איך אתם בוחרים קסדה? לפי הצורה והעיצוב?  לפי רמת האוורור? לפי המשקל או האווירודינמיות? בסוף הרי המטרה העיקרית של קסדה היא לשפר את הבטיחות וההגנה על הראש.

מאת: גיא חלמיש

מי לא מכיר את Giro?

ג'ירו (Giro), מותג הקסדות האמריקאי מקליפורניה, הוא ללא ספק ממותגי הקסדות המובילים בעולם ואחד המותגים החזקים בעולם האופניים בכלל. יש להם מוצרים נוספים כגון קסדות סקי וגם נעליים וכפפות. ג'ירו מתמקדת במוצרי כביש בד"כ בעוד שהמותג האח שלה Bell מתמקד בקסדות שטח. את שניהם תוכלו למצוא ברשת רוזן ומינץ. מה שרבים לא יודעים הוא שהחברה האם BRG sports השקיע גם בMIPS עוד ב 2014, וכך ייצרה יתרון לקסדות של ג'ירו שבא לידי ביטוי גם בקסדה הזו שבמבחן- ה Aether: ראשוניות לטכנולוגיה מהדור המשולב של MIPS.

MIPS

ג'ירו Aether

הקסדה הזו הושקה ב-2017 והיא הראשונה לעשות שימוש ב MIPS אינטגרטיבי המשולב בתוך הקסדה עצמה (MIPS Spherical) ולא רק במנגנון הבידוד הפלסטי שהיה בעבר. הפטנט האלגנטי הזה הוא גורם משמעותי עבור Giro והוא גם הרבה יותר מאוורר – כי ביטלו את כל הפלסטיקיידה הפנימית ההיא שאנחנו מכירים מהמיפס המקורי. 

  • דגם: Giro Aether MIPS
  • ייחוד: מנגנון ה MIPS משולב במבנה הקסדה 
  • משקל: 260 גר' מוצהר (מדיום 55-59)
  • אוורור: 11 חורים (גדולים מאוד)
  • מחיר: 1,531 ₪
  • לקניית המוצר באתר רוזן ומינץ

רעיון ה MIPS 

לפני שאני אכנס על הקסדה הספציפית הזאת כדאי להכיר קצת את הרעיון הזה של MIPS הרבה מכירים אבל בכל זאת קצת היסטוריה: MIPS שנמצאת בסטוקהולם (שבדיה) היא חברה אשר נוסדה ב 2007 ומאז מכרה כ 9 מליון יחידות. המטרה של ההמצאה הזו היא להפחית את הנזקים של זעזוע מוח בעת תאונת אופניים. MIPS מחקה את מנגנון ההגנה על המוח שקיים בתוך הגולגולת: שכבת נוזל שמפרידה אותו מהגולגולת סביבו ומאפשרת הפחתת השפעת המכה בעת תאונה. ה MIPS שואף להפחית את הכוחות הסיבוביים שנוצרים כשפוגעים עם הראש בזווית בקרקע, והמוח כך אומרים במיפס רגיש יותר לאימפקט הסיבובי הזה. 

קסדת אופניים

באמצעות השכבה הזזה בתוך הקסדה, המיפס מפריד בין כוחות התנועה לראש ומפחיתים את האימפקט הסיבובי. היא מסיטה את האנרגיה הכיוונית באופן שמונע ממנה לעבור עם כל העוצמה אל הראש. למיפס קמו כמה מתחרים בשנים האחרונות שמנסים ליצור השפעה דומה ותוספות הגנה על הקסדה הקלאסית אבל ללא ספק היא מובילת השוק בתחום הזה. 

גיא חלמיש

זה לא חלק מדעי, אבל ראיתי לא מעט מבחני קסדות כבר. בכולם רכסו אותן לבובה במתקן נפילה. בבדיקות כאלה ללא ספק יש פחות כוחות סיבוביים לעומת קסדה ללא מיפס, אבל לדעתי ההבדל מקסדה רגילה בתאונת אדם אמיתית פחות מובהק היות ואנחנו לא מהדקים את הרצועות באופן הרמטי לסנטר כמו בובות מעבדה. תזיזו ביד את הקסדה שלכם על הראש, ותגלו כנראה לא מעט תנועה לכל הכיוונים. 

Aether

עיצוב וסקסאפיל 

הקסדה נראית מעולה. היא די שמרנית, לא גדולה מדי, לא קטנה מדי, ויש לה פרופיל צד אלגנטי ומודרני – במיוחד מאחור שם יש קיטום טיפוסי שרואים היום יותר מבעבר. היא עוטפת בלי להראות מוגזמת. פסי האורך חלקים וישרים יחסית בלי "שיגועים". לצערי ראיתי רק שחור ממנה ולא היה צהוב זרחני או צבעים אחרים מדהימים שראיתי של הקסדה ביוטיוב (אגב, בארה"ב אפשרו עיצוב קסטום שלה מאתר ג'ירו – קטע מגניב לגמרי כמו בתחום השלדות בכמה חברות אופניים). 

יש פה כאמור שני חלקים נפרדים שהם חלקי הקסדה עצמה שנעים אחד ביחס לשני וזה הרבה יותר אלגנטי, נקי ונראה גם אמין יותר בלי משטחים שקופים דקים וקריעים כמו שיש בקסדות אחרות עם מיפס. אפילו כריות דביקות מיוחדות לשים עליהן את המשקפיים יש פה – נחמד ואף שימושי ומונע החלקה שלהם קדימה!

בייקפאנל

בתחום האוורור 

אחת הטובות ביותר שהשתמשתי בהן! ותשמעו- יחסית לעובדה שההיבט הזה הוא אחד מהדברים הכי מאתגרים לפתרונות גם של מיפס ועוד יותר של המתחרים שלהם, מדובר בשיחוק של ממש! 

קסדת Giro Aether MIPS

בג'ירו את'ר יש פתחי אוורור ענקיים מלפנים, ויש תעלות ברורות מאוד בתוך הקסדה המשאירות את האוויר זורם, ומקום עבורו להתפנות החוצה (מה שמשפר אווירודינמיות). יש שם גם מבנה פנימי שקוף שמחזק את הקסדה לרוחב. אם יש לכם הרבה שיער זה לא ישנה לכם מאוד- אבל עלי אי אפשר לעבוד בקטע הזה… 

מנגנון הידוק סטנדרטי

הכפתור קטן יותר מבהרבה קסדות אחרות שראיתי אבל עובד. יש כמה דרגות העלאה והורדה שלו על העורף לטווח של כס"מ וחצי, ואפשר לכוון כל צד (ימין ושמאל) בנפרד – לקרב ולהרחק לצדדים בטווח של כס"מ בכל צד את האלמנט הפלסטי שאוחז בעורף. יחד עם זו פה יש לי ביקורת מסוימת: הפלסטיקים שאוחזים בעורף עצמו מעוצבים בצורה שפיצית מעט. ברכיבה הראשונה שלי הם הציקו קצת בעור עד שקלטתי שעבורי צריך למקם את מנגנון האחיזה הכי גבוה שאפשר ואז זה פתר את העניין.

הריפודים מינימליסטיים מאוד, אבל איכשהו הצליחו בג'ירו לדייק אותם ברמה כזו שצריך הרבה פחות ריפוד מבקסדות אחרות והוא עדיין נוח ונעים!

חסרונות במוצר

חוץ מזה שהוא לא בצהוב-בייקפאנל-זרחני ובולט בכביש, ברמת המוצר הברורה והכמותית רוב קסדות ה MIPS מקבלות קנס משקל מסוים ותוספת מחיר. במקרה הזה המשקל הוא 260 גרם – אצלי זה הקצה העליון של משקל קסדה שאני מסתכל עליה לכביש, אבל זה עובר וסביר. המחיר מצד שני הוא מהגבוהים ביותר שיש בשוק, ומבטא את העוצמה של המותג הזה, ושל המוצר עם מיפס אינטגרטיבי.
היבט נוסף שמצאתי שאפשר לשפר הוא מבנה הפלסטיקים האוחזים בעורף- יש להם מעין פינה קטנה שעד שגיליתי אותה לא הבנתי מה מציק לי שם בעור. יש טווח תנועה קטן יחסית למנגנון כדי להגביה אותו על העורף ואחרי שהוגבה החיכוך פסק. הריפודים גם הם מינימליסטיים אבל נוחים לגמרי. 

לסיכום: קסדת MIPS Giro Aether 

מבחינת הגנה על הראש יש להניח שזו קסדה עדיפה על כל קסדה סטנדרטית אחרת. כנראה ש9 מליון היחידות שקנו מהחברה הזו מוכיחות שיש לא מעט שלא רוצים לקחת סיכון ומוכנים לשלם יותר עבור בטיחות. במקרה הזה החסרון הוא באמת מחיר גבוה יחסית לקסדות בשוק ולמשקל שלה. 

בצד היתרונות יש לא מעט בנוסף לבטיחות: היא יפה מאוד ונראית גם אווירודינמית ומעודכנת, מאווררת במיוחד וזה יתרון חשוב בישראל, והיישום של ה MIPS שלה הוא הכי אלגנטי וחכם שנתקלנו בו עד היום.