מוצרים שונים דורשים רמת מעורבות שונה של הלקוחות בתחזוקה שלהם. לבדוק ולהחליף שרשרת כבר התרגלנו, להכניס את האופניים אחת לתקופה לכיוון הילוכים או החלפת כבלים שונים חלק מאיתנו עושים. אבל האם אתם גם דואגים לטיפול תקופתי של מעביר ההילוכים שלכם? והאם יש בעיה חריגה במעבירי ההילוכים של שימנו?
דרישת תחזוקה לגיטימית או בעיה?
די מדהים, אבל גם לי זה קרה ממש בעת שהכנתי את הכתבה: מעביר ההילוכים XTR החדש (בן חודשיים בלבד) שלי, חצה איתי שלולית לאחר אחד מימי החורף, וברכיבה הבאה עם קשר או בלי קשר לחצית השלולית, נתקע במקטע תלול קצר בסינגל חוף הכרמל (יש עד אמין ב Real time…). עצרתי מייד, שחררתי את הקלאץ, והזזתי אותו מעט כדי לראות שחזרה התנועה. בתחילה הוא סרב לאפשר לי להעביר לגלגל השיניים הגדול מאחור וליווה את הפידול בתקתוקים. כמובן שמשם המשכתי מיידית לסדנת המכונאי, וביקשתי את הטיפול עליו תקראו בכתבה.
זו לא היתה הפעם הראשונה ששמעתי על תקיעת מעבירי הילוכים של שימנו. קצת לפני המקרה הגיע לידי מידע על גורם ענפי סביב מעבירי שימנו החדשים. הוא נאלץ להחליף כ 30 מעבירים כאלה שנתקלו אצל לקוחותיו שאצל חלקם ולדבריו לעתים זה נגרר לנזק משמעותי גם לגלגלים. לאחר שלא קיבל את מה שציפה מהשרות, הוא החל לייבא מעבירים ולהחליף בעצמו ללקוחותיו. התופעה עליה דיווח: הרוכבים מגלים באמצע הרכיבה שהמעביר נתקע קדימה, מתח שרשרת אובד. במקרה הטוב הרוכב עצר שחרר את הקלאצ' במעביר או החזיר אותו לתפקוד והמשיך. במקרים הגרועים רוכבים שהתעלמו מהבעיה והרסו חלקים יקרים, במיוחד באופניים חשמליים – שם החברה לא חשים את האופניים כמו רוכב שמתאמץ ומרגיש מייד כל בעיה.
מה זה קלאצ'?
במעבירי הילוכים יקרים ישנו מנגנון המאפשר הגבלת חופש התנועה של המעביר בכיוון אחד, מבלי שזו תפריע להעברה חלקה של ההילוכים והתאמת מתח השרשרת. ב Shimano המדוברים יש מתג המאפשר פתיחה וסגירה של הקלאצ'. כאשר הוא סגור הוא שומר על המעביר שיחזיק מתח שרשרת גבוה וימנע בכך הצלפות שרשרת ותקלות הנובעות משחרור לא צפוי שכזה. כמובן ששרשרת לא מתוחה תמיד משפיעה גם על יעילות המערכת – וזו באה לידי ביטוי בביצועים והעברת אנרגיה. כאשר הקלאצ' פתוח מתח השרשרת יורד, וקל יותר לשחרר את הגלגל החוצה.
שימנו בעולם: לא מכחישים שיש צורך בטיפול תקופתי
גם בארץ וגם בעולם שימנו אינם מקבלים את הטענה שיש פה מוצר פגום, אלא מציינים שיש צורך בטיפול ייעודי במוצר הזה כדי לשמור על תקינותו. הדבר המהותי שיש לבצע הוא גירוז של חלקי הקלאצ' הפנימיים אחת לתקופה. אבל ההתנסות האישית שלי והמידע שההתגלה לי מעלים חשש שהתופעה אינה קשורה רק לתחזוקה ארוכת טווח אלא מתרחשת גם זמן קצר מאוד לאחר הקנייה. קונה לא מצפה לדבר כזה ממוצר הדגל של הכי יקר של Shimano לאופני הרים. מהבדיקה שלנו עולה כי המידע הזה לא הועבר בצורה מספקת למכונאים בישראל ורבים מהרוכבים נפגעו.
על תופעת "המעביר הדביק" נשאלה השאלה גם במגזין האמריקאי הנחשב VeloNews בטור הידוע של לנארד זין וזו קיבלה תשובה ממנהל מוצר בשימנו, ספציפית על מעביר הילוכים מסוג Shadow: כן, צריך לטפל טיפול תקופתי. מומלץ אחרי כמה שעות הרכיבה הראשונות עם המוצר כשבאים לטיפול התחזוקה המקובל אחרי קנייה, לייבש את המקום, לוודא שאין חלודה, ולשמן את החלקים הפנימיים של המעביר עם שמן מיוחד של שימנו. שימו לב שמדובר בשמן מיוחד של שימנו, ורק איתו אפשר לטפל בזה.
שאלות ליבואן בישראל
עבור הכתבה העברתי שאלות לדאא יבואנית שימנו לישראל כדי להבין את העובדות ולדייק בכתבה, ותכננתי להחליט לאחר מכן האם יש מקום לפרסם כתבה בנושא. היבואן בחר להתעלם. השאלות שהעברתי היו:
- האם יש דרישה של טיפול תקופתי במעבירי הילוכים של שימנו? מהי?
- מה הסכנה באי טיפול תקופתי כזה למעביר?
- מה משך האחריות שיש למעבירים (SLX XT ו XTR בעיקר)?
- האם המעבירים מגיעים עם אחריות לשנה לפחות גם אם לא בוצע טיפול כזה? או שנדרש טיפול עם הקניה?
- אם יש דרישה כזו – האם המשמעות של אי עמידה בה היא אובדן האחריות למוצר?
- האם שללתם אחריות ממישהו מסיבה זו בעבר?
- האם אתם מכירים תופעה של "תקיעת קלאצ'" עקב אי גירוז של חלקי הקלאצ' הפנימיים?
- האם יש בעיה מוכרזת בשימנו לדבר הזה או שזו תופעת שימוש סביר / תחזוקה לקויה?
- האם יש יותר פניות שירות / אחריות למעבירי מערכות 12 לעומת מערכות 11 מקבילות?
- האם יש יותר פניות או תקלות בתחום הזה אצל רוכבי אופניים חשמליים מאופניים לא חשמליים?
עקב ההתעלמות העניין בכך רק עלה, אז המשכתי בתחקיר מול מכונאים בענף, כולל אנשי שירות רשמיים של שימנו בישראל. דיברתי עם אותו גורם ענפי שסיפר לי על בעיה חורגת מעבר לנורמלי לדבריו, עם מנהל תחנת שירות של שימנו, עם איש שירות לקוחות של סדנת יבואן בחנות ראשית, וביצעתי עוד שיחות עם מכונאים נוספים. רוב האנשים שנמצאים בקשרי עבודה קבועים בענף עם היבואן הסכימו להתראיין אולם בקשו לעשות זאת ללא שם בכתבה.
שיחות עם מכונאים ואנשי שירות
מנהל מרכז השירות של שימנו באיזור רחובות עדי רימון סיפר לי שאין בעיה מיוחדת ושכן, צריך לתחזק את המעבירים, אבל זה לא אומר שזו תקלה. הוא אישר שיש בעיה גדולה יותר אצל רוכבי אופניים חשמליים, מה שמעיד יותר על אופי הרוכבים והיחס שלהם לציוד כקשור לעניין אבל זה לאו דווקא בא לידי ביטוי במעבירים אלא בכלל בשחיקת הציוד שלהם שהיא מוגברת.
מכונאי מוביל ברשת גדולה אחרת גם לא הכיר את זה כבעיה חריגה של עשרות מעבירים תקולים, אבל כן מצא הבדל בין כמות התקלות ב- XT וב XTR לעומת SLX האמין יותר לדבריו.
איש שירות של חנות יבואן גדול אחר דווקא הכיר מייד את התופעה וציין שהוא ראה לא מעט בעיות עם ה XT וה XTR החדשים. הוא הדגיש שהוא ממליץ לאנשים לגרז עם הטיפול הראשון את הקלאצ' של המעבירים האלה כדי למנוע את אותן בעיות ואף הוסיף שלהתרשמותו במערכות 11 הילוכים יש אמינות גבוהה בהרבה למרות שלדבריו בעין בלתי מזוינת החלקים נראים דומים, וכך גם במעבירים של סראם שמחזיקים הרבה יותר טוב. מכונאי נוסף ששאלתי בחנות עמוסה נוספת לא זיהה דפוס תקלות מיוחד.
שטיפת יתר וחציית נחלים?
אם אתם שונאים לשטוף את האופניים אולי קיבלתם עוד חיזוק לכך. היות ולא קיבלנו הנחיות ברורות ורשמיות מהיבואן, אולם כן קיבלנו אישוש ממקורות שונים על רגישות ללחות של האביזר הזה, נמליץ לכם: אם אתם חוצים שלוליות או נחלים עם האופניים, דעו שהאטם של מעביר ההילוכים המגן על הקלאצ' יבש יכול כנראה להכניס חלק מהלחות וזו יכולה לגרום לחלודה והתקלה מתחילה להיבנות.
הסרט הבא מראה מה צריך לעשות ואף מציין את ההבדל בין גישת הקלאצ' של סראם (באיזור אטום ללא צורך בתחזוקה, אולם עם ביקורות על קלאצ' חלש מדי) לבין זו של שימנו:
סיכום: בעית התחזוקה בקלאצ'ים של שימנו
שימנו באופן מסורתי ידועה כחברה מאוד אמינה ואני אישית מאוד אוהב את המוצרים שלה, שהם גם זולים יותר להחלפה בד"כ מהמתחרה סראם. אבל הפרשנות שלי לעניין היא שאכן כנראה שיש רגישות גבוהה יותר למוצרים האלה של שימנו, אולי עדינות יתר שמחייבת אותנו כלקוחות לקחת אותה בחשבון הן בהחלטת הקנייה והן בתחזוקה. זה עדיין לא אומר שזו רמה שבהכרח מצדיקה recall מצד היצרן אבל זה כן אומר שהמוצר הזה דורש את הגירוז המיוחד של שימנו כנראה בתכיפות גבוהה יותר ממה שהתרגלנו אליה וגם די מהר אחרי הקנייה.
לצערי כאלה תופעות יכולות לשחוק את מוניטין העמידות ובמיוחד מטרידות אם הן משמשות לשלילת אחריות (מקנייה מקומית או זו הרגישה יותר – הגלובלית שאין מאחוריה יבואן מקומי שיכול לסייע ללקוח), היות והיבואן סרב להשיב לשאלתי האם שלל אי פעם אחריות מלקוחות עקב אי טיפול תקופתי במעביר, אין לי מידע ודאי שכך הדבר, אבל גם לא שלילה של האפשרות הזו.
עידכון מפניות לאחר הפרסום ומה זה אומר לגביך הקורא?
מכונאי בכיר שעבר את כל ההדרכות של שימנו התקשר אלינו וציין כי הכתבה מוצדקת ומדויקת, כי אכן יש בעיה במעבירים וגם לו היתה ביקורת על התנהלות היבואן דאא בנושא. כמו כן נמסר לי כי מכונאי ראשי של סדנה בחנות של רשת מובילה אישר שיש בעיה עם מעבירי שימנו ותקלות. נמסר לי על מקרה בו לקוח נדרש בתחנת שירות של שימנו לאחר בדיקה עם היבואן לשלם על מעביר בגלל שלא ביצע טיפול (באותו מקרה אחרי לחץ- ויתרו לו). כל התמונה המתקבלת היא של פגיעה לא הכרחית ברוכבי האופניים שהיו להם בעיות במעבירים.
איך אתם צריכים להתיחס לכתבה הזו? ראשית אנחנו מקווים שתעריכו שהכתבה נכתבה עבורכם. המטרה שלנו היא לסייע לרוכבים בלבד ולמרות החיכוך שהיא מייצרת לבייקפאנל עם היבואן שבוודאי אינו מרוצה ממנה. אנחנו מקווים שתעריכו את המקום היחיד בישראל שעושה עתונות אופניים אמיתית ואיכותית.
גם אתם ואולי גם המכונאים שלכם שאולי לא קיבלו את ההדרכה הראויה, יודעים כעת שכדאי מאוד שבטיפול הראשון של האופניים שלכם (כן, אותה כניסה מהירה אחרי שבועיים לכיוון וסגירת ברגים) ואחת לשנה לפחות אתם צריכים לטפל במעבירי שימנו מרמות המחיר הגבוהות ולוודא גירוז ואטימה של המעביר. ואם נהרסו לכם מעבירים זמן קצר אחרי שקניתם וסרבו לכבד את האחריות שלכם- לטעמי הצדק עמכם כי המידע על הדרישה לטיפול תקופתי במעבירים, ועל הבעייתיות שלהם לא הופץ באופן הראוי לציבור עד כתבה זו. כמובן שגם כקונים נשאל את עצמנו פעמיים האם אנחנו רוצים להיות משועבדים למעבירים.