מסלול מומלץ, קשה ומשמעותי שלא פעם היווה בסיס ליום השני הארוך של הסמרתון. הוא לוקח אתכם מנקודה לנקודה מקטורה לתמנע דרך מעלה שחרות.

גיא חלמיש קיבל הזמנה למחנה אימונים של קבוצת zaznu בהובלת ים רז. הקבוצה, המתמחה ברכיבות מרתון ואפיק, הגיעה להכין את רוכביה לסמרתון, ואחרי שלושת הימים האלה הם ירגישו בבית באירוע עצמו. ים חי שנים בערבה והוא עדיין מגדל שם תמרים ובמקביל מייצר ביגוד רכיבה לקבוצות ויחידים בקסטום. נמליץ לכם להצטרף ל״zaznu״ ולמחנות האימונים המפנקים אותם ים מפיק, זה הרבה יותר שווה מלרכוב לבד. 

להצטרפות ל zaznu לקבוצה ולמחנות האימונים: לחצו פה, מלאו פרטים.

המסלול בתקציר: 

  • מרחק: 79 ק״מ
  • גובה מצטבר: 1100 מ׳
  • נקודת התחלה: קטורה
  • נקודת סיום: פארק תמנע (אופציה אלטרנטיבית עדיפה לטעמנו: באר אורה שתקצר את המסלול בכ 10 ק”מ) 
  • מרכיבים עיקריים: מעלה שחרות, התחברות לשביל ישראל לאופניים דרומה-נחל זוגן-הסינגל החדש יחסית לאורך הגדר של עובדה, באר מלחן (נק׳ מים), עליה להר ברך, המשך יפהפה לנחל עתק, ירידה בנחל עתק עד ליד באר אורה, ואז מקטע מייבש לאורך כביש הערבה לפארק תמנע.
  • ואריאציות על המסלול 
    • היה בעבר סטייג׳ דומה שהחל בנאות סמדר, ואז עוברים דרך עוד מקטע של שביל ישראל, חולות כסוי ועוד. בהחלט מומלץ (מבטל את מעלה שחרות הקשה ומכניס עוד סינגלים ונוף).
    • הסיום בהקלטה פה הוא ב 10 ק״מ קשים במיוחד מנטלית ופיזית בין באר אורה לתמנע, כדי לדמות את הצפוי בסטייג׳ במרוץ ולהשלים ל 80 ק”מ. אבל זה קטע מגעיל למדי על דרך ישרה, חולית, מול הרוח, כשכבר 70 ק״מ מאחוריכם. אם תרצו לוותר עליו, נבין אתכם. 
    • עוד אופציה היא להמשיך בין באר אורה עם שביל ישראל לאופניים עד פארק תמנע – מקטע שעשינו כאמור בדרך המייבשת לאורך כביש הערבה.
  • לוגיסטיקה: נקודת סיום שונה מהתחלה – יש להקפיץ רכבים לנקודת הסיום ולחזור להתחלה. 
  • להורדת קובץ המסלול לחצו פה.
 ערוץ בייקפאנל ב Whatsapp – נשלח לך את הכתבות:
בייקפאנל ווטסאפ

הקפצה מיהל לתחילת הרכיבה

בדרך מיהל שם ישנה הקבוצה לקטרה שם התחלנו את הרכיבה של היום מראה לי ים רז את החניה של אחד מבתי הארחה בערבה והחניה לידו מלאה: ״כל אלה רוכבים״ הוא אומר לי. מסתבר שהשקעה של שנים וסכומים אדירים בשביל ישראל לאופניים ובסינגלים היפים והחדשים של האזור מילאה את ייעודה, ויש פה יעד תיירות חורף משגשג. החורף הישראלי מביא את רוכבי ז׳אנר האפיק הישראליים אל המדבר בזכות הרצון להתכונן לסמרתון, וגם בזכות נגישות חסרת תקדים של מסלולים מושלמים, מסומנים, שקל למצוא קבצי ניווט שלהם (כמו בכתבה הזו) לרכוב ולהתמצא בהם. אופניים

התחלה בקטורה

נקודת ההתחלה הפעם שונה מנקודת הסיום. כבר פה אומר: ההתחלה הגיונית בעיני, הסיום קצת פחות, אבל הוא נעשה כדי לאפשר סימולציה מלאה ככל הניתן לסיום טיפוסי בסמרתון של המקטע הזה. נדבר עליו בהמשך. הפעם אנחנו מתחילים בקטורה, ורוכבים דרומה רכיבה על שבילי ג׳יפים לאורך כביש הערבה רק כחימום. אין פה אטרקטציות. תצטרכו את החימום הזה בגלל מה שיבוא מיד לאחר מכן:

מעלה שחרות

את מעלה שחרות מכירים כולם בזכות הדרדרת המפורסמת והתלולה שלו, וגם בזכות משטחי הבטון העגולים שבסופו. הפעם אנחנו מטפסים אותו: עלייה חסרת רחמים שכמה מקטעים ממנה יורידו אתכם לבטח מהאופניים להליכה. זו עלייה תלולה וקשה ובגלל מקטעי ההתחפרות והורדת רגליים שבה, היא ודאי תפתח פערים גדולים בכל קבוצה. יש שמועות שמתרוצצות והן כנראה לא נכונות, המדברות על תוכניות לסלול את המעלה אבל זו שמורת טבע ואל תאמינו לכל שמועה שמישהו מתחיל להריץ ברשת.  

אופניים

ים רז- מאמן “zaznu”: הכנה לסמרתון

סינגל יפה צר וזורם 

אחרי המעלה אנחנו פונים שמאלה ומתחברים לשביל ישראל לאופניים. את המקטע הזה אהבתי ממש: הוא מינימליסטי יחסית בבניה ומרגיש כמו חציית מרחבים ארוכה וזורמת על בסיס שבילים טבעיים. לא הכל באמת טבעי, אבל מרגיש ככה עם מינימום הפרעה לשטח. לאחר מכן הוא מגיע מעט להציץ בבקעה ומסתובב חזרה מערבה בנחל זוגן. זה מתחיל מהיר ואז עובר לכניסה ממש לתוך הנחל למקטע מעט פחות זורם שאספתי בו מסמר לתוך הצמיג.

אופניים

זרימה בסינגל שביל ישראל לאופניים

“הגדר של עובדה” – לא עוד

יוצאים מהנחל אל בקעת שדה התעופה עובדה, מקטע שהיה ידוע מאז ומעולם באירועים כאחד המגעילים והקשים ביותר מנטלית שיש בזכות דרך ג’יפים מדושדשת ומשמימה לאורך הגדר דרומה. לא עוד: הוא התחלף בסינגל חדש ומהיר, שזורם יפה מאוד לאורך הגבעות לצד עובדה. הוא לא נופי במיוחד אבל הוא זורם, והרבה יותר מהנה לרכיבה ממה שהיה פה בעבר. רוב הסיכויים שתעצרו בסיום מקטע זה בבאר מלחן, שם פגשנו ברזייה עם מי שתייה עבור המטיילים שהיתה חשובה מאוד.

עובדה

בורחים מהגדר של עובדה (צילום: עמרי מירון)

שמרו כח – טיפוס לברך וצ’ופר ענק אחריו

מבאר מלחן יש מגמת עליה ארוכה להר ברך לאורך ערוץ נחל עם חולות וסלעים צהובים. המקטע הזה הוא מקטע עבודה, עם ערך נופי בינוני למדי. בעיקר גישור בין הסינגל הכיפי עד באר מלחן ומהר ברך. את מה שיש אחרי הר ברך כשמתחילה הירידה אני אוהב במיוחד: סינגל מדהים בין ברך לנחל עתק. נוף ירחי מושלם, רכיבה מושלמת ותחושת ניתוק תוך כדי מגמת ירידה עדינה עם עליות קטנות פה ושם ששומרת על החיוך בחלום של אזור. במיוחד אייקונית וזכורה על כולם היא הירידה התלולה עם הסללום קצת אחרי הר ברך שמורידה רוכבים פחות מיומנים להליכה בסרפנטינות הצפופות, אבל כל ההמשך אחריה הוא כיף טהור.

הר ברך

הסלאלום התלול מהר ברך לכיוון נחל עתק

מסיימים בנחל עתק מאתגר הבקבוקים 

הירידה הגדולה למטה מהחלק הגבוה של המדבר אל הערבה מתבצעת על ציר נחל עתק המפורסם. זו ירידה בדרך גי’פים מהירה מאוד ומטרטרת עצמות שכדאי להיזהר בה ולשלוט במהירות. יש סיכוי טוב שבתחרות תראו בקבוקים שעפו לרוכבים מלפנים. מי שלא ממהר יעצור לראות את המצוקים המרשימים של הנחל ואת “אצבע אלוהים”- אותו קימוט בשכבות הסלע.   

בחלק התחתון של הנחל עוברים לרכיבה מישורית בערוץ רחב ומרשים עם מעט דשדש ורוח פנים בד”כ. משם מקטע ימינה החוצה מהנחל אל עליה קצרה ובראשה תצפית על שדה התעופה של תמנע וירידה מהירה למטה לכיוון באר אורה. 

נחל עתק

המצוקים בעתק (צילום: אוהד בקין)

מקטע סיום מפוקפק עד תמנע 

היישוב באר אורה יכול להוות נקודת סיום אליה תקפיצו את הרכבים לכדי מסלול מקוצר בכ 10 ק”מ אבל ים הכניס פה מקטע היות והתחרות מסתיימת באליפז, וכדי להגיע אליה מי שישתתף כדאי שיכיר את מה שאולי מצפה לו (לא מפרסמים את מסלולי התחרויות מראש בדיוק, אז קשה להתחייב). זה קטע מייבש נוראי לאורך כביש הערבה בדרך ישרה, חולית, מול רוח צפונית חזקה. לכאורה רק 9-10 ק”מ אבל אם הרוח חזקה ועם החול, זה יכול לקחת יותר משעה של תעלול פסיכולוגי מרושע לרוכבים עייפים שכבר 70 ק”מ מאחוריהם. כשתגיעו לכביש הגישה של תמנע תרגישו הקלה גדולה, אבל עוד כמה ק”מ בודדים בעליה עדיין לפניכם.

נחל עתק

הסיומת של נחל עתק

קטורה-תמנע לסיכום

מקטע מאוד משמעותי שרובו על שביל ישראל לאופניים. בין אם תגיעו לשביל דרך מעלה קטורה, או שתכנסו אליו עוד קודם בנאות סמדר, מובטחת לכם רכיבת מדבר יפהפיה ועמוקה. יום שלם ארוך של קלאסיקה ישראלית של אופניים. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מאת: גיא חלמיש

אם אהבת את הכתבה שלנו, התודה הגדולה ביותר היא שיתוף שלה, ממש כאן: