לקחתי את בתי לטיול של אבא ובת ודיוושנו לנו ברחבי הבירה הבריטית תוך הסתמכות מלאה וכמעט בלעדית על אופני ההשכרה בעמדות המפוזרות ברחובות העיר. הנה התובנות הקשורות באופניים מטיול רכוב על בסיס אופני ההשכרה של לונדון
לונדון, איזה עיר! ארכיטקטורה טיפוסית ומיוחדת, מלא ארמונות מדהימים ואטרקציות, שווקים, חנויות, פאבים, תרבות ומלא אופניים ברחובות. להתבונן בלונדון כרוכב זו חוויה בפני עצמה. על חווית טיול אבא ובת בלונדון קראו פה (באאוטפאנל – מגזין הטיולים והאאוטדור של הפאנלים)
לפני שקוראים- הצטרפו לניוזלטר השבועי המעניין שלנו:
תשתיות האופניים בלונדון
כשתספרו לתושבי המקום שאתם משתמשים באופניים בלונדון, רוב הסיכוי שהם יתפלאו ויספרו על חוויה שלילית שלהם ברכיבה בעיר. המקום הזה לא היה עתיר אופניים כאמסטרדם או קופנהגן שגילו את האופציה האדירה הזו קודם לכן. יתכן שהנהגים הבריטים גם קצת יותר אגרסיביים מצפונבוני היבשת האירופית, אם לשפוט לפי הידיעות על עימותים בין רוכבים למכוניות פה. אבל המגמות האלה השתפרו מעט לאחר השקעה גדולה בתשתית אופניים בעיר. אחריה הגיעה גם הקורונה ועמה האופניים עברו למרכז הבמה, אפשר לומר אפילו שניצחו.
בשנה שעברה פרסמה ממשלת בריטניה תוכנית להשקיע כחצי מיליארד דולר, סכום דמיוני, בהמשך חיזוק התשתיות פה. זה גידול של 30% בהשקה מהשנה הקודמת. ההשקעה באה לרדוף ולהתאים אחר הגידול של 46% בנסועת אופניים בזמן הקורונה. היא גם תורמת ליעדי הורדת פליטת גזי החממה, והפחתת התלות האנרגטית בנפט ודלק.
אופני ההשכרה לתיירים ברחוב
בלונדון יש שירות אופניים ציבוריים של Santender במגוון עמדות המפוזרות ברחבי העיר. משכירים את האופניים בשני פאונד (כ 8-9 ש״ח) ל24 שעות, וניתן לקחת אותם לחצי שעה כמה פעמים שרוצים בתחום היממה הזו. דומה קצת לתל-אופן שהיה בתל אביב. זה נוח מאוד: התשלום על המקום באשראי, ואין חובה להוריד ולהירשם באפליקציה.
האופניים עצמם מתוחזקים טוב יחסית. יש להם 3 הילוכים בסגנון ״גריפשיפט״ – מסובבים טבעת על ידית האחיזה להעביר בינהם. זה מאוד נוח להתניידות כשמזג האוויר חם וקייצי כמו שהיה בביקור שלנו.
טיילתי עם הבת שלי בת ה14 והשירות הזה עשה לי שירות אדיר: אחרי לא מעט ניסיונות למשוך אותה לטיולי אופניים, היינו צריכים להרחיק עד ללונדון כדי לגלות שזה ממש כיף לרכוב. בתום כל 30 דקות כאלה כשהיינו צריכים למצוא את עמדת האופניים ולהחזירם, מבט של עצב על פניה נגלה. אני חושב שזו הפעם הראשונה ששמחתי לראות את הילדה עצובה ממשהו.
כשזה עובד זה נהדר…
ברוב ימי הטיול שלנו השירות עבד מעולה למעט ביום אחד, ביום ראשון, אולי עקב זמינות עובדים נמוכה לטיפול בתקלה רחבת היקף שבגללה כלום לא עבד. את השכרת האופניים מבצעים באמצעות עמדת קיוסק ליד כל תחנת אופניים. זה מותר מגיל 14, ואין חובת קסדה, מה שמאפשר לכל תייר ולקוח מזדמן להשתמש בזה. לצערי פשוט לא חשבתי על זה מראש, אבל בפעם הבאה שאגיע אביא איתי את הקסדות מהבית.
הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו. לחצו פה!
תפריט מקוצר ליעדים שביקרנו בהם
האמת שרוב ההמלצות על לונדון מכסות את אותם הדברים. כמובן שכל רשימה בטוח תהייה חסרה – זו עיר בירה של אימפריה אדירה משך מאות רבות של שנים. היא שלטה על חלק ניכר מהעולם, הביאה תרומה ליצירת הדמוקרטיה, המהפכה התעשייתית, ולא מעט ממדינות הלאום, התרבות, המדע והספורט שמעצבים את חיינו היום. אז העומק והשכבות שניתן לגלות בלונדון הן אינסופיות וזה באמת הקצה הפופולרי:
- כיכר טרפלגר, פארק סינט ג’יימס היפה (אסור לרכיבה), דאונינג 10, ווסטמיניסטר והביג בן, מולו מהצד השני של התמזה הלונדון איי (הגלגל הענק) הם היעד הראשון אליו מגיעים ומצלמים וכולם במרחק קצר מאוד זה מזה.
- רכיבה לאורך התמזה מהביג בן אל מצודת לונדון וגשר לונדון האייקוני לידה (כ20 דק’) – מסלול האופניים לאורך כל הנחל קל ומהיר. אוטוסטרדת הבסיס של ציר מזרח-מערב.
- קניות מסעדות ומלא מלא אנשים בחוץ – אני מניח שתגיעו הרבה יותר מפעם אחת לאזורים האלה כדי לשוטט, לקנות או לאכול:
- איזור פיקידלי וממנו לכיוון אוקספורד – כל המותגים הגדולים וחנויות גדולות יחסית.
- איזור סוהו ובו כמה חנויות אווירה (לרוכבים – פה נמצא הקפה-חנות של רפא)
- איזור קובנט גרדן- סביבה מגניבה, מלאת חנויות ומסעדות. גם פה בקיץ היה עמוס מאוד באנשים בערבים כמו באיזור פיקדלי.
- קמדן מרקט – רחוק יותר ועבורינו היה מאכזב. סביבת שטויות של פריקים כאילו מגניבה אבל מאוד ממוסחרת לתיירות.
- ארמונות ומצודות- בד”כ יש תשלום בכניסה, צריך לפרנס את הפרזיטים של בית המלוכה כנראה.
- את מצודת לונדון הזכרנו. בפנים יש תערוכה של שריונים וכלי נשק מימי הביניים ולאורך תקופה ארוכה. מתקופת החניתות והחרבות ועד לאקדחים ורובים הראשונים.
- באקינגהם הוא רק להצצה מבחוץ, השומרים וכו’, אין הרבה מה לעשות שם ממה שאנחנו נחשפנו אליו.
- הייד פארק וארמון קנסינגטון – רוכבים בפארק במסלול היקפי פתוח לאופניים (רוב הפארקים וגם חלק מהשבילים בהייד פארק סגורים לרכיבה) ומגיעים לבריכה העגולה. מולו הארמון, גן לזכר דיאנה, ואפשר להכנס לראות איך נראה אגף אחד בפנים ותערוכת צילומי משפחות המלוכה.
- מוזיאונים- יש מלא. הפרטיים בתשלום, והגדולים המפורסמים בחינם. העיקריים: הבריטיש מוזיאון והגלריה הלאומית בטרפלגר. חובה לבקר בשניהם, ומומלץ יותר מפעם אחת לכל אחד מהם ולהתמקד בכל פעם בחלק אחד אחר. לא הצלחתי להגיע לטייט לראות אומנות מודרנית הפעם, אז יש למה לחכות לביקור הבא.
כך עובדות העמדות
- חשוב – אפשר להשכיר רק עם כרטיס אשראי בקיוסק. אל תנסו את האפליקציה שלהם-היא אינה משמשת להשכרה רק למידע. ראינו מדי פעם אנשים נאבקים איתה לצד הקיוסק זמן רב ולא מבינים למה הם לא מצליחים לשכור את האופניים באמצעותה.
- מסך המגע לא מגיב בקלות ללחיצות- נדרשת נחישות ובעיקר הרבה שטח מגע של האצבע. בפעם הראשונה שתגיעו לעמדה היא תבקש מכם פעמיים את כרטיס האשראי אבל רק בפעם השנייה היא תחייב. בפעמים הבאות במהלך 24 השעות מהתשלום תתבקשו לסרוק אותו פעם אחת בלבד ללא חיוב (הסיבה: בסריקה ראשונה המערכת מבררת אם אתם כבר אחרי תשלום בתחום 24 השעות).
- התהליך בעמדה קצת מעיק אבל אחרי כשלושה ארבעה מסכים היא מפיקה לבסוף תדפיס נייר עם קוד ספרות.
- ניגשים לעמדת האופניים אותם אתם רוצים לשלוף, ומוודאים שאין שם נורה אדומה לידם. בעמדה יהיו כפתורי מספרים להקשת הקוד מהנייר. אחרי שהקשתם, מופיעה נורית ירוקה, ואז אפשר לשלוף את האופניים.
- ניתן לרכוב עם האופניים עד 30 ד׳ ללא קנס. בהגיעכם ליעד תצטרכו למצוא עמדה כזו של אופניים ולחבר אותן חזרה לעמדה. מומלץ לשים טיימר של 20 ד׳ בטלפון כדי שאחרי 20 ד׳ תתחילו לחפש עמדה להחזרה. ניתן לאתר עמדות במפות גוגל כשמחפשים Santender Cycle Hire.
- במהלך 24 שעות תוכלו לקחת אותם שוב ושוב ל 30 ד׳ ללא הגבלה. רק שימו לב להשתמש באותו כרטיס האשראי שהשתמשתם בו בתשלום הראשון ב24 השעות, כדי שהמערכת תזהה אתכם ותוכלו לשלוף את האופניים לא חיוב נוסף.
אופני כביש ככלי תחבורה יומיומי
כשמסתובבים בעיר מגלים עד כמה עמוקה הרכיבה בקרב המקומיים. כמובן שהכל יחסי וזה בעיניים של ישראלי – עבורי אופניים ככלי קומיוטינג רחב היקף הוא משהו יוצא דופן. יתכן שאם תשאלו רוכב בריטי על העניין הוא יגחך ויאמר שזה רחוק מהרמה הראויה שמציבה השכנה השטוחה והבלונדינית ביבשת מעבר לתעלה. אבל בעיניים שלי היה פשוט כיף לראות כל כך הרבה אנשים שמשתמשים בשבילי האופניים האלה. רבים מהם היו רציניים למדי כרוכבים. הבחירה של רבים שם אינה אופני עיר רגועים וזקופים אלא דווקא אופני כביש, וגישה די אימונית לרכיבה גם אם זה רק בדרך לעבודה.
התשתיות אגב אינן באות לידי ביטוי רק בעצם סלילת שבילי האופניים, אלא במעטפת מסביבם למשל- רמזורים קטנים שמסמנים לרוכבים בגובה העיניים ובנפרד בכל צומת. ברמזורים יש איזור יעודי לרוכבים בכניסה לצומת כדי שלא יסתכנו ויתערבבו עם המכוניות.
הטיית ברומפטון
מגוון הכלים די גדול, אבל מנצחים הם אופני הכביש. היו גם אופני עיר, מעט אופני הרים או אחרים יישרי כידון, מעט מאוד חשמליים ועוד פחות מכך קורקינטים. אין ספק שמזג האוויר הקריר והלא מזיע של המקום מסייע מאוד לוותר על הנעה חשמלית. כמות האופניים המתקפלים אינה גדולה כמו שחשבתי שתהייה – הרכיבה עם גלגלי 700 היא פשוט יעילה, נוחה ומהירה יותר. כנראה שאין בעית גניבות חריפה מאוד בעיר כי ראיתי לא מעט אופנים סבירים יחסית קשורים ברחוב (או שיש לא מעט גניבות, אבל גם מספיק רוכבים נאיביים שקושרים אופניים בחוץ).
מאז שבחנתי את הברומפטון – ההמצאה הבריטית הגאונית והאייקונית, העין שלי מוטה לטובתן. למרות שאין המון כאלה פה, אם רואים אופניים מתקפלים הרי שהם ב 90% ברומפטונים. פה ושם ראיתי גם Tern מזדמנים שהם עם גלגלים מעט גדולים יותר וקשת מרכזית טיפוסית בשלדה. אולי זו התשתית המשתפרת שהורידה את האטרקטיביות של המתקפלים כי לא חייבים להסתמך על הרכבת התחתית כבעבר?
ריטייל מהסרטים – חנויות אופניים מגניבות
סיור חנויות אופניים הוא חובה כמובן לכל רוכב, ולשמחתכם חלק מהחנויות המגניבות ביותר נמצאות ממילא באזורי הקניות והתיירות המועדפים: בהליכה נעימה של 5 ד׳ מכיכר טרפלגר לכיוון פיקדילי תתקלו בחנות פינרלו המדהימה עם תצוגת נג״ש, הרבה F12 ו F החדש ואפילו אופני ההרים שלהם שלא רואים בארץ. בהתאמה לכוח הקנייה שמביאה פינרלו, הציבה אסוס את החנות שלה ממש בצמוד. משם נמשיך בסיבוב חנויות האופניים שלנו לחנות רפה בסוהו – דקה וחצי מכיכר פיקדילי, שבה יש גם בית קפה. ממנה ממשיכים ממש לכיוון קמדן ושם תמצאו את החנות של ברומפטון.
כל החנויות פה מספקות חווית ריטייל ברמה אחרת מזו שיש בישראל בד״כ. ההבדל הבסיסי הוא בגישה לתצוגה. בעוד שבישראל התצוגה עצמה משמשת גם כמחסן המלאי, פה מפרידים בין מחסן לתצוגה. המשמעות היא שחלל התצוגה מכיל לא פחות חללים מאשר פריטים. הכל אוורירי ומוזיאוני ומייצר כבוד רב לכל פריט או סדרת פריטים. למשל באסוס מקפידים להסביר לנכנסים שבתצוגה יש רק מידה מדיום ואם צריך מידה אחרת יביאו לכם מהמחסן מאחור. זה עניין מאוד תרבותי: יתכן שעבור הישראלי מחפש הדילים, חווית המוזיאון מפחידה ודווקא מורידה את סיכויי הקנייה מאשר חווית המחסן העמוס שהוא כה רגיל אליה.
לסיכום
במזג אוויר טוב לונדון היא יופי של עיר לרוכבי אופניים ולכל תייר שרוצה להסתובב בה בקלות עם אופני ההשכרה ברחוב. התהליך קל, כמות העמדות גדולה ובד״ג היה אפשר להסתמך על זה ככלי התחבורה שלנו. לא מיצינו את כל מה שיש לעיר לספק לרוכבי אופניים – למשל טיולי רכיבה מודרכים. אבל כן טיילנו 6 ימים מלאים תוך הסתמכות מלאה על האופניים של סנטנדר. הרגשנו את העיר נהדר, כיסינו מרחקים גדולים בקלות, ונהנינו מכל רגע. בפעם הבאה לא נשכח גם את את הקסדות.
אגב, אם לא הבחנתם- הקוביות האלה פה בתחתית כל כתבה – קל לשתף כתבות באמצעותן: