קיבלנו למבחן את אופני הכביש מז’אנר האולארונד ועליות של פלט – Felt F3 SL ולקחנו אותן לשלושה שבועות של מבחן יסודי. הנה המסקנות:

הכירו את Felt

Felt היא חברה אמריקאית שהקים ג’ים פלט ב- 1989. הוא החל את דרכו בבניית אופני נג”ש לטריאתלטים, ואופניו שימשו אגדות איירונמן כגון פאולה ניוביי-פרייזר, סקוט טינלי ואחרים. מאז גדלה Felt מאוד ואף החלה לתת חסות לקבוצת גארמין-סליפסטרים המתחרה בטור דה פראנס. 

ראנפאנל גם בטלגרם: הציצו בזה פה! 

ה- F3 SL – על הנייר

אופניים המתחרים באיזור צפוף יחסית של האמצע העליון של המחירים: לא אופני קצה יקרות להחריד אך גם לא אופני כניסה עם מכלולים פשוטים. מחיר המחירון שלהם הוא 18,000 ש”ח (בהנחת סוף השנה 15% לדגמי 2009 מחירם הוא 15,300 שקלים). משקל האופניים במידה 52 הוא כ- 7.75 קילו עם מחזיקי בקבוק וללא פדלים, כלומר כ- 8 קילו “על הכביש”. 

המחיר והמשקל מציבים אותם בקטגוריה של אופניים לרוכבים רציניים שכבר יודעים שהם מעוניינים להשקיע לא מעט כסף בתחביב שלהם. האם רוכבים כאלה יקבלו תמורה טובה לכספם? האם כדאי גם לכם לשקול הוספת Felt F3 SL לאורווה שלכם?

הדגם ימשיך ל 2011

מאחר ואנחנו כבר כמעט ב- 2010 שאלנו את מיקי בר-אור מחברת “סער”, היבואנית הישראלית, מה צפוי בשנת המודל הזו?

“הדגם הזה צפוי להמשיך בקו המוצרים גם ב- 2010 עם כמה שינויים: תיהייה גם צביעה בלבן. הגלגלים ישונו ל- Fulcrum Racing 5, ויהיו קצת שינויים בגרופ לטובת יותר חלקי Red וקראנק מרמה גבוהה יותר. המזלג ישודרג, ובשלדה ייעשה שימוש ב UHM ( אולטרא הי מודולוס קארבון – קרי שלושה סוגי קארבון בשלדה אחת) למול שימוש ב- HMC (הי מודולוס קארבון – סוג סיב אחד של קארבון) ב- 2009. מחיר האופניים יעלה ב- 2010 ל- 20,000 ש”ח”.

Dfsmnvms_331htspqqc7_b

שלדה ועיצוב: ספורטיביות עדינה

האופניים נראים טוב. צבע קרבון טבעי במאט שחור ונקי, נגיעות קטנות של צבעי הקשת בתומכות האוכף, ומדבקות לבנות ברורות.  הכבלים הלבנים משלימים את הלבן של המדבקות וסרט הכידון. מבנה השלדה בר זיהוי מהיר ומראה ספורטיבי ייחודי אבל לא קיצוני מדי. 

שני אלמנטים בשלדה מאפיינים את האופניים האלה במיוחד: הראשון הוא מפגש נמוך יחסית של תומכות האוכף (מתלכדים לכדי צינור יחיד ממש מעל הגלגל האחורי) עם צינור הכיסא. השני הוא צינור עליון בעל מבנה משתנה המתעבה כלפי מעלה בשני קצותיו.Felt היא חברה שאחד המאפיינים אותה היא היא הפנייה לטריאתלטים. הם היו מהראשונים להציג אופני כביש בעלי מטרה כפולה: גם שימוש רגיל של רכיבת כביש וגם התאמה לנג”ש באמצעות צינורות רחבים בחתך אווירודינמי (בניגוד לאופני נג”ש ייעודיים). 

ה- Felt F3 אינם דגם הכביש האווירודינמי של החברה, אולם הם לוקחים מעולם הנג”ש את זווית צינור הכיסא התלולה: 76 מעלות. הדבר שם את הרוכב בתנוחה מתאימה לרכיבה עם אירובאר ממש מעל לקראנק. יש גם רמיזה לעיצוב מודע אווירודינמיות בצינור הכיסא המתרחב בתחתיתו לטובת מרחק קבוע מהגלגל.

המשקל הכולל של Felt F3 SL שבמבחן הוא 8 קילו כולל פדלים ומחזיקי בקבוק למידה 52 (בהחלט קל, אבל לא ממש מצדיק את תג ה- “סופר קל” שבשם).

אבזור: מצד אחד SRAM Red, מצד שני גלגלים פשוטים

האופניים מגיעים עם מעבירי הילוכים וידיות של SRAM Red, ברקסים SRAM Rival, קראנק SRAM GXP, קסטה SRAM OG 1070 בעלת גלגלי שיניים 11-25, שרשרת: SRAM Powerlock, גלגלי Mavic Equipe לבושים בצמיגי Vittoria Zaffiro Pro Slick, מוט כיסא קרבון ואוכף של Felt, וסטם וכידון Felt מאלומיניום.

בואו נדבר על SRAM Red

אז סוף סוף קיבלנו לידינו אופני כביש עם חלקי SRAM Red. אל תטעו: רק המעבירים והידיות אדומים… השאר רק ורדרד, כלומר מקווי מוצר נמוכים יותר בסראם. עדיין, מאחר ואלה האופניים הראשונים שאנו בוחנים עם המערכות האלה בואו נדבר על זה:  SRAM מצליחה לאתגר את התעשיה. כמה דיונים, פוסטים באינטרנט, ובאזז של יחסי ציבור יכולה חברה אחת לייצר? האמת – בצדק: החשיבות של זה לא יכולה להיות קטנה כאשר משמעות הדבר היא שבירת הדואופול (דה פקטו) של שימאנו וקאמפאניולו.

SRAM גם הצליחה לחדור באופן מאסיבי לקבוצות הפרוטור, והמובילות שבהן הן כמובן Astana ולאנס ארמסטרונג (שמחזיק כמה מניות בתאגיד), וכן Saxo Bank עם האחים שלק וקאנצ’לרה. החיבור עם שתי קבוצות אלה הביאה אותם לשליטה מלאה בפודיום האחרון של הטור דה פראנס. 

התחזקות התחרות הזו יכולה להביא אך ורק לתוצאות מבורכות עבורינו הצרכנים, והביאה למלחמת משקל וחדשנות: 11 הילוכים לראשונה בקאמפי, מערכת אלקטרוניתלראשונה בשימנו…

קצת פירוט: ה- Red אינה שונה (וטוב שכך) מהדור החדש של שימאנו ומקאמפניולו בכך שהכבלים עוברים צמוד לכידון ומתחת לסרט הכידון. לעומת זאת ל- SRAM שיטה ייחודית להעברת ההילוכים: הן העלאת הילוך (להילוך קשה יתר) והן הורדתו בעליות נעשים באמצעות אותה הידית: קליק קצר פנימה וההילוך עולה. דחיפה ארוכה של אותה הידית באותו הכיוון, רק לעומק שני קליקים וההילוך יורד. קל מאוד להתרגל לזה במיוחד אם התרגלתם לאותה התנועה בשימאנו שלכם, רק שפה זה נעשה באותה ידית במקום בידית מפוצלת. בדומה ל- Shimano ובניגוד ל Campagnolo אין אפשרות להעביר יותר מהילוך אחד במכה.

היתרונות של המערכת: 

מהירות העברה, בעיקר בין הפלטות ובהעלאת הילוך מאחור מרגישה טוב מאוד. התחושה שלה היא “קליקית מאוד”: צליל חזק וברור יעיד על העברת ההילוך. גם התחושה בידיות האצבעות קשה יותר מזו שבשימנו ובקומפניולו החדשים (ויותר מזכירה את קומפניולו של פעם). ה Red מספקת אחלה תחושה והעובדה שה- F3 מגיעים איתה ברמת המחיר הזו זה יתרון אמיתי.

החסרונות: 

המערכת פחות נפוצה בשוק ובעולם – מה שאומר שיותר קשה למצוא חלפים ל- SRAM מאשר ל- Shimano בחנות המקומית שלכם או אם לקחתם את האופניים לחו”ל (בעיה ממנה סובלים גם בעלי קומפניולו). גם הטיפול במערכת מצריך נסיון שמחזיקים בו פחות מכונאים. מי שבא מקמפי יחסר את ידית ההעלאה מול הבוהן שלו, ואף יותר: את היכולת להעלות ולהוריד כמה הילוכים במכה אחת.

התנהגות כבישהיגוי וסיבובים: תענוג וזריזות

זהו אחד המרכיבים שבהם האופניים הצטיינו בהם ביותר, ואחד החשובים שבהם שכן הוא תוצר של הגיאומטריה של השלדה. משתנים רבים אחרים המשפיעים על הרכיבה הם תוצר של רכיבים ברי שדרוג כגון גלגלים או פריטים אחרים, אבל גיאומטריה טובה והתנהגות כביש הם הנכסים החשובים ביותר של האופניים שלכם. ההיגוי של ה F3 נמצא על הצד הזריז של הסקאלה (איזה כיף: כמו שאני אוהב). יחד עם זאת לרוכבים מנוסים בעלי שליטה טובה הוא יביא לידי ביטוי שילוב כמעט אופטימלי בין יציבות כיוונית, לבין זריזות ותגובתיות. 

האופניים מקבלים בשמחה כניסות מהירות לסיבובים, גם בירידות, ולא דורשים מהורכב שפת גוף קיצונית על מנת לשנות כיוון. הם גם לא מדגימים יציבות כיוונית מוגזמת שמפריע בעליות במעבר לעמידה על הפדלים. ניתן לאמר שהם אופניים תחרותיים ורוכבים מהירים ומתקדמים יהנו מהתכונות שלהם בסעיף ההיגוי. מישורים וספרינטים: מתאים לטריאתלטים

ל- F3 במידה שבדרנו צינור כיסא תלול בזווית של 76 מעלות (במידות גדולות יותר הזווית קטנה ככל שהמידה גדלה). הדבר מתאים במיוחד למאמצי טיים-טריאל (נג”ש), וטריאתלון, קרי רכיבות עצימות וקצרות יחסית, וקצת פחות לרכיבות נפח ארוכות. עבור רכיבות נפח (במיוחד עם עליות, אולם גם במישור), השתמשנו במלוא המסילה של האוכף והצבנו אותו אחורה כמעט ככל שניתן. זו גם כמובן פונקציה של מידת השלדה וסוג מוט הכיסא. מוט הכיסא של האופניים מוטה מעט אחורה ומאפשר לתקן את מיקום הכיסא למי שרגיל לתנוחה קלאסית יותר מעל הקראנק.

האופניים שבמבחן (מידה 52 עם צינור עליון אפקטיבי של 53.5 ס”מ) צוידו בזרועות קראנק באורך של 170 ס”מ. מה שחשוב הוא שתדעו האם זה מתאים לכם ולא ה- 172.5 הסטנדרטי יותר (מידת אופניים אחת מעלה כבר מגיעה עם 172.5).

בשינויי מהירות ועמידה לספרינט הרגשתי שוב מעט החמצה מאותם סיבות שפגעו בציון העליות של ה- F3: עם גלגלים קלים וקשיחים יותר תרגישו שהאנרגיה שלכם עוברת מיידית לתנועה קדימה. עם גלגלים כבדים ישנה איזה תחושת עיכוב מסוימת וסרבול. מצד שני צמיגי הסליק של ויטוריה הרגישו יעילים ומהירים.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

עליות: הגיאומטריה תומכת, האבזור מעט פחות

נתחיל מהבשורות הטובות: האופניים מרגישים זריזים בחלק הקדמי. זה, בצירוף צינור ראש קצר מעודדים טיפוס בעמידה ושימוש בכידון ובחלק הקדמי של האופניים כמנוף להפעלת כוח על הדוושות. זה אחד המשתנים החשובים ביותר בשיפוט יכולת הטיפוס של אופניים. כמי שכבר עברו תחתינו כמה זוגות בעלי יציבות יתר מקדימה שהוציאו לנו את הפאן מהעליות, אנחנו מעריכים ואוהבים מאוד את הזריזות שה- F3 נותנים למטפס חובב העמידה.

מצד שני, הקשיחות הצידית אינה הגבוהה ביותר בה נתקלנו. הדבר מוקצן עוד עקב משקל ואיכות הגלגלים: הסיריום אקיפ של MAVIC הם גלגלי הכניסה שלהם והם שוקלים מעל 1770 גרם (ללא צמיגים). הקשיחות הצידית שלהם והמשקל גורמים לכך שהם מפריעים לשלדה לממש את הפוטנציאל הגלום בה בעליות. הרגשתי שהאופניים רוצים יותר, ולא מקבלים את זה בגלל הגלגלים. נמרוד שהחליף לגלגלים הפרטיים שלו השוקלים 550 גרם פחות (כולל צמיגים) דיווח על שיפור משמעותי ביכולת הטיפוס, הנוחות, וההאצה.

הקראנק הוא רגיל – לא קומפאקט, והשילוב שלו עם גלגלי שיניים 11-25 בקסטה אומר “לא לא” למי שרוצה התאמה לעליות. נמליץ לכם לשקול החלפת קסטה במעמד הקנייה לכזו שתקל עליכם יותר בזוויות תלולות.נוחות: נטייה לקשיחות אנכית

בסעיף הנוחות 

ה- Felt עם הגלגלים והצמיגים הספציפיים שעליהם לא הבריקו: בדרכים משובשות ואספלט גרוע מרגישים את מגרעות הכביש והויברציות אינן נבלעות בצורה בולטת. בהחלפת גלגלים חל שיפור, מה שמעיד שלאו דווקא השלדה היא החוליה החלשה. גם צינור הראש הקצר יחסית משמעותו תנוחה קרבית אם לא הוספתם ספייסרים על סטירר המזלג. האוכף טוב ודי טיפוסי לאוכפי כביש – קשיח למדי… 

טעון שיפור:

המקום העיקרי לשדרוג פה הם הגלגלים שהם כבדים ואינם מתאימים לרמה של השלדה ושל שאר החלקים. היינו מעדיפים קבוצה אחת מטה מידיות ומעבירי ה- Red אולם גלגלים איכותיים יותר. המחיר שתשלמו על הגלגלים האלה ביחס לגלגלים קלים יותר הוא איטיות בתגובה, קשיחות צידית בינונית, ונוחות מופחתת. הצד החיובי של זה הוא שגלגלים הם פריט שקל לשדרג. מחיר גלגלי האקיפ הוא 2300 שקלים. טוב שסער הם גם היבואנים של MAVIC, לכן נאמר שהקסיריום עלית (למשל) שוקל 1550 גרם ומחירו 3450 ש”ח. תעשו את החשבון שלכם האם 1250 ש”ח עבור 220 גרם של מסה מסתובבת ואיכות גבוהה יותר הוא הפרש שכדאי לשלם… לדעתנו במקרה הזה חד משמעית כן.

לטעמנו אופניים שמגיעים ללא קראנק קומפאקט (שכבר הפך, ובצדק לכמעט סטנדרט בתעשייה כאשר לא מדובר באופניים למקצוענים) עדיף שיבואו עם קסטה מתאימה יותר לעליות: כזו עם פלטה גדולה של 27 או 28 שיניים.

סיכום

במחיר של קצת יותר מ- 15,000 ש”ח אתם מקבלים אופניים בסדר גודל של 8 קילו העושים שימוש בידיות ומעבירי סראם רד. זה תרגיל שיווקי שמיועד למצב את האופניים האלה גבוה יותר ביחס למחיר ולמשקל שלהם. אכן יש תענוג לא קטן ב- Red הזה שמתפקד מעולה, אבל הוא מתאפשר באמצעות פשרות אחרות שלאו דווקא מספקות את מירב הערך ללקוח. היינו מעדיפים כאמור מעבירי הילוכים וידיות מרמה אחת מטה, וגלגלים טובים יותר.

מצד שני הבסיס מצוין, והבסיס (כלומר השלדה) הוא הדבר החשוב ביותר באופניים. מי שיתאים את האבזורים השונים לצרכיו יהנה משלדה בעלת התנהגות כביש מהיותר טובות שפגשנו לאחרונה, בעלת איזון מעולה בין זריזות היגוי ליציבות כיוונית. שלדת ה- Felt F3 היא תשתית מצוינת לאופניים ברמה גבוהה עם מעט התאמות. לטריאתלטים יש ערך מוסף בדמות זווית תלולה יחסית של צינור הכיסא – מה שעושה את האופניים האלה מתאימים לתנוחת טיים-טריאל קלאסית. 

ציון מסכם: 8

היגוי: 9

עליות: 8

מישורים: 8

נוחות: 7

תמורה: 8 

נתונים: Felt F3

הילוכים ומעבירים: SRAM Red

מעצורים: SRAM Rival

כידון וסטם: Felt אלומיניום

מוט כיסא: Felt Carbon

הד-סט: Cane Creek

גלגלים:  Mavic Equip

צמיגים: Vittoria Zaffiro Pro Slick

אוכף: Felt

משקל: 7.75 ק”ג (ללא פדלים. עם מחזיקי בקבוק).

מחיר: 15,300

יבואן: סער

בחן: גיא חלמיש
צלמו: נמרוד כהן וגיא חלמיש