיקוד של התאורה שמגדירים אף הם כמה חזק יראו אתכם מאחור, וגם תדר התאורה יכול לייצר בולטות נוספת. אם אתם רוצים להיראות היטב, הפלייר של בונטרגר עושה עבודה מעולה. אבל לא רק הוא- גם נצנצים אחרים חזקים במיוחד זה מה שבעיקר חשוב באביזרים האלה.
גודל ומשקל
כרוכבי כביש אנחנו מאוד רגישים לנראות ולניקיון האסתטי של האופניים שלנו. המאמצים המוצדקים שאנו עושים כדי להקטין את חתימת השטויות וההפרעות לטובת מראה נקי, אווירודינמי ושקט הם גדולים. הרדארים הם עדיין מוצרים גדולים יחסית לנצנצים העוצמתיים והקטנים. אחרי כ”כ הרבה ההשקעה במינימליזם על האופניים, אני לא רוצה נטע זר גדול מדי על השלדה האלגנטית (במיוחד אם לטעמי זה לא מוסיף בטיחות, רק מידע).
רדארי האופניים השונים שוקלים כפול מהמוביל בקטגורית הנצנצים. נכון שעל המשקל הכפול הזה לא תפסידו את הטור דה פראנס, אבל כשמתאמצים כל כך להוריד משקל מכל היבט שרק אפשר, במיוחד בדגמי הקצה, כל גרם נחשב ותוספת משקל היא עוד נקודה לרעת הרדאר:
- Varia בדגם ה RTL515 שוקל 70 גרם
- Bontrager Carback שוקל 70 גרם
- בונטרגר Flare – שוקל 33 גרם
המחירים גם הם שיקול:
- המחיר של Varia הוא (בעת כתיבת הכתבה) 799 ש”ח במבצע עם קו מחוק מ979.
- המחיר של ה Carback הוא 950 ש”ח
- המחיר של ה Flare הוא 325 ש”ח.
רדאר – עודף מידע
בניהול אומרים שצריך למדוד רק מה שאפשר לנהל, ובמידע – לאסוף מידע רק אם הוא משמש לקבלת החלטות. אני טוען שהמידע על הגעת רכב אינו מידע שיש לכם מה לעשות אתו – חוץ מלפתח אשלית בטיחות. אם אתם רוכבים זהירים, אין לכם שום תועלת בלדעת על רכב מאחור משום שעצם הגעתו לא אמורה לשנות את הרכיבה שלכם!
אתם הרי אמורים להיות ממילא כבר הכי בצד הכביש שאפשר. אתם אמורים ממילא להיות עירניים בכל רגע כי הכביש הוא לא מקום להפוגות תודעה סביבתית. אתם אמורים להביט אחורה בכל מקרה בכל שינוי קו רכיבה ולא להתרגל לסמוך על טכנולוגיה בשביל זה. רוכב זהיר לא רוכב באמצע הכביש וזז ימינה רק לכבוד רכב שמגיע! הוא מסגל לעצמו כאינסטינקט להצמד הכי ימינה שאפשר ופשוט נמצא הכי בצד שהוא יכול, תמיד! כל תנועה לכיוון קו המכוניות תהייה רק בחוסר ברירה, אחרי מבט ואחרי שורת פעולות מאוד מודעת. אם אתם חפצי חיים, מידע הרדאר פשוט לא אמור להוסיף לכם שום דבר לקבלת ההחלטות על הכביש.
פוקוס על המסך במקום על הדרך?
חסרים לכם מסכים בחיים? אתם מחפשים עוד סיבה לאטום את החושים ולאבד קשר אל הסביבה? הנה, הטכנולוגיה בשירותכם. עוד צפצוף ונקודות על המסך כל מכונית שעוברת, מצטרפים להתראות ה SMS שלכם, למסרים באינסטגרם, ולעידכון על שיחות ישירות לשעון החכם או מחשבון הרכיבה המקושר לטלפון… זה רע בכביש.
זה מתכון לאסון על הכביש, מקום בו רצוי להתחבר דווקא במקסימום לסביבה. לרכוב כחיה פצועה הנזהרת מטורפיה, עם חושים מחודדים, קשב מקסימלי לרעשים, לגיאוגרפיה, לאספלט ופגעיו. אבוי לנו אם נאבד את היכולת הזו לאסוף את ההוויה לכדי חידוד מקסימלי אינסטינקטיבי ושרידותי.
אז איך ממקסמים בטיחות?
הסיכון לא תלוי בידיעה על הרכב מאחור. פשוט רכבו תמיד הכי בטוח שאתם יכולים כטבע שני של האישיות שלכם על הכביש, ואז אם יש או אין רכב מאחור – זה לא משנה! אין שום דבר שתוכלו לעשות טוב יותר אם תדעו עליו.
רוכב בטוח לא צריך רדאר כי הוא כבר ממילא הכי בצד שהוא יכול עם המידע או בלעדיו, גם אם יש רכב או אין. אם אתה צריך את המידע הזה אתה בעצם מודה שאתה רוכב גרוע ונזהר רק אם צפצוף על המסך אומר לך להזהר. אני מקווה שברגע של היסך דעת בגלל ההתראה בשעון החכם שלך לפחות תראה את התראת הואריה הזה בזמן…
- הכי חשוב: בחרו מסלולים בטוחים יותר!
- רכבו הכי בצד שאתם יכולים, הכי רחוק מהקו הצהוב (ולא עליו) לכיוון השול, תמיד.
- השקיעו בנצנץ אחורי עוצמתי באמת. ה Flare של Bontrager הוא עדיין מלך הקטגוריה בעיני.
- השקיעו גם בנצנץ קדמי – רכב ממול יתחשבו בכם יותר בזכות קדימה, בכיכרות ובכניס וכו’. סיכוי לא רע שזה יקנה לכם הרבה יותר שרידות בכביש מעוד מידע על המסך של הגרמין.
- הפחיתו התעסקות עם מסכים בזמן רכיבה- היו מודעים, הקשיבו, היו עירניים, היו חדים, היו מרוכזים בכל שנייה.
הטכנולוגיה מתקדמת, הפסיכולוגיה פחות
גרמין חברה מעולה ואני ממליץ בחום על 99.9% מהמוצרים שלהם, שכמעט ואי אפשר לטעות בקנייה שלהם! שני היצרנים המוזכרים בכתבה, באמת יצרנים מדהימים, עם מוצרים נפלאים שאני משתמש בשניהם ואוהב אותם מאוד. אנחנו בבייקפאנל עובדים עם שניהם, ואין לי שום רצון להסתכסך עם אף אחד. אני מביע את דעתי הכנה בנושא עבור הקוראים בלבד.
אז למה לי לכתוב כתבה עם עמדה כזו? הרי יש לי רק מה להפסיד: יבואנים יכולים להגיב בכעס, קוראים יכולים להגיב שלילית ולייחס לי מניעים זרים, וכל מי שקנה את זה וירגיש שמבקרים את קבלת ההחלטות שלו גם יכול להיעלב. זה דורש רצון לבטא אמת ואומץ אבל אני לא מסוגל להחריש – הפער בין ההמלצות בפייסבוק (ובכל אתרי כתבות האופניים שראיתי) לעומת הדיעה האותנטית שלי בעניין כל כך גדול, שאני מרגיש שאבגוד בתפקידי כעורך התוכן של אתר האופניים הגדול בארץ אם אפחד להתבטא.
מחברת רונלייט, נציגת Garmin בישראל נמסר:
“חברת GARMIN גאה להוביל את תחום הרכיבה הבטוחה בכלל ובמוצר מציל החיים GARMIN VARIA, רדאר האופניים המתקדם בעולם, בפרט. במסגרת פעילותנו ומחוייבותנו להעלאת המודעות לבטיחות בקרב רוכבים, אנו נמצאים בקשר שוטף עם עשרות קבוצות ואלפי רוכבים שכבר אימצו בחום את המוצר, המאפשר להם רכיבה בטוחה יותר בכבישי ישראל, בין אם לבד ובין אם בפלטון. השוואה בין פנס ‘נצנץ’ ובין רדאר אופניים מציל חיים (המוביליאיי של רוכבי האופניים) כמו ה GARMIN VARIA כמוהה כהשוואה בין סקייטבורד ובין רכב משוריין ומכאן כי אינה מקצועית ושגויה, זאת במיוחד כאשר קיימים גם פנסי ‘נצנץ’ טובים וזולים יותר, מזה הנזכר בכתבה”.
מחברת CTC יבואנית Bontrager לישראל נמסר:
“חברת CTC גאה לתמוך בבטיחות הרוכבים במגוון גדול של צורות המפותחות ב Trek תחת תפיסת הבטיחות הכוללת שלה לרוכבי אופניים. תפיסה זו משלבת ביגוד זוהר, מגוון פנסים, קסדות ברמת הגנה מוגברת, ומוצרים נוספים שפיתוחם מגובה במחקרי עומק בתחום. כל המוצרים נהנים מרמת האחריות הטובה בעולם. לא בכדי פנס היום של בונטרגר הפך למוביל תחום נצנצי היום בעולם ובישראל: הוא מספק שילוב חסר תקדים של עוצמה, מינימליזם ואינטגרציה להתקני קסדות ואוכפים”.