עם החדירה המסיבית של אופניים חשמליים לסינגלים, עולה השאלה האם יש צורך גם בצמיגים אחרים שיתאימו לצרכים השונים של אופני ההרים החשמליים? 

היות וקיבלנו צמיגי המבחן של שוואלבה לאופניים חשמליים החלטנו להוציא גם את הכתבה המקדימה הזו למבחן שלהם. כדי לענות על השאלה הזו נתחיל בשאלה – מה משפיע על סוג הצמיגים: מאפייני האופניים, מאפייני הרוכבים, ומאפייני הרכיבה. השילוב המיוחד של הגורמים האלה גורם לכך שזה בהחלט לא אותם הצמיגים הנדרשים באופניים ללא מנוע. 

שוואלבה, המיובאת לישראל על ידי אופנועית, מסבירה: “במשקלים של 22-25 קילו, והטורק של 75 ניוטון-מטר שהוא כמעט כמו של אופנועי שטח, מצריך טיפול בכוחות גדולים יותר משל אופניים רגילים. לשם כך לקחנו תכונות מקווי הצמיגים לאופנועי טריאל ומוטוקרוס שלנו: דברים כמו קוביות חזקות, יותר גומי ומידות רוחב גדולות יותר…”

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מאפייני האופניים והרכיבה

אופניים חשמליים שוקלים הרבה יותר מאופניים רגילים. במאמץ גדול מאוד מנסים היום היצרנים לייצר קטגוריה של מתחת ל 20 קילו. רוב האופניים שאתם רואים שם בחוץ שוקלים סביב 25 קילו. זה כמו שני זוגות של אופניים רגילים. אלה 25 קילו שיושבים על הגומי ולוחצים אותו אל הסלעים והאבנים – ויש לכך משמעות גדולה מבחינת העמידות, האחיזה, והתחושה שצריך לקבל מהצמיג. 

בנוסף יש עוד דבר מוזר באופניים חשמליים – יש להם מנוע… כן, זה אומר שפחות מתעסקים ברגישות של הפידול ואופטימיזציה שלו אל מול תנאי הקרקע. נגיד שיש לכם קצת דרדרת, או סלעים קשים ורעים. כשאתם רוכבים אנלוגי שפת הגוף שלכם, העוצמות שתשחררו מהרגליים, כל אלה מהווים ריקוד עדין שמיועד להעביר אתכם את האלמנטים בלי התחפרות ובמינימום מאמץ. אבל בחשמלי – בהרבה מצבים כאלה פשוט נותר לסובב רגליים ולשפת הגוף יש פחות השפעה. המנוע כבר יסובב את הגומי הזה איפה שהוא לא יהיה ויחלץ אתכם מהסיטואציה בפחות מאמץ. 

לבסוף – ממוצע המהירות של אופניים חשמליים יהיה גדול יותר מזה של אופניים אנלוגיים – כלומר הכח המופעל על הצמיגים משפיע מאוד. 

מאפייני הרוכבים 

נכון שקשה לאמר משהו כללי על רוכבי אופני הרים חשמליים, כי יש הרבה מהם, ועם מאפיינים שונים. אבל ממעוף הציפור כן אפשר לזהות שיש בתוכם אחוז גדול יותר של: 

  1. רוכבים אגרסיביים – עולם אופני האנדורו והדאונהיל האנלוגי הולך ונעלם. רוכבים שבאים בשביל הפאן של הירידה והרכיבה עם החבר’ה, הרבה פחות אוהבים להתאמץ בעלייה. הם מאמצים את החשמליים בחיבוק של שקע טעינה. במקום לקבל טרמפים למעלה הם קיבלו מנוע, טסים בעלייה כאילו היא ירידה ונהנים מרכיבה אגרסיבית בשני הכיוונים. וכידוע רכיבה אגרסיבית משמעותה, צורך בצמיגים אגרסיביים. 
  2. רוכבים מתחילים – העולם החשמלי פתח אפשרויות חדשות ונהדרות לכניסה של קהלים חדשים לעולם האופניים. רוכבים כאלה אינם בעלי ההרגלים של רוכבים אנלוגיים: הם מראש החלו לרכוב על מכונה כבדה ודורסת שעושה חלק ניכר מהעבודה. הם פחות רגישים לציוד, להעברת הילוכים חלקה, ולניואנסים של פידול בשטח שרוכב אנלוגי מפתח כדי לחסוך באנרגיה. זה גורר שימוש גס יותר באופניים. המכונאים מספרים ששחיקת הרכיבים מוגברת והצמיגים הם אחד הקורבנות של הרכיבה מהסוג הזה. בנוסף הם צריכים אחיזה טובה שתפצה על העדר טכניקה, ואחיזה טובה- משמעותה צורך בצמיגים אגרסיביים יותר.

שוואלבה השיקה את אדי המחשמל, הוא Eddie Current – שמככב במבחן הבא, ואנחנו נוסיף את דעתנו עליו בקרוב: 

רך וקשה

צמיגים הם שילוב של חומרים קשיחים ורכים. השילובים שלהם הם שמייצרים את תכונות הצמיג השונות. אם יש יותר מהחומר הקשיח, הצמיג “יחזיק צורה” ביחס לכוחות שמופעלים עליו. הוא פחות ימעך וישמור על המבנה העגול שלו וגם פחות ידבק לקרקע. הקוביות שלו ישמרו על הבליטה והכיווניות שלהן.
אם הוא רך יותר, הוא יספק חוויה רכה ואוחזת יותר – הקוביות יקבלו את מבנה הקרקע או הסלע שמתחת, הן יחליקו קצת את הגלגול ויותר מגע של גומי ידבק אל הסלע. 

לכאורה – רך נשמע תמיד עדיף, לא? העניין הוא שצמיג רך הוא פחות עמיד בשחיקה, ויחזיק פחות זמן ברוב המקרים. לא לכל רוכב וכל מתארי הרכיבה זה עדיף. ככלל, גומי קשיח יותר יתאים לרכיבות ארוכות בתנאים חלקים יותר. הקוביות בו ישמרו על הצורה בדרכי עפר שגוררות קצת התחפרות, ולכן יתפקדו כמעין בלטים שחופנים עפר ומקדמים את האופניים קדימה בצורה יעילה יותר. בנוסף צמיג קשה, כשהשטח חלק יחסית, יאפשר תגובתיות טובה בהרבה ותחושה מדויקת יותר להיגוי ולרכיבה. 

מצד שני גומי רך מייצר “תפיסה” של הסלע (Grip) ולכן הוא יתאים לרכיבות טכניות בתנאים סלעיים כי הוא יגיב טוב יותר לסלע – הוא מספק שליטה ועבירות גבוהה יותר, וגם יותר נעים ופחות מקפץ בתנאים כאלה, אבל בתנאים חלקים הוא יגרום לחווית Mute מסוימת באופניים ורכיבת קילומטרים ארוכים תשחק אותו.

במעבר לחשמלי – למשקל יש משמעות כי הוא מגדיל גם את הלחץ של הצמיג אל הקרקע וגם את השחיקה שלו לכן גומי מעט יותר קשה מאשר באופניים קלילים יתן לפעמים את החוויה המקבילה. גם פה שווה לתת מבט אל סוג הרכיבה: טיולים על דרכי ג’יפים או רכיבה טכנית ולהתאים את הצמיג בהתאם (דרכים- קשה, טכני- רך). 

 

להלן החומרים השונים שיש בצמיגים של שוואלבה המיועדים לסגנונות שונים. החומר שהשוואלבה שנכנס למבחן מכיל הוא הרך – Addix Soft:

צמיגים לאופניים חשמליים

משקל ועמידות

הטריידאוף הבסיסי של משקל הוא עמידות: או שהצמיג שלכם יהיה קליל ועדין או כבד ועמיד. ברור שהעמידות של צמיג דקיק ועדין שמיועד לאופניים של 10-12 קילו אינה מתאימה להם, נכון? 

גם אם טווח הרכיבה שלכם ארוך, והוא הרי הולך וגדל עם גידול הסוללות, העמידות של הצמיג חשובה. עם המנוע – נושא המשקל של הצמיגים פחות קריטי ובטריידאוף הזה שווה ללכת על צמיג עמיד יותר. ההשפעה של עוד 100-200 גרם לצמיג על רוכב עם מנוע תורגש הרבה פחות מאשר על רוכב ללא מנוע. אגב, היתרון הנלווה לכך שהצמיגים בנויים חזק ועמיד יותר, הוא עמידות טובה יותר כנגד פאנצ’רים. 

מבנה הקוביות בצמיגים וטווח הסוללה

באופניים חשמליים השיחה היא שיחה של טווח: כמה הצלחת לרכוב בכמה סוללה? מה המרחק המקסימלי שאתה יכול לרכוב ללא טעינות? הצמיגים משפיעים על זה בצורה די משמעותית בדיוק כמו שצמיג הרכב משפיע על כמות הדלק/חשמל שהוא יצרוך. הפערים בין צמיג בזבזני ליעיל במונחי סוללה יכול להגיע ל 20 וואט לשעה. כמובן שגם לחץ האוויר ישפיע מאוד (לחץ גדול יותר שווה טווח גדול יותר). 

גם פה יש טריידאופים: צמיג יעיל גלגול וחסכוני בסוללה יהיה בעל קוביות צפופות יותר וקטנות יותר – כלומר פחות מתאים לרכיבה טכנית ועם פחות אחיזה. 

כאמור קוביות קטנות וצפופות יספקו מהירות גלגול גבוהה יותר ויתאימו לרכיבות ארוכות בדרכים חלקות יותר. קוביות גדולות ומרווחות יתאימו לתנאים יותר טכניים או מדורדרים. 

מבחינת החשמליים הנטייה צריכה להיות לכיוון הקוביות הגדולות יותר כדי להתמודד עם הדרדרת והאחיזה החשובה גם לרכיבה טכנית וגם לרוכבים מתחילים יותר. 

עוד מבחן מקדים למוצר הייעודי של שוואלבה לאופניים חשמליים: 

רוחב הצמיגים ואופי הצד

ככל שרוחב הצמיג גדול יותר, הוא בד”כ גם בעל מבנה אגרסיבי יותר, ומספק יותר שטח עבור הקוביות האלה להצמד איתו לשביל. לכן צמיגי מרתון בד”כ יהיו צרים יותר עם קוביות קטנות וצפופות יותר, ואילו צמיגים לרכיבת אנדורו ושבילים יהיו רחבים יותר ובעלי קוביות בולטות וגדולות. ברוב האופניים החשמליים הגיוני לבחור לרכיבת שבילים בישראל ברוחב של 2.4 עד 2.6. בעוד שבאופניים אנלוגיים 2.4 נפוץ יחסית הרי שבחשמלי אפשר לנוע בקלות יותר לכיוון ה 2.6. 

יש עוד היבט שרואים שמשתנה בין צמיגים ברמות אגרסיביות שונות והוא אופני צד הצמיג, החלק שבין החישוק לקוביות והוא חשוב ליציבות המבנה של הצמיג תחת לחץ. לכן ככל שהרכיבה אגרסיבית יותר הוא יהיה קשוח עבה ויציב יותר, וגם יוסיף משקל. 

צמיגים לחשמליים – סיכום

חשמליים צריכים התייחסות שתתאים למשקל, למהירויות, ולסגנון הרכיבה בהם. ההבדלים מטים את כל ההתייחסות לכיוון יותר רחב, מסיבי, חזק, לרכיבה טכנית יותר ועמיד. 

מאת: גיא חלמיש

⬇️⬇️⬇️ אגב, שמת לב למלבנים האלה לשיתוף כתבות? אם אהבת את התוכן שלנו, התודה הכי גדולה עבורנו היא שיתוף שלהן לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך