לפעמים צריך להחליף שרשרת. איך יודעים האם צריך? איך יודעים שלא סתם דחפו לכם החלפה? ניגשתי אל טרק עין המפרץ לראין בנושא שרשרת את אחד משפני המזון של ענף האופניים: פליקס ברון.
איך שומרים על השרשרת בשגרה?
קנינו אופניים חדשים או שרשרת חדשה, ואנחנו רוצים שהשרשרת תחזיק כמה שיותר זמן מעמד, ושהיא תעבוד כמו שצריך: חלק וטוב. איך עושים את זה? איך שומרים ומתחזקים שרשרת?
כלל ראשון: שומרים עליה נקייה כמה שיותר ומשומנת- כלומר יש עליה סיכוך דק ועדין ללא עודפי שמן שאותם מנגבים אחרי שימון.
כלל שני: לא לתת מכות פידול – לנסות לסובב רגליים באופן רציף ו”עגול” ככל שניתן, בלי שינויי עוצמה פתאומיים בתוך הפידול. זה חשוב במיוחד בזמן העברת הילוכים: שם יש להוריד את עוצמת הדיווש, לבצע העברת הילוך ואז אפשר להגביר שוב.
ניקוי שרשרת- איך עושים את זה?
אפשר להוריד את הבוצה ועודפי השמן הישנים עם דגריזר, אפשר גם להשתמש בסבון כלים, מברשת, מטלית ייבוש ושימון מחדש. אין בעיה להשתמש במים, אבל חשוב מאוד לייבש ולשמן לאחר מכן כדי למנוע חלודה.
כל כמה זמן צריך להחליף שרשרת?
כלל האצבע מדבר על בין 1000 ל 1500 ק”מ להחלפת שרשרת. הדבר הכי טוב הוא למדוד את ההתארכות בין חוליות השרשרת באמצעות מדיד. שרשרת לא צריכה להתארך יותר מאחוז-אחד מאורכה. המדידים הפשוטים שכל אחד צריך להחזיק בבית מסומנים בשני צדדים: בצד אחד 1.0 (אחוז) ובצד שני 0.75 (שלושת רבעי אחוז). אם הצד של 0.75 לא חודר לחוליות הכל בסדר. אם חודר הגיע הזמן להחליף! אם הצד של 1.0 חודר אז השרשרת התארכה באחוז וזה אומר שהיא כבר ארוכה מידי ויש להניח שהקסטה הלכה. (יש גם מדיד יקר שמודד לניארית בין 0.5 אחוז ל1.0, ולא חייבים אותו).
בד”כ שרשראות של 10-11 ימשכו עד 0.75 במדיד, ושרשראות 12, שהן צרות יותר ועדינות יותר מחזיקות פחות זמן והן יצטרכו החלפה מוקדם יותר: בין 0.5-0.75.
החלפת שרשרת- סוגים, שיקולים ומחירים
יש יצרנים שונים, כמובן המוכרים שהם שימנו וסראם, ויש יצרנים קטנים יותר כמו KMC, YBN. לא חייבים לבחור רק בשרשרת המקורית שבאה עם כל מנגנון ההילוכים (שימנו או סראם) ואפשר לקנות גם מיצרנים אחרים. אין שום בעיה בשעטנז שרשרת ומערכות אחרות, וחלק מיצרני ה Aftermarket מציגים מוצרים שאיכותם אינה נופלת משל שתי החברות הגדולות.
הסכנה באי החלפת שרשרת
מה שכן יפגע בקסטה הוא המנעות מהחלפת שרשרת כשזו צריכה להיות מוחלפת! אנחנו רואים שחיקה מוגברת של כל חלקי מערכת ההינע במקרים כאלה- פולי, קסטה, גלג”ש קדמי ואז צריך להחליף חלקים בהשקעה גדולה בהרבה מעלות השרשרת (80-200ש”ח).
לסיכום: העקרונות פשוטים – נקיון, שימון, פידול עגול, ובדיקה כל כ 1500 ק”מ האם התארכה השרשרת ואם כן- לא להתקמצן ולדחות, להחליף!