שאלתם את עצמכם פעם למה שני זוגות אופניים, שעל הנייר אמורים להרגיש זהים, ברכיבה מרגישים שונה לגמרי? מסתבר שישנו אוסף מאפיינים, שלרוב נסתר מעיניי הרוכבים, הקובעים את אופיים. הפעם נכיר אחד מהם שחשוב במיוחד – יחסי מינוף המתלה האחורי.
איפה החומוס הכי טעים?
גם אם אתם לא חובבי חומוס, בטוח יצא לכם לפחות פעם אחת לשמוע ויכוח על איפה החומוס הכי טעים בארץ. לכאורה, מה כבר יכול להיות ההבדל? הרי כולם משתמשים בפולי חומוס, כולם מבשלים אותם, טוחנים אותם ובסוף מוסיפים טחינה, מלח ולימון. התוצאה הסופית, מסתבר, אינה תלויה רק בגרגירי החומוס. בדיוק כמו בהכנת חומוס, גם בתכנון מתלי הבולמים של אופני שטח, לא הכל זה פונקציה של מהלך וסוג הבולם. זו בדיוק הסיבה שאם ניקח שני זוגות אופני הרים עם אותו אורך מהלך בולמים, התוצאה על השביל תרגיש שונה. אחת הסיבות לכך הוא יחס מינוף (דחיסה) של המתלה האחורי.
אלוהים נמצא בפרטים הקטנים
באופני הרים, עיצוב המתלים האחוריים אינו עוסק רק בבולמים עצמם, אלא כרוך גם במבנה השלדה ובאופן שבו הבולם משולב בתוכה, או במילים אחרות – בסוג המתלה האחורי. ע”י הבנת סוגי המתלים האחוריים אפשר ללמוד כיצד הם משפיעים על הביצועים של האופניים על השביל. מדובר בנושא מורכב מאוד, משום שכאשר אנחנו מדברים על ביצועי המתלים, אנחנו דנים במשחק הגומלין של כמה תכונות מפתח ושילובם על מנת לאפשר לרוכב לנוע קדימה עם גלגל אחורי צמוד לקרקע.
כל סוג מתלה אחורי שקיים בשוק בסך הכל מנסה להשיג את אותן מטרות בסיסיות, אבל איכות הרכיבה וה”תחושה” של האופניים יכולים להשתנות באופן משמעותי בהתאם למה שהמפתחים העדיפו. היום יש מספר קטן יחסית של סוגי מתלים אחוריים המהווים את הרוב המכריע של השוק. כמו תמיד, אלוהים (והשטן) נמצאים בפרטים הקטנים. ניתן להשיג מגוון עצום של מאפיינים כמעט לכל סוג מתלה אחורי ושלדה. העובדה ששתי שלדות נראות מאוד דומות לא אומרת כמעט כלום על התנהגותן על השביל, כי שינויים קטנים בכיול המתלה יכולים ליצור הבדלים עצומים ברכיבה.
הקבוצה השקטה שלנו בווטסאפ, כנסו:
נא להכיר – יחס מינוף
אחד הפרמטרים הבסיסיים והחשובים ביותר בעבודת מתלה אחורי הוא יחס מינוף. במהלך רכיבה בשטח משובש, הגלגל האחורי עוקב אחרי תוואי הקרקע בעזרת תנועת המתלה ודחיסה או הארכה של הבולם האחורי. ציר הגלגל האחורי נע אנכית יחד עם זרועות המתלה. תנועה אנכית של הציר האחורי מייצרת דחיסה/הארכה של הבולם האחורי בתוך המתלה. יחס מינוף הוא המרחק אותו עובר ציר הגלגל האחורי יחסית לטווח דחיסה אן הארכה של הבולם האחורי.
לדוגמה, באופניים עם יחס מינוף ממוצע של 2.5:1 כל 2.5 מ”מ של תנועת ציר גלגל אחורי שוות ל-1 מ”מ של תנועת בולם אחורי (הארכה או דחיסה). מכיוון שמדובר בפרמטר יחסי, הוא חסר יחידות מידה.
על ידי הצבת ערכי יחס המינוף בכל חלק של עקומת הדחיסה ניתן לקבל את עקומת המינוף היחסית – גרף, המשקף את התנהגות המתלה האחורי. עקומות אלה בדרך כלל מפורסמת על ידי יצרני שלדות עצמם. כל נקודה על העקומה מייצגת יחס מינוף רגעי.
למרות שזה נשמע יחסית פשוט, זה לא יהיה בדיוק 2.5:1 בכל מקום על עקומת הדחיסה, אלא רק בממוצע על פני כל העקומה.
כיול הבולם האחורי של אופני XC מול אופני Enduro
- המספרים על ציר Y (משמאל) מציינים את יחס המינוף הרגעי, שאומר כמה רחוק נע הציר האחורי עבור כל מילימטר של תנועת הבולם. המספרים על ציר ה-X (התחתון) מציינים את רמת התנועה של המתלה (תנועת הגלגל).
איך עובד יחס מינוף באופני XC
על מנת להבין את עקומות המינוף, נצלול להבדלים בכיול הבולמים של שתי קטגוריות קיצוניות של אופני הרים. האחת – XC, מאופיינת באורך מהלך קצר יחסית ומיועדת בעיקר לטיפוס יעיל, מהירות ותגובתיות על פני שטח יחסית רגוע ופחות טכני. הדגש העיקרי ב-XC הוא הורדת משקל והגדלת יעילות דיווש. כתוצאה מכך, יחסי מינוף באופני XC מכויילים כך:
תחילת המהלך – יעילות בפידול על חשבון רגישות למהמורות קטנות
להשגת פידול יעיל, יחס מינוף בתחילת המהלך באופני XC יותר נמוך, כלומר המתלה מתנגד יותר לדחיסה. מחד, זה מונע את תופעת הבובינג ומקטין הפסדי אנרגית פידול שלא תתבזבז על דחיסת הבולם האחורי לשווא. מאידך, זה פוגע ברגישות למהמורות קטנות, מכיוון שיחס מינוף נמוך מקשיח את המתלה. הקרבת הרגישות לקטנות באה מתוך הנחה ששבילי XC לא יהיו טכניים ומשובשים באותה מידה כמו שבילי Enduro.
אמצע – סוף המהלך – עקיבה
בהמשך מהלך במתלה XC, יחס מינוף קטן על מנת להקל על המתלה להגיב למהמורות ולהבטיח עקיבה טובה יותר של השטח במהלך טיפוסים. הקטנת יחס מינוף באמצע המהלך חייבת להיות מאוד מאוזנת על מנת לא לגרום למתלה לשקוע תחת פידול עצים ויחד עם זה לא לסגור מהלך. ברוב זוגות אופני XC יחסי מינוף בסוף המהלך יהיו יותר קטנים מאלה של תחילתו, כלומר, המתלה בהכרח יתקשה ככל שנכנסים יותר לעומקו.
בוא ניישם את מה שלמדנו על השקף הבא שהציגה טרק לדור השני של הסופר קליבר. פה אנחנו יכולים לראות כיצד הגרפים האלה מתורגמים לשיפורים במוצר. באדום הדור החדש, ובכחול הדור הקודם.
- דבר בולט ראשון הוא הארכת מהלך המתלה (המרחק שהגלגל עושה)- הגרף האדום ממשיך עד 16מ”מ, ואילו בדור קודם עד 11, מה שמבטא הארכת מהלך המתלה בדור החדש מ 60 ל 80 (שזה 16 חלקי 2.0 יחס המינוף).
- לינאריות בדור החדש לעומת עקומה עולה בדור הקודם. כלומר יחס המינוף לא משתנה, ולדברי טרק זה עדיף לקרוס קאנטרי. המשמעות היא שהוא “קשה באותה מידה” לאורך כל המהלך. כלומר נע ברמה שווה בעוד שבדור הקודם, התחושה היתה קשה בתחילת התנועה, אבל רכה יותר ככל שהנחיתה עמוקה יותר.
אפשר לראות לגבי יצרנים שונים בגרפים מעלה שיש גישות להם גישות שונות. למשל- יש דמיון הרבה יותר ברור בגישה של קניון לאקס, BMC, וג’יאנט אנת’ם כולם 2023 דומה אולם לטרק פה יש גישה הפוכה ממש בדור קודם, והם קצת מתקרבים לאחרים בדור החדש. עדיין כל האחרים מספקים רגישות גבוהה יותר בתחילת המתלה, והתקשחות מסוימת לקראת סיום המהלך. בטרק לינארי קבוע. מעניין.
איך עובד יחס מינוף באופני Enduro
זו קטגוריה המאופיינת במהלך בולמים ארוך יחסית ומיועדת בעיקר למסלולים טכניים גם בעליה וגם בירידה. מצד אחד, לעומת אופני XC, אופני Enduro מגיעים למהירויות יותר גבוהות בירידות ונושא העקיבה ואחיזת הקרקע בקטעים אלה הוא הרבה יותר קריטי. מהצד השני, כיול מתלים של אופני Enduro חייב לקחת בחשבון שמה שיורדים חייבים גם לעלות והאיזון בין יעילות דיווש בעליות וביצועים בירידות הוא שם המשחק כאן.
תחילת המהלך – רגישות לקטנות על חשבון יעילות הדיווש
יחס מינוף בתחילת המהלך באופני Enduro בד”כ יהיה יותר גדול מזה של אופני XC, כלומר המתלה יהיה יותר רגיש למהמורות קטנות ויספק אחיזה משופרת בקטעים טכניים.
אמצע המהלך – רך ונעים
זה המקום בו מקבלים את מלוא התמורה מהמתלה. באמצע מהלכו הוא הופך ליותר רך ומגיב לכל סוגי המהמורות בכל מהירות אפשרית. זהו טווח שנהנים ממנו בעיקר בירידות מהירות. בגלל מהלך המתלה היותר ארוך באופני Enduro, טווח אמצע המהלך בהם יחסית גדול, לעומת אופני XC והוא מאפשר מנעד מאוד רחב של תנועה בציר האחורי. זה מבטיח שיכוך, אחיזה ותמיכה בירידות קשוחות ונחיתות אגרסיביות. אחת הסיבות לסאג (שקיעה ראשונית) גדול יותר באופני Enduro היא להכניס את המתלים על ההתחלה יותר עמוק למהלך שלהם ולתת למתלה יותר רכות ותגובתיות.
הקשחה לקראת סוף המהלך
על מנת למנוע סגירת מהלך קשה בנחיתות מקפיצות גדולות, יחס מינוף באופני Enduro קטן בצורה פרוגרסיבית לקראת סוף מהלך המתלה. זה מאפשר להישאר בשליטה ולתת אחיזה גם אחרי הנחיתה. במילים אחרות, המתלה מתקשה לקראת סוף מהלכו.
תחושת מתלה – עניין מורכב
יחסי מינוף של המתלה האחורי הוא רק פרמטר אחד מיני רבים בכיול המתלים. שאר הפרמטרים כוללים בתוכם ריסון השיכוך (dumping), קשיחות קפיץ השיכוך, anti-squat, יש הבדלים בין סוגי בולמים שונים (קפיץ – לינאריים/אוויר-פרוגרסיביים) ועוד. בנוסף לזה, כל התכונות המתוארות לעיל משתנות בין יצרנים שונים ואפילו בין דגמים שונים של אותו יצרן. מכיוון שאי אפשר לקבל את הכל בזוג אופניים אחד, כל רוכב צריך להחליט בינו לבין עצמו, מה חשוב לו יותר בעבודת המתלים והתנהגותם בתנאים שונים ועל מה הוא מוכן לוותר על מנת לקבל את מבוקשו. לצערנו, עיון ולימוד העקומות, מדוייקות ככל שיהיו, לא ייתן לרוכב את התשובה לשאלה “איך זה מרגיש על השביל”. שום דבר לא יחליף רכיבת מבחן ותחושה אמיתית של עבודת המתלים. זו תהיה גם ההמלצה שלנו לכל הרוכשים באשר הם – תתעקשו על רכיבת מבחן בטרם תקבלו החלטה על רכישה.
מאת: ודים לינצקי
צילום: יצרנים, עופר עברי
מקורות: תודה לעמית לביא סינגל טרק ת”א על הסיוע, Understanding Leverage Curves, Linkage design