עמק הירדן מלא בנפלאות – נהר הירדן עם זרימתו המגוונת, עם נחלים המתנקזים אליו כגון נחל יבנאל, נחל אדמה ויובלו נחל חגל, חורשות נטועות, כמו יער אשכול ויער שוויץ, תצפיות מרהיבות אל עבר נופיו של העמק. וכמובן שאי אפשר להתעלם מהכינרת האגם הלאומי של ישראל. מסלול רכיבה בירדן הדרומי ורמת יבניאל

את הרכיבה שלנו נקדיש לעמק הירדן עם גיוון רכיבה בעמק הכולל שילוב מנצח, בין מישורים ועליות מתונות, עם מטרה אחת גדולה –  לראות את נופו המופלאה של עמק הירדן.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

שמורת ירדן דרומי

במערב עמק הירדן, בתוך שטחו של קיבוץ דגניה א' נמצא את אתר אום ג'וני שבאותם ימים כונה בשם אום ג'וניא או כפר אגין. מקום זה עבר מספר בעלויות וסביבו היסטוריה עשירה, שם למעשה התיישבה הקבוצה הראשונה של דגניה א'. לאחר חניית הרכבים נמצא שם תצפית נהדרת על המסלול המיועד שבו אנו נרכוב ועל נהר הירדן החורץ את העמק מצפון לדרום. מקום זה מיוחד ואף יש לו יזכור תנכי שמספר על אריות שהסתובבו פעם בסביבה: "הִנֵּה כְּאַרְיֵה יַעֲלֶה מִגְּאוֹן הַיַּרְדֵּן", ירמיה מ"ט 18.

אום ג'וני עמק הירדן

הבקתה המקורית מראשית ההתיישבות באום ג'וני

נתחיל בירידה קצרה אל אפיקו הדרומי של הירדן. נעבור דרך סכר אלומות, הבנוי מסלעים ועפר על נהר הירדן הדרומי הנמצא כ-2 ק"מ מדרום לסכר דגניה. סכר אלומות נבנה כדי להפריד בין המים הנקיים ראויים לשחיה מצפון לסכר, למים שמתאפיינים באיכות נמוכה ומזוהמים מדרומו. 

מסלול רכיבה סכר אלומות

סכר אלומות

בנקודה זו ממשיכה, זרימה חלשה עם תוספת של זרימת מים בתערובת של מי המוביל המלוח הנשאבים ממעיינות בצפון הכנרת, בתוספת מי שפכים אחרי טיפול ראשוני ומי השיטפונות. לאחרונה הרשות המקומית הייתה שותפה לפעולות שיקום חלק זה אשר סבל מהזנחה של שנים. לצערי פעולות השיקום השונות לא תרמו בצורה משמעותית לשיפור מי הנהר ועדיין לא ניתן לשכשך בהם. 

ממשיכים את הרכיבה על בסיס שביל ישראל ובדרך נעבור שלל אתרים יפים, והמעניין ביותר הוא גשר בית זרע שהוקם אחרי מלחמת יום כיפור. לפניו עמד שם גשר קטן העשוי עץ, שנקרא גם גשר "נחום". הוא נבנה על ידי המתיישבים הראשונים של קיבוץ בית זרע ועליו הובלו עדרי צאן, בקר וציוד חקלאי. הגשר עצמו חודש ושופץ לאחרונה לטובת תושבי העמק הנוסטלגיים. ישנו גם גשר גדול שהוקם עם הגיון צבאי על מנת לתת פתרון ייעודי למעבר הנהר בעת מלחמה להובלת גייסות השריון ממערב למזרח, בדרך לרמת הגולן. למי שעומד על הגשר ויפנה את מבטו למטה, סיכוי טוב שיראה את הנוטריות שהן מכרסמי מים גדולים, את התמירונים הצווחניים, ביצניות, צבי מים ואנפות.

מסלול רכיבה הירדן הדרומי

ממנחמיה אל יער אשכול

נוטשים את שביל ישראל וממשיכים על שביל סובב כנרת. נכנסים אל תוך מנחמיה לרכיבה קצרה בתוך היישוב עד הכניסה לשביל המסומן בסמ"ש אדום. איתו מתחילים לטפס אל האנדרטה ביער אשכול – מצפה לוי אשכול. זהו מצפה מקסים המשקיף על העמק. ממרומי מצפור לוי אשכול, אשר היה ממייסדי דגניה ב', ניתן לקבל תצפית לשטח בראשיתי שהיה עוד מימיה הראשונים של מדינת ישראל. רמת הגולן, ממלכת ירדן ושיפוליו של הירמוך עד חיבורו אל ארם נהריים תחנת הכוח הישנה, מוצאו של הירדן מדרומה של הכנרת, דרך חיבורו אל הירמוך דרומה אל בקעת הירדן עד לאילת הרחוקה. חדי העין בריאות מתאימה יראו גם את חרמון הסבא. כמובן שחלק גדול מהכנרת, מטעים הפרוסים של כל העמק וכמובן את המסלול שעשינו עד כה. כשהמבט נודד דרומה אל קצה צפון בקעת הירדן, מכירים סוף סוף בכוח המפואר של המצפור הזה.

העלייה צוברת גובה של 150 מטר טיפוס. את המסלול הזה, אני אוהב לשמור לימי חורף גשומים, עקב טיבו הסלול למשעי, באבנים לבנות קטנטנות ומאפשר רכיבה גם כאשר שאר המסלולים בוציים ולא רכיבים.

מעלה אילות

יער אשכול רכיבה אופניים

המשך המסלול מטפס בעוד כ-50 מטר במעלה אלות ובגובה מינוס 20 מטר מתחת לפני הים אנו יורדים בירידה מתונה ונעימה לכיוון יבניאל. הירידה מסומנת בסמ"ש אדום ועוברת דרך "העץ של גולני". זהו עץ אלון יפה שאכן נראה כמו סמל החטיבה. לפי גדעון אלף, בנו של צייר הסמל דוד אלף מבית השיטה, עץ זה שימש את אביו בתור השראה לציור.

מסלול אופניים רמת יבניאל

נחל יבניאל

לאחר מעבר עשיר בריחות לא נעימים בתוך אתר זבל ביתי ופיראטי, חותכים בשביל לא מסומן צפון מזרח אל נחל יבניאל שמנקז את הגשמים היורדים בגאיות של ההר. לנחל מעיינות רבים העיקריים ביניהם נובעים במורדות של ההר. שם גם ניתן למצוא שרידים של אמת מים מהתקופה הרומית, שהוליכה את המים לטבריה ובית ירח. 

סינגל הירדן הדרומי רמת יבניאל

סיכום 

לאורך השנים, עשיתי אין ספור רכיבות בעמק הירדן ומגוון מסלולים בעמק הירדן. מסלול זה מומלץ ביותר, הוא משלב מישורים מלאי נוף, עליות נחמדות וגלישה אל העמק ובמקרה שלנו זה גם לנקודת סיום. העונה המומלצת היא: ימי חורף גשומים כאשר שאר המסלולים בוציים או באביב הפורח כאשר יופי הצמחייה ממלא את הנוף בצבעים מרהיבים.

מאת: משה פטר