ניצחון היסטורי לISN, הופעות אישיות אדירות, מאבק מטורף בהר הגעש ופרידה מפתיעה מכוכבים גדולים! סיכום שבוע מרתק בגרנד טור האיטלקי, ואיזה כיף שזו רק ההתחלה. 

מאת: יהונתן דוויק
צילום: בטיני פוטו – ISN

הג’ירו דאיטליה תמיד מפתיע, אבל כזה שבוע ראשון לא ראינו כבר שנים רבות. ארבעה כוכבי ענק, שבמציאות מקבילה יכלו להיות רוכבי הפודיום במילאנו, מחוץ למירוץ. דאמר וגאנה בהופעות אישיות מדהימות, טיפוס בלתי נשכח לאתנה ובסוף השבוע גם ניצחון היסטורי ומתוק לקבוצה הישראלית. שבוע אדיר בארץ המגף, ובג’ירו כמו בג’ירו – הכל יכול עוד לקרות.

הפעם הראשונה הכי מתוקה

שנתיים וכמה חודשים מהזינוק בירושלים, לאחר 71 קטעים בגראנד טורים, זה סוף כל סוף קרה. הקטע השמיני לאורך הים האדריאטי לא עניין את בעלות הכוח בפלוטון של הג’ירו. קוויק סטפ לא ממש רוצה את העול שבחולצה הורודה והייתה שמחה להיפטר ממנה, גרופאמה FDJ שבעה מניצחונות בשבוע הראשון, וקבוצת הבריחה הקטנה והלא מאיימת שיצאה הייתה נוחה לכולם. 

לאורך הקטע הפער רק עלה בין הפלוטון לקבוצה, והיה ברור שאחד מהששה שיצאו קדימה יהיה ראשון על קו הסיום. עבור רוב הפלוטון והצופים בבית, זה היה יום ארוך ומשעמם, עבור הקבוצה בכחול לבן זו הייתה ההזדמנות הטובה ביותר להגשמת החלום מאז שרובן פלאזה סיים שני ב2018. הקבוצה מישראל פגעה בבריחה הנכונה והגיעה מוכנה, ISN הייתה בפוזיציה הנוחה מבין רוכבי הבריחה עם שני רוכבים, מתיאס בארנדלה האוסטרי ואלכס דוואסט הבריטי. 

בראנדלה הכין את הקרקע להתקפה הנהדרת של דוואסט על העלייה המשופעת והיפיפיה, 18 קילומטרים לסיום. דוואסט, חמישי באליפות העולם בנגד שעון ביורקשייר 2019, עשה מהשלב הזה את מה שהוא יודע לעשות הכי טוב, ללחוץ את הפדלים שלו הכי חזק והכי מהר שהוא מסוגל, בהתקפת סולו מרשימה. לאנשים מאחורי הקבוצה הישראלית אלו היו רגעים מרגשים מאין כמותם, על הכביש הניצחון של דוואסט היה פשוט מאוד, אפילו קצת “קל”, ביצוע אישי מדויק יחד עם עבודה של הקבוצה שהשתמשה באופן מושלם ביתרון המספרי. ככה מנצחים מהבריחה.

השבת הזו הביאה עימה ניצחון ראשון של ISN בגראנד טור, ניצחון יפה ומתוק שמביא הרבה נחת ושקט לקבוצה הישראלית ולאוהדים בבית שחיכו לרגע הזה כבר שנים רבות. מכאן צריכה הקבוצה להמשיך לעוד ניצחונות והישגים נוספים, כי אפשר וצריך. עם טקטיקה נכונה כמו שראינו בשבת, עם רוכבים חזקים ונחושים, קטע בגראנד טור זה קצה הקרחון של מה שנראה מהקבוצה הישראלית.

אסטנה פוגשת את האספלט

מיגל אנחל לופז ואלכסנדר ולאסוב יצרו ביחד עם יאקוב פוגלסנג את קבוצת המטפסים החזקה ביותר בג’ירו עבור אסטנה הקזחית. בנגד השעון של הקטע הראשון, רוב המובילים בעיקר שמרו על גופם ובריאותם, אצל לופז זה לא ממש עבד. בנקודת המדידה באמצע הקטע הקולומבאני מצא את עצמו על האספלט לאחר התרסקות עצמית ביזארית, הוא עף אל הגדר במהירות לאחר איבוד שווי משקל וזה הספיק כדי להיפרד מהמטפס של אסטנה כבר ביום הראשון של המירוץ.

המזל באסטנה ממש לא השתפר מאז, וביום השני היה זה אלכסנדר ולאסוב הרוסי הצעיר. ולאסוב סבל מבעיות בטן, עצר באמצע הקטע השני ונראה סובל במיוחד. אפילו היכולת המנטלית החזקה של ולאסוב לא יכלה לעמוד בכאב, ואסטנה איבדה שתי שמות ענק תוך יומיים של מירוץ. מכה גדולה לתכולים מקאזחסטן, מטריו מטפסים אימתני בתחילת המירוץ ליאקוב פוגלסנג בודד במערכה, ואנחנו בבית פיספסנו גראנד טור ראשון מהכישרון המרתק והחזק, אלכסנדר ולאסוב.

גרנט תומאס היה המועמד הבולט בג’ירו 2020

יכולת נגד השעון הביאה לו יתרון פתיחה מרשים, כושר מבטיח, אבל בשביל ניצחון בגראנד טור, צריך לפני הכל לעמוד בכלל אחד – לא ליפול.

בתחילת הקטע השלישי, כשהרוכבים נמצאים ברכיבה הניטרלית של היום המגיעה לפני תחילת הקטע, תומאס נתקל בבקבוק שהיה על הכביש, איבד אחיזה באופניו וגירד כמה מטרים כואבים של אספלט. תומאס הצליח לקום, ומשם הוא היה שקט לאורך היום, לא מראה כאב או קושי למצלמות. בכניסה לאתנה, זה כבר היה סיפור אחר. תומאס נשר בדרך המפותלת להר הגעש, הוא סבל ואיבד דקות שלמות ולא היה לאינאוס שום דבר לעשות. הבריטי המבטיח חצה את קו הסיום עשר דקות אחרי חבריו המובילים שרק בבוקר היו בפיגור ממנו.

בבוקר שלמחרת, אינאוס הודיעה שתומאס יפרוש מהמירוץ עם שבר באגן, מכה גדולה לקבוצת הפאר הבריטית, ומועמד ענק נוסף שנופל בשבוע הראשון ויוצא מהמאבק. כדי לנצח גראנד טור צריך לטפס טוב, להגיע בכושר מעולה, לדעת לעשות נגד שעון ולעמוד ב21 ימים ארוכים. כדי להפסיד גראנד טור, תשאלו את גרנט תומאס, צריך לפעמים רק בקבוק אחד מתגלגל על הכביש. 

ייטס נושא את הוירוס לדבוקה

סיימון ייטס הגיע לקילומטרים האחרונים של האתנה בפיגור הולך וגדל מקבוצת המובילים ממנה נשר, בעוד רגע שישמחו לשכוח במשפחת ייטס. הפער שלו לא היה עצום כמו של תומאס, אבל עבורו לאבד ארבע דקות בהר הראשון זו תוצאה רעה ומאכזבת. בשבת הבריטי לא עלה לקטע השמיני של המירוץ, בסיבה האחרונה שרצינו לשמוע: סיימון ייטס נבדק ונמצא חיובי לקורונה, והוצא מהמירוץ. 

אז מה יותר חשוב, הפרידה מייטס או הימצאות המחלה בתוך הפלוטון כבר בשבוע הראשון? תלוי את מי תשאלו, בשביל ייטס זו הופעה חלשה מתמיד בג’ירו, אבל אם המחלה כבר החלה לקנן בו הרי שיש לו תירוץ סביר.


 מגזין האופניים הטוב בישראל גם בטלגרם
לחצו פה לערוץ BIKEPANEL


גיל זה רק מספר

מהרגע שסיימון ייטס נשר מקבוצת המובילים באתנה, הר הגעש בסיציליה התפוצץ. כל קבוצות המובילים הבינו שממש לא מדובר בקטע הררי ראשון רגיל, אלא באחד הקטעים החשובים השנה במירוץ. 

וילקו קלדרמן מסאנווב היה הראשון לתקוף, ולא זכה למענה של כבוד משאר המובילים, שנותרו בקרב מבטים לאורך ההר, קרב עיקש ולחוץ.

2.3 קילומטרים לסיום ראו באיטליה את מה שחיכו לו הרבה זמן, הכריש ממסינה וינצנזו ניבאלי לקח את המושכות ותקף בעוצמה.

על הגלגל של ניבאלי ישבו רפאל מייקה מבורה, דומינקו פוצוביבו האיטלקי, פוגלסנג וקרוסוויק. “חבורת המבוגרים”: כולם מעל גיל 30, לימדו את צעירי המירוץ שיעור בטיפוס ויצאו להרוויח זמן. אבל סולידריות לא הייתה בין חברי הקבוצה, ופוצוביבו, המטפס הקטנטן מאיטליה עם סגנון עז ההרים, תקף את החבורה, התקפה שמייקה וקרוסוויק לא עמדו בה. האיטלקים והדני, עכשיו באמת ראויים לתואר “קשישי הפלוטון” עם גיל ממוצע של 36 שנים, הורידו את הקצב לאחר ההתקפות ואיפשרו למייקה לחזור, וקרוסוויק חצה את הקו כמה שניות אחריהם, באחד הימים המרתקים של השנים האחרונות.

קרוסוויק כבר היה בדרך לזכייה במירוץ ב2016, עד אותו מדרון מקולל בסטלביו, פוצוביבו כבר הוספד לאחר תאונה קשה עם רכב בשנה שעברה, ניבאלי כבר שמע בכל מקום שהוא לא מה שהיה, ופוגלסנג ומייקה הם לא מובילים אמיתיים עם ניסיון, ובין החמישייה הזו מתפתח אחד המאבקים המעניינים שראינו בג’ירו. 

כשכולם מדברים על הכישרונות הצעירים שכובשים את הענף, הג’ירו מביא לנו מהפך. דווקא ותיקי הפלוטון, המנוסים, שולטים במירוץ ומועמדים לורודה, ומסתמן מאבק מרתק בינהם על הניצחון בג’ירו הזה.

אבל יש גם את ניצחון הדור הבא

גם בלי רמקו אוונפול או טדאיי פוגאצ’ר, גם כשהטון נקבע לפי ותיקי הפלוטון, יש מקום לכישרונות צעירים במירוץ. ג’ואאו אלמידה של קוויק סטפ עלה לדרג הבכיר רק העונה, וזה נראה מצויין עד כה. הוא מגיע מפורטוגל, לא מעצמת אופניים גדולה, ובגיל 22 הוא נראה אחד הרוכבים הבאים של הכביש. 

אחריי מקום שני בג’ירו דל’אמליה, תוצאות מצויינות בוואלטה בורגוס, הפורטוגלי קיבל הזדמנות להוביל את הכחולים בג’ירו כשרמקו אוונפול המוביל המתוכנן התרסק.

אלמידה פתח בצורה מדהימה בנגד השעון בפלארמו עם המקום השני, הוא היה יציב בקטע השני, ובקטע השלישי כשלובש החולצה הורודה פיליפו גאנה ירד לעבוד עבור חבר קבוצתו תומאס, אלמידה שרד את ההתקפות ועלה לראש הדירוג הכללי. 

הפורטוגלי ממשיך להחזיק בחולצה הורודה עד כה, הוא נראה יציב ובהחלט עומד בציפיות, ואפשר להיות בטוחים שהצעיר בורוד ימשיך להראות את היכולות שלו. 

הספרינטרים – הצרפתי והאיטלקי בכל מקום

ג’ירו 2020 הוא אחד החלשים מבחינת איכות וכמות הספרינטרים בשנים האחרונות, אילוצי הקורונה הביאו מעט שמות גדולים ומעט שמות בכושר לארץ המגף, וארנו דאמר מנצל את המצב ביעילות מרבית. אלוף צרפת הגיע לאיטליה בכושר נהדר, הוא חזר בצורה מצויינת מפגרת הקורונה והוא הביא את המהירות שלו לג’ירו. הניעור בעלייה של בורה בקטע הרביעי לא הכאיב מספיק לספרינטר של FDJ, ועל קו הסיום הוא זרק את האופניים עם באלריני וסאגאן. מילימטר של גלגל לטובת אופניי הלאפייר, ומשם ההצגה של דאמר התחילה עם ניצחון אחרי ניצחון.

הקטע השישי כבר הרבה פחות התאים למשקלו וסגנונו של דאמר, אבל עליית הסיום במאטרה התגלתה כקלה ממה שראו בפרופיל הקטע. FDJ קבוצתו של דאמר, שעשתה עבודה נפלאה לאורך השבוע, שמרה על אלוף צרפת בעניינים לקילומטר האחרון. דאמר התמקם רביעי ואז פרץ בעוצמה, משאיר מאחור בקלילות את כל הרוכבים שנראו שנות אור מהמהירות שלו. כמה רמות מעל השאר, דאמר ניצח בפעם השנייה השבוע.

לקטע השביעי דאמר עלה עם חולצת הציקלאמינו, חולצת הנקודות הסגולה. ממטארה לברינדיסי לא היו הנחות, בלי עליות בדרך הגיע הפלוטון בשלמותו לקו הסיום, ומול דאמר עמדו הפעם גם הספרינטרים הכבדים שלא הגיעו עם דאמר לסיום בימים הקודמים, ולמבחן המהירות נוספו שמות מאיימים. 100 מטרים לסיום הצרפתי בסגול יצא לדרך, סאגאן על הגלגל שלו, אבל בסלובקי לא באמת מסוגל להתמודד עם המהירות של דאמר, שהביס בפעם השלישית בתוך שבוע את כל מתחריו. 

נכון, פטר סאגאן נראה כמו הצל של עצמו, מייקל מתיוס הוא לא באמת ספרינטר והקולומביאנים הודג וגאבירייה עוד לא התאפסו, אבל ארנו דאמר ראוי בכל זאת לכל הכבוד על שבוע מדהים בדרום איטליה, ואם הוא ימשיך כך, יש לו עוד הרבה מה לנצח.

אלוף העולם הטרי בנג”ש מדגים שזה לא מקרה

וברחבי העולם לא הורמו גבות על ניצחון זה- כשפיליפו גאנה ריסק את נגד השעון של הקטע הראשון, עם הזמן השני בטיבו בהיסטוריה של נגד שעון בגראנד טור. גאנה בן ה24 הוא אלוף העולם הטרי מאימולה, ניצח את נגד השעון בטיראנו אדריאטיקו ונראה בלתי ניתן לעצירה על אופניי הזהב שלו.

גם בכושר המעולה שלו, אף אחד לא חשב שגאנה יתרום לבריחה בקטע השישי מעבר לעבודה מעולה במישורים עבור פוציו חבר קבוצתו. לסחוב 82 קילוגרמים בעלייה של 22 קילומטרים זה לא פשוט גם עם המנוע החזק של גאנה. האיטלקי הגיב בנחישות להתקפות של חברי הבריחה הקלילים, וכשהתוקפים הטריים מהפלוטון חברו עליו, היה נראה כבר שהמסע של גאנה במעלה ההר הסתיים. 

אבל כשהוא כבר מאחוריהם, המכונה האיטלקית קמה לתחייה. עם מנוע אדיר כמו שלו ושיפועים לא גבוהים במיוחד, גאנה ממש לא התכוון לוותר על ניצחון. האיטלקי הצעיר חבר למובילים, והרגיש שהרגליים שלו טובות כדי לתקוף, והרוכב הכבד מצפון איטליה שטוב בכלל במישורים ריסק לבדו את ההר בהופעה נהדרת. השוואות לטום דאמולן כבר החלו להופיע, וגם בתקופה שכוכבים צעירים כבר לא מפתיעים את כולם, הרגעים של גאנה בעלייה היו מהיפים והחזקים שראינו. קבוצת אינאוס הפצועה קיבלה כוכב חדש, וכרגע נראש שגאנה לא הולך לשום מקום.

 

לא מפסידים כתבות- נרשמים לניוזלטר השבועי:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים