טרק מרלין 8 דור 3 הם אופני כניסה שנועדו לתת יותר לרוכב הנכנס לתחום האופניים. השנה טרק בידלו את הדגם הבכיר של סדרת המרלין בשלדה חדשה ומפרט שניתן לראות בדגמים מתקדמים יותר בעולם אופני ההרים. יואב גריבי בדק האם שווה להשקיע את הכסף ב-“אופני כניסה למתקדמים”.

אז רכבת כמה פעמים עם חברים מהעבודה על האופניים הקטנים של הילד ונדלקת. מגניב אותך כל הספורט המוזר הזה של גברים בני 40 שיוצאים ליערות בשבת בבוקר עם מכנס צמוד ודיבורים על “מה עדיף, AXS או XTR” והחלטת שהגיע הזמן לקנות זוג אמיתי וראוי. אם הסיטואציה הבאה נשמעת לכם מוכרת, זה בגלל שכולנו היינו שם, ותמיד יהיו שם אנשים חדשים. אופני הכניסה הם הרכישה הראשונה והמרגשת שלנו בתוך השריטה העמוקה הזו שנקראת “אופני הרים”. 

הצטרפו לקבוצה השקטה של בייקפאנל בווטסאפ:
בייקפאנל ווטסאפ

אופני כניסה – מה זה?

אופני הכניסה בד”כ מאופיינים כאופני זנב קשיח, כלומר בעלי בולם זעזועים קדמי בלבד (או כמו שורדי השכן שלי אמר “בלי הטלסקופי מאחורה”) מהסיבות הבאות: הם פשוטים יותר, הן להינדוס והן לתחזוקה, ולכן זולים יותר. הם “מכריחים” את הרוכב לפתח טכניקה טובה יותר מאופני שיכוך מלא (אין להם בולם זעזועים קדמי ואחורי ולכן הגוף לומד להגיב לתנאי הקרקע). הם מתאימים יותר למסלולים רגועים אותם פוקדים רוכבים שעוד אין להם ביטחון מלא להיכנס בעובי הקורה ולקפוץ סלעים. הצעד הנכון והשקול יהיה לקנות אופני זנב קשיח כזוג הכניסה שלכם. 

נכון, ניתן לרכוש אופני יד שנייה מפוארים משנים קודמות במחיר מצחיק ודומה. אך אתם עלולים להיתקל בבעיות של חלפים ישנים שכבר לא נמצאים במלאי, תחזוקה תכופה יותר עקב בלאי של שנים וכמובן את כל החששות הקבועות של קניית מוצר יד שנייה מאדם זר, בעיקר לרוכבים חדשים בתחום.

אופני כניסה שמתאימים לרכיבה בשטח מתחילים באזור ה-4,000 שקלים ומכאן כל אחד יכול להחליט כמה רחוק הוא רוצה שאישתו תיתן לו לישון מהמיטה – ככל שהמחיר יותר גבוה אתם תתקרבו למלונה של הכלב של השכנים. לרוב אין הבדל משמעותי בין דגמי הכניסה של החברות המשווקות בארץ – עבור מספר זוזים תקבלו שלדת אלומיניום, עם חלקים פשוטים יחסית והבחירה הנכונה תהיה ללכת על חנות עם שירות טוב, שתהיו מרוצים ממנה בהמשך. עד שבאו הטרק מרלין 8 מהדור החדש, וטרפו את הקלפים מחדש.

טרק

Trek Marlin 8 Gen 3

  • שלדת אלומניום בגיאומטריה עדכנית – Longer Steeper Slacker
  • מזלג עם קפיץ אוויר – 100 מ”מ רוק שוקס JUDY
  • מערכת הינע עם 12 הילוכים – סראם SX
  • מוט כיסא טלסקופי.
  • גלגלי 29″ tubeless ready למידות M-XXL
  • מחיר: 6,650 ש”ח (עדיין לישון במיטה אבל לא תמיד תקבלו שמיכה).
  • משקל: 14.35 ק”ג למידה L ללא פדלים, עם חומר טיובלס.
  • צבעים: אדום מהמם ואפור CTC.
  • לעמוד האופניים באתר היבואן CTC.

זהו הדגם ברמה הגבוהה ביותר בסדרת הכניסה של TREK באופני הרים קשיחי זנב. השנה מדובר בדגם מעניין במיוחד כיוון שזו השנה הראשונה בה טרק בידלו את 3 הדגמים הבכירים של הסדרה מהדגמים הבסיסיים בשלדה חדשה, טכנית ו-ורסטילית יותר, גם שתתאים לרוכבים שאינם רוכבים מתחילים. גיאומטריה משודרגת, במרווח צמיג מוגדל המתאים לצמיגי 2.4, מגן תומכות שרשרת אמיתי על תומכות השרשרת, התאמת השלדה לבולם קדמי 120 מ”מ (100 מ”ט במפרט המקורי) ועוד… יצאתי לשטח לבדוק האם הם מספקים את הסחורה והאם אופני כניסה עדיין יודעים לעשות קסמים (כי מרלין, כמו הקוסם מרלין, הבנתם?).

אופני הרים

עיצוב וסקסאפיל

10/10. האופניים האלה נראים מהמם בצבע אדום crimson. מקרוב, מרחוק, במסך וגם במציאות – עבודת הצביעה כאן בהחלט תופסת את העין. האדום crimson הרגוע והלא מאד צעקני הזה בשילוב עם אפור מוברש בכיתוב שעל האופניים ומוציאים שבחים מכל רוכב. הלוואי שגם את הדגמים המתקדמים של טרק היה אפשר לקבל בצביעות יפות כמו זו.

בונוס נוסף שלא היה בזמני באופני כניסה: העברת כבלים בתוך השלדה, שמעניקה לאופניים מראה אסתטי ונקי יותר ומגן שרשרת שמסופק מהארגז. לאופניים האלה יש לוק של trail ready, כאילו רק מחכים שתקחו אותם לסיבוב ביער כבר. אחד המשפיעים העיקריים על הלוק הזה היא הגיאומטריה של האופניים האלה, שנדבר עליה ממש אחרי תמונה וכותרת.

גיאומטריה

אם אתם חדשים בתחום ועוד לא התחלתם להיכנס בעובי הקורה של גיאומטריות של שלדות אופניים, אסכם את הנושא הזה בקצרות ובפשטות: הגיאומטריה של המרלין 8 נועדה להיות נוחה יותר ויציבה יותר לרוכב המתחיל, ובכך להעניק לו יותר ביטחון בשבילים. לרוב אופני כניסה מגיעים עם גיאומטריה יחסית מיושנת, כי ליצרן כבר יש מלאי חלקים ותבניות משנים קודמות שהוא מטמיע בדגמים הפשוטים יותר, ובכך גם מוזיל את עלות האופניים. מרלין מגיעים עם שלדה חדשה ועדכנית, שיותר דומה לשלדות מתקדמות ויקרות יותר. מוזמנים לדלג על ההמשך או להמשיך לחקור ולהבין מה זה ריץ’ וכל המילים המוזרות האלה – בכתבה הזו.

במידה ואתם כבר מכירים את המונחים, בואו נדבר תכלס – טרק עשו פה עבודה יפה מאוד בעדכון הגיאומטריה: זוית ראש הוקהתה ל-66.5°, הריץ’ הוארך ל-470 מ”מ במידה L ובסיס הגלגלים ארך גם הוא. השלדה מתאימה למזלג באורך 120 מ”מ (אך מסופקת עם 100 מ”מ) ואפילו יש ציר אחורי thru axle של 9 מ”מ. התוצאה היא אופניים ארוכים, יציבים שמתאימים גם לרוכבים שמחפשים משהו מעבר לשבילים לבנים וסינגלים רגועים. עד עכשיו – נשמעים מבטיחים מאד.

בייקפאנל

חלקים ואבזור

יחסית לאופני כניסה, המרלין 8 מגיעים באבזור שלא היה מבייש שום אופני הרים על הנייר: מזלג עם תא אויר, 12 הילוכים של סראם, מוט אוכף דרופר, מעצורי דיסק של שימנו – מכובד ביותר. כשנוברים קצת יותר בפירוט מגלים שעדיין מדובר באופני כניסה, הבולם הקדמי של רוק שוקס מדגם JUDY מגיע עם צינורות בקוטר 32 מ”מ ובאורך 100 מ”מ עם תא אויר פשוט למדי.

מערכת ההילוכים של סראם מדגם SX היא הפשוטה ביותר בליין ה-12 הילוכים שלהם ומגיעה בטווח מטורף של 10-50 שיניים, גלגל שיניים קדמי עם 30 שיניים, אך עם ציר מרכזי מרובע. המעצורים מבית שימנו היפנית מדגם MT-200 מותאמים לבלימה עם 2 אצבעות ורוטורים 180/160 מלפנים ומאחור בהתאמה.

כידון

הצמיגים הם אדרנט ברוחב 2.4 אינץ’ המעולים מבית מקסיס היושבים על גלגלים כפולים בקוטר 29″ של בונטרגר החולקים את השם Kovee עם הסדרות המתקדמות יותר. הגלגלים והצמיגים מגיעים מוכנים לטיובלס ישר מהארגז!

חלקי השליטה כמובן מגיעים מחברת הבת של טרק – בונטרגר וכוללים כידון רחב (750 מ”מ), סטם קצר (50 מ”מ), גריפים ואוכף. האוכף מחובר למוט כסא טלסקופי (דרופר) הנשלט מהכידון של Tranz-X. בסה”כ מדובר בהתחלה נהדרת, אף אחד לא מצפה לראות פה אבזור מטורף על אופני כניסה. 

אך ישנם פגמים קטנים שלטעמי מונעים מהאופניים האלה להגיע לכל הקהלים אליו הם מכוונים – צינור הראש של האופניים מגיע בקוטר קבוע של אינץ’ ושמינית, כך שלא ניתן לשדרג את המזלג, השלדה מתוכננת סביב צירי גלגל של 9 מ”מ בניגוד לסטנדרט שנקבע בשנים האחרונות של צירי בוסט וציר מרכזי מרובע – וזה אחד הדברים שמאפיינים אופני כניסה לעומת אופניים יקרים יותר.

צמיגים

אחריות ואקסטרות

זוכרים מה אמרנו בתחילת הכתבה – שמאד חשוב לבחור בחנות טובה עם שירות טוב? אז תמיד נציין לטובה את השירות של CTC שהולכת בעקבות חברה האם TREK, שמעניקה אחריות רחבה במיוחד:

  • שלדה – כל החיים כל עוד בבעלות הרוכש המקורי
  • צבע ומדבקות – שנתיים על פגמי ייצור
  • גלגלי אלומיניום – שנתיים על פגמי ייצור

נקודת חוזקה נוספת מבחינתי של טרק היא התאמת אבזור האופניים לפי מידות:טבלת מידות

יש כאן הבנה מחברת אופניים שגם רכיבי הממשק עם הרוכב צריכים להתאים למידת הרוכב, ולא רק השלדה. מגודל הגלגל שגדל בהתאם לגודל השלדה ועד לאורך זרוע הקראנק. טוב, נצא לשטח?

רכיבת שבילים

עליות

לרוב נהוג להתחיל מבחנים במישורים אבל אני גר על ההר, לכן כל רכיבה שלי מתחילה בטיפוס על אספלט של 45 דקות עד לשטח, מה שנקרא בימינו רכיבה עירונית. במדרכות ושבילי אופניים של חיפה המרלין מרגישים מעולה. השלדה הארוכה, מאד יציבה ומנח הרוכב על האופניים זקוף יחסית ונוח מאד לדווש עליהם כלפי מעלה. בשטח עצמו שוב הגיאומטריה העדכנית, גלגל שיניים קטן יחסית בקרנק (30T) והקסטה גדולת הטווח של סראם זורחות ומאפשרות לי לרכוב בכל הקווים שאני רגיל לרכוב בהם עם אופניים מתקדמים יותר בלי להרגיש שאני על זוג אופניים זול יותר. 

לפני תחילת המבחן ממש פקפקתי ביכולת של מערכת ההילוכים של סראם לתפקד כמו שצריך עקב ניסיון עבר עגום עם מערכת איכותית יותר שלהם, אבל היום אני מסיר את הקסדה בפניה. לכל אורך תקופת המבחן ניסיתי ללחוץ את המערכת, להעביר הילוכים במכה תחת לחץ אבל כל ניסיון שלי לאתגר את מערכת ה-SX לא צלח והיא עמדה בגבורה בכל מה שזרקתי בפניה. שאפו סראם.

מישורים ושבילים רחבים

 מכאן כל רוכב יתחיל ויתפתח איתם לאיזה כיוון שהוא ירצה. במישורי ארצנו השלדה החדשה של המרלין מוכיחה שהיא מותאמת נהדר לרוכבים מתחילים. אלה אופניים נהדרים לכל מי שמחפש אופני טיול בשטח. הצמיגים בעלי פרופיל מהיר, המזלג הקדמי משכך את טלטלי השביל והזנב הקשיח מלמד טוב איך לבחור קווים חלקים יותר על דרכי 4X4 שלעולם יהיו מחורצות מגלגלי טרקטורים ורכבי שטח. המרלין פחות מותאמים ללחיצות אגרסיביות על הפדלים ולתנוחות נג”ש רכונה קדימה ומעודדים רכיבה בקצב נעימה בקצב כיפי.

ירידות בום טראח

רכבתם, עליתם, עכשיו הזמן לרדת. בזכות זווית ראש תלולה, דרופר, סטם קצר, כידון רחב, מזלג אוויר ורוטור (דיסק) בגודל 180 מ”מ מקדימה המרלין יתקלו את רוב מסלולי קק”ל והסינגלים הפשוטים ביער. כל עוד רוכבים במהירות טיול בסינגל ובוחרים את הקווים שלכם נכון, אתם תסתדרו מצוין. לאופני זנב קשיח אין משכך אחורי ולכן לומדים איתם מהר מאד מהם הקווים המהירים יותר ואיך לזוז נכון על האופניים כדי לתקל מכשולים.

רכיבת סינגלים

 לקחתי את האופניים למסלולים הקבועים שלי בכרמל ובסביבה, שכוללים כמה סלעים פה ושם וגם סינגלי קק”ל כמו השלוחה והצהוב כחול של עין השופט. רכבתי בעיקר בקווים שאני רגיל לרכוב בהם, גם על זנב קשיח, אבל במהירות שהרבה יותר דומה למהירות של רוכב מתחיל מאשר רוכב מיומן, והאופניים זרמו איתי על הכל.

הסדקים במעטפת הביטחון מתחילים להתגלות ברגע שמנסים להגביר מהירות. כשלוחצים את המרלין קצת מעבר לקצב טיול, הם מתחילים לגמגם ומפסיקים לשתף פעולה יפה: הבולם הקדמי לא מרגיש מספיק דומיננטי, כאילו אין לי משהו שמחזיק את הגלגל הקדמי במקום. מעצורי הדיסק לא מספיק חזקים כדי לעצור עם אצבע אחת ונדרשות 2 אצבעות לעצירה עם עוצמה מספקת, מה שמוריד מהאצבעות האוחזות בכידון ומחליש את תחושת הייציבות של החלק הקדמי באופניים.

תפקוד האבזור

לטובה נציין את מערכת ההילוכים של סראם ואת מוט הכיסא הלא ממותג של Tranz-X. שניהם הגיעו כאנדרדוגים וממש הפתיעו אותי לטובה. צמיגי המקסיס מעולים כמו תמיד, מהירים רחבים ואחוזים בקרקע כמו תינוק בן יומו שתופס לכם בשיער. הגלגלים ושאר המוצרים המשלימים מבית בונטרגר, חלקי שליטה וכיסא, הם בסדר גמור. לטעמי הגריפים עבים מדי והאוכף קשה מדי עבור רוכבים מתחילים, אבל לתחת שלי הוא היה נוח.

הרכיבים הפחות המוצלחים הם דווקא הרכיבים הקריטיים כמו המזלג (בולם קדמי) עם ציר גלגל של 9 מ”מ ומעצורים שפשוט לא עומדים בעומס כשהקמ”שים מטפסים למעלה. אם מרלין היו מסופקים עם מזלג קצת יותר מתקדם, אולי אפילו עם 120 מ”מ במקום 100, היתה פה חיית שטח מדהימה, אבל אז המחיר של האבזור הזה כבר היה מונע מרוכבים מתחילים יותר לרכוש אותם. היות וצינור הראש בשלדה אינו מאפשר שדרוג עתידי למזלג, התסריט של אופניים כאלה עבור רוכבים שהתקדמו ומצאו את התחביב הזה מעולה עבורם לשדרג לדגם חדש יקר יותר ועם כל התוספות האלה שאנחנו מזכירים פה.

אופני כניסה

יתרונות

  • שלדה – גיאומטריה עדכנית, צביעה מדהימה
  • באים מבית טוב – שזה אומר אחריות מושלמת וידע שמחלחל מהקצה למטה
  • דרופר
  • מע’ 12 הילוכים

חסרונות

  • מזלג עדין
  • ברקסים חלשים
  • ציר 9 בגלגלים

טרק מרלין 8 – סיכום

התחלתי את המבחן עם שאלה מרכזית בראש: “מיהו הרוכב שיקנה אופני כניסה במחיר של 6,650 ש”ח?”. זהו אכן מחיר גבוה עבור אופני כניסה ראשונים לתחום, ולרוב אנשים יעדיפו להוציא עוד קצת כסף ולקנות אופני שיכוך מלא יד שנייה. לדעתי, המרלין 8 מתאימים לרוכב המתחיל, מבוגר או נער, שנבר קצת באינטרנט ויודע איך אופני הרים צריכים להיראות בימינו (גיאו’, 12 הילוכים, דרופר) ויודע שהוא רוצה להיכנס לתחום ברכיבות כיף לא תחרותיות. הוא מוכן להשקיע קצת יותר כדי לקבל מוצר איכותי מבית טוב שיוחלף לאחר שנה/שנתיים לזוג הבא.

מאת: יואב גריבי
צילומים: אור פריאס, יואב גריבי 

 

רוצה אופניים כאלה? אם את/ה רציניים ומעוניינים, מלאו פרטים ונעביר את פנייתכם לטרק ישראל:

    אני רוצה לשדרג לטרק!:

    מעוניין ליצור קשר עם היבואן לקבלת פרטים נוספים