אנחנו כבר רגילים לשמות הלא שגרתיים של דגמי האופניים החשמליים של KTM. הפעם, היצור החשמלי החדש מבית היצרן האוסטרי שנכנס אצלנו למבחן, עונה לשם Macina Kapoho Master והוא הכי פחות כתום מכל קרובי המשפחה שיצא לנו לבחון. האם הוא עדיין מחזיק באותו DNA משפחתי? מהנדס הפאנל ודים לינצקי יצא לשבילים לבדוק.

אז מי אתם, Macina Kapoho?

האגדה מספרת שאת שם הדגם הזה קיבלו האופניים מאי קטן ולא מיושב ליד החלק המזרחי של הוואי. האי ברובו מוצף ולא ממש רכיב, כך שהקשר לא ברור. אבל לא תמיד מה שאגדות מספרות הוא ברור, לכן הן אגדות. Kapoho הוא אחד מתוך 4 הדגמים החשמליים בפורטפוליו של אופני הרים בעלי שיכוך מלא של KTM. מעליו יש רק דגם אחד קשוח ואגרסיבי יותר שמיועד לחובבי אקסטרים טכני ומתחתיו 2 דגמים רגועים יותר. לכן אפשר לראות בו את דגם all-rounder, שגם הרוכבים הרגועים יותר יכולים להנות ממנו ולא ממש צריך עוד דגמים מתחתיו.

ktm

מידת הפופולריות של אופניים חשמליים תחת הדגם Kapoho באה לידי ביטוי במגוון התצורות שלו: לא פחות מ 8 רמות אבזור בחו”ל, לארץ עשו עלייה רק 4 מתוכן. Master – הדגם שבמבחן, ברמה אחת מתחת לדגם הקצה של המשפחה.

KTM ממשיכים לשמור על הרעיון שבא מאופנועי מוטוקרוס של החברה – קוטרי גלגלים שונים. גם ב-Kapoho הגלגל הקדמי הוא 29′ לטובת עבירות, יציבות ואחיזה משופרים והאחורי הוא 27.5′ לטובת זריזות, תגובתיות ופאן. משולש קדמי קרבון חדש המיישר קו עם העיצוב הפופולרי שבו הבולם האחורי חצי מוסתר בתוך הצינור העליון. יש במראה הזה משהו יותר זורם והוא נותן קווים כלליים יותר חלקים לכל החבילה. המשולש האחורי בדגם הנבחן עשוי מאלומיניום ומתלה ה- SLL בעל מהלך של 160 מ”מ נשאר ללא שינוי כמו בדגם היוצא. 

מנוע חשמלי

לב השינויים ב- Kapoho הוא “מתחת למכסה המנוע” והבולטים שבהם – קיבולת וצורת שילוב הסוללה בצינור התחתון. הסוללה הוסיפה עוד 125Wh, מה שהפך אותה לבעלת קיבולת של 750Wh – יישור קו עם הרבה מתחרים. כעת היא נשלפת פנימה לתוך המשולש האחורי והיא קצת יותר דקה וארוכה מקודמותיה, לטובת מראה חטוב יותר של הצינור התחתון. הוספת קיבולת לסוללה הוסיפה גם מעל קילו למשקל האופניים וכעת הם שוקלים 25.3 ק”ג ללא פדלים.

KTM החליפה את הבקר של מערכת ההנעה החשמלית וגם התצוגה התעדכנה למסך Kiox 300 הצבעוני. המנוע נשאר זהה לדגם היוצא והוא Bosch Performance Line CX דור 4 עם אותם הנתונים של מומנט 85Nm. בעקבות שינוי הבקר, גם האפליקציה שמתחברת לאופניים השתנתה וכעת היא נקראת EBike Flow App. מה שלא השתנה ועדיין מעורר תהיות – גם הפעם לא ניתן להוריד את האפליקציה מאף חנות אפליקציות בארץ ותועבר אליכם כקובץ התקנה בלבד.

קבלו את הכתבות שלנו בווטסאפ:
בייקפאנל ווטסאפ

במחלקה המכנית:

  • בולם קדמי: FOX 36 Float 29″ Performance e-bike 160mm
  • בולם אחורי: FOX Float X Performance 250×70
  • מערכת הילוכיםי: Shimano Deore XT M8100-12
  • בלמים: Shimano Deore XT M8100 / M8120 4-Piston
  • רוטורים: Shimano MT800 CL 203 / EM810 CL 180
  • צמיגים: Maxxis Minion DHF/R 3C-MaxxTerra/EXO/TR
  • דרופר: KTM Comp internal
  • משקל: 25.3 ק”ג ללא פדלים

במחלקת החשמל:

  • מנוע: Bosch PERFORMANCE CX Gen.4 smart system – 25km/h / 85Nm
  • תצוגה: Bosch KIOX 300 TFT Display smart system
  • סוללה: Bosch PowerTUBE 750Wh horizontal smart system

מחיר: 31,500 ש”ח באתר היבואן או אצל המפיצים המורשים.

חשמלוק

הכנות לדייט ראשון

זה השלב בו ממסדים את היחסים עם האופניים – מתחברים אליהם באפליקציה. ברוב המקרים, כשמדובר באופניים חדשים, אחרי שתירשמו כמשתמש באפליקציה ותתחברו לאופניים, תצטרכו לעדכן את גרסת הקושחה של הבקר בכמה שלבים פשוטים. הפעולה הזו יכולה לקחת כ-20 דק’ ותלווה בהסברים בתוך האפליקציה.

אחרי התקנת האפליקציה היא לא נסגרת לגמרי, אלא ממשיכה לפעול ברקע וסימן האופניים הקטן יציק לכם בשורה העליונה במסך הטלפון. אישית בתור בעל OCD לא מאובחן, הייתי “הורג” אותה (את האפליקציה) מתוך תפריטי הטלפון שלי אחרי כל רכיבה. 

אפליקציה

רכיבה ראשונה

ההרגשה הראשונה כשעולים על אוכף ה- Kapoho היא שהאופניים קטנים מהמידה המוצהרת. אחרי עיון בטבלת המידות באתר היצרן גיליתי שאני נמצא בחלקו העליון של מידה M ומכאן הרגשת הצפיפות. אישית, בגלל אופי האופניים, אני מעדיף את הצפיפות הזו לעומת נחיתה על מידה קצת יותר גדולה. השליטה וההיגוי טובים יותר בקטעים טכניים בשלדה קטנה, לעומת תנוחה יותר שכובה כאשר המידה גדולה. כמה דקות לתוך הרכיבה הראשונה כבר שכחתי את עניין המידה והרגשתי לגמרי מחובר לכלי מכל היבטים. משקל האופניים מורגש, אבל זה לא משהו חריג לז’אנר. KTM לא מתחפשים למשהו שהם לא. הם מכריזים בגאווה שהם אופניים חשמליים לא קלים עם כל המשתמע מכך. 

החברה בחרה בצמיג אחורי של 2.8″ וקדמי של 2.5″. המבחן בוצע בחודשי החורף המעטים שיש לנו בארץ והאחיזה שהצמיגים האלה סיפקו הייתה פשוט פנומנלית. חישוקי OEM מאוד רחבים יחד עם הצמיגים מייצרים מערכת אחיזה נפלאה. הצד השני של המטבע, הוא כמובן הגרר בדיווש ללא המנוע, אבל אנחנו לא רוכשים אופניים חשמליים בשביל לדווש בהם בלי המנוע. 

היגוי האופניים מצויין, בין היתר, בזכות הכידון הנדיב של 800 מ”מ. על מנת למנוע “השתפדות” על הכידון בזמן התקלות פתאומית, לכידון יש מנגנון מובנה המגביל את טווח הסיבוב שלו. לעומת מה שפגשתי באופניים אחרים, KTM הלכו על משהו שונה ומעניין – מגבלה דינמית. ברגע שמגיעים לזווית סיבוב מסוימת בכידון ולפני שמגיעים למגבלה הקבועה בסוף, ישנה נקודה בה הכידון מתחיל “להתנגד” להמשך הסיבוב.

מתלה

ברכיבה הראשונה לא הייתי מוכן לזה וב- switchback הראשון כמעט עפתי מהאוכף. הרגשה ראשונית היא כאילו משהו תקוע ולא ניתן לסובב את הכידון לזווית מסוימת. אחרי כמה נסיונות ומשחקים הבנתי שבשלב מסויים הסיבוב הופך להיות יותר קשה וצריך להפעיל כוח, עד שמגיעים למגבלה המכנית הקבועה. יש לאמר שבעולם האופניים זה טרנד, ואנחנו רואים כבר כמה פיתוחים בגזרות שונות המיועדים לטפל בתזזיות הכידון. אני מבין את ההיגיון שעומד מאחורי המנגנון הפרוגרסיבי הזה, אבל פחות אהבתי את הפתאומיות שבה פוגשים את התופעה בכל רכיבה מחדש. 

בחירת החלקים בדגם הנבחן היא מצויינת – עמידות, אמינות ומשקל קל מצד אחד ולא חלקי קצה מאוד יקרים מהצד השני. בחירה מאוד נבונה ופרקטית של היצרן שהוכיחה את עצמה על ההתחלה. 

סגנונות רכיבה

גיאומטריה

אחרי שמביטים במספרים של האורכים והזוויות, התמונה הופכת להיות יותר ברורה ומבינים את מקור ההרגשה שהכל נמצא במקום הנכון. בזכות גלגל אחורי קטן יותר, מתאפשר אורך תומכות שרשרת קצר יותר וזה תורם לשיפור מסויים ביכולת השליטה בסיבובים. בסיס הגלגלים יחסית ארוך והוא מכתיב התנהגות פחות דינמית בסיבובים מהירים. כל שאר המספרים פוגעים במרכז הקונצנזוס המקובל בענף וגורמים להרגשה שהכל פשוט מתוכנן נכון. קשה לצפות למשהו אחר מיצרן אוסטרי.

גיאומטריה

מספרים למידה מדיום

מערכת בקרה חכמה

אחד השיפורים ש-KTM הכניסה ב- Kapoho הוא הבקר החדש ויחד איתו התווספו כמה תכונות מעניינות. השינוי הוא למעשה של המערכת של Bosch ו-KTM רק נהנית ממנו, אבל אנחנו הרוכבים מקבלים את הכל כחבילה שלמה. בוש פיתחה את מה שהיא קוראת The Smart System – מערכת שמחברת כל רכיב ורכיב באופניים חשמליים באקוסיסטם אחד שנשלט דרך האפליקציה.

לא כל פרמטר של כל חלק ניתן לשליטה ושינוי, אבל בכולם ניתן לפחות לצפות. במובן מסוים האופניים הופכים לסוג של כלי רכב עם רכיבים חשמליים חכמים המחוברים ומפוקדים יחד ע”י ערוץ תקשורת משותף. אחד הדברים שישר בולטים לעין של אחד שאוהב מספרים ותצוגה כמוני – נתוני ההספק הנצרך וה- cadence במהלך הדיווש. המערכת גם יודעת “לרמוז” לך ע”י שימוש בצבעים האם אתה נמצא באזור היעיל בדיווש או לא.

שלט

עוד דבר ששבה את ליבי היה הרמז להוריד או להעלות הילוך. מי שנהג במכוניות אירופאיות עם גיר ידני בוודאי שם לב לחצים כלפי מעלה או כלפי מטה שמופיעים על הצג ברכב ורומזים לנהג שכדאי לשנות הילוך. המערכת של בוש עם חיישני מהירות ומומנט חכמים, עובדת בדיוק כך גם באופניים. מאוד אהבתי. זה גם שימושי ויחסוך לא מעט כסף לרבים מהרוכבים החשמליים החדשים בתחום האופניים שלא סיגלו את ההרגלים הנכונים בהעברת הילוכים ולכן שוחקים עד מאוד את הקסטות שלהם.

בעלי חשבונות ב- Komoot ו- Strava יכולים לעלות סטטיסטיקה של כל הרכיבות שלהם ישר לרשת. מצד שני – אפשר גם לעלות מסלולים מ- Strava ו- Komoot לאפליקציה של EBIKE FLOW ולנווט לפיהם, כאשר המסך על האופניים מהווה תצוגת כיוון והנחיות במהלך הרכיבה. מה שעוד יותר מעניין – ברגע שרוכבים עם אפליקציה שפועלת ברקע גם ללא הניווט, חוץ מאשר המרחק המצטבר, האפליקציה גם מודדת את נתוני הגובה המצטבר וניתן לראות אותם בזמן אמת.

אופני הרים

טווחי רכיבה ואפשרויות הסיוע

מערכת הסיוע של בוש מאוד מחושבת. ניתן לקבל גם באפליקציה וגם על צג האופניים, הערכת טווחי רכיבה בכל אחד מ- 4 מצבי הסיוע. כמובן שהטווח הוא רק הערכה התבססת על סגנון הרכיבה, אבל לא לוקחת בחשבון גורמים חיצוניים כמו מזג האוויר וכד׳.

 

  • Turbo – טווח של 55 ק״מ
  • eMTB – טווח של 60 ק״מ
  • +Tour – טווח של 87 ק״מ
  • ECO – טווח של 112 ק״מ

אפיון תכונות

שני המצבים הקיצוניים – ECO ו- TURBO, ניתנים לשינויים קלים דרך האפליקציה וזה כמובן ישפיע על הטווחים. שני המצבים האמצעיים נעולים לשינויים ומהווים בעצם מצבים מובנים וקבועים. אישית הרגשתי שמצב ה-ECO קצת חלש לטעמי ולא תמיד מורגש מספיק, בעוד שהמצב הבא אחריו (TOUR+) כבר חזק מדי. העליתי את רמת ברירת המחדל של הסיוע וגם את רמת הדינמיות שלו ב- ECO. זה הביא את השיפור שרציתי.

ריכבת סינגלים

יאללה, תניע

במהלך המבחן רכבתי מגוון מאוד רחב של רכיבות ומסלולים. מרכיבות טכניות יחסית קצרות של עד שעה וחצי, עד רכיבות ארוכות של כמה שעות שכללו גם הרבה קטעי דיווש רציפים. מבחינת תנוחת הרכיבה ונוחות האוכף – לא הצלחתי למצוא נקודות להתלונן עליהן. הכל נמצא במקום הנכון, לא מפריע ולא מציק. גם הסיוע של המנוע, למרות רעש זמזום קל שהוא מייצר, הוא חלק טבעי ונכון. בוש הצליחו ללטש את תוכנת הבקרה שלהם לרמה של שלמות מכנית שקשה להתחרות בה. מדובר ללא ספק באחת המערכות הבשלות והמלוטשות שקיימות היום בשוק.

במחלקת השליטה של בוש לא הכל מושלם. השלט הרחוק של המנוע, עם כל הצבעוניות והעיצוב הזורם שלו, מאוד גדול ומגושם. ריבוי הכפתורים עלול להקשות על השליטה במהלך הרכיבה ובהתחלה אפילו קצת מבלבל. על מנת ללחוץ על הכפתורים במהלך הרכיבה, חייבים לנתק את יד שמאל מהכידון ולקרב אותה אל השלט. לוקח כמה רכיבות על מנת לפתח זיכרון תחושתי של מיקום הכפתורים, אבל זה עדיין לא עוזר ללחוץ עליהם ללא ניתוק חלקי של יד שמאל מהכידון. מי שפחות ירגיש בכך הם בעלי אצבעות ארוכות, במיוחד – האגודל, כי היא האצבע השולטת. במידה במהלך כל הרכיבה לא משנים את רמות הסיוע וגם לא מזפזפים במסכים – אין בעיה כלל.

השלט החדש של בוש נותן מידע חיוני לגבי מצב הסיוע הפעיל כרגע וגם את מצב הסוללה. הפס הצבעוני בקצה השלט יגלה לכם את רמת הסיוע (הצבע, אגב, זהה לזה שיש גם על המסך הראשי) ו-5 פסי לד קטנים במרכז יצביעו על מצב הסוללה. צבע הלד גם משתנה בהתאם לכמה אחוז מאותה הרמה נשאר. מאוד אינפורמטיבי ומועיל. חשוב לציין שכל המידע המוצג על המסך הראשי, כולל בחירת הצבעים והבהירויות שלהם, מאוד קריא וברור בכל מצבי התאורה החיצוניים, כולל בשמש ישירה.

אופני הרים

טעינה מעולה וחזקה

מטען האופניים שמגיע, מאוד חזק. יכולת דחיפת הזרם שלו היא של 4A וזה מטעין את הסוללה מאפס עד הסוף תוך פחות מ 6 שעות. רוב הפעמים כנראה שלא תצטרכו טעינה מלאה וכבר תוך שעתיים תוכלו לקבל תוספת של כ- 50% מכל מצב בו התחלתם לטעון. הסוללה ניתנת לשליפה מתוך הצינור התחתון וניתן גם לטעון אותה מחוץ לאופניים. מאוד פרקטי לאלה שאין להם תשתית חשמל במקום בו האופניים מאוחסנים. על גבי הסוללה ישנם אותם 5 פסי לד שיציגו את מצב הטעינה הנוכחי שלה כאשר היא מחוץ לאופניים.

שקע טעינה

eBike Flow app 

האפליקציה עדיין לא ניתנת להורדה בישראל וניתן להתקין אותה רק ע”י התקנת קובץ apk שאותו ניתן למצוא ברשת. על פי רוב, השימוש הנפוץ ביותר בה יהיה עדכוני קושחה של הבקר של בוש ושל שאר מרכיבי מערכת הבקרה. אין יותר צורך להגיע פיזית לחנות המפיץ הרשמי בשביל זה. פונקציה נוספת שעשויה לעניין רוכב הרים ממוצע – אפשרות נעילה אלקטרונית של מערכת הבקרה באופניים. סוג של “מנעול אלקטרוני” שימנע הפעלה ללא אישור הבעלים. זה לא יציל את האופניים מגניבה, אבל לפחות ימרר במקצת את חיי הגנב.

כל סוגי הסטטיסטיקות של השימוש באופניים נמצאים באפליקציה. החל מרמת הטעינה של הסוללה, כמה ק”מ האופניים עשו מאז שהפעילו אותם בפעם הראשונה, מה הטווח הנוכחי על הסוללה בכל אחד ממצבי הסיוע ועוד. ניתן גם להפוך את הטלפון שמריץ את האפליקציה לצג במקום הצג הקיים – רלוונטי יותר לאופניים עירוניים. ניווט בעזרת התוכנה המובנית בתוך האפליקציה לא ממש משתף פעולה עם המשתמש בארץ, מכיוון שהמפות שהוא משתמש בהן בישראל אינן מפורטות דיים (גם שטח וגם כבישים). מה שכן עשוי להיות רלוונטי הוא ניווט לפי קובץ מתוך חשבון Strava או Komoot המקושרים לאפליקציה. אז הוראות הניווט יכולות להישלח לצג המובנה על הכידון והטלפון יכול להישאר בתיק. אומנם לא תראו מפה על הצג, אבל כן תראו כיוון (קו) והוראות ניווט.

אופניים חשמליים

פינת ההמלצות

 בפינתנו זו נביא לכם כמה דברים שלדעתנו כדאי שתבדקו / תעשו / תשאלו לפני הרכישה של הדגם שבמבחן.

  • מידה – תעשו רכיבת מבחן או לפחות תעלו על האוכף בחנות על מנת להבין מה המידה שתעבוד לכם. 
  • מנגנון הגבלת סיבוב הכידון – השקיעו דקה לפני רכיבה ראשונה ותבינו איך זה עובד, אחרת תחשבו שמדובר בתקלה.
  • אפליקציה – פשוט תתקינו ותעבדו איתה.

חשמליים נהיינו וחשמליים נהיה

רבות נכתב על יכולת הדריסה של האופניים החשמליים ו- Kapoho לגמרי עונים על כל הסופרלטיבים הנפוצים. בכל הרכיבות שלי עליהם לא יכולתי שלא לחשוב על למה בכלל צריך דגמים אחרים? אם אתם לא רוכבי אקסטרים שצריכים יותר מהלך בולמים, או רוכבי עיר שלא צריכים בולמים כלל, Kapoho לגמרי מסמן “V” בכל שאר המשבצות.

לא הופתענו מהמבחן של Macina Kapoho. מדובר בשילוב מנצח של שתי חברות מאוד גדולות שמביא איתו בכל פעם מחדש מוצרים בשלים. KTM מביאה איתה את הנסיון העשיר שיש לה בעולם הדו-גלגלי, כולל טכנולוגיות ורעיונות שפשוט מועתקים מאופנועי מוטוקרוס הישר לעולם האופניים החשמליים. Bosch היא אחת החברות הגדולות ששולטות היום בכל תחום המכטרוניקה בעולם. קשה מאוד לטעות עם כל אחת מהן בנפרד והשילוב שלהן יחד נותן מוצר שפשוט נראה ומרגיש נכון.

מה בכל זאת חסר בכל האידיליה האלקטרומכנית הזאת? קצת ריגוש, קצת יציאה מחוץ לקופסא, קצת “צבע”. מרוב שהכל צפוי ונכון, אין פינות חדות ומגרעות, אין בעיטות מפתיעות. לפעמים היופי של היצירה הוא דווקא בחוסר השלמות שלה ואת זה קשה מאוד למצוא כאן.

מאת: ודים לינצקי
צילום: יוג’ין לויט
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: