יש לנו פטיש להנדסת מוצרים מרשימה, איכות ייצור גבוהה ועיצוב ספורטיבי מדויק. אלה סממנים מובהקים של תעשיית המכוניות הגרמנית, שתוצריה מככבים ברשימת המותגים הנחשקים בעולם כמו פולסוואגן-אאודי-פורש, ב.מ.וו, מרצדס ועוד, אז בעצם למה לא גם בתעשיית האופניים? 

 גרמניה היא כוח עולה משמעותי בענף אופני הכביש. יש לה את כל מה שנדרש: מצוינות של מחקר ופיתוח, המגובה בשוק מקומי ענק,  עוצמה כלכלית, עם תרבות ואיכות חיים המעודדת רכישת מוצרי פנאי וספורט. בנוסף, יש כבר לא מעט מקצועני אופניים, קבוצות רכיבה מקצועניות ורוכבים מקומיים שהשתלמו בקבוצות העילית באירופה ועתה מאיישים את התעשייה הזו, ומביאים אליה את הידע הנדרש. כל אלה יכולים לפצות על מסורת אופניים קצרה יחסית בהשוואה לזו של איטליה וצרפת. גם בישראל מתחילים להיחשף אט אט לחברות האופניים הגרמניות, ו-Cube היא אחת מהן. קיבלנו למבחן את דגם ה- Agree: אופני כביש יפים במיוחד, בתמחור תחרותי של 10,700 שקלים, ממש על גבול מבחני ה”קרבון ב-10,000” שלנו. האם הם גם מצוינים ברכיבה כמו שהם מצוינים בעיצוב?

 

 

עיצוב מוקפד ויפהפה

Dsc_0134

כמה מילים על מבחני אופניים גרמניים ועל קשיחות שלדות

לאופניים הגרמניים יש תכונה משותפת אחת אופיינית: קשיחות קיצונית, שעד לאחרונה הייתה הרבה יותר גבוהה מזו של שאר היצרנים בענף. אחד ההסברים לכך הוא שהרוכב הגרמני הוא גדל גוף יחסית לצרפתי או האיטלקי, ושלדות גדולות הן באופן עקרוני גמישות יותר משלדות קטנות, על כן הנטייה המקומית הייתה לחפש דרכים לשפר את הקשיחות הצדית.

הסבר נוסף הוא האופי המדוקדק והמדויק של מבחני האופניים שעורכים מגזינים גרמניים מובילים דוגמת Tour ו- Roadbike. שני המגזינים האלה עושים מבחני מעבדה משווים מדהימים, שבהם שמים את האופניים מתחת למכונות עומס ושבירה, ומודדים את הגמישות הצדית של המזלג, צינור הראש והציר המרכזי. לאחרונה אף הוסיפו מבחן כמותי לגמישות האנכית (Vertical compliance, מדד המתורגם לנוחות). עם כל הביקורת שיש על מבחנים אלו (ויש…), השפעת המבחנים האלה על השוק ועל טבלת המכירות הגרמניים היא אדירה.

המדדים הקרים והבלתי מתחשבים בתדמית המותגית של האופניים הנבדקים, עשו צרות רציניות לכמה מותגי יוקרה שהנפיקו תוצאות ומדדים בינוניים… גם השקילה המפורטת של הפריטים השונים שמה במקום את הצהרות השיווק של יצרני חלק מהשלדות “הכי קלות בעולם”, כאשר מתברר לפתע שהמזלג המשודך להן כבד יותר מהמזלג של אחרים, ועל כן משקל השלדה והמזלג ביחד בעצם לא הכי קלים…

מנהל מוצר בחברת אופניים בינלאומית מובילה הודה בפני שהמבחנים האלה הפכו זה מכבר לפקטור בתכנון אופניים בתעשייה, ושיש לחברה שלו מוטיבציה ברורה לתכנן כך שיגיעו שם למקומות גבוהים. מטבע הדברים המותגים הגרמניים הקשיחים מגיעים שם למקומות גבוהים במיוחד. העתיד מעניין, שכן מבחן הנוחות שהתווסף לאחרונה מוסיף מורכבות לחיים של מתכנני האופניים…

 

שלדה ואבזור

בואו נחזור ל- Cube Agree GTC. אלה אופניים המתהדרים ברשימת  התכונות המלאה של אופני קרבון מודרניים:

  1. גזרת סלופינג מתונה וסקסית
  2. צינור עליון מפוסל בעל פרופיל משתנה בכל נקודה, שטוח ורחב במפגש עם צינור המזלג
  3. צינור תחתון מסיבי וגדול קוטר
  4. צינור ראש עבה למראה בעל קוטר משתנה (1 1/8“ – 1 1/2“) – המאפשר מפגש רחב עם הצינור התחתון והצינור העליון, הגדלת הקשיחות וחיסכון במשקל לעומת צינור רגיל בקוטר אחיד
  5. אזור ציר מרכזי מעובה וענק בשיטת שימאנו Press-Fit (שבה החלק החיצוני של המסבים מוכנס בשלמותו בלחיצה לתוך השלדה במקום בהברגה חיצונית) המאפשרת מפגש צינורות רחב יותר ואת הקשיחות הנדרשת כנגד כוחות הפיתול
  6. תומכות שרשרת אסימטריות – זרוע עבה יותר בצד השרשרת, ודקה יותר בצד השני
  7. תומכות אוכף דקיקות הממשיכות את קו הצינור העליון ומתחברות אליו בצורה קשתית הרמונית

 

תומכות שרשרת דקיקות מתחברות בקו רציף ומעוקל לצינור העליון

מבט מעמיק יותר בשלדה מגלה שיש לאופניים האלו עוד כמה נקודות בגימור, ששמות אותם הרחק מקדימה יחסית לזוגות האופניים האחרים שבחנו לאחרונה, ובעיקר ברמת המחיר הזו. כדוגמאות קטנות לירידה פדנטית לפרטים נציין את הולכת הכבלים הפנימית שנותנת לצינור העליון מראה נקי ומרשים, ואת תוסף הפלסטיק להגנה על איזור הקראנק מנפילות שרשרת (שהרי צינורות הקארבון הרחבים והמודרניים מגיעים צמוד צמוד לגלגלי השיניים).

העיצוב המוקפד והקוהרנטי, ולא מפספס אף חלק: ישנה התאמה מושלמת של סכמת הצבעים לא רק בשלדה, אלא גם בכל פריטי האבזור הנלווים. אפילו הגלגלים מגיעים עם צירים בצבע אדום משלים, צמיגים בצבעים תואמים ולוגו של Cube, מזלג איסטון עם מדבקות וצבעים תואמים, אוכף OEM עם לוגו החברה ועוד. יש פה ירידה קיצונית לפרטי העיצוב הקטנים ביותר והתוצאה פשוט מקסימה, אפילו בעיני מי שכבר נמאס לו מהשילוב לבן-אדום-שחור שפשה בתעשייה.

 

 

צינור עליון שטוח ורחב בחלקו העליון

חלקים ומכלולים בולטים הם: מזלג קרבון Easton EC70, גלגלי 7 Fulcrum וצמיגי שוואלבה אולטראמו, ידיות הילוכים ומעבירים שימאנו אולטגרה, מעצורי FSA, קראנק קומפקט FSA וקבוצת הכידוןמוט-כיסאסטם מאלומיניום של FSA אף היא. הכידון של FSA הגיע ברוחב של 38 ס”מ, גודל תמוה משהו לאופניים במידה 53, שלרוב מגיעים עם כידון ברוחב 40 ס”מ. לטובה נציין את מוט הכיסא – שעושה שימוש בבורג אלן אחד עבה ובמנגנון נוח במיוחד לקביעת מיקום וזווית הכיסא.

המשקל הכולל של האופניים ללא דוושות ומחזיקי בקבוק הוא 8.7 ק”ג – כמעט קילו שלם ומפתיע לרעה מעל המשקל המוצהר באתר החברה- קצת מפתיע מחברה רצינית כמו CUBE.

 

צינור ראש בעל קוטר משתנה, תומכות אסימטריות, גלגלי Fulcrum 7 ומזלג Easton

ביצועים

כבר ברכיבות הראשונות והמישוריות יחסית שביצענו, הבחנו בשלוש תכונות בולטות: היגוי מפולפל וחד, קשיחות צדית מקסימלית, ורמת שיכוך לא אחידה: מעט טובה יותר בחלק האחורי מאשר בקדמי. התחושה הכללית היא של מכונת רכיבה קשוחה ומדויקת כתער המחפשת אדרנלין ובעלים שאוהבים ללחוץ את עצמם אל הקצה. זו גאומטריה והתנהגות כביש שמתאימה לרוכבים ספורטיביים או תחרותיים יחסית – אלה שמחפשים להתרגש ולהתאמץ על האופניים.

 

אופניים זריזים וקשיחים לרוכבים שאוהבים ללחוץ

מישורים

האופניים מספקים תשתית מצוינת לתנוחה אווירודינמית נמוכה, היות וצינור הראש הוא קצר יחסית (130 מ”מ) ומאפשר לרדת נמוך לתוך הרוח. שמירת קו לאורך זמן אף היא אינה קשה עם בסיס גלגלים של 98.9 ס”מ. נקודת הביקורת העיקרית שלנו קשורה ליציאה לספרינטים. כידון האופניים, שכאמור הגיע ברוחב צר מדי לטעמנו, של 38 ס”מ, נטרל חלק גדול מהעוצמה ביציאה לספרינט, עקב מנוף מוקטן ללחץ מצד אל צד בעמידה. מנגד, במישורים הכידון הצר סייע להתכנס פנימה לתנוחה המפחיתה שטח פנים מול הרוח. אם תשדרגו את גלגלי הפאלקראם 7 לגלגלים קלים יותר שיסייעו בשינויי מהירות, תרגישו השפעה מהותית בביצועי הספרינטים שלכם, שכן בסיס האופניים (השלדה) לא היה הגורם המגביל אלא האבזור. כרגיל, זה כמובן עניין של השקעה כספית…

 

עליות

המשתנה המשפיע ביותר בעליות הוא המשקל. המשקל הכולל של האופניים אינו נמוך, אולם הוא סביר לחלוטין לאופניים במחיר של 10,700 שקלים. אי אפשר לצפות שיטפסו כמו אופניים קלים מהם בהרבה, אבל יחסית לאופניים אחרים במשקל דומה הם טיפסו טוב. גם פה העברת האנרגיה יעילה וצינור ראש קצר יחסית מאפשר להתקין את הכידון נמוך ולהפעיל את המנוף שהתנוחה הזו מאפשרת בעליות.

ההיגוי הזריז מקל על רכיבה בעמידה. הגלגלים – למרות שהם כבדים יחסית – תפקדו טוב תחת עומס ומחיר המשקל שלהם בא לידי ביטוי בעיקר בשינויי קצב. שוב הכידון הצר פגם משמעותית בביצועי העליות, שכן קשה למנף כידון צר מדי לטובת דיווש אינטנסיבי בעמידה. גם פה – השלדה מרגישה כבסיס מצוין לאופני טיפוס.

קשיחות צידית ניכרת תסייע לכם ביציאה לספרינט

 

 

ירידות וסיבובים 

זווית תקיפה של 71.5 מעלות בצינור הראש היא שתורמת לתחושת היגוי זריזה של האופניים בחלק הקדמי, כמו שאנחנו אוהבים. בסיס גלגלים טיפוסי לאופני כביש במידה הזו מאזן את החלק הקדמי ומקדם יציבות. בתוך הדואליות הזו מתקבלת התנהגות כביש מפתיעה: יציבה וזריזה בו זמנית.

בירידות מהירות הרגשנו טוב על האופניים. החלק הקדמי המעובה סייע לשמירה על קו עגול וקבוע. חלוקת המשקל על השלדה, שנוטה קדימה מעט, מעודדת העברת משקל אחורה בסיבובים מהירים. גם הצמיגים בעלי הפרופיל העגול סייעו לתחושת האחיזה ולהרגשה שבהחלט מדובר באופניים שיאפשרו לאמיצים ולמיומנים לטוס בירידות. בפניות צפופות, גם במישור, הרגשנו בטחון רב יותר ללא דיווש, מה שמעיד על ההיגוי הזריז של האופניים האלה ועל הצורך לחשוב מעט על שפת הגוף על מנת לשמור על הקו בביטחון. שורה תחתונה: היגוי שמתאים לרוכבים מיומנים יחסית.

 

 

 

תשתית מצוינת לחובבי עליות

 

 

מה היינו רוצים לשפר?

על הכידון דיברנו מספיק… זה הפריט היחידי שהציק לנו באופניים האלה.

ברכיבות ארוכות של מעל 4 שעות, העומס על הגוף, שנוצר מהקשיחות האנכית ומהעברת הזעזועים עשה את שלו. יש לומר שלמעט הספשלייזד רוביי במחיר דומה, והאורביאה אורקה היקרים בהרבה, רמת השיכוך שלהם לא שונה מאוד מזו של שאר אופני הכביש הספורטיביים שבדקנו והיא אופיינית לדגמי האמצע של רוב החברות. מגמת הנוחות באופניים תחרותיים היא חדשה יחסית בשוק האופניים, ומתחילים לראות אותה בדרך כלל בדגמים היקרים. כנראה שייקח עוד קצת זמן עד שהנוחות הזו תחלחל באמת גם אל דגמי הביניים.

גם הפעם לא נחרוג מהמנטרה שלנו ונציע לכם לשדרג את הגלגלים. כמו כל זוגות אופני הכביש שבחנו, בלי יוצא מהכלל, ישנו פער בין רמת השלדה ואיכות המעבירים לאיכות הגלגלים. כנראה שאנשי השיווק בתעשייה הגיעו למסקנה שאנשים מדרגים את האופניים בעיקר לפי מעבירי ההילוכים ומתעלמים מכל השאר… הפאלקרם 7 הם גלגלי אימון טובים, אולם הם בתחתית המדרג של החברה הזו. שמרו קצת כסף בצד לשדרוג הגלגלים וקבלו אופניים תחרותיים בהרבה מהחבילה המקורית. הפחתת 200 גרמים בגלגלים תורגש בצורה משמעותית שכן השלדה אינה כבדה.  

 

סיכום 

ברמת מחיר של 10,700 ש”ח מדובר באחד מזוגות האופניים היפים והמוצלחים ביותר שתוכלו לרכוש. ביצועים טובים וסקס אפיל גבוה שחובר לעיצוב מהמוצלחים ביותר שעברו תחת עכוזנו בתקופה האחרונה,  עושים ביחד חשק לצאת עם האופניים לסיבוב שופוני בנחשון. אם אתם רוכבים מתקדמים יחסית שמחפשים תנוחה נמוכה, היגוי זריז, ורכיבה אגרסיבית האופניים האלה מתאימים לכם מאוד.

 

יבואן: בייק טרידינג בע”מ. 

חנויות מפיצות – תל אביב: BikeClub, Joyride. חיפה: Probike. ב”ש: מרכז האופניים באר שבע. איזור השרון (חרב לאת): סינגלמאניה.  RockNroad לטרון וירושלים.

 

 

 

בחן וכתב: גיא חלמיש

צילום: גיא לוטם וגיא חלמיש