הדגם שבמבחן: 8.0 Ultimate CF SLX ka לשנת 2010 הוא בעל שלדה זהה לזו של קבוצת הפרו-טור Omega Pharma Lotto, אך הצביעה והאבזור של הקבוצה שונה (ב- 2011 חלק מהרוכבים עברו לדגם האווירודינמי החדש: Aeroad). כמעט בכל רמת אבזור Canyon מספקת יחס תמורה-תועלת שהוא מהטובים בתעשייה: מחיר המחירון של הדגם הספציפי שנבחן כאן (פירוט מכלולים וחלקים מיד) הוא 2,999 יורו (כולל מע"מ גרמני של 19% שיוחלף עם המע"מ הישראלי וישאיר עודף לעוד כמה חיובים מקומיים של חברת השליחויות). מחיר המשלוח לישראל הוא 300 יורו.

בנוסף ישנה הנחה לא מבוטלת לחברי איגוד האופניים בגרסה הבינלאומית של UCI, וכן הנחות תקופתיות בסוף שנה ולעתים בזמן הטור דה פראנס. למי שלא יושב ליד טבלת שערי חליפין, מדובר על  17,500מחיר סופי ואמיתי בארץ, לאחר כל התוספות, המשלוחים והמע"מ. לאופני פרו-טור מקרבון ברמת DURA ACE(!). מבחינת התמורה למחיר, קניון כבר הרשימו אותנו ביותר.

* גילוי נאות: כיוון שהאופניים אינם מיובאים בצורה סדירה לישראל אין דרך לכתוב על קניון אלא על אופניים שנרכשו – כלומר אני כותב פה על האופניים הפרטיים שלי – לכן, ברור שיש לי גישה חיובית כלפיהם, אז אתם מוזמנים לנטרל את זה בקריאה, ולהעריך את הכתוב בהתאם. אנסה לכתוב בצורה ברורה גם את החסרונות שמצאתי, כרגיל – כמו בכל מבחן.

 

המשקל שלהם הוא 6.8 קילו ללא פדלים ומחזיקי בקבוק. ברמות הגבוהות יותר תמצאו שלדה זהה המשודכת לקומפניולו סופר רקורד ומבחר גלגלים אחרים של Mavic.

 

Canyon Ultimate CF SLX 8.0

Dsc_0380

 

שלדה

השלדה של הקניון (מודל 2010) משדרת ניקיון עיצובי מרשים למראה ובעל פונקציונליות שקטה, ישירה ולא מתחנפת. במשקל מוצהר של 890 גרם, ומזלג במשקל של פחות מ- 300 השילוב מזלג-שלדה הוא מהקלים בתעשייה.

העיצוב בכלל הוא יותר צפון-אירופי מאשר דרום-אירופי, כלומר מאופק ומינימליסטי. הוא אנטי תיזה לסטייל הלטיני ואין חמוקיים מעוגלים, נוצצים או מקושטים, או גימיקים עיצוביים שמתחרים על תשומת הלב. הצביעה היא בשחור מאט נקי ומהיר למראה, כשל מטוס חמקן. הצבע, אגב, משאיר מידה של שקיפות מבעדה רואים את גימורי הקרבון שמתחתיו ואת נקודות החיבור השונות בין חלקי השלדה, כאילו כדי לשדר: אנחנו פה בעניין של הנדסה עילית מוכוונת מהירות בלבד, ללא קישוטים מיותרים. אני חייב להודות שאני מעדיף בהרבה את המראה השחור הנקי, אולם ישנה גם גרסה בצביעת קבוצת הפרו טור הלבנה של אומגה פארמה לוטו.

השלדות תוכננו באופן נפרד לכל גודל להתאמה ספציפית של הקרבון ויחס קשיחות-משקל וכדי לשמר את התכונות לאורך גדלי שלדות שונים. השלדה והמזלג יצרו עליונות בולטת ביחס לשלדות מתחרות באמצעות כמה אלמנטים תכנוניים מיוחדים:

 

צינורות אובליים וגימור מאט שקוף

2-Canyon-2

 

– הדבר הראשון שבולט הוא הצינור התחתון האובאלי והענק למראה שמתחבר אל הצינור העליון וצינור הראש במפגש מסיבי במיוחד.

– צינור הראש וסטירר המזלג הם ייחודיים. קניון הם הראשונים שהציגו בתעשייה שימוש בקוטר משתנה המתעבה כלפי מטה (Tapered), שיטה שהועתקה מאז בצורה כמעט מוחלטת על ידי כל היצרנים. בקניון החלק העליון עבה יותר מברוב האופניים שרואים היום והוא משתנה מ 1.25 אינטש ל 1.5 אינטש. זה מחייב מסבי ראש וסטם ייחודיים לשלדה זו אך גם מאפשר מפגש רחב יותר עם הצינור העליון ולכן קשיחות רבה של החלק הקדמי. למרות שאלה אופני תחרות אשר אינם מוגדרים כאופני נוחות, הרי שצינור ההיגויו ארוך יחסית (14 ס"מ) כך שלאו דווקא תצטרכו ספייסרים.

– צינור הכיסא אסימטרי (הם קוראים לו "מקסימוס") ומסייע להקשחה והוספת נוחות בו זמנית. איך פותרים את הסתירה הזו? בחלק העליון עושים שימוש בקוטר קטן המתאים למוט כסא של 27.2 מ"מ לטובת הנוחות, ובחלק התחתון מרחיבים ומשנים את הבסיס לצורת אליפסה ומפגש רחב עם איזור הציר לטובת הקשיחות. צד השרשרת של ה"מקסימוס" שטוח וישר לטובת הבסיס למעביר הקדמי.

– הטאצ' המקורי והמוצלח הזה ממשיך גם לאזור הציר מרכזי הייחודי לקניון: הוא עשוי מעטפת כפולה וחלולה, שתורמת להגדלת המפגש עם הצינורות סביבו. זה עובד כל כך טוב, שקניון עם קראנק דורה-אייס רגיל, קיבלו ציוני קשיחות צידית ממכוני מדידה, טובים יותר משל מתחרים עם ציר בpress/bb30, ראו פרטים בהמשך.

 

מפגש ה"מקסימוס" המתרחב עם  מעטפת הציר המרכזי הכפולה, תומכות האוכף הדקות והמזלג הייחודי

1-Canyon-1

 

 

– תומכות שרשרת מאסיביות וגבוהות ותומכות כסא דקיקות במיוחד  – שוב לטובת שילוב נוחות וקשיחות.

– המזלג מעוגל בחלקו החיצוני ושטוח בפנימי ושוקל 290 גרם בלבד.

 

מה שלא תראו ב Ultimate CF SLX הם הולכת כבלים בתוך השלדה, BB30, ומוט כיסא אינטגרלי – על כך בהמשך.

 

אבזור

האופניים מדגם 8.0 כוללים חבילה מלאה של Shimano Dura Ace עם קראנק קומפאקט וקסטה של 11-28 לטובת עליות. האוכף המקורי הוא Selle Italia (שהחלפתי לאוכף הנוחות שלי: Fizik Aliante עם מסילות קרבון) והגלגלים הנם קלינצ'רים איכותיים מאוד מאלומיניום עם פרופיל אווירודינאמי, של חברה גרמנית בשם Citec ובמשקל של כ 1,550 גרמים. הם הגיעו עטופים בצמיגי קונטיננטל גראנד פרי 4000 המצוינים (בדגמי 2011 ספק הגלגלים העיקרי הוא Mavic).

כל שאר החלקים הנם מבית Ritchey Logic והם מקרבון למעט הסטם שעשוי אלומיניום. קניון פיתחה ביחד עם Ritchey שני אלמנטים ייחודיים באבזור: הסטם המתאים לפורמט המיוחד של סטירר המזלג (בקוטר של 1.25 בחלקו העליון), ומוט הכיסא מסוג Ritchey VCLS בעל הטיה קלה אחורה ויכולת ספיגת מהמורות משופרת.

אלמנט ייחודי נוסף באבזור הוא ההד-סט של Arcos ושיטת החיזוק של המזלג לשלדה, שלטענת קניון מגנה על הסטירר ומקנה אופטימיזציה של ההידוק. בקניון אין שימוש בבורג עליון הסוגר על מכסה מזלג מלמעלה ומיצר לחץ על הסטירר מבפנים. ללא המכסה יש שם חור מוחצן שגורר תגובות משעשעות מכל מי שרואה אותו. נגיעה קטנה של תשומת לב לפרטים הן גומיות ההגנה על הקרבון המושחלות על הכבלים בנקודות שפשוף טיפוסיות.

 

עיצוב מתון ושקט והרבה נגיעות של תכנון חכם ואפקטיבי

1-IMG_2953

 

המבחן המשווה של Roadbike.de

המגזין הגרמני המוערך העמיד שורה של אופני פרו-טור למבחן מרשים. לצד רכיבות מבחן סטנדרטיות, המבחן בודק עובדות כמותיות מוחלטות לגבי קשיחות השלדות השונות (למבחן בגרמנית: Roadbike.de). בעוד שאנחנו רגילים לשמוע את הטענות של היצרנים עצמם לגבי ה"קשיחות-משקל-נוחות" שלהם, הרי שפה, לראשונה,, יש הזדמנות לראות באמת בצורה מדידה ואובייקטיבית את המספרים של השלדות השונות.

 

שלדת הקניון בדגם הקצה שלהם ניצחו את מיטב האופניים המתחרים וביניהם גם דגמים פופולריים במיוחד כגון Cervelo R3 SL, ו-Trek Madone, וגם יצרנים הידועים בתחום הקשיחות כגון Storck ו-Scott. אגב באותו מבחן בולטת גם הגמישות הרבה והבעייתית, ממנה סובלים המזלגות של אופני הקצה של Cervelo, BMC ו-Lapierre (האחרונים התגלו כגמישים במיוחד גם באזורים האחרים). קראו לי גיק מוזר, אבל אני פשוט אוהב את הגרמנים הללו, עם המבחנים הקיצוניים שלהם ושורות המספרים שלא דופקות חשבון לתקציבי פרסום של חברה כזו או אחרת.

הטבלאות הבאות מראות כיצד הקשיחות הצדית של הקניון בכל אזורי השלדה הקריטיים (מזלג, ציר מרכזי וצינור ראש) טובה משל המתחרים (טוב, נו, בקשיחות המזלג הם שניים ל-STORCK…):

 

ברור שקשיחות היא לא כסות הכל. אופניים מושפעים מגאומטריה, היגוי, משקל, אבזור, כיוון ספציפי והתאמה ללקוח מסוים. יחד עם זאת זה מבחן מאוד מעניין, והוא נותן אינדיקציה למצוינות של השלדה הזו. לאור זאת ברור למה קניון ממשיכים גם ב-2011 עם אותה שלדה ללא שינוי (לצד שלדת כביש אווירודינאמית חדשה שהם השיקו לאחרונה בשם Aeroad), ומדוע אין הם רואים צורך מיידי באימוץ BB30: גם שלדות שעשו כן לא מגיעות עדיין ליחס המשקל-קשיחות של קניון. גם חוסר ההיגיון שבמוט כיסא אינטגרטיבי לשלדה בולט כאן: הם מציגים משקל של כ-1,200 גרם לשילוב שלדה+מזלג, נתון שהוא מהקלים בתעשייה גם ככה.

 

ברכיבה

טוב אז הם קשיחים על הנייר, אבל איך הם באמת? ובכן, חד משמעית אלה אופני הכביש הטובים ביותר שרכבתי עליהם עד היום, למרות שהם מכים במחיר כל אלטרנטיבה מקבילה בישראל. זה מרשים במיוחד גם לאור העובדה שמבין אופני הכביש שבחנתי עד כה ב-BikeZone, היו גם זוגות שעולים כ-15,000 שקלים יותר מה-CANYON.

 

נוחות 

השאלה העיקרית שעניינה אותי היא האם יתכן שהם יתפסו את החבל בשלושת הקצוות ובאמת יהיו גם נוחים, גם קלים, וגם קשיחים ומגיבים בטירוף? ובכן הקסם הזה פועל ומורגש בכל דרך עליה תרכבו עם האופניים האלה! רמת הנוחות שלהם היא לא כשל אופניים מתמחים בתחום, אולם הם קרובים מאוד לרמה הזו. השימוש במוט כיסא מיוחד לנוחות בקוטר של 27.2, ביחד עם תומכות הכיסא הדקיקות האלה, עושה את העבודה בחלק האחורי. בחלק הקדמי, צינור הראש הארוך מציב את הרוכב במקום מדויק ונכון, המאפשר רכיבה נינוחה על החלק העליון של הכידון, או רכיבה תחרותית בדרופים. המזלג והקוקפיט דואגים לספיגת הוויברציות בחלק הקדמי בצורה מרשימה ונוחה. הגלגלים האווירודינאמיים של CITEC אף הם מרשימים בתרומתם לספיגת הוויברציות והנוחות.

עליות – סוף הדרך. זה המקום בו ה-Canyon Ultimate זורחים ומתעלים במיוחד. הקשיחות הצדית הזו מתורגמת לתגובה מידית ותנועה קדימה והאופניים פשוט עושים מה שאתם מבקשים מהם בצורה כה ישירה וחסרת עכבות שזה ממכר. ההיגוי עצבני למדי ונמצא על הצד התחרותי של הסקאלה – לא מדובר פה באופניים למתחילים. מאידך אם אתם חובבי עמידה בעליות, הרי שתתאהבו באופן בו ה- Canyon מתמסרים לרצונותיכם, וכאילו קוראים את מחשבותיכם בהיכנסם במהירות שיא בדיוק להטיה ולמיקום הנוח לכם למכת הפדל הבאה. כאן המקום גם להמליץ על השילוב המפנק של קומפאקט עם קסטה של 11-28…

אולי ביחס לגלגלים סופר קשיחים רוכב כבד וחזק ממני יצליח לעוות את גלגלי ה-Citec תחת עוצמת וואטים ניכרת, אולם עדיין, המשקל הקליל, ההיגוי התחרותי והקשיחות הטובה בענף יגרמו לכם לרצות לבלות בנס הרים ובצובא במשך כל הרכיבה.

מישורים וספרינטים – שוב מקום בו המוצר הזה קרוב למושלם. אני לא מכיר את הרוכב שיצליח לעוות את השלדה הזו בספרינט אל השלט המזדמן או אל קו הסיום של התחרות הבאה שלו. גם בתחום המיאוצים הציונים הגבוהים בטבלאות שלעיל באים לידי ביטוי ביתרון אמיתי. במישורים ארוכים אני רוכב בהם בדרופים ללא בעיה שכן הכידון הנו מסוג Shallow והשילוב שלו עם צינור גבוה יחסית של 14 ס"מ, מציב אותי בדיוק בגובה המתאים לבריחה מישורית ארוכה. זווית צינור הכיסא תלולה יחסית (75 מעלות למידה 52) ומאפשרת הצבה קדמית יחסית של האוכף עבור נג"ש. גם לגלגלים תרומה לביצועים, עם פרופיל אווירודינמי של 27 מ"מ, וחישורים בחתך יעיל ובעלי חיבור בצד הפנימי של החישוק ולא זה החיצוני כמו שרואים בהרבה גלגלים. בסביבת קריטריום עצבנית, פניות חדות ושינויי כיוון מהירים ההיגוי הזריז והתגובתיות המהירה, מהווים יתרונות כבדי משקל.

ירידות וסיבובים מהירים – אני לא דיסנדר מצטיין וגם אין לי רצון להביא את עצמי למגבלות דווקא ב- 80 קמ"ש, אולם האופניים האלה גורמים לי להיות הרבה יותר מהיר בסיבובים ממה שאי פעם הייתי. איכות המעצורים של Shimano Dura Ace היא גבוהה מאוד: מדובר בצמד נשכנים שיכולים לעצור במהירות רוכבים כבדים ממני בהרבה. עוצמת העצירה הנה פשוט מעוררת בטחון עבורי. גורם נוסף שמסייע לביצועים בירידות הוא הדיוק של ההיגוי שקשור לשילוב של הגאומטריה עם תרומת הקשיחות – במיוחד בחלק הקדמי. אלה עוזרים לרוכב לקבוע את קו הסיבוב ולעמוד בו. התגובה המהירה מאפשרת תיקונים עדינים ומידיים תוך כדי הסיבוב, עם הפחתת הסיכון שעד שרצונכם יתורגם לשינוי, תמצאו עצמכם על האספלט. למרות כל האמור לעיל, אלה לא אופני הירידות הכי מהירים שרכבתי עליהם, ולו רק מפני שהם טובים במיוחד בסיבובים הדוקים, כלומר נוטים לזריזות ומהירות על פני יציבות כיוונית ובטחון.

מה אפשר לשפר?

קנייה ישירה מיצרן שאינו נמצא בישראל אינה מתאימה לכל אחד. לדוגמא: כשהגיעו האופניים התברר שהסטם קצר בכשני ס"מ ממה שנדרש לי, ומאחר והוא בעל קוטר ייחודי צריך להזמינו בדואר מקניון בלבד. פריט גיבוי שכדאי להזמין מראש עם הקנייה הוא אוזן חלופית למעביר אחורי – ליתר בטחון. במיוחד בדגמי השטח של קניון ישנם אופניים שמאובזרים בחלקים שרואים פחות בארץ כגון מזלגות של DT Swiss או Magura. במקרה דנן, גלגלי ה-CITEC אינם משווקים בארץ, על כן הזמנתי מיצרן הגלגלים כמה שפיצים וכלי תיקון מתאים, כדי שאוכל לטפל בהם בעצמי במקרה הצורך (ב- 2011 הדגם משווק עם גלגלי Mavic).

חוץ משם הדגם האינסופי והמסורבל Canyon Ultimate CF SLX 8.0, כידון הקרבון הקליל המגיע עם האופניים האלה אינו עבה מספיק לטעמי, ויש גם כאלה שהבחינו במעט גמישות שלו. סרט הכידון שהגיע אף הוא דקיק מדי, לא מפנק, ולא פיצה על עובי הכידון המקורי, וכך הרגשתי שיפור משמעותי כאשר החלפתי אותולסרט של Bontrager עם פסי הג'ל שעיבו את אזורי האחיזה ושיפרו את הנוחות.

אני מניח שיהיו גם כאלה שלא יאהבו את הגימור הגס והגולמי של הקרבון מתחת לצביעה החצי שקופה.

סיכום

מי שמסוגל לקבל את המגבלות של ייבוא אישי וישיר יוכל ליהנות ממוצר שראוי לשבחים בלבד. פשוט אי אפשר להגזים בסופרלטיבים לאופניים האלה ולשלדה המדהימה של ה- Canyon Ultimate CF SLX. מדובר באופניים הכי קרובים לשלמות בהם נתקלנו מזה זמן רב: בעלי סקסאפיל הורס, משקל קליל, היגוי מושלם מדויק וחד כתער, תגובתיות שאין לה תחרות, ואבזור מצוין. לאן כבר אפשר להשתפר מפה? אולי לאותם האופניים בגרסת Eric Zabel במחיר של 6000 יורו ובאבזור שמביא אותם למשקל של קילו פחות מהאופניים האלה…

מה שמדהים בקניון הוא לא היתרון שנובע מהשילוב המנצח בין הביצועים למחיר, אלא דווקא היתרון האבסולוטי בביצועי המוצר הזה. כאשר מכניסים גם את המחיר לתמונה, ה-Canyon Ultimate CF SLX מרוויחים מעמד של אופניים המנצחים לא בנקודות, כי אם בנוקאואט, או במונחי הענף שלנו – בבריחה הירואית ומעוררת השראה מהמתחרים.

 

דגם: Canyon Ultimate CF SLX 8.0

משווק ישירות מאתר קניון:  http://www.canyon.com/_en/,  

בחן: גיא חלמיש, צילמו: נימרוד כהן וגיאחה