כולם שמעו על נפלאות המיסבים הקרמיים, וכיצד הם משפרים ללא היכר את הביצועים על האופניים. עם כניסתו של מותג מיסבים קרמיים חדש לארץ CyclingCeramic על ידי היבואן סרמיק-ישראל, יצאנו לבדוק על מה מדובר. מהם בכלל מיסבים קרמיים? כיצד, אם בכלל הם משפרים לנו את הרכיבה והאם הם שווים את ההשקעה גם עבור רוכבי סוף שבוע שאינם סופרים וואטים אך רוצים יותר מהירות תמורת אותו המאמץ.

מאת: אורן ארד
צילומים: אורן ארד, נרדי רובין

CyclingCeramic היא חברה צרפתית שנוסדה ב-2012 על ידי יוהאן פרודט, רוכב מקצועי לשעבר. היא מפתחת מוצרים המבוססים על מיסבים קרמיים לאופניים: מיסבי ציר מרכזי, מותחן מעביר הילוכים אחורי, מיסבים חליפיים לנאבות הגלגלים ושרשראות מירוץ המטופלות בחומרים מיוחדים. קיבלנו מהיבואן ערכת שדרוג לאופניים הכוללת ציר מרכזי, מותחן ושרשרת ויצאנו לבדוק כיצד הם שיפרו את מהירות וחווית הרכיבה.

מעביר הילוכים

הפרטים

  • היבואן: סרמיק-ישראל https://www.ceramicisrael.com/
  • ציר מרכזי = 835 ש"ח
  • מותחן למעביר אחורי = 1500 ש"ח
  • שרשרת מירוץ = 430 ש"ח

מהם מיסבים

אזהרת חפירה חמורה – 

מיסב הוא אלמנט מכני אשר נועד למזער חיכוך הנוצר בתנועה סיבובית. מיסבים כדוריים משמשים לאלפי אפליקציות בתחום התעשיה, המכונות, התעופה והרכב. בין אם נדרשת מהירות סיבוב נמוכה של 10-20 סיבובים בדקה של טורבינת רוח, או עשרות ומאות אלפי סל"ד של מנועים ומכונות קידוח שונות, המיסבים מאפשרים לזה לקרות. באופניים נמצא מיסבים בתוך צירי הגלגלים, בציר המרכזי של הקראנק, בהד-סט (ציר ההיגוי), בצמד גלגלי השיניים הקטנים של מותחן מעביר ההילוכים האחורי ובאופני הרים עם שיכוך מלא גם בחיבורים של המזלג האחורי לשלדה.

הילוכי אופניים

איך זה עובד

מיסב מורכב משלושה חלקים עיקריים: מסילה חיצונית, מסילה פנימית וכדורים קטנים אשר מתגלגלים בין המסילות ומאפשרים להן להסתובב אחת כנגד השנייה ללא כל חיכוך. בתיאוריה הרעיון מאפשר אפס חיכוך אבל בעולם האמיתי פועלים כוחות נוספים אשר מייצרים חיכוך ובלאי בתוך המיסב. תחת עומס העבודה המיסב מתחמם, החומר מתפשט ונלחץ אחד לשני ויוצר עוד חיכוך ושחיקה. עם הזמן הלחץ בין הכדורים פוגע באחידות המסילות ושלמות הכדורים, המיסב מתחיל להרגיש "מחוספס" ויש להחליפו. 

סיכוך

נא לא להתפתות להדגמות של מיסבים מסתובבים לאין קץ ללא עומס עבודה אמיתי. מיסב לא יכול באמת להסתובב חופשי ללא חיכוך ומהר מאוד הוא ישחק ויהרס. מיסבים כוללים סיכוך קבוע – גריז או שמן – אשר הכמות והסוג תלויים בשימוש המיועד. עם זאת הסיכוך מייצר בעצמו חיכוך מסוים אשר אנחנו מרגישים כהתנגדות. לצורך המחשה צעצוע ספינר מסתובב חופשי לגמרי לזמן רב מפני שהמיסב כמעט יבש ונטול כל עומס משמעותי. מיסבים אשר נועדו לעבוד בעומס אף פעם לא מרגישים חופשיים כמו הספינר מפני שהם מלאים בגריז או שמן אשר מגן עליהם משחיקה. המיסבים של CyclingCeramic מסופקים עם גריז מיוחד שלהם. יש להשתמש רק בו כדי לחדש את הסיכוך אחד לכמה זמן על מנת להבטיח שהמיסבים באמת יאריכו חיים. עם זאת נציין שאם אנו מעוניינים בחיכוך כמעט אפסי לצורך מירוץ לדוגמא, ניתן לזנק עם מיסב כמעט יבש או עם מעט שמן דק. המיסב יסתובב במהירות מסחררת אבל כנראה לא ישרוד הרבה מעבר ליום המירוץ.

שרשרת אופניים

פלדה או קרמי

רוב המיסבים עשויים פלדה. גם המסילות וגם הכדורים. פלדה היא חומר קשיח מאוד ובעל מקדם התפשטות תרמית טוב (התפשטות והתכווצות בשינויי טמפ') אבל גם הוא נשחק תחת עומס. מיסבים קרמיים עשויים מתרכובת כימית העשויה מחנקן וסיליקון אשר מתאפיינת בחוזק יוצא דופן ומקדם התפשטות תרמית כמעט אפסי. למעשה רוב המיסבים הקרמיים שאנו מדברים עליהם הם היברידיים – כלומר בנויים עם מסילות מפלדה ורק כדורים קרמיים, מיסבים קרמיים מלאים (מסילות וכדורים) אינם מתאימים לשימוש באופניים עקב עמידות נמוכה לרעידות. מיסב קרמי קל מפלדה, קשיח ביותר, כמעט ואינו מתכווץ ומתרחב בשינוי טמפרטורה מה שמביא לירידה משמעותית בשחיקה יחסית למיסב פלדה. מיסבים קרמיים יקרים עשרות מונים ממיסבי פלדה.

באופניים

בעוד שימושים תעשייתיים במיסבים קרמים על פני רגילים נעשים במכונות המסתובבות עשרות אלפי סיבובים לדקה תחת עומסים גדולים, גלגל של אופני כביש במהירות 80 קמ"ש מסתובב כ-630 סל"ד בלבד. קשה לסובב את הקראנק (קאדנס) במהירות של יותר מ-130 סל"ד, והגלגלים של מותחן מעביר ההילוכים יסתובבו במהירות של כ-500 סל"ד. האם זה מצדיק שימוש במיסבים קרמיים? מובן שלא, עצם העובדה שמיסבים קרמיים הם רק אופציונלים כשדרוג מעידה שאופניים לא חייבים אותם. אז מה בכל זאת הם נותנים?

שרשרת אופני כביש

Marginal Gains

הפלוטון המקצועי תמיד שואף למקסם את יעילות הרכיבה, עבורו כל פרט קטן ובעל השפעה זניחה יתקבל בברכה ולכן יצרני אופניים ואביזרים משקיעים מיליונים בפיתוח המוצרים ברוח זו. אם זו שלדה ששוקלת 10 גרם פחות, קימור בטופ טיוב שמשפר את האווירודינמיות בחלקי האחוז או מיסבים שמשפרים את היעילות המכנית של מערכת הינע. הפלוטון המקצועי דורש את זה, ובעקבות זה – כמובן – אנחנו.

תחזוקה

חשוב לציין שמיסבים נחשבים מוצר מתכלה. רוב המיסבים הסטנדרטיים מפלדה שיש לנו באופניים עולים מעט ואנחנו רגילים להחליף אותם כשהם מתבלים ללא מחשבה מיותרת. אנחנו נותנים להם להתבלות כי הם זולים ופשוטים להחלפה. מיסבים קרמיים גם לא חיים לנצח. אמנם הם עמידים יותר אבל ללא תחזוקה גם הם יתבלו. לכן מי שמוכן להשקיע במיסבים קרמיים צריך להבין שזה עדיין מוצר מתכלה. מי שרוצה להאריך את חיי המיסבים צריך להקפיד לשמור אותם נקיים ומגורזים בחומר המקורי ובמידה הנכונה.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

אז מה זה אמור לעשות?

שלושת המוצרים שקיבלנו עושים עבודה שונה – אבל לכולם המטרה המשותפת לייעל את תנועת מערכת ההנע של האופניים ולאפשר לה לזוז מהר יותר תוך הפעלת פחות מאמץ.

הציר המרכזי הוא החיבור בין שני צידי הקראנק אשר עובר במפגש החיבורים הנמוך בשלדה. את ציר הקראנק מחזיק המיסב הכי משמעותי באופניים וזה שנמצא תחת העומס הכי גדול. החלפת המיסב המקורי במיסב קרמי אמורה להפוך את סיבוב הקראנק לחלק וקל יותר כמו גם עמיד יותר לאורך זמן. החברה מציעה צירים מרכזיים המתאימים לכל סוגי הסטנדרטים (הרבים) הקיימים, ולרוב סוגי השלדות והקראנקים המקובלים. חשוב לוודא במאה אחוז שהמיסב שאתם בוחרים תואם גם לשלדה וגם לסוג הקראנק הספציפי שלכם אחרת המיסב לא יעבוד טוב ואף ייהרס. במקרה שלנו, המיסב לציר המרכזי שקיבלנו לא היה תואם לקראנק הספציפי באופני המבחן ולכן המיסב נהיה מחוספס אחרי 200 ק"מ ולמעשה נהרס.

ציר מרכזי

מותחן השרשרת הוא המבנה בעל שני גלגלי שניים קטנים המחובר למעביר האחורי. מטרתו היא לספק מתח לשרשרת כשהיא עוברת בין ההילוכים אשר כל אחד מהם דורש אורך שרשרת אחר. המותחן המשודרג של    CyclingCeramic מעניין יותר כי גלגלי השיניים מוגדלים משמעותית וכוללים 16 שיניים במקום ה-11 הרגילים. הגדלת הגלגלים משיגים שתי מטרות. האחת היא שגלגל של 16 שיניים יסתובב לאט יותר מגלגל של 11 שיניים על אותו אורך שרשרת. עצם הסיבוב האיטי מעלה את יעילות המערכת וגורם לפחות איבוד אנרגיה קינטית ותרמית. האפקט הנוסף הוא שהשרשרת מתקפלת בזווית קהה יותר סביב גלגל גדול מאשר גלגל קטן. עצם הקטנת זווית קיפול השרשת מביאה לעליה ביעילותה. שתי נקודות אלו משפרות את יעילות העבודה גם בלי מיסבים קרמיים, שכמובן כלולים במוצר ועושים את שלהם בלי קשר. בונוס נוסף בכלוב המוגדל המאפשר שימוש בקסטות רחבות יותר גם עם מעבירים ישנים התומכים רק בקסטות של עד 28 שיניים. החברה מציעה מותחנים המתאימים למעבירים של שימאנו, וסרם בלבד.

cyclingceramic

שרשרת מירוץ היא שרשרת רגילה של אחד היצרנים הרגילים אשר החברה מסירה ממנה את השמן המקורי ומוסיפה במקומו חומרים מיוחדים שלה שנועדו להעלות את יעילות השרשרת. השרשרת מיועדת לימי מירוץ ויש להשתמש בה חדשה. אחרי כ-200-300 ק"מ החומרים המיוחדים שהיא טופלה בהם יורדים, אז יש לנקות אותה ולשמן כרגיל והיא למעשה חוזרת להיות שרשרת רגילה בה ניתן להמשיך ולהשתמש.

שיפור בביצועים

היצרנים מפרסמים את תוצאות הבדיקות הפנימיות שלהם אשר מודדות באופן מדויק ומבוקר את כמות הוואטים שהמוצרים חוסכים. עם זאת חשוב לציין כי ישנו מגוון רחב של מיסבים 'רגילים' בין יצרני האופנים והאבזרים עוד לפני שנכנסים לתחום בים הקרמיים, זאת אומרת שההשוואות אינן בהכרח מייצגות את יתרונות המיסבים הקרמיים על פני הרגילים, אלא רק את יתרונות המוצרים של CyclingCeramic על פני המיסבים הספציפיים שהם השוו להם, לכן נשים את הנתונים הרשמיים שלהם בצד. בנוסף, היות ולא כולם רוכבים עם מדי וואטים אנחנו מעוניינים להבין בצורה יותר פשוטה ומעשית כמה זה באמת משנה? אך באמת קשה לאמוד ולכמת את התרומה של מיסבים ברכיבה רגילה אשר מושפעת מתנאים שונים ומגוונים ולא ניתן באמת לדעת מה תרם לשיפור הביצועים, אם אכן היו.

ההרגשה

ובכל זאת, צריך לדבר על התחושות ברכיבה עם המיסבים הקרמיים. ההבדל אכן מורגש ובאמת ניכר שהרכיבה מהירה יותר עם המיסבים הקרמיים ועבור אותו המאמץ. אפילו שהיבואן מדגים באתר שלו כיצד המערכת מסתובבת חופשי כשהאופניים עומדים זה לא תחת עומס אז אין מה להתרשם מזה, ההבדל לא מורגש בלחיצה הראשונה על הפדל כפי שקצת ציפינו. אמנם לא היתה איזו פליאה שהכל פתאום משוחרר וחלק יותר אבל אחרי כמה שבועות של רכיבה עם הרכיבים הללו אני יכול לדווח שעל פי סטראבה אני מהיר יותר עם המיסבים של CyclingCeramic. זה לא שיש איזו הרגשה של מנוע חדש שנותן אנרגיה אחרת, זה לא באמת הבדל דרמטי המורגש תוך כדי הרכיבה כי זה עדיין מרגיש אותו המאמץ שמורידים לפדלים – פשוט האופניים זזים מהר יותר. וכאשר מתחילים לצוץ PRים מפתיעים בסגמנטים הרגילים שאנחנו חורשים שנים, כנראה שיש שם משהו.

קשה להגיד אם זה בראש, ברגליים או במיסבים אבל זה לא באמת משנה. ההרגשה היא שיש בהחלט משהו קל יותר, נעים יותר ומהיר יותר אחרי שהאופניים שודרגו עם מיסבים קרמיים. האם זה שווה את ההשקעה הלא זולה במוצרים הנ"ל? את זה נשאיר לכל אחד לחשב לעצמו.

נזהיר שוב ונאמר שהרגישות של הרכיבים להתאמה והתקנה מושלמת היא גבוהה ויש להקפיד על כך.


אהבתם? הצטרפו לבייקפאנל בטלגרם: https://t.me/BIKEPANEL